játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5513
FZoli:    4895
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2203
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
> 1 <
roboman - Tag | 2 hsz       Online status #173901   2012.01.30 18:57 GMT+1 óra  
Igen, halványan én is emlékszem arra a projektre. Azóta találtam egy csomó mud/mush codebase-t, és úgy látom, amit akarok, ahhoz bőven elég egy mush. Jelenleg a tinymudot próbálgatom, könnyebben megoldható, mint egy dinamikus weboldallal, legalábbis abból a szempontból, hogy a kód nagyrésze már készen van, csak magyarítani kell, ilyesmi. Úgy néz ki, egyedül is boldogulok, de ha van olyan valaki, aki szívesen ír mushba szöveget, pofonegyszerű, netán kezdő C++-osok is jöhetnek, ugyanis nekik még kihívást jelent egy ilyen codebase. Ha nem jön senki, egyedül is csinálom, csak lehet, tovább tart.
   
paragliding - Tag | 298 hsz       Online status #172560   2012.01.11 20:16 GMT+1 óra  
A kalandjatek.hu (ha jól emlélszem) volt a másik ilyen hasonló project. Te is írhattál hozzá történetet és egy interfész segítségével az adatbázist, képeket és játék-vázat is megírhattad, amivel aztán játszhatott mindenki. Én is írtam játékot hozzá, de sosem került ki végül
   
roboman - Tag | 2 hsz       Online status #172556   2012.01.11 19:39 GMT+1 óra  
Bocsi, de szeretném feléleszteni ezt a témát. Szeretnék szöveges kalandjátékot csinálni. Teljesen normálisat, semmi extra. Viszont online formában akarom, és úgy, hogy bárki tudjon hozzá pályát, vagyis kalandot szerkeszteni. Egyszer már létezett egy ilyen oldal, a www.ajatek.hu-n volt elérhető. Ha valaki tudja, miről beszélek, és hajlandó tanáccsal, vagy bárhogyan segíteni, kérem, hogy írjon. Aki késztetést érezne egy ilyesmi projektbe beszállni, programozó, vagy szövegíró, örömmel veszem. Vagy szívesen csatlakoznék már futó projekthez is, ha létezik ehhez hasonló. Java, php, C++, ilyesmi.

Ezt a hozzászólást roboman módosította (2012.01.11 20:01 GMT+1 óra, ---)
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #55777   2007.05.21 05:45 GMT+1 óra  
Sziasztok!
Ide írok, mert többeket érdekelhet, vagy legalábbis remélem
Nemtudom végülis mennyire vágtatok bele a lent vázolt koncepcióba, meg mennyire fog istenkáromlásnak hangzani, de volna egy ajánlatom
A Solarah NJK-rendszerét szeretnénk minél innovatívabbra, élvezetesebbre és valóságosabbra megcsinálni, és újra átolvasva a topikot, arra jutottam, hogy nagyon hasonló céljaink vannak. Természetesen nálunk nem szöveges kalandjátékról van szó, a holt szövegek koncepciója nagyrészt kiesik - nem teljesen -, elsősorban az élő szövegek, hírek, pletykák rendszere hasonló a mi elképzelésünkhöz. Vázlatosan, amit mi szeretnénk, az a következő:
- Az NJK-t "mi a helyzet" jelleggel megszólítva a falu aktuális dolgairól, személyes problémáiról beszél
- Célirányosan kérdezve elmondja, amit tud az aktuális témában, illetve amennyit el akar belőle mondani
- Minden reakció nagyban függ a játékos tulajdonságaitól is - megjelenés, mutatott jellem
- A kérdés beírása és szövegfelismerés helyett sokkal inkább címkék, témakörök, hangsúly, nyelv stb meghatározásával lehetne kommunikálni
- Összességében előre megírt mondatokból, kifejezésekből lehetne összeállítani a dialógusokat
És még elég sok pont van, melyre nem lenne elég ekkorka hely De alapjában véve kreatív ötletket várunk, ezek csak kiindulási irányok.
Amit ezzel nyerhettek, az egy kidolgozott világ, sok jó szövegíró, meg egy kellemes háttérrendszer és keret az egész köré. Akinek volna kedve beszállni egy erre dedikált csapatba és kidolgozni egy rendszert, az keressen meg mailben/msn-en a kicsy [at] SilentVertigo.hu-n, illetve ide is jöhetnek reagok.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Neme - Tag | 13 hsz       Online status #55207   2007.05.17 17:43 GMT+1 óra  
algi:

Érdekes koncepció. Feltételezem, hogy ez az új megközelítés teljesen újfajta játszási stílust és szabályokat is maga után von. Az új játékötleteket mindig örömmel fogadom, mert véleményem szerint mindegy, hogy mi sül ki belőle, mindig tanulunk belőle valamit, amit későbbi ötleteinkben akár fel is használhatunk.

