játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5511
FZoli:    4894
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2198
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] > 14 < [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [46]
Bukta - Tag | 308 hsz       Online status #141680   2010.10.01 16:16 GMT+1 óra  
én ezt nem értem.... a struktúra mire jó? lefuttattam egy csomó tesztet már, lemértem mennyi időbe telik a struktúrában keresni, feltölteni a struktúra tömböt/listát, de az osztályok sokkal gyorsabbak...
igaz érték szerint tárolódnak ezért "előbb" sorba állhat a GC-hez, de hát ha a sor alapból is hosszú...
ArgumenException: A megadott DependencyObject nem ehhez a Freezable elemhez tartozó környezet. Paraméter neve: context
:oO Mi a???
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #141242   2010.09.21 12:17 GMT+1 óra  
Nálunk is asszem prof van, de max gugli az eddig leírtak alapján. Avagy még az lehet, hogy expressben máshogy néz ki a properties? De igazából én is úgy találtam meg, hogy az összes elemen végigmentem, aminek köze lehet a procihoz, szóval vagy ez, vagy gugli, hogy express alatt hol is van ez a target platform.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #141241   2010.09.21 11:31 GMT+1 óra  
Ott is ott kellene lennie. Nem tudom, en most nem expresst hasznalok az svn miatt.

   
Seeting - Törzstag | 2306 hsz       Online status #141240   2010.09.21 11:22 GMT+1 óra  
Vágom, hogy properties. De nincs ott. Lehet hogy azért mert express?
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #141239   2010.09.21 10:45 GMT+1 óra  
Kimaradt az, hogy properties
rightclick a projekten, properties, 2. tab a build, es ott van a platform target

   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #141238   2010.09.21 10:42 GMT+1 óra  
Az üvegtigrisből idézve : "Olyan nincs, hogy nincs."
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Seeting - Törzstag | 2306 hsz       Online status #141237   2010.09.21 10:37 GMT+1 óra  
VS2008. Console app. Jobb gomb a projecten, nem solution-ön, projecten. Build tab. Nincs.
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #141236   2010.09.21 10:34 GMT+1 óra  
Tegnap egy programozási kérdés miatt csináltam egy teszt consola appot, bizonyítva munkatársamnak, hogy nekem van igazam a kérdésben, és most megint megnéztem. Mint előbb is, csak ezt tudom mondani :
- Jobb klikk a projecten (nem a solutionön, hanem a projecten).
- Build tab.
- Platform target : 'Any CPU' / 'x86' / 'x64'.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Seeting - Törzstag | 2306 hsz       Online status #141231   2010.09.21 02:37 GMT+1 óra  
Idézet
Kuz :
Jobb klikk a projecten, properties, build, platfom target.



Nincs ilyen. Console app.

Idézet
mark576 :
Alapesetben "Any CPU"-ra van állítva a JIT, vagyis arra a CPU-ra fordít, ami éppen van a gépben.



Hát ja, de az én gépemben x64 van és én x86-ra akarok fordítani.
   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #141136   2010.09.17 20:12 GMT+1 óra  
Alapesetben "Any CPU"-ra van állítva a JIT, vagyis arra a CPU-ra fordít, ami éppen van a gépben.
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #141113   2010.09.17 10:39 GMT+1 óra  
Jobb klikk a projecten, properties, build, platfom target.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Seeting - Törzstag | 2306 hsz       Online status #141110   2010.09.17 07:50 GMT+1 óra  
Hali!

Hogy lehet VS2008-ban egy console application-nél beállítani a target CPU-t? Mert most alapból x64-re fordít, nekem meg x86 kéne...
   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #140708   2010.09.09 09:51 GMT+1 óra  
Annyi a turpisság csupán, hogy egy értékadásnak az értéke az maga az értékül adott érték.

Szóval (a = b) kifejezés - maga az értékadás - egyenlő 'b'-vel. Ez onnan is látszik, hogy az (a = (b = c)) jól kiértékelődik, és az 'a' értéke is 'c' lesz. Az if megköveteli, hogy egy bool-t kapjon, hogy ezt egy feltételvizsgálat (<, >, ==, !=) állítja elő, vagy eleve bool-t kap, az számára érdektelen.

