játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5471
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2525

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2194
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] > 3 < [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]
Trukkoshekus - Tag | 21 hsz       Online status #204287   2014.07.27 23:16 GMT+1 óra  
Hello! Kezdő vagyok ezen a téren ezért szeretném meg kérdezni hogy mire jó a PHP-nyelv..Mért nem elég csak a html-t tudni..Vagy miben segíti/egésziti ki a html nyelvet..Vki felvilágositana?Előre is köszi

   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #203903   2014.06.28 18:05 GMT+1 óra  
Google I/O- nak hála megérkezett Chrome Dev Editor-nak (másnéven Spark) a fejlesztőknek szóló kiadása: Chrome Dev Editor

Kezdetleges a cucc, de szerintem Google nagyon jó irányba halad vele és ami igazán különlegesé teszi, hogy lehet vele Dart-ot használni.
   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #201910   2014.03.09 21:40 GMT+1 óra  
@Matzi: mert nem mindenkinek jobb a Ruby. A PHP sokkal könnyebben tanulható azok számára, akik a C/C++/Java világból jönnek, mert a szintaxisa ennek a háromnak a keveréke. Meg 2 perc fellőni saját gépre egy komplett tesztszervert, ill. ugyanennyi időbe telik találni fizetős szervert, ahová a kész cuccot felrakhatod. Azért a Ruby-t nem fair hasonlítgatni a PHP-val, mivel ha Ruby-ról van szó, akkor általában Ruby on Railsről van szó. Modern keretrendszerek pedig vannak a PHP-hoz is, ráadásul lehet választani közülük: Symfony, ZEND Framework, CakePHP, stb.

Nem mondom, a PHP messze nem egy flawless nyelv, de egy megfelelő keretrendszerrel bőven használható. A népszerűsége miatt pedig rengeteg speciális megoldás létezik hozzá, ami más, kevésbé elterjedt nyelvekhez nem igazán. Ilyen a HipHop VM, a PHP-FPM, mindenféle cache megoldások, stb.

   
Matzi - Szerkesztő | 2525 hsz       Online status #201909   2014.03.09 20:48 GMT+1 óra  
gopher:
Elhiszem, hogy nem felel meg a valóságnak teljesen, de ettől még van benne igazság. Amennyit dolgoztam vele, az csak megerősíteni tudott ebben. Ezzel ellentétben a ruby meg egy nagyon kényelmes és ügyes kis nyelv, és sokkal jobb volt vele dolgozni, mint a php-val. Elhiszem, hogy lehet vele dolgozni, de ha van jobb, akkor miért szenvedne vele az ember?
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
gopher - Törzstag | 496 hsz       Online status #201899   2014.03.09 17:39 GMT+1 óra  
@Matzi: az a cikk nem felel meg teljesen a valóságnak (magyarázat ITT) Szerintem meg semmi gond nincs a PHP-val, csak természetesen egy frameworköt kell hozzá választani, és nem csupaszon használni, illetve nem egy chat szerver megírására való, az tény. Egy neveldére tökéletes, egy multiplayer real-time szervernek rossz
   
leon88 - Tag | 3 hsz       Online status #201897   2014.03.09 16:44 GMT+1 óra  
úgy mint? :-)

   
Matzi - Szerkesztő | 2525 hsz       Online status #201892   2014.03.09 12:21 GMT+1 óra  
A script nyelveknél (pl Python) nem kell több szálon futnia, mert a kiszolgáló annyi példányt indít, amennyi lekérdezés éppen fut (vagy legalábbis amennyi a pool-ba belefér). Viszont mindegyiknek viszonylag gyorsan kell válaszolnia, hogy a kliens ne érezze a késlekedés. A trükk viszont az, hogy a játéklogika, ami valójában hosszadalmas, mivel nem real time műveletekről van szó, szépen beütemezett taskokként futnak a háttékrben. Az meg bármilyen nyelven lehet, csak érdemes biztosítani, hogy nem akad össze a kliensek lekérdezéseivel.

Igazából a bonyolultság a kérdés, ha rengeteg számítást akarsz gyorsan helyben elvégezni, és annak real time-nak is kell lennie, akkor érdemes más lehetősége felé is kacsingatni.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
leon88 - Tag | 3 hsz       Online status #201890   2014.03.09 06:48 GMT+1 óra  
Igen, Python hasonló szituban van mint a NodeJS, úgy tudom, nem tud ténylegesen több szálon futni annak ellenére, hogy van benne threading.