A szövegíráshoz kanyarodva, tényleg jó szövegírókat keresek. Lényegében el kell képzeltetni a játékossal annak a helyszínnek a látványvilágát és hangulatát, ahol épp tartózkodik. MUD esetében van pár dolog, amire érdemes odafigyelni statikus helyszínek leírása közben, például nem javasolt a játékossal kapcsolatos dolgok beleírása, vagyis nem feltételezhetünk semmit a játékos érzelmeivel, felszerelésével, testhelyzetével kapcsolatban. Pl. nem megmondani kell a játékosnak, hogy hogy érzi magát, hanem jó leírással, szóhasználattal ki kell váltani belőle az érzelmet. Elég sok tutorial készült egyébként erről a témáról, érdemes őket olvasgatni. Ja, egyébként világot is kéne kreálni valamennyi háttérsztorival.

Idézet
(ehhez jobban értek, mint a kódoláshoz, az biztos)


Hidd el, jó játék megalkotásához nem kell profi kódernek lenni.
Végletekig optimalizált, mindent tudó engine + csupán az engine tudására való támaszkodás = üres tartalom, bukás.
Akármilyen engine + érzelmeket kiváltó tartalom = siker!

   
delon - Tag | 26 hsz       Online status #53701   2007.05.06 12:59 GMT+1 óra  
Szöveges kalandjátékok még mindig léteznek. Érdemes lecsekkolni a Robb Sherwin nevű úriember munkáit: http://www.joltcountry.com Számos díjat tud már maga mögött.

Talán a néhai Magnetic Scrolls játékaihoz lehetne hasonlítani őket.

   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #53664   2007.05.06 05:50 GMT+1 óra  
Idézet
Neme :
Szóval igazából túl sok jelentősége a programnak nincs is, hanem a történetmesélésre, atmoszféra teremtésére kell koncentrálni. Ha esetleg valakinek van kedve besegíteni a projektembe, írjon. Komoly írókat keresek.Ha jól értem, "szöveg"-írókat keresel. Engem talán érdekelne (ehhez jobban értek, mint a kódoláshoz, az biztos).

   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #53663   2007.05.06 05:39 GMT+1 óra  
A konkrétumokon ebben a pillanatban dolgozom, de azt hiszem, a "halott szöveg" működése kezd körvonalazódni. (A halott szöveget leírásként érdemes elképzelni.)

0. FONTOS: Minden alkalommal, amikor megjelenik egy halott szöveg, új szöveget ad.
1. Minden halott szövegnek több eleme van. A játékos bizonyos elemeit megkapja a leírásnak, bizonyos elemeit nem. (Ezeket az elemeket mondatokként érdemes elképzelni.)
2. Minden elemnek különböző hosszúságú változatai vannak: először a leghosszabb változatban jelenik meg egy elem, aztán mindig egy rövidebben. (Végül a legrövidebben marad, vagy esetleg lehet egy üres string is a legrövidebb, ha szemetek akarunk lenni.)
3. Minden elem rendelkezik egy aktuális piroritásértékkel. Ha ez eléri a küszöbértéket, akkor az elem látható a játékos számára. (Opcinonális: Az elemek prioritásuk csökkenő sorrendjében jelennek meg. Ha ezt alkalmazzuk, ennek megfelelően kell megfogalmazni az egyes elemeket.)
4. Bármely elem bármennyi kulcsszót tartalmazhat. A kulcsszavaknak jól láthatóaknak kell lennie a játékos számára (pl. más színnel kiemelve).
5. Minden alkalommal, amikor megjelenik a halott szöveg, a játékosnak választania kell egyetlen kulcsszót, addig nem jeleníti meg a játék ezt a halott szöveget. Egyelőre bizonytalan, hogy megjelenés előtt vagy után, az bizonyos, hogy minden két megjelenés között pontosan egyet.
6. Csak azok közül a kulcsszavak közül választhat, amelyek számára látható elemekben találhatóak.
7. Egy kulcsszót csak egyszer választhat.
8. Minden kulcsszóhoz tartozik egy minden elemében nemnegatív, egész vektor, amit viszont a játékos nem lát. A vektor egyes elemei bijekcióval megfeleltethetőek a halott szöveg elemeivel. Amikor a játékos kiválasztja a kulcsszót, a vektor elemei hozzáadódnak a halott szöveg elemeinek prioritásához.

Ezen kívül az egyes elemek kezdeti prioritásértékének meghatározásával lehet jókat játszani.
Ami a kezelést illeti: abban gondolkozom, hogy amikor megjelenik a halott szöveg vagy a játékos kéri, hogy megjelenjen, akkor egy speciális üzemmód kapcsol be, amikor csak az adott halott szöveg ismert kulcsszavai közül kell választania, addig nem mehet tovább a játékban. Ez egyszerűsíti az irányítást, nem kell "mondatokat" fogalmazni.

Az "élő szövegre" még nincs ilyen konkrét koncepcióm.

   
Neme - Tag | 13 hsz       Online status #53017   2007.04.30 11:52 GMT+1 óra  
Egyébként én annak a híve vagyok, hogy mindent meg lehet csinálni, csak idő kérdése. Őszintén szólva tényleg nem értem teljesen a rendszer lényegét. Kéne egy konkrétabb leírás, egy algoritmus definiálás, hogy programozásilag hogyan is nézne ki a dolog. Igazából éppen azzal van gondom, hogy változó szöveget kéne létrehozni az élő szövegekkel, ha jól értem. De hogyan, milyen algoritmus segítségével? Elég lenne hozzá csupán egy véletlengenerátor? Lehet így összefüggő szöveget csinálni?