A != null-os példám pedig arra vonatkozott, hogy olykor hasznos lehet, hogyha egy feltételvizsgálatban kiszámolt értéket 'el tudunk menteni' későbbre.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #140672   2010.09.08 19:33 GMT+1 óra  
Idézet
Kuz :
Na, leegyszerűsítve, a példa szerintem így néz ki
if (( <valamilyen értékadás eredménye> ) != null)
én viszont erről beszélek :
if( <valamilyen értékadés eredménye> )
A kettő pedig sztem nem ugyanaz.


A kettő ugyanaz, a (<valamilyen értékadás> != null) is egy kifejezés bool típusú eredménnyel, meg spec esetben a <valamilyen értékadás> is egy kifejezés bool típusú eredménnyel. Nem ismerem a nyelv pontos követelményeit ezen a téren, de szerintem annyit vár el, hogy egy bool értéket szolgáltató, kiértékelhető kifejezést adj meg neki. Amit te szeretnél, az gyakorlatilag az, hogy erre a kifejezésre legyen egy olyan megszorítás, hogy a benne utoljára kiértékelésre kerülő operátor, mindenképp egy bizonyos meghatározott operátorhalmazból kerüljön ki. Amiben nem vagyok biztos az az, hogy ez a halmaz egyértelműen meghatározható-e. A másik kérdéses dolog, hogy megfogalmazható-e a fenti feltétel valamiféle nyelvtan segítségével. (Se a fordítóelmélet, se a formális nyelvek és rokontudományai nem az erősségeim. )
Reality is almost always wrong. - House

   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #140659   2010.09.08 15:57 GMT+1 óra  
Azt hiszem ott kevered a dolgot, hogy az == meg a != azok nem a feltételvizsgálat, hanem csak összehasonlító operátorok. A feltételvizsgálat az a ()-en belüli kiértékelt kifejezés értéke.

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
M4 - Tag | 187 hsz       Online status #140654   2010.09.08 15:52 GMT+1 óra  
"A kettő pedig sztem nem ugyanaz."
Szerintem ugyanaz. Akkor kéne még egy bool típusnak (vagy kifejezésnek) lennie, attól függően hogy értékadásból vagy másból jött létre? Ettől csak bonyolultabb lenne a nyelv.

   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #140653   2010.09.08 15:50 GMT+1 óra  
Na de az if nem így működik, hanem először kiértékeli (végrehajtja) a kifejezést (mindent ami a zárójelen belül van), és ha ezzel megvan, csak ezután nézi meg, hogy a kifejezés végeredménye igaz vagy hamis.
Tehát szintaktikailag pl. ez is helyes, pedig ebben két feltételvizsgálat is van:
Kód:
int szam=0;
if (-1<szam<1) ..

Ennek a kifejezésnek az értéke hamis lesz (mivel az összehasonlító operátorok preferenciája balról jobbra halad), tehát nem fog végrehajtódni az if ág. (Pedig ha matematikailag nézzük, akkor igaznak kéne lennie.. )
De ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb kifejezéseket (akár függvényhívásokat) is rakhatunk a feltételvizsgálatba..

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #140647   2010.09.08 15:29 GMT+1 óra  
Na igen, de valahogy pont a hülyebiztosság (ami jelzem bolondbiztosság, na mind1 ) miatt várnám azt, hogy a C# ne engedjen értékadást if-en belül, hanem az if előtt kelljen nekem kifejtenem az értékeadás részt, és az értékekre csak bool értékű vizsgálatot engedjen meg.
Tehát
if(valami = true)
helyett azt kelljen írnom, hogy
valami = true;
if(valami)
avagy
if(valami == true)

Továbbá az a példa, hogy
if ((p = GetMetszespont()) != null)
szerintem nem ide tartozik, mert a feltételvizsgálat bal oldalán van az értékadás, nem pedig a feltételvizsgálat az értékadás, vagy hogy kell ezt értelmesen megfogalmazni. Na, leegyszerűsítve, a példa szerintem így néz ki
if (( <valamilyen értékadás eredménye> ) != null)
én viszont erről beszélek :
if( <valamilyen értékadés eredménye> )
A kettő pedig sztem nem ugyanaz.