Wt-t ismeri valaki? c++ alapú

   
Matzi - Szerkesztő | 2525 hsz       Online status #201888   2014.03.08 22:58 GMT+1 óra  
Szerintem ha jót akarsz, akkor a PHP-t felejtsd el. Sajnos amilyen népszerű, olyan gyatra, és még ha ugyan mindent meg is lehet csinálni benne, szenvedés az egész. Olvasnivaló.

A rubyval viszont jók a tapasztalataim, nagyon tolják, és egy jól kezelhető kis nyelv. Nem utolsó sorban van hozzá egy jó framework, a ruby-on-rails, ami rengeteg konyhakész bővítménnyel rendelkezik. Nekem bevált.

A pythont nem használtam soha, de ha van hozzá jó webes framework (márpedig miért ne lenne), akkor az is egy jó választás lehet. Főleg ha ezt ismered a legjobban.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #201880   2014.03.08 14:07 GMT+1 óra  
Node.js-hez tudom hozzáfűzni, hogy akkor érdemes használni ha valósidejű alkalmazást akarsz, amihez sok kommunikáció szükségeltetik a szerverrel.(Node.js aszinkron)
Gyorsan lehet vele alkalmazást csinálni, ha valaki jól ismeri a Javascriptet, viszont Javascript az egyik legfurább nyelv a világon. Nehéz vele jól strukturált kódot csinálni.(Ezen majd Javascript ES6 segít)
Viszont az egyik legnagyobb előnye, hogy így csak egyetlen egy nyelvet kell használni mind szerver és kliens oldalon.(Ha nem akarsz más nyelvből Javascriptre fordítani)
Akkor nem érdemes használni, ha valami nagyon hosszadalmas és bonyolult számításokat akarsz szerver oldalon alkalmazni.(node.js egy szálon fut és ezt blokkolná)

Többi nyelvvel pedig még behatóan nem foglalkoztam.
Egyébként minden attól függ, hogy mit akarsz elérni és azt melyikkel tudod a legkönnyebben elérni.
   
leon88 - Tag | 3 hsz       Online status #201871   2014.03.07 23:01 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Bocs, ha rossz helyre jön a kérdés, de:

1. TFH értek mindenféle nyelven
2. TFH van egy webes ötletem

Milyen nyelven érdemes manapság neki látni lefejleszteni egy ötletet (pl. játék)?
PHP? Ruby? Python? NodeJS? Wt?

Eddig PHP-ztem, de megfogott egy-két Ruby tutorial, viszont (nem böngészős alkalmazásnál) a python-t meg ismerem. A NodeJS-t nem annyira ismerem, de úgy látom, azt dicsérik manapság eléggé (vagy van már újabb?)? A Wt-t egy ismerősöm dícsérte halálra, nem tudom mennyire használható framework.

Milyen sorrendet állítanátok fel az alabbi szemppontokhoz (tehát pl. 1. PHP, 2. Python, 3. Ruby stb)?

Kód sebesség (milyen gyorsan végez):
Kód olvashatóság (mennyire emberi nyelvű:
Kód egyszerűség (mennyire egyszerű leprogramozni):

Tanulhatóság (mennyire egyszerű elsajátítatni egy programozni tudó embernek a syntaxot):

Nálam jelenleg a python lenne a nyerő, de még sose használtam weblap készítésre.

Szerintetek?

Ezt a hozzászólást leon88 módosította (2014.03.07 23:10 GMT+1 óra, ---)

   
Matzi - Szerkesztő | 2525 hsz       Online status #201847   2014.03.07 12:58 GMT+1 óra  
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #201840   2014.03.07 12:00 GMT+1 óra  
Na jó, nem találtam jobb topicot.
Egy projekt kapcsán most felmerült a hálózati kérdés. Egy viszonylag kicsi projektről van szó, szóval egy UDP-s networking reliable csomagkezeléssel ágyúval verébre lenne.

Kérdés: miért nem szoktak TCP-t használni? Realtime játékról van szó.
Felvetődött a gondolat, hogy TCP networking úgy, hogy külön szálon megy a háló, hogy ne blokkolja a main loopot. Ezzel a problémám annyi, hogy problémás lehet a szinkronizálás a két szál között (lockolgatás, stb.)
Az, hogy main threaden legyen: furcsa tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Hiába állítja az ember nonblocking módba, blokkolni fog valamilyen szinten, és gondolom ez a TCP tulajdonsága miatt van. Ugyanis megvárja a packeteket egészben, biztosítja a sorrendet, stb. Így amíg nem érkezik egy ack, addig megfogja a többit is.