   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #53005   2007.04.30 10:18 GMT+1 óra  
Neme:

Asszem félreérted. A "halott szövegek" előre meg lennének írva, az "élő szövegek" pedig egyszerű algoritmus segítségével hoznának döntéseket. Csak éppen bele lenne víve ez utóbbiba egyfajta "szeszély", azzal szemben, hogy eddig az NPC-k inkább robotikusan viselkedtek. Pl. hússzor kérdezted meg ugyanazt, akkor hússzor magyarázta el ugyanazt ugyanazokkal a szavakkal, míg ezúttal minden egyes válasznál egy véletlengenerátor változtatna a reakcióján, és az sem biztos, hogy válaszol.

Szóval én látom a mechanika megvalósíthatóságát, csak azügyben vagyok gondban, hogy maga a játék milyen legyen. Mondjuk használhatna ilyen mechanikát MUD vagy MMORPG vagy lehetne chatszobát is beállítani ilyenre?

   
Neme - Tag | 13 hsz       Online status #52877   2007.04.29 13:53 GMT+1 óra  
Oh, felemelő érzés ilyen témáról olvasni manapság. Én imádom a szöveges kalandokat, meg úgy általában a jó kalandot. Érdekes a felvázolt ötlet, csak az eddig elhangzottakból nem látom sok esélyét a megvalósításnak, mivel igen nagy mértékben támaszkodik valamiféle mesterséges intelligencia implementációjának a meglétére, illetve értelmes, új szöveg generálására. De azért kiváncsi vagyok, hogy kisül-e belőle valami, mert nagyon sokminden nem lett még kifejtve és tisztázva teljes részletességgel.

Egyébként marha sokat játszottam MUD-on (mud.arctic.org:2700), manapság meg saját magyar nyelvűt csinálok, amibe szinte tökéletes ragozású mondatgenerálást csináltam. Lényegében ezt tartottam az elsődleges megoldandó problémának a játékban, mert nélküle borul egy nagyot a hangulat. A többi már csak az írói vénán múlik. No, itt kezdődnek a problémák, mert bármilyen jó is a rendszer, ha nincs benne megfelelő minőségű tartalom, akkor megint borul az egésznek a hangulata. Mert ugye a játékos csak a képernyőn megjelenő szöveget látja, nem ismeri az alatta futó programot. Szóval igazából túl sok jelentősége a programnak nincs is, hanem a történetmesélésre, atmoszféra teremtésére kell koncentrálni. Ha esetleg valakinek van kedve besegíteni a projektembe, írjon. Komoly írókat keresek.

   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #52869   2007.04.29 13:12 GMT+1 óra  
Új lévén volna egy technikai kérdésem: A fejlesztés milyen stádiumában érdemes bejelentkezni garázsprojektnek? Mondjuk még eléggé sehol sem tartok, szóval egy ideig valszeg még biztos nem fogtok látni.

   
Asylum - Törzstag | 5513 hsz       Online status #52217   2007.04.25 12:28 GMT+1 óra  
bocs :sry
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #52159   2007.04.25 08:31 GMT+1 óra  
megkérnék mindenkit ezt az offtopikba.......ez már nem egészen a téma vagy a reflect
köszi
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #52135   2007.04.25 07:07 GMT+1 óra  
Idézet
Orphy :
Viszont az egyetemekre is már csak majd a felső 10ezer fog tudni járni, ha így folytatják az okosok odafent... Először a tandíj, aztán...

Májustól módosul a nappalis diákra járó utazási kedvezmény is...
Csak a suli és a lakhely között leszel rá jogosult, egyébként nem

Szegény diákok, miért kell őket még tovább szívatni...?


[off]
Valakiket le kell húzni hogy a nagyipari lopást tovább lehessen úgy folytatni hogy közben az országról a lakói elhiszik hogy nem fog csődbe menni az egész.
[/off]
Reality is almost always wrong. - House

   
Foxy - Törzstag | 558 hsz       Online status #52133   2007.04.25 06:59 GMT+1 óra  
Hát, én koleszba fogok meni, nem kell onnan sokat utazni, a tandíjat meg b*sszák meg! Sry az ide nem illő szavakért...

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #52120   2007.04.25 05:01 GMT+1 óra  
Viszont az egyetemekre is már csak majd a felső 10ezer fog tudni járni, ha így folytatják az okosok odafent... Először a tandíj, aztán...

Májustól módosul a nappalis diákra járó utazási kedvezmény is...
Csak a suli és a lakhely között leszel rá jogosult, egyébként nem

Szegény diákok, miért kell őket még tovább szívatni...?
   