HG : de van felvétel. Ha felvesznek, akkor még pénzt is kapok utánad. Részletek msn-en.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #140639   2010.09.08 14:00 GMT+1 óra  
Egyetértek, találó szó a hülyebiztosabb.
Különben nem mondtam, hogy ez a jobb vagy az a jobb, csak rácsodálkoztam a dologra, és megjegyeztem, hogy speciel nekem a C++ logikája a szimpatikusabb, mert nem köti meg annyira a kezemet, ennyi.

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #140638   2010.09.08 13:52 GMT+1 óra  
Ez megszokás és használat kérdése. A C# logikája hülyebiztosabb, mert szól neked, hogy csak az lehet feltétel, amit úgy olvasol ki, hogy boolean legyen. Érvelni mindkettő mellett lehet, de felesleges.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #140637   2010.09.08 13:40 GMT+1 óra  
Ez érdekes, ahogy olvasom, C# -ban csak boolean lehet a kifejezés értéke. C++ -ban viszont tetszőleges numerikus kifejezés, ahol a 0 érték a hamis, minden más pedig igaz érték. Ezek szerint C# -ban nem írhatom azt, hogy:
Kód:
int number;
if (number) ..

csak azt, hogy:
Kód:
if (number!=0) ..

Nekem a C++ logikája sokkal szimpatikusabb.

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #140636   2010.09.08 13:13 GMT+1 óra  
Int-re azért nem fogadja el, mert a feltétel értéke is int lesz, de bool esetén bool lesz.
Mondok egy példát:
if ((a = 5) == 5) ...

Itt logikusan el kell fogadnia, hogy az (a=5) kifejezés értéke 5. Például hasznos egy függvény meghívásakor.

if ((p = GetMetszespont()) != null) ....
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #140635   2010.09.08 12:16 GMT+1 óra  
Mivel az if azt nézi, hogy a kifejezés értéke 0 -e, ezért szintaktikailag helyes (hiszen kiértékeli az értékadás kifejezést, tehát a valami mindig true lesz), csak éppen értelme nincs. Még az a szerencse, hogy egyáltalán szól a fordító, hogy szerinte hülyeséget írsz. Egyébként C++ -ban természetesen elfogadja int-re, vagy akár float -ra is. C# -ot nem ismerem, nem tudom az miért nem engedi...

u.i.: nincs felvétel ott nálatok?

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #140634   2010.09.08 11:37 GMT+1 óra  
Tudom, ez annyira nem tartozik a játékfejlesztés témakörbe, de itt a cégnél feljött, mint hiba, és nem tudunk rá igazán jó választ találni. A pobléma leegyszerűsítve :

Kód:
bool valami = false;

if(valami = true)
...


A kérdés, hogy ezt miért engedi a fordító (attól függetlenül, hogy aláhúzza zölddel, és szól, hogy ez mindig true lesz, óvatosan vele). Ahogy megnéztük, csak bool esetén fogad el ilyet (tehát ugyanígy int-nél már pl szól, hogy bocs, csak bool jöhet ide), de nem értjük, hogy pontosan miért is kell ezt engednie a fordítónak?
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #140580   2010.09.06 21:45 GMT+1 óra  
Ez esetben használj hashmapat, az biztos gyors sok esetén is.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #140579   2010.09.06 21:43 GMT+1 óra  
Mert nem kell minden csonthoz custom transform Lehet, hogy egy sem kell
nem akarok foloslegesen egy csontszam meretu Matrix tombot letrehozni "foloslegesen". Vagy ugy jobb?
Kód:
List<int> id;
Matrix[] transforms = new Matrix[skindata.Bindpose.Count];

for (int i = 0; i < id.Count; i++)
{
    //...
}

?