Van rá mód, hogy mégis TCP-t használjunk? A multithreadednek milyen hátulütői lehetnek?
Köszi!

   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #201190   2014.02.13 22:50 GMT+1 óra  
Akit érdekel a magyar mloc.js konferencia az itt nézheti meg: ustream:mloc
Sajnos lemaradtam az első napról, de szerencsére újra le fogják még vetíteni az első napot.
   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #201172   2014.02.13 14:14 GMT+1 óra  
Csináltam egy kis egyszerű multiplayer számkitalálós játékot. Az egésznek a célja csak annyi volt, hogy kipróbáljam a ws websocket könyvtárat.

Ősszintén megvallva socket.io-hoz képest kényelmetlenebb, viszont ws elvileg gyorsabb és bináris adatokkal is lehet vele dolgozni. Bináris adat küldést még nem teszteltem le.
   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #199156   2013.11.16 13:04 GMT+1 óra  
Na egy meglepő hír a nagy világból. A PS4-nek a felületét HTML5+WebGL segítségével oldották meg. link
Tart is majd a fickó egy előadást az SFHTML5-ön, szóval érdemes lesz majd nézni az eseményt, hogy hogyan oldotta meg a feladatot.

Érdemes lesz majd nézni az eseményt, mivel elég sok web játékfejlesztéshez kapcsolódó téma lesz majd benne. Az esemény 2014 Január 24.-én lesz, szóval várhatunk még 68 napot rá. link

Ezt a hozzászólást StrykerKKD módosította (2013.11.16 13:10 GMT+1 óra, ---)
   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #199135   2013.11.15 17:33 GMT+1 óra  
1. Szintaxis egyéni ízlés. Én örülök neki, hogy a szintaxisa hasonlít c#/java-ra és Javascriptből is átvettek néhány jó dolgot.

2. Gyorsabb mint a Javascript kód link. A belőle lefordított kód is gyorsabb, mint a natív JS.

3. Dokumentáció szerintem az egyik legjobb. Nagyon sok a példa kód.

4. Csomag kezelő(pub package manager), hasonló mint node.js esetében az npm. Örülök, hogy van mivel ez nagyon meggyorsítja a dolgokat fejlesztésnél.

5. Már alapból a nyelv tartalmaz nagyon sok jó könyvtárt. Szóval a fontosabb dolgok már alapból megvannak benne. Nekem a kedvencem az async könyvtár, mivel Promise alapú megoldás.

6. Van hozzá alapból egy ingyenes IDE, amivel lehet dolgozni.

Gyakorlatilag azért jó, mert ez az első olyan nyelv, ami képes lehet a Javascript leváltására.
Van böngészős változata a Dartium. Ezért nem lehetetlen átültetni bárkinek is a Dart VM-et.
Nem is beszélve, hogy valamennyire biztos, hogy a Chrome támogatni fogja. Habár gondolom Microsoftra majd kell várni még 1 évtizedet, hogy használja a Dart VM-et.

Azok tervezték, akik összedobták a V8-as engine, szóval tudják a dolgukat.
   
zeller - Törzstag | 486 hsz       Online status #199122   2013.11.15 12:32 GMT+1 óra  
mitol olyan jo ez? a szintaxisa eleg szar. tul bobeszedu
masban tud tobbet nyujtani?
----
mondjuk ha JS-sel kell versenyeznie akkor tenyleg jobb lternativa.

   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #199113   2013.11.14 21:48 GMT+1 óra  
Ma jött ki a Dart 1.0-ás verziója. Hír
A nyelvnek az oldala is megújult.

Most már érdemes lesz még jobban figyelemmel követni a fejlődését.
Remélem majd böngészőknek lesz tényleges Dart támogatásuk, habár erre sajnos biztos elég sokat kell majd várni, hiszen még az új Javascript szabvány is jó esetben 2015-ben fog ténylegesen működésbe lépni.

Aki szeretne segíteni egy fejlesztőnek, aki még redditor is akkor menjen stressz tesztelni.