Asylum - Törzstag | 5513 hsz       Online status #52116   2007.04.25 04:27 GMT+1 óra  
Hát ja néha ugy elmerengek a jövőn hogy már az egyetemeken is csak azt taintják majd hogy 1 2 3 4 5 6... és az emberek 99% la lesz 20 szor olyan debil mint most 90% uk.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #52079   2007.04.25 00:47 GMT+1 óra  
Idézet
Foxy :
fer"CHILD": hát nem ősember vagyok, az tény


én meg már lassan az leszek legalábbis elég erősen így érzem magam azt hiszem
a "CHILD" szócska még iegn-igen ifjonti koromban lépett kapcsolatba a FER-rel, így ebből azért nem kellene a koromra következtetni....ha jól tudom a rangidősek közé tartozom itt aportálon. Nem sok idősebb van nálam...persze van, de pár

Hát az biztos, hogy egy ilyen fajta játékhoz kell egy bizonyos életkor nem a mai ifjonti titánoknak való Ők már készen kapnak mindent, világot, gondolatokat, képeket; teljesen "információszegény étrenden" élnek. Nem kell félreérteni, tudom, hogy ma több az "információ", mint régen, csak hát készen kapják azt is amolyan instant formában...elfelejtünk szépen lassan gondolkozni,. álmodozni, viziónálni. Ez lesz / van az innováció, az új dolgok halála és végső soron - én legalábbis elég pesszimista vagyok ezt illetően - a kultúra halála is. De ez az egész pont abból fakad ami a buszon is lezajlott. Elfelejtünk olvasni. Írni. Azt, hogy a szavknak több lelke van mint a képeknek. Hogy az igazi katarzis belül van, nem mások adják.
Végre valami ami nem arról szól, hogy minnél "élethűbb", ocsmányabb zombikat "teremtsünk", hanem hogy az intelektust is megmozgató, a lélek mély rétegeit átjáró, egyfajta melegséggel eltöltő, megnyugvást nem feltétlen adó, de akár adható jellem- és természetrajzokkal operáljunk. Végre eljött a drámák ideje. Pontosabban eljöhetne....................
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
Foxy - Törzstag | 558 hsz       Online status #52046   2007.04.24 12:24 GMT+1 óra  
Nos, ami ma reggel történt velem, az asszem ehhez a témához kapcsolódik:

A buszon úton a suliba kettő haverom beszélget vmi játékról. szóbakerült, hogy RPG, erre az egyik elkezdi kérdezgetni: "Ugye nem olyan, hogy 'Menj ide, menj oda', és ugye van kép? De ugye mozgókép? És ugye WASD? Akkor jó!"

Hát nem tudom, az életükből kimaradtak szerintem a régi szép idők!

   
Foxy - Törzstag | 558 hsz       Online status #52007   2007.04.24 07:43 GMT+1 óra  
fer"CHILD": hát nem ősember vagyok, az tény algi, Neked meg igazad van (ja, és nem az a baj, hogy fiatal vagyok, hanem hogy HÜLYE)

   
FZoli - Szerkesztő | 4895 hsz       Online status #51946   2007.04.23 23:12 GMT+1 óra  
tökéletesen érthető

FZoli.

   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #51943   2007.04.23 22:41 GMT+1 óra  
Foxy:

Nem adom fel, míg forog egy kerék... Tök jó, hogy monitoron át nem hallatszik, hogy hamis.

Ami meg a karakters grafikát illeti - most lehet, hogy ezzel kisebb hitvitát indítok el, de éppen azért döntöttem a szöveges kaland mellett, mert ez olyasmi, amit grafikával nem lehet megcsinálni. A karakteres grafikával készült játékokat meg lehet csinálni szebben rendes grafikával. Elvégre azok egyik eleme a grafika. Nem tudom, ez így mennyire érthető. Mondjuk annyira nem lényeg, mert ez csak az én belső filozofálásom, ami alapján eldöntöm, hogy milyen játékba vágjam a fejszémet.

   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #51942   2007.04.23 21:55 GMT+1 óra  
nem baj, biztos még fiatal
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #51917   2007.04.23 13:20 GMT+1 óra  
Foxy: itt közel sem erről van szó, valamit félreértettél.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Foxy - Törzstag | 558 hsz       Online status #51879   2007.04.23 09:00 GMT+1 óra  
DE NE ADD FEL EZÉRT A SZÖVEGES MÓDÚ JÁTÉKOK ÍRÁSÁT, MERT IGÉNYLI A KÖZÖNSÉG (pl. én is )!!!

   
Foxy - Törzstag | 558 hsz       Online status #51878   2007.04.23 09:00 GMT+1 óra  
Oh, szöveges módú kalandjáték rulez! (namegpersze super mario bros. )... egyébként ha szöveges módra vagy lekorlátozva, nem kell feltétlenül szöveges játékon gondolkodni (fura, de így van XD)... nézd meg a ratro versenyre beadott szöveges módú játékokat (Tankháború, Űrcsata és Chr2man)! Pl. az utóbbi az nagyon jól sikerült, első ránézésre grafikus játék! (meg végülis a többi is az első ránzésre XD)!

   
FZoli - Szerkesztő | 4895 hsz       Online status #51861   2007.04.23 07:52 GMT+1 óra  
Hát szemantika ide vagy oda, aki játszott az Időrégésszel és társaival valaha, az sztem tudja mire gondolok

FZoli.

   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #51828   2007.04.23 06:36 GMT+1 óra  
Örömmel látom mind a lelkesedést, mind az érdeklődést.

Hírekről és pletykákról:

A hírek létrejöttét és terjedését szerintem már magában foglalja a rendszer, ha a szereplőket (élő szövegek generátorát) nyomon követjük folyamatosan. Lévén nyomon követi a program, hogy milyen leírások milyen elemeit ismeri és azokról mi a véleménye. Persze az is kell még ehhez, hogy a főhőshöz hasonlóan újabb elemeket ismerhessen meg stb. De ha aztán más szereplővel találkozik, akkor a játékos által láthatatlan élő szöveggel megbeszélik egymás közt stb. stb.