   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #140578   2010.09.06 21:40 GMT+1 óra  
Miért nem jó, hogy az ID egy tömböt indexel? Az a leggyorsabb megoldás.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #140577   2010.09.06 21:33 GMT+1 óra  
A gond az, hogy tudnom kell, h eppen melyik csontot szeretnem allitani
pl. van 20 csontom, en ebbol az 5. indexut szeretnem allitani.
Lehet, hogy az lesz akkor, hogy ket lista, es akkor az Add metodusban mindket listahoz hozzaadok egy-egy elemet. igy gondolom:
Kód:
class B
{
    List<int> id;
    List<Matrix> transform;

    void Add(int p_Id)
    {
        id.Add(p_Id);
        transform.Add(Matrix.Identity);
    }
}
class C
{
    B b = new B();

    //update
    b.transform[0] = blabla;
}

A B-n belul pedig egy for ciklus, es a ket listabol kivalasztom a megfelelo elemet

koszi, h szoltal, utoszerkesztettem

   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #140576   2010.09.06 21:22 GMT+1 óra  
A Dictionary sajnos nem hashmap, szóval a keresés nem olyan gyors, mint várná az ember. Szóval ha a csontok sorrendben vannak, kihagyás nélkül, akkor egy sima array jobb megoldás.

Mellesleg a második változatban az update résznél az indexelés után nincs .m_Transform, mert az már maga egy mátrix.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #140558   2010.09.06 18:19 GMT+1 óra  
Szerintetek melyikkel jarok jobban?
v.01:
Kód:
class CustomTransform
{
    int m_Bone;
    Matrix m_Transform;

    //ctor
}
class B
{
    List<CustomTransform> m_CustomTransforms;
}

class C
{
    B b = new B();
    b.m_CustomTransforms.Add(new CustomTransform(14, Matrix.Identity));

    //update
    b.m_CustomTransforms[0].m_Transform = blabla;
}

v.02:
Kód:
class B
{
    Dictionary<int, Matrix> m_CustomTransform;
}

class C
{
    B b = new B();
    b.m_CustomTransforms.Add(14, Matrix.Identity);

    //update
    b.m_CustomTransforms[14] = blabla;
}

A "keresest" a B-n belul is el kell vegeznem egyszer az osszes elemre / update

Maskepp: A GC es a CPU szempontjabol melyik elonyosebb? Olvastam anno valamit a Dictionary-rol es a kereseserol az elemek kozott, de mindig elfelejtem

Ezt a hozzászólást Pretender módosította (2010.09.06 21:28 GMT+1 óra, ---)

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #138039   2010.07.23 09:12 GMT+1 óra  
Mind1 előbb inkább végzek a könyvel
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #138031   2010.07.22 23:38 GMT+1 óra  
Idézet
Marclee :
"...de nem rögtön 2d mmorpg játékot shaderekkel. "

Ki a tököm akar itt mmorpg-t írni???
Nekem bőven elég ,ha egy Pacmant vagy egy Tetrist csinálok


Pacman. Ahhoz még bele kéne másznod a lineráis algebrába, algoritmus elméletbe, meg egy kicsit a mesterséges intelligenciába is. A tetris esetleg egy kis alap matekkal, meg egy kis trükkel megvalósítható, mivel tudod, hogy 90 fokos forgatás az speciális eset.
   
Matzi - Szerkesztő | 2529 hsz       Online status #138030   2010.07.22 23:26 GMT+1 óra  
Szerintem egyáltalán nem rossz ötlet játék írással tanulni, de az biztos, hogy először az alapoknak kell magabiztosan menni. Egy szüveges módban játszódó játék, vagy valami bohóckodás winforms-al simán jó. Egy pacmanhoz még nem kell xna egyből.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #138027   2010.07.22 22:42 GMT+1 óra  
"...de nem rögtön 2d mmorpg játékot shaderekkel. "

Ki a tököm akar itt mmorpg-t írni???
Nekem bőven elég ,ha egy Pacmant vagy egy Tetrist csinálok
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #138016   2010.07.22 21:11 GMT+1 óra  
Nem, ez ennél bonyolultabb. Válaszolsz a kérdésre, hogy mi az objektum, meg mi a mező, de ez így nem sokat ér. Majd ha írod a szöveges játékot és gyakorolsz, akkor rössz rá az igazi értelmére. Egy könyvet sokféleképpen lehet értelmezni neked mást mondd még a 21 napos is, mint nekem, sőt lehet fél év múlva neked is mást fog jelenteni.

Itt keress rá a szavanna szimulátor feladatra. Na ez mire ide eljutsz az nem 21 nap, hanem legalább fél év.