Ezt a hozzászólást StrykerKKD módosította (2013.11.14 22:47 GMT+1 óra, ---)
   
pendrivedealer - Tag | 19 hsz       Online status #198769   2013.11.02 16:29 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Nemrég készítettem GameMakerel egy kicsi faltörős játékot, mespékelve egy kis kvízjátékkal! Html5-ös fájlként írtam ki a gépemre.
Egy barátom megpróbálta kirakni a Weboldalára, a játék el is indul, de a mentési pontok, amire rá kell kattintani, nem müködnek, Így nem lehet menteni.
Valamint, a játék nem ér véget, ha elfogy a golyó, hanem minuszbea kezd el számolni.
Ha exe-be mentem, és feltelepítem a gépre, akkor minden tökéletesen működik.
A kérdésem az, hogy ez miért van?
Valaki tapasztalt már ilyen hibát?
Meg lehet oldani a mentést?
Lehetséges az, hogy a szerveren kell valamit beállítani? Esetleg egy adattárolót kell létrehozni, ahova menti?


Eőre is köszönöm a választ.

   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #198716   2013.10.31 15:33 GMT+1 óra  
Jöjjön néhány érdekes hír a nagyvilágból ,ami a webfejlesztéshez és grafikához is kapcsolódik.

Ebben a blog bejegyzésben olvashatunk arról ,hogy open beta állapotba került a http://clara.io/ alkalmazása ,amivel 3D-s modelleket készíthetünk és megoszthatunk .

Aki már gondolkodot azon ,hogy hogyan lehetne Unityből Three.js-be rakni 3D-s modelt annak itt van egy kis cikk.
Az oldalhoz kapcsolódóan néhány webgl bemutató.

HTML5 játékfejlesztők is örülhetek előző héten ,mert kijött a Phaser HTML5 játék motor 1.1-es változata, íme.
Mellette még egy játékot is hirdetek.

Utolsónak jöjjön egy bónusz ,ami nem más ,mint a Tridiv ,ami CSS segítségével tud 3D-s modelleket készíteni.

Végére jöjjön egy ütős szám.
   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #198569   2013.10.27 13:20 GMT+1 óra  
Számomra a hét meglepetése egy újabb open source adobe projekt a snap.svg.
Ezzel elég könnyen lehet használni SVG-t weboldalakon.
Csak ,hogy teljesen legyen a kőr itt van még néhány ilyen projekt .
Nekem a legjobban Brackets tetszik.
   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #194022   2013.05.16 07:19 GMT+1 óra  
https://developers.google.com/speed/webp/

Google nyilt forrású képformátuma, veszteségmentesben jobban tömörít mint a png és van alphája, veszteségesben jobban tömörít mint a jpg... és van alphája (!!), ha minden igaz még animálni is lehet.
Elég szép lenne az élet ha elterjedne.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
krees - Törzstag | 732 hsz       Online status #193275   2013.04.08 21:30 GMT+1 óra  
https://plus.google.com/communities/107947845229145826589

Ide is benézhet, aki némi oktatóanyagot keres. Néhány ismerősöm tolja ki rá az áldást rendesen, de akár sajátokat is bedobhattok, ha akad valami.
   
DMG - Szerkesztő | 3172 hsz       Online status #193263   2013.04.08 19:48 GMT+1 óra  
Köszi!
-----------------------------------------
Dont Listen to the Naysayers
   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #193256   2013.04.08 15:35 GMT+1 óra  
Ment a pm.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
DMG - Szerkesztő | 3172 hsz       Online status #193254   2013.04.08 14:00 GMT+1 óra  
Az ingyen munkára semmi?
Tudom, én sem ugranék rá, de hátha kell valakinek a Ref.
-----------------------------------------
Dont Listen to the Naysayers
   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #193250   2013.04.08 12:21 GMT+1 óra  
http://superherojs.com/
Elég f@sza gyűjtemény mindenféle Javascript oktatóanyagokról meg okosságokról, nem csak kezdőknek.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
DMG - Szerkesztő | 3172 hsz       Online status #192813   2013.03.28 16:15 GMT+1 óra  
Nem tudom ide passzol-e vagy sem.

Egy kérdés, kérés, van esetleg valakinek kedve referencia anyagként egy viszonylag egyszerű web oldalt elkészíteni az Ars Omnis Kulturális Egyesületnek? Anyagi keret sajnos nincs rá, így jószamaritánusként akit érdekel és ujjgyakorlatként megcsinálná, az keressen PM-ben. Nem én vagyok a "megrendelő", ismerős, úgyhogy ha részlet kell majd igyekszem tolmácsolni.

Köszi!

EDIT: Ja igen, az ismerős csinos, bár foglalt, ha ez számít.