Szóval szerintem ezt már magában hordozza a rendszer, csak az alrendszereket nagyon jól meg kell csinálni.

Ami a nyelvet illeti:

Lehet, hogy ez kicsit az eddigi hozzáállásommal ellentétesnek tűnik, de én nem szeretnék jelentéskibogozással foglalkozni. Két oka van:

1. Az, hogy bármilyen természetes nyelvet megértsen egy program, sokkal bonyolultabb probléma, mint amit én valaha is meg fogok oldani. Ezzel komoly AI-fejlesztők foglalkoznak és talán saját életük sem elég arra, hogy megoldják.

2. Nem szeretem azt, amikor a játék nehézsége abban rejlik, hogy a játékos nincs tisztában a lehetőségekkel. A szöveges kalandokban szerintem általában ezt szolgálta, hogy próbálgasd, milyen mondatok jönnek be és milyenek nem! Szerintem ebből a szempontból érdemes nyílt lapokkal játszani. Ami a halott szövegeket illeti, a játékosnak annyi lehetősége van, hogy az egyes elemeiről véleményt mondjon, ha akar (+/-), illetve mozogjon közöttük járművek használatával. Ami az élő szövegeket illeti, a szereplőktől megkérdezheti a véleményüket halott szövegek elemeiről, illetve közölheti a saját véleményét halott szövegek elemeiről. Ebbe elméletileg mindennek benne kell lennie, bár tudom, kicsit nehézkes ez a része. (Pl. hogyan kérek meg valakit, hogy vigye vissza a kulcsot a helyére? Mondjuk úgy, hogy felvetem ezt a cselekményt, mint halott szövegem, majd tetszésemet nyilvánítom ki róla.)

Szóval én azon a véleményen vagyok, talán gépelni se kelljen, csak billentyű shortcutokat, netán egérkattintgatást használni. És akkor talán itt jöhet be a vizualitás: ezeknek a halott szövegek elemeinek ábrázolása és az ismert hálózat feltérképezése, meg ilyenek talán könnyebb lenne képen ábrázolni... Bár ebben most egyáltalán nem vagyok biztos.

Sajnos csak hétvégén lesz időm ezeken a bizonytalan pontokon továbbagyalni, most se lenne szabad itt duhajkodnom.

   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #51797   2007.04.23 05:54 GMT+1 óra  
Idézet
ferchild :
igen
innovatív szöveges kalandjáték alapelveinek, megvalósíthatóságának, formáinak kutatása és fejlesztése
K & F = kutatás fejlesztés magyar nyelven (bár kétlen, hogy kérdőjeled erre vonatkozott volna)


Én simán azt hittem, hogy a K&F a nicketek első betűje, csak nem tudtam összeegyeztetni a K-t az A(lgi)-val ...
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #51796   2007.04.23 05:52 GMT+1 óra  
igen
innovatív szöveges kalandjáték alapelveinek, megvalósíthatóságának, formáinak kutatása és fejlesztése
K & F = kutatás fejlesztés magyar nyelven (bár kétlen, hogy kérdőjeled erre vonatkozott volna)
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #51794   2007.04.23 05:47 GMT+1 óra  
Heh, jó dolog ám a szemantikai elemző
Viszont azért nem kis meló.

Talán nem véletlen, hogy elég sok szöveges kaland a

- Vizsgál elf zokni
- Nem hagyja
- Megöl elf
- Meghalt
- Vizsgál zokni
- Hello Kitty-s zokni, valószínűleg a jövőből

"nyelvtanra" épült

Ez már elég volt ahhoz, hogy lehessen játszni, és a kötött szerkezet miatt feldolgozni sem nehéz.
   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #51791   2007.04.23 05:45 GMT+1 óra  
K&F?
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #51765   2007.04.23 03:41 GMT+1 óra  
persze, hogy kell szemantikai elemző...a szintax csak a kezdethez kell, hogy egyáltalán kell-e szemantikai elemzés...erre mondtam, hogy nem természetes nyelv kell hozzá...(a régi szöveges kaladjátékok nyelve sem természetes nyelv volt, hanem annak egy véges, szabályozott halmaza).
Mellesleg, ha belegondolsz itt amolyan hiperlinkek vannak, meg az egész egy hiper-szöveg. Szerintem nagy ötlet....Én pártolom....
alakítsunk egy kis K&F csoportot rá!
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #51763   2007.04.23 03:37 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :
Naja de ehhez akkor fel kéne ismernie a proginak a magyar nyelvet (ha jól értelmezem az ötletet) aminek a szabályrendszere igencsak kusza

Bizonyos bonyolultsagu "szabad cselekedetek" utan mar igy is, ugy is kell szemantikai ertelmezoben gondolkodni, nem csak stringekre keresni a szovegben...

pl. "Kilovok egy tugolyot az ellenfele ele a foldre." vagy "Kilovok egy tuzgolyot az ellenfel fele." nagyon nem mindegy