Az xna-t egyelőre hagyd a fenébe. Programozni tanulj ne API-kat használni. xna-ban már programtervezési minták vannak, ami már elég gyakorlott programozást feltételez, ahhoz, hogy gördülékenyen használd és értsd is, amit csinálsz.

Érdemes még ezeket is nézni:
C# tananyag vieók és könyv
Jegyzetek és feladat gyűjtemények

Ha ez mind megy álmodból felriasztva is akkor esetleg elkezdheted nézni az xna dokumentációját és abból alapokat csinálni, de nem rögtön 2d mmorpg játékot shaderekkel.

Ezt a hozzászólást mark576 módosította (2010.07.22 21:49 GMT+1 óra, ---)
   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #138007   2010.07.22 19:45 GMT+1 óra  
De nem csak elolvasom hanem mindent amiről ír kipróbálom egymás után és válaszolok a kérdésekre amiket a napok végén ír. E mellett persze szoktam egy két programot magamtól is írni ,hogy emlékszem e az előző dolgokra és csak aztán fogok a következő leckébe. Így nézve se leszek elég felkészült az XNA-hoz ,hogy 2D-s játékokat írjak ha kész vagyok a könyvel?
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #138005   2010.07.22 19:36 GMT+1 óra  
Idézet
Marclee :
De ír a formokról is ,hogy windows alkalmazásokat is csináljunk ( de azt a témát csak egy-két leckén keresztül veszi át) Meg az osztályokról és objektumokról elég részletesen ír.


Az OOP egy szemlélet, pusztán abból hogy elolvasol róla könyveket, nem feltétlen jutsz előrébb. Hasonló a dolog ahhoz, hogy az nem teszi az embert jó kereszténnyé ha bevágja a Bibliát.
Reality is almost always wrong. - House

   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #138004   2010.07.22 19:28 GMT+1 óra  
Az OOP körülbelül ott kezdődik, hogy megtanulod ennek a könyvnek az első 250 oldalát és akkor egy alap elméleted megvan. Aztán mellé bevágod azt az elméleti anyagot, amivel ezek mennek és akkor leszel egy nagyon alapvető szinten ahhoz, hogy console app-ban írj egy szöveges kalandjátékot kb.
   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #138003   2010.07.22 19:13 GMT+1 óra  
De ír a formokról is ,hogy windows alkalmazásokat is csináljunk ( de azt a témát csak egy-két leckén keresztül veszi át) Meg az osztályokról és objektumokról elég részletesen ír.
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #138000   2010.07.22 18:46 GMT+1 óra  
Azért ez nem ilyen egyszerűen megy, hogy hopp elolvasol egy ilyen csont kezdő könyvet ahol leírják mi az az osztály és máris hopp már megy is az OOP meg a rendszertervezés. Ez hosszú hónapok, sőt inkább másfél-2 év gyakorlása lesz XNA nélkül.

Majd ha eljutsz a könyv gégéig és érted is, akkor mondjuk console app-ban írhatsz szöveges kalandjátékokat, meg ilyesmiket.
   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #137999   2010.07.22 17:30 GMT+1 óra  
az OOP az az objektum orientált programozás igaz??
Mert azt a könyv már a 2. napon megemlíti és 5. naptól kezdve folyamatosan foglalkozik vele szóval ha végzek a könyvel szerintem megértem az a OOP-t. XNA 3.1 et használok mert már olvastam egy keveset arról ,hogy a 4.0 ban megszűnik a shaderezés és mivel ez elég fontosnak tűnik (és ha majd később átállnék más enginre) ezért szerintem jobb ha megtanulom Amúgy meg találtam egy két pdf et xna hoz ami a leges legalapabb dolgoktól kezdi és még nagyon apróságokra is kitér amit más tutorialban egyszerűen csak megneveznek és átugranak.Amúgy shaderezés csak 3D ben kell nem??
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #137998   2010.07.22 17:19 GMT+1 óra  
2D játékhoz elég, csak a C# 1.0 tudást frissíteni kell 4.0-ra, nameg a szintaxis magában semmit nem ér az OOP gyakorlat és tervezés nélkül. Szóval szerintem ne XNA legyen utána, hanem OOP gyakorlás, azt kell felfogni és akkor egy egyszerűbb 2D XNA játék az API doksi alapján nem fog gondot okozni. Shaderezés nem kell, meg XNA 4.0-tól ez már meg is szűnik, beépített efektek vannak.
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #137997   2010.07.22 17:11 GMT+1 óra  
A könyv alapvető C#-os dolgokat tanít meg (ha nem tévedek, én ugyanis fősulin/életben tanultam, nem ebből a könyből). Az xna-hoz nem árt némi 2d-s/3d-s ismeret sem (pl shaderek használata), de mivel C# szintaxist használ, ezért nyílván jó választás lehet. Nem árt némi gyakorlat az osztályok kialakításában, dll-ek készítésében, modularizációban, ezek ugyanis jó fognak jönni, amikor játékot heggesztesz.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #137996   2010.07.22 16:58 GMT+1 óra  
Tényleg ,ha ezt a könyvet kivégzem és utána még ismételgetem meg gyakorlom egy keveset az elég ahhoz ,hogy belefogjak az xna-ba??
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #137994   2010.07.22 16:00 GMT+1 óra  
pont azt nyúzom
Amúgy nem vagyok marci baba
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #137993   2010.07.22 15:53 GMT+1 óra  
Idézet
Kuz :
Én azt javaslom inkább az alapokkal foglalkozz, és ne az olyan marhaságokkal, mint ezek. Ilyet még én sem használtam, és így hirtelen nem is mondanám, hogy létszükség az ismerete.