Ezt a hozzászólást DMG módosította (2013.03.28 16:22 GMT+1 óra, ---)
-----------------------------------------
Dont Listen to the Naysayers
   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #192693   2013.03.24 21:56 GMT+1 óra  
Újra felfedeztem hogy az ie böngészőoptimalizálást validálással kéne kezdeni. Negyed óra szopogatás egy lehagyott doctype miatt. Büszke vagyok magamra.
Pedig azt hinné az ember hogy annyi csuklás után a microsoftnál észbekapnak hogy lehet nem kéne szopatni a fejlesztőket, de nem, az ie10 is ugyan olyan köcsög mint az összes többi.
Kód:
<!doctype html>
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #192590   2013.03.20 20:37 GMT+1 óra  
sehogy, css a stílusért felelős, a html pedig a tartalomért, szóval a html-ben kell az <img> tag köré írni egy <a href>-et, így lesz a képed link is egyben.
De az img-nek nincs background css-e, szóval belegondolva valszeg egy div-et akarsz átalakítani linkké, amit szerintem legegyszerűbben egy kis javascript-el tudsz megoldani hogy ne kelljen egy egész blogmotort átírnod.
Kód:
<div onclick="location.href='http://www.example.com';">

Értelemszerűen behelyettesíteni a kívánt div-be az onclick részt idézőjelekkel, mindennel.
Vagy a div-be raksz egy img-t legkissebb z-vel és abba rakod a hátteret, esetleg ha ragaszkodsz a div hátterében a képhez akkor egy <a>-t display:block és 100%-os height és width css-el.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #192588   2013.03.20 19:38 GMT+1 óra  
Ha így van megadva egy kép " background:url(../images/lbg.png); " a css kódban akkor ezt ,hogy írjam át ,hogy egy linkre mutasson ha rákattintok?

Ezt a hozzászólást Marclee módosította (2013.03.20 19:45 GMT+1 óra, ---)
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #191842   2013.03.04 14:28 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
@bolyzsolt:
Köszi! Igazából az egyik fele kellene csak nekem (amit egyelőre csak így próbálkozásra, meg ilyesmire használnék), a másik meg egy ismerősömnek, akinek összedobtam egy kis honlapot. Ha még így is ok, akkor megkérdezem majd, hogy az úgy jó-e neki. Amúgy kb. 60mb az egész


Persze, megoldható, azt hiszem tudok limitált FTP hozzáférést adni. Írj rám valahol és megcsináljuk

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191839   2013.03.04 12:55 GMT+1 óra  
Ja, most, hogy nézem, a ? és az = hiba az csak a & miatt van. Köszi!

   
gopher - Törzstag | 496 hsz       Online status #191837   2013.03.04 12:23 GMT+1 óra  
@Pretender: link-ben a "href" tulajdonságban & amp; -ot kell használni (szóköz nélkül) & jel helyett, mert attribútum értéken belül az & jel a spec. karakterekre van használva. (Pl. > , < stb.) A ? jel nem kéne, hogy probléma legyen, nem tudom, hogy miért jelez a validátor hibát az index.php?page=1 -re.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191831   2013.03.04 05:47 GMT+1 óra  
Na, szuper, akkor egész egyszerűen lehet ilyet csinálni

Még értetlenkedek egy kicsit... Ha mondjuk úgy csinálom, ahogy lentebb írtam (egy db index.php, azok között ?page=0, 1, ... dönti el, h milyen belső tartalom jelenik meg), akkor a linkeket hogy érdemes szabvány szerint megcsinálni? Én most xhtml-ben dolgozgatok, és ott a validátor az olyan hivatkozásokra, h "index.php?page=1" hibát jelzett. Hasonlóan a &other dolgokra is a linkben.

szerk.:
Amit Bacce linkelt, ezzel a rewrite-al az ilyesmit meg lehet oldani, és ha jól sejtem a legtöbb szerver támogat ilyen .htaccess file-t.

@bolyzsolt:
Köszi! Igazából az egyik fele kellene csak nekem (amit egyelőre csak így próbálkozásra, meg ilyesmire használnék), a másik meg egy ismerősömnek, akinek összedobtam egy kis honlapot. Ha még így is ok, akkor megkérdezem majd, hogy az úgy jó-e neki. Amúgy kb. 60mb az egész

Ezt a hozzászólást Pretender módosította (2013.03.04 05:58 GMT+1 óra, ---)

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #191819   2013.03.03 21:37 GMT+1 óra  
Vagy ha a tárhely szolgáltató nem is adna ilyen lehetőséget de van hozzáférésed htaccess-hez akkor rewrite engine is megoldás lehet... (azthiszem)
http://corz.org/serv/tricks/htaccess2.php
multiple domains in one root résznél.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #191818   2013.03.03 21:19 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
Na, megint én.