Emellett angolban ez azert viccesebb, mert abban a nyelvben sokkal tobb az azonos alaku szo, plusz nincs olyan merteku ragozas, mint nalunk...
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #51761   2007.04.23 03:17 GMT+1 óra  
mehet elméletileg angolul is....vagy egy mesterséges nyelven....itt szerintem nem erről van szó. hanem az elvről
az angol egyébbként elég szépen leírható formálisan, matematikailag....
de lehetne egy mesterségesen generált nyelvet is használni teljesen kötött szabályrendszerrel. Max előbb azt kellene megtanulni, de akkor aztán tényleg elszabadulhatna
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
Asylum - Törzstag | 5513 hsz       Online status #51760   2007.04.23 03:13 GMT+1 óra  
Naja de ehhez akkor fel kéne ismernie a proginak a magyar nyelvet (ha jól értelmezem az ötletet) aminek a szabályrendszere igencsak kusza
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #51743   2007.04.23 02:06 GMT+1 óra  
érdekes...pont olyan, mint amilyennek elképzeltem mikor megemlítetted
tetszik.....érdekes szituációs játékokra ad lehetőséget.
én amit még belevennék aza "pletyka" vagy "hírek terjedése"
hogy is képzelem el:
van egy esemény, ami a rendszer szerint hírt képes kiváltani (ennek a mechnizmusába most még ne menjünk bele). Tehát lesz egy hírforrásunk és egy híírünk. A Te terminológiáddal élve a forrás az élő a hír a halott szöveg. És a hír a hálózatban elkezd terjedni. Természetesen miként a való életben is a hírek torzulnak annak függvényében, hogy kiken mennek keresztül. Ergo az élőnek amolyan mutátor hatása van a halott szövegre. Mondok egy pl (fantasy lesz mert most ez 1xűbb):
állsz egy híd előtt (Te vagy a hírhorozó 0. generációja). A híd valami folytán összeomlik. Arra jár pár falusi lakó akik szemtanúi lesznek az eseménynek (a falusiak alkotják az 1. generációt). Ők már a saját szubjektív szűrőjükön keresztül élik meg a valóságot. Mire a faluba visszajutnak már torzul a hír. 5-6 generáció után pl: egy hatalmas erejű csatamágus reggel lerombolta a faluba vezető utat, vagy egy gonosz démon eljött beteljesíteni a falu végzetét és lerombolta az utat típusra változhatna. DE ez csak egy példa volt. Nem kell ennyire fantasyra venni, ennyire drasztikusnak lenni az "átváltozásnak". Lehet sokkalta árnyaltabb, nüansznyi kis eltérésekkel, hangualti víziókkal megspékelt, szubjektív önvallomás is. Remélem érthető amit ezzel szerettem volna mondani.
téma-réma vátakozása, ciklikus körforgása ez kell nekünk....
szerintem olyan mélységekig lehet így eljutni, amik képek nélkül is sokkal élőbbé teszik a világot. Személyiségfejlődés, szociálpszichológia....

kíváncsian várom a folytatást... Mit szólsz hozzá?
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #51740   2007.04.23 01:57 GMT+1 óra  
Idézet
FZoli :
Számomra a szöveges kaland kicsit más miatt jobb, mint a mostanában dívó grafikus: A mostani játéokban, van a WASD, meg párbeszédkor előre megírt válaszok. A szöveges kaland lekűzdhetetlen előny, h korlátlan szabadságot is le lehet vele programozni.

Pl

- megnézem az elf zokniát
- nem ihnénm, h megengedné
- megvizsgálom az elfet
- éppen téged méreget
- mögé pillantok
- elkapja a tekinteted és ösztönösen ő is hátra tekint
- leütöm az elfet
- csapásod váratlanul érte, és pont a tarkójánál találtad el. Most ott fekszik előtted, kiterülve a földön.
- megnézem a zokniát
- HelloKittys zonki, valószínűleg a jövőből.

FZoli.

Ennek végeredményeképpen az elfben az a kép alakul ki rólad, hogy nagyon komolyan veszed a zokni-témát

Mellesleg nagyon jónak tűnik az alapötlet. Mondjuk akkor már úgy kéne lekódolni, hogy többen tudjanak esetleg játszani egy IRC-szerű kliensen (igen, tudom, a MUD-ok is ilyenek) - ha nem fix a storyline, akkor siman lehet. Persze ki lehetne kuszobolni a "chat-té alakulást" sok mindennel, például azzal, hogy ha nekiáll az illető egy másik emberrel val beszédben "thx"-et meg "rofl"-t használni, akkor egy idő után az arra járó NPC-k sík hülyének tartják Ha meg csak ketten vannak egy zárt helyiségben, úgy beszélnek, ahogy akarnak...

Mellesleg amit nem szerettem regen az ilyen game-ekben, az az volt, hogy egy adott szituacioban adott szamu dolgot fogadott el inputkent, s vicces volt, ha nem esett le egybol, helyette mindenfele gagyi valaszok jottek, pl. "Most nincs kedved hozza.", "Nekilatsz, de aztan meggondolod magad.", etc.
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
FZoli - Szerkesztő | 4895 hsz       Online status #51737   2007.04.23 01:40 GMT+1 óra  
Számomra a szöveges kaland kicsit más miatt jobb, mint a mostanában dívó grafikus: A mostani játéokban, van a WASD, meg párbeszédkor előre megírt válaszok. A szöveges kaland lekűzdhetetlen előny, h korlátlan szabadságot is le lehet vele programozni.