Ha nagyon tekergetni kell a biteket, akkor azért jól jönnek ezek is. Vagy a másik véglet, amikor 4.0-ban dinamikusan hoz létre az ember típusokat. De ez már tényleg nem az advanced szint Marcibabának elég egyelőre a 21 napos könyv is.
   
Wolfee - Törzstag | 1337 hsz       Online status #137991   2010.07.22 14:47 GMT+1 óra  
az unchecked vitában nem veszek részt, mert fingom sincs, hogy az micsoda, de

Idézet
Marclee :
a goto meg azért nem jó mert azzal ÁT UGORJA tehát nem is fordítja le azt a részt.


ez marhaság. lefordítja a fordító, csak az adott pontról egy másik pontra ugrik a program vezérlése. pl:
Kód:
...
something_bullshit();
goto gyerecsakide;
something_bullshit();
irdd_ki_hogy("verpisti");
processes_to_call();
gyerecsakide:
irdd_ki_hogy("itt vagyok");
...


a program kimenete az "itt vagyok" string lesz. de ettől még a processes_to_call rész is lefordul, csak nem fog lefutni (nem jut rá a vezérlés).

Szerk:
utánaolvastam, és a túlcsordulást lehet vele fordítási időben ellenőriztetni/ellenőrizetlenül hagyni.
checked esetben (ami a default) ellenőrzi a túlcsordulásokat, és nem fordul le a program overflow esetén.
unchecked-nél lefordul, és le is fut, mint pl c++ release módban, csak hülyeséget fog tárolni.
FZoli jóváhagyásával XD

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #137990   2010.07.22 14:31 GMT+1 óra  
én se használtam ezt még csak mivel felhoztátok én meg emlékeztem rá ,hogy valahol olvastam így leírtam
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #137987   2010.07.22 13:58 GMT+1 óra  
Én azt javaslom inkább az alapokkal foglalkozz, és ne az olyan marhaságokkal, mint ezek. Ilyet még én sem használtam, és így hirtelen nem is mondanám, hogy létszükség az ismerete.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #137985   2010.07.22 13:31 GMT+1 óra  
Utánanéztem és van olyan hogy unchecked (valamelyik tutorialban írtak róla , és azt si hogy ne használjuk túl gyakran), Mivel nem találtam meg azt a tutorialt ezért egy c# kulcsszavak gyüjteményt kerestem ki.. kivágtam és szépen kipingáltam paintel Nézzétek és bámuljatok:

hehehehe

Amúgy meg nem teljesen értem mire célzol de arra 100% ig emlékszem ,hogy a tutorialban a csóka arra hasznláta ,hogy megmutassa ezzel átlehet ugrani kód blokk okat és akkor azt nem ellenőrzi a fordító

a goto meg azért nem jó mert azzal ÁT UGORJA tehát nem is fordítja le azt a részt.
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] > 14 < [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [46]