Lehet ilyet simán, nekem is 3 domain van egy tárhelyen. Általában jár valamilyen kezelőfelület a tárhelyhez (cPanel, InterWorx, stb.), ott pár kattintással hozzáadod a két domaint, ami két külön mappát fog jelenteni az FTP rootban, mintha két külön tárhelyed lenne.

Nekem van most egy kihasználatlan, 5 gigás, magyar szerveren lévő tárhelyem, ha gondolod tudok neked adni belőle valamennyit Ha érdekel, írj privátban.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191810   2013.03.03 20:14 GMT+1 óra  
Na, megint én.

Egyelőre elméleti síkon mozgok:
Tfh van egy webtárhelyem valamelyik tárhelyszolgáltatónál. Meg lehet-e azt csinálni, hogy mondjuk a tárhelyen belepakolok 2 mappába 2 különböző honlapot? Mondjuk foo/index.php és bar/index.php?
Nyilván ez a része még oké, csak van 2 domainem is: foo.hu, bar.hu. Az üzeneteket mondjuk GET-tel küldöm (azaz azt szeretném, hogy megjelenjen a címsorban). Ha a domain konkrétan rámutat az egyik oldalra (valami.szolgaltato.hu/foo/index.php), és ott navigálok, akkor az át fog íródni a szolgaltato.hu-s címre, vagy hogy fog az működni?
Pl. itt van a jatekfejlesztes.hu. Ha ezt ugye beírom, akkor megjelenik a főoldal. Rámegyek valamelyik fórumra, akkor meg jatekfejlesztes.hu/forums.php?... Nem tudom hogy áll jelenleg, de ha még az yscik.com-on van tárolva, akkor a régi link az az yscik.com/jf/index.php volt.

No, így este kicsit nehezen nyögöm ki, hogy mit akarok...
- webtárhely (2gb mondjuk)
- webtárhelyen 2 honlap: foo/, bar/ folderekben tárolva
- 2 domain, foo.hu, bar.hu
- lehet-e olyat, hogy foo.hu/index.php?cica=1

És ha már itt vagyok:
Milyen reklámmentes tárhelyet ajánlotok? Nagyjából annyi kell csak, hogy 1-2Gb, MySql, php (lehetőleg >= 5), még a levelezés sem annyira fontos.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191544   2013.02.24 16:54 GMT+1 óra  
Az még úgyis legfeljebb csak a jövő zenéje...
Még azt a kérdést találtam közben, hogy hogy lehet értelmesebben megcsinálni egy 404-es oldalt? Pl. ott a pathofexile.com. Beírom utána, hogy pathofexile.com/asd.html, akkor az marad a címsorban beírva, viszont szépen kiírja, hogy nincs ilyen page. Ez a .htaccess nem az igazi, mert ez mintha így átirányítana, vagy nem tudom. Ebben azért nem vagyok biztos. Azt vajon úgy csinálhatták?
Ami ugye felvet nálam egy problémát. Ha az index.php-ra irányítom át, akkor nem derül ki, hogy 404, ha meg nem, akkor le kell "copyzni" az index tartalmát.

szerk.:
Na, közben mégis .htaccess lett. Átirányítom egy 404.php-re, ami a session-be belök egy változót, majd require("index.php";, ahol meg nyilván le van kezelve a session.

Ezt a hozzászólást Pretender módosította (2013.02.24 17:15 GMT+1 óra, ---)

   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #191543   2013.02.24 16:32 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
Aha. Szóval ha akarnék valaha is ilyen regisztrációs cuccot, akkor ha belép a felhasználó, akkor mondjuk eltárolom az id-ját, hogy ki van belépve a session-ben, és annak megfelelően mennének a lekérdezések?


Pontosan. Sessionnél tárolhatod simán a user ID-t (mivel a PHP session sütijében csak egy hash van, az általad beállított adat a szerveren tárolódik), a süti viszont kicsit körülményesebb, mert megfelelően titkosítani kell a benne lévő adatokat. Mondjuk azt nem tudom, hogy a PHP session cookiek mennyire védettek replay attack ellen, de SSL nélkül úgyis nehéz ellene védekezni.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191542   2013.02.24 16:17 GMT+1 óra  
Aha. Szóval ha akarnék valaha is ilyen regisztrációs cuccot, akkor ha belép a felhasználó, akkor mondjuk eltárolom az id-ját, hogy ki van belépve a session-ben, és annak megfelelően mennének a lekérdezések?