Pl

- megnézem az elf zokniát
- nem ihnénm, h megengedné
- megvizsgálom az elfet
- éppen téged méreget
- mögé pillantok
- elkapja a tekinteted és ösztönösen ő is hátra tekint
- leütöm az elfet
- csapásod váratlanul érte, és pont a tarkójánál találtad el. Most ott fekszik előtted, kiterülve a földön.
- megnézem a zokniát
- HelloKittys zonki, valószínűleg a jövőből.

FZoli.

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #51731   2007.04.23 00:46 GMT+1 óra  
Hello,

nekem tetszik
A szöveges kalandjátékok az a játékfajta, amivel tényleg könnyen el lehet kezdeni, és hamar sikerélményekhez lehet jutni... Én az ősidőkben még olvastam is olyan kedőknek szóló JF könyvet, ami azt tárgyalta, hogyan írjunk c64 Basic-ben szöveges kalandot

Az "élő" és "halott szöveg" dolgok újdonságnak tűnnek, de jó ötlet, amit a párbeszédhez írtál a nem játékos szereplőkről, azt pedig majd a későbbiekben is fel tudod majd használni, pl egy rpg-ben...

A képes dologhoz annyit tennék hozzá, hogy nem feltétlenül azért nincsenek képek egy ilyen játékban, mert nem tudják beletenni... Nézz csak meg egy Revenge On School-t, vagy egy c64-es Alvilág Urát!
Más kérdés, hogy a képek már itt is inkább csak amolyan kiegészítőnek számítottak, hogy feldobják a játékot: a szöveges kalandjáték nem a képekről szól

Sok sikert a projekthez, majd reggeld be GP-nek
   
algi - Tag | 8 hsz       Online status #51726   2007.04.23 00:01 GMT+1 óra  
Hello!

Ferchild javaslatára új topicot nyitok, szóval mindenért őt kell hibáztatni.

Azzal kezdem, hogy egyáltalán miért gondolkozom ilyen reménytelen vállalkozáson. Szóval a lényeg az volna, hogy mielőtt csilli-villi grafikát, meg hangokat, meg hasonlókat igénylek, szeretném feltápolni magam gameplayben. Persze azt is tudom csodálni, hogy egy floppy-ra ráfér egy galaxis, de végülis az Elite 2 is attól jó, hogy jó játszani és nem a grafikai teljesítménytől. Másik probléma, hogy annyira mazsola vagyok, hogy az még szőllő, vagyis egyelőre másban nem nagyon gondolkodhatok, mint karakteres üzemmód.

Szóval azon agyaltam, hogy hogyan lehetne olyan szöveges kalandjátékot csinálni, ami olyat tud, amit nem lehet mással megcsinálni csak szöveges kalandjátékkal. (Vagyis grafika kizárva, mert az éppenhogy _rontana_ a játékélményen.) Arra gondoltam, hogy általában a szöveges kalandjátékok csak annyiból álltak, hogy van egy világ/térkép, és mivel képeket valamiért nem tudnak rakni a játékba, ezért leírják, mi lenne a képeken.

Szerintem ez helytelen megközelítés, ugyanis több probléma van vele, az egyik az, hogy míg képeknél nem zavarja az embert az ismétlődés annyira (vagyis hogy ua. a szoba, dolog uaúgy néz ki), addig az ismétlődő szövegrészek (leírások) szörnyen ki tudják zökkenteni az embert. Innen indult ki az egész gondolatmenet, és odáig jutottam, hogy nem arra kell alapozni a szöveges kalandjátékot, hogy milyen lenne egy képekkel teli kalandjáték, hanem a szöveget, mint olyat kell körüljárni. A helyszínek nem szobák, vagyis nem a világ helyszínei, hanem "szöveghelyek".

Részletesen:

Kétféle szövegtípust különböztettem meg (ezek valójában egymásba vannak ágyazva, de majd meglátjátok).
- élő szöveg
- halott szöveg

A halott szöveg az leírás, pl. egy tárgy, egy szoba, egy szereplő stb. leírása. Hogy ne ismétlődjön egyfolytában, ezért arra gondoltam, hogy beleviszem a főhős érzelmeit, gondolatvilágát a leírásba. Ez eddig még nem nagy ügy, de a következő a mechanika: Egy halott szövegnek van X db eleme. Egyik elem az izé általános leírása, egy másik egy kisebb részlet leírása rajta stb. Mindegyik ilyen elemnek különböző hosszúságai vannak (ez gondolom ismerős a kalandjátékokból, ahol volt hosszú, meg rövid leírás).

Az alapötlet az, hogy a játékos mindig többé-kevésbé ugyanolyan hosszúságú leírást kap a tárgyról/helyszínről/személyről stb., de első alkalommal csak az első elem (az általános leírás) leghosszabb változatát, minden rákövetkező alkalommal pedig a már ismert elemek egyre rövidebb változatát, a felszabaduló helyen pedig újabb elemek leghosszabb változatát. (Pl. 1. alkalom: Egy ajtó hosszú leírása. 2. alkalom: Egy ajtó rövid leírása + a kilincs hosszú leírása., 3. alkalom: Egy ajtó még rövidebb leírása + a kilincs rövid leírása + a kulcslyuk hosszú leírása.)