   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #191539   2013.02.24 14:41 GMT+1 óra  
Igazából a session is sütit használ Jó, tudom, nem abban tárolódnak az adatok...

Nem igazán szokták átmenteni így az adatokat, mert egy request feldolgozása jó esetben tíz milliszekundumok alatt megvan, viszont a felhasználó csak sok másodpercenként kérdez le egy-egy oldalt, szóval nem éri meg ezért a memóriában tartani bármit is. Nyilván nagy terhelésnél már kell ezzel foglalkozni, de ebben az esetben ez elhanyagolható.

Egyedül a felhasználóazonosításnál van szükség arra, hogy a szerver tudjon a kliensről több lekérdezésen keresztül, erre való a session, vagy ha magadnak megírod, akkor a süti. De a sütiben/sessionben ilyenkor sem tárolnak komplett objektumokat, inkább csak azonosítókat, amikkel az adatbázisban tárolt tényleges adatokat le lehet kérni. Sima, általad létrehozott PHP objektumokat lehet szérializálni és kipakolni sütibe (inkább azt is adatbázisba érdemes), de belső PHP-s objektumokat már macerás (mivel ezek általában valamilyen third-party könyvtárat használnak - XML, MySQL, stb. -, meg saját, egyedi erőforrás-típusokat - mint pl. a MySQL kapcsolat-azonosító).

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #191536   2013.02.24 13:40 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :(POST GET az ugye jó lehet erre, csak nem tudom, hogy POST-ot lehet-e formon kívül "küldeni" )


javascript vagy ajax ha mindenképpen a post metódushoz ragaszkodsz.
De a session vagy a cookie-k is használhatóak erre, na jó, azért sütit erre az dúrva lenne, de végülis.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191533   2013.02.24 13:11 GMT+1 óra  
Köszi!

@bolzsolt:
Igen, rémlik, hogy beszéltük, csak régen foglalkoztam már vele, és most már azt se tudom, hogy mi van

1.: Akkor jó, nekem jó lesz így, page az úgyis csak 0 és 1 van, a category id-t meg úgyis adatbázisból olvasom ki, amit nem kézzel írkálok Sőt, eleve a menüt is úgy töltöm fel, azokkal a category id-kkel. Szupi

2.: Aha, sejtettem, hogy ilyesmi van a háttérben Akkor hogy szokták pl. egyik oldalról a másikra átmenteni a különböző változókat? (POST GET az ugye jó lehet erre, csak nem tudom, hogy POST-ot lehet-e formon kívül "küldeni" )

@bacce:
Szuper, akkor nem találtam fel a kereket

Akkor folytatom így, köszi, tényleg inkább csak az érdekelt, hogy hogy szokták ezt normálisan, de ha így, akkor jó.

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #191532   2013.02.24 13:03 GMT+1 óra  
1. Ugyan ez, max if else helyet switch case-t használok, szerintem jobban átlátható.
2. Hát ez van, oda kell figyelni a változóra, nagyon nincs "megoldás", de szerintem nem is kell, ha nagyon zavar akkor írhatsz egy ellenőrző programot a váltózó értékadásnál és így típusossá teszed a változókezelést. Ok, ezt csak viccnek szántam.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #191531   2013.02.24 13:01 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
Szerenék csinálni php + mysql kombóval egy egyszerű kis honlapot, mégpedig: [...]


1.) Egy ilyen egyszerű kis oldalnál ez a legjobb megoldás. Igazából nagyobbaknál is ez a jellemző (front controller pattern a neve, amikor minden beérkező kérést egyetlen fájl dolgoz fel), csak ott a használt keretrendszer ennél absztraktabb formában oldja meg a routingot. De mondom, ez jó megoldás, csak az $_GET, $_POST, stb. változók tartalmára nagyon oda kell figyelni.

2.) Sessionben azért nem tudtad tárolni az adatbázis-kapcsolatot, mert (ezt még régebben elmagyaráztam MSN-en ) a PHP kódod addig él, amíg legenerálja neked az oldalt. Azaz megnyitja az adatbázist, kiolvassa az adatokat, és lezárja a kapcsolatot. Aztán a szerver visszaküldi a választ a böngészőnek. Tehát hiába raktad bele egy session változóba az adatbázis-kapcsolatot, az már rég nem él, mire te a következő requestnél újra használnád. Lehet egyébként persistent kapcsolatot használni, ami nem szűnik meg automatikusan, de annak utána kéne nézni, hogy működik-e serialization/deserialization után (ugyanis amikor beraksz a $_SESSION-be egy objektumot, az szérializálódni fog [de rossz szó ]; a különleges PHP erőforrások - mint amilyen pl. a MySQL kapcsolat azonosító - pedig nem igazán működnek ilyen esetben).
Ha zavar, hogy felülírható egy változó, csinálj egy statikus osztályt (pl. Engine, vagy akármi), és annak legyen a $db egy tagváltozója, akkor már nem olyan egyszerű véletlenül átírni. Vagy csak simán ne zavarjon...

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #191528   2013.02.24 12:45 GMT+1 óra  
Szerenék csinálni php + mysql kombóval egy egyszerű kis honlapot, mégpedig:
- categories tábla {id, title, description}. Ezeket ki kell írni a menübe
- products tábla {id, category_id, title, description, price}. Ezek külön táblázatokban jelennek meg egymás alatt.

A problémám igazából csak ilyen elvi szintű. A tábla megvan, mysql_connect, query, egyéb működik.

1.: include?
Jelenleg úgy van megcsinálva, hogy csak egy index.php-m van (ami ugye így tartalmazza az oldal "keretét" ), és GET-tel olvasom ki a megfelelő category id-t, azaz a címsorban index.php?category=0 található például.
Ha ez nincs (!isset($_GET['category'] ), akkor nyilván valami más jelenik meg.

Tehát: attól függően, hogy $_GET-tel mit olvasok ki, beincludeolom a megfelelő php-t:
Kód:
if ($page == 0) {
    if (isset($_GET['category'])) {
        include("product.php");
    } else {
        include("productlist.php");
    }
} else if ($page == 1) {
    include("contact.php");
}

Ez a rész így annyira nem tetszik, de azt sem akarom, hogy az oldal "keretét" mindenhova át kelljen másolgatni, stb. Ez elfogadható megoldás, vagy létezik rá valami értelmesebb dolog is?

2.: Database
Mindehhez ugye szükség van mysql kapcsolatra. Írtam egy osztályt, ami elfedi a mysql_xy() hívásokat, és van saját connect, query, egyéb. Namost a fenti include-olós dologgal azt meg tudtam csinálni, hogy az index.php-ban az elején azt mondom, h
Kód:
$db = new Database();
$db->connect(...);
// ...

és akkor minden beincludeolt php tudja használni a $db változót. Próbálkoztam $_SESSION-ben eltároln, de az valamiért nem tetszett neki (nem jól tárolta el az objektumot).

Ez viszont így nem az igazi, mivel a php nem típusos nyelv, így a scriptnyelvekre jellemzően megtehetem azt, hogy egy child php-ban annyit írok, hogy
Kód:
$db = "cica";

és akkor rossz lesz az egész. Oké, nyilván nem teszek ilyet, de így akkor sem az igazi.

Hogy szokták az ilyet értelmesen megcsinálni?

Köszi, és bocsi, kicsit hosszú lett!

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #185581   2012.08.03 15:56 GMT+1 óra  
De ha a classra keresek rá akkor egyszerűbb lenne magában a classban átírni nem? Az a gond ,hogy pont azért dolgozom cms el ,hogy elkerüljem a kódolást mert nem túlságosan megy és pont bele botlom úton útfélen :/

EDIT: lefuttattam egy keresést ami minden fájlban megkeresi a linket, és sikerült megtalálnom végre. Köszi mindenkinek a helpet. Hogy miért nem ezzel kezdtem az rejtély számomra

Ezt a hozzászólást Marclee módosította (2012.08.03 17:00 GMT+1 óra, ---)
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
paragliding - Tag | 298 hsz       Online status #185578   2012.08.03 15:21 GMT+1 óra  
Milyen szerkesztőt használsz? A Notepad++ -ban pl. a Ctrl+Shift+F kombinációkkal fájlokban lehet keresni megadott szavakat.

Ne a linkre keress rá, hanem mondjuk arra a divclass-ra, amiben meg van jelenítve ez a link. Jelen esetben ez a <div class='xnews_image'>. Egyszer beírod és az összes fájlban egyszerre megkeresi ezt a kifejezést.
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] > 3 < [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]