Ez két dologra jó: egyrészt a játékos nem rendelkezik rögtön minden információval egy tárgyról, amit lát, vagyis később még derülhetnek ki dolgok arról is, amiről azt hitte, eléggé ismer (ez pl. szereplők leírásánál lehet izgalmas, és kevésbé unalmas, ha pl. sokáig kíséri egy adott szereplő), másrészt kevésbé unalmasak a leírások. De ez még csak lineáris fejlődés, ezért úgy gondoltam, hogy meg lehetne kérdezni a játékost is arról, mit szeretne megismerni a tárgyról. A játékos "+"-okkal, meg "-"-okkal jelezheti, hogy melyik eleme érdekes az eddig ismert halott szövegnek és melyik nem, és a játék ez alapján dönti el, hogy melyik legyen a következő. Így sokadik újrajátszás alkalmával egész más jellegű leírások jönnek ki. És akkor ezzel már lehet akár Sherlock Holmes játékot is csinálni, ahol a tetthely legapróbb részleteit is átvizsgálhatja a főhős alig észrevehető nyomok (vérfolt, cigarettacsikk) után kutatva.

Szóval ami később még fontos lesz: ezek a pluszok, meg minuszok a főhősnek az izlése, személyisége, lénye.

Az élő szöveg gyakorlatilag párbeszéd. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak egyetlen eleme van, de az folyamatosan változik. Ahogyan a halott szöveg mögött valami tárgy/helyszín/szereplő állt, úgy az élő szöveg mögött mindig valamilyen szereplő (élőlény) áll. A lényeg az, hogy míg a leírások elemei mindig egyszerűsödnek és hosszabbodnak, addig az élő beszédek mindig nagyon rövidek, viszont a változatosságra törekszenek. Programozásilag szerintem ez lesz a legnehezebb, mert arra gondoltam, hogy a szereplők döntéseikkor megfigyelik addigi tetteik sorozatát, és azt a döntést választják, amelyik nagyobb komplexitást eredményez. Lehet, hogy egyszerűen véletlengenerátort lehetne használni, nemtom. Minden esetre ez nem elég, mert ettől minden szereplő ugyanúgy döntene. DE! Minden szereplőnek ugyanúgy van izlése mint a főhősnek, csak nekik már a játék elején meg van adva. Vagyis minden szereplőnél meg van adva, hogy adott halott szövegek milyen elemeit ismeri és ahhoz pozitívan vagy negatívan viszonyul.

És máris megvan, hogy hogyan alakul ki egy párbeszéd: a főhős és a szereplő vagy közlik a saját véleményüket egy adott halott elemről vagy megkérdezik a másik véleményét róla. Szerintem ebből az egyetlen mechanizmusból brutálisan bonyolult párbeszédek alakulhatnak ki, különösen, hogy maguknak a szereplőknek a döntései (vagyis az is, hogy a párbeszédben mit hoz fel) függ a saját izlésétől. Szerintem ez a körforgalom (a beszélgetés témája megváltoztatja a beszélgetés jellegét) eléggé élvezhetővé tenné a beszélgetést a játékban.

És itt jön be a képbe az élő és a halott szöveg keveredése és egymásbaágyazódása. Ezzel lehet megoldani a szereplők cselekedeteit. Pl. ha X szereplő rágyújt egy cigire, akkor a cigiregyújtásnak úgy általában van egy leírása, meg a ciginek van egy leírása, de az a tett, hogy cigire gyújt, az élő szöveg eredménye. Ugyanúgy minden, nemcsak ami cselekvés, hanem ami ténylegesen párbeszéd, vagyis minden élőszöveg megszólalásnak természetesen elképzelhető leírása. (Hogyan mondta, amit mondott.) Ami aztán később visszacsenghet a főhős fülében.

Ez az alap, ehhez még hozzájön, hogy a halott szövegek egy hálózatot alkotnak, távolságok vannak köztük, amik változhatnak, a szereplők a tetteikkel változtathatják ezeket a távolságokat, a főhős pedig ebben a hálózatban utazik. (És itt utazás lehet az is, hogy előbb a széket nézegettem, most meg az asztalt ugyanabban a szobában! De utazás az is, hogy eddig a széket nézegettem ebben a boltban, aztán a másikban nézegetem. Nem kell végigjátszani a kimegyek, beszállok elkocsikázom, kiszállok stb.) Meg vannak az eszközök, amelyek segítenek ebben az utazásban, de szintén rendelkeznek leírással stb. És maga a főhős is ilyen utazási eszköz, lévén a lábain tud mozogni egyik szobából a másikba stb.

Szóval gyakorlatilag ez lenne a magja a játéknak. Tudom, hogy feltehetőleg nem fogja holnap megvenni a Rockstar North, de szerintem sokat lehetne tanulni egy ilyen megírásából. Őszintén szólva egy ideje félretettem ezt a dolgot, de most, hogy leírtam, rögtön kedvet kaptam, hogy egyes elemeit elkezdjem kódolgatni.

Köszönöm a türelmet.

   
> 1 <