játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5462
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2523

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2192
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] > 2 < [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]
Parallax - Tag | 595 hsz       Online status #209486   2016.04.21 07:03 GMT+1 óra  
Instalok:
Ma már MVVM-et használunk, de ezt is meg lehet feleltetni a régi MVC-nek, valahogy így épül fel:
View -> ViewModel -> Model -> Data Egy irányú kapcsolatok vannak és fentről lefelé megy az implementáció:

1. Data: Ez lehet egy adatbázis tábla entitás osztály például.
(UserData)

2. Model: Üzleti objektumok. Ezek reprezentálják a viewmodel is view számára a látható objektumokat. Ezek burkolják a Data-t, validálhatnak, betölthetnek 1-1 elemet, vagy ezek listáját lekérdezések alapján, tárolhatják statikusan pl a bejelentkezett felhasználót stb.
(UserModel, UserListModel)

3. ViewModel: Ez semmi mást, mint command pattern és a model, vagy model listákat kiközvetítő réteg, amit majd különböző View-ek használhatnak. Értesíti a View-et, ha változik egy lista vagy üzleti objektum tartalma, megnyomták a törlés gombot stb.
(LoginViewModel)

4. View: Egy buta UI, ami rá van kötve a ViewModel-re és a felhasználó számára megjeleníti az adatokat és biztosítja a felhasználói utsítások végrehajtását. Több féle View is választhat egy ViewModel-t, attól függően, hogy mi a feladat, hogyan kell reprezentálni.
(LoginView, SpecialLoginView)

Nem értem az miért baj, ha több modelt használ egy controller, hiszen az a dolga, hogy ezeket közvetítse a view felé, gyakorlatilag csak 1-1 objektum/lista ami kifelé egy változást kezelő property. Ami nehezebb az inkább a commandok implementálása. Persze nem egy controller van az egész alkalmazásban, mert az elég káosz lenne.

Ezt a hozzászólást Parallax módosította (2016.04.21 07:34 GMT+1 óra, 795 nap)

   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #209485   2016.04.20 18:51 GMT+1 óra  
MVC-pattern: eddig kétféle megközelítést ismerek.

1)
A view a controllerrel kommunikál, azaz azon keresztül módosítja a modellt, vagy csak simán lekérdezi. Ez az ábra valami ilyesmit mutat:

Azaz a view-n keresztül a user kommunikál a controllerrel, ami módosítja a modellt. A view ezután a controllert kéri meg, hogy szolgáltassa adatokkal.

2)
A view közvetlen a modellből olvassa az adatokat, csak a módosítások történnek a controlleren keresztül. Valami ilyesmi:


Az egyetemen mi az előbbit tanultuk (ugyan nem web, hanem simán Java), és az nekem szimpatikus is volt.

Ott a model része volt az adatokat leíró osztályok (pl. Book, Customer, stb.), illetve a Data Access Object, amely a teljes alkalmazáshoz volt definiálva. Úgy értem, hogy volt egy interfész, illetve a konkrét megvalósítás (pl. DB DAO, vagy Memory DAO), amely az összes típusú model tárolásáért felelt. Azaz egy osztályon belül volt például AddBook, AddCustomer, stb.

Ezután jött a controller, amiből szintén egy volt a teljes alkalmazáshoz. Ebben tároltunk egy referenciát az adott DAO-hez (azaz a controller példányosította a megfelelő DAO-t). A controller alapvetően egy összekötő kapocs volt a view és a model között, kiegészítve ún. "üzleti logikával". Azaz például egy könyv hozzáadása esetén a controller beállította az "Ancient" flag-et, ha régebbi volt, mint 1970.

A view pedig nyilván a megjelenítés volt, de nem kommunikált direktben a modellel, a controllert használhatta csak. Azaz például user input esetén a controlleren keresztül módosította a modelt, majd a controlleren keresztül kérdezte le a tárolt adatokat.

Ebben az egészben annyi nem tetszett, hogy minél több model kerül a programba, annál nagyobb és átláthatatlanabb lesz a controller.

Ezen az oldalon egy teljesen más megközelítést olvastam, amely a 2. verziót alkalmazza. A modeltől közvetlen kéri le az információkat, és nem is direktben kommunikál a controllerrel.

Melyik lehet a jó megközelítés? Hogy érdemes csinálni?

szerk.:
Úgy tűnik, hogy az utóbbi az általános megközelítés:
Kód:
The typical program flow in MVC is:
The model, view and controller are initialised
The view is displayed to the user, reading data from the model
The user interacts with the view (e.g. presses a button) which calls a specified controller action
The controller updates the model in some way
The view is refreshed (fetching the updated data from the model)

Innen

Ezt a hozzászólást Instalok módosította (2016.04.20 19:05 GMT+1 óra, 795 nap)

   
itamas - Tag | 86 hsz       Online status #209224   2016.03.19 18:50 GMT+1 óra  
Köszönöm, Pixi, ezek valóban hasznos információk. Megnéztem a videókat is és kijegyzeteltem, amit csak lehetett, most pedig irány kipróbálni a dolgokat!
   
Pixi - Tag | 206 hsz       Online status #209222   2016.03.19 14:57 GMT+1 óra  
Konkrétan nem ismerem ezt a keretrendszert, de a Brackets nevű kódszerkesztőt használom én is. Nem teljesen világos mit értesz beépítés alatt. Tudtommal a könyvtárhoz tartozik egy vagy több JavaScriptes file, azt kell (legegyszerűbb, ha minden azonos mappában van, de ez nem feltétel) meghívni a html file-ban, tehát valami ilyesmi a lényeg:

Kód:
<script src="phaser.js"></script>


És ha minden jól megy, akkor ha hivatkozni próbálsz rá, meg fog jelenni a listában a könyvtárhoz tartozó megfelelő paraméter.

Talán ez a két videó segíthet az elindulásban, viszont régebbi verziót mutat be, tehát egyes dolgok nem működhetnek majd a te kódodban:

https://www.youtube.com/watch?v=0Mu1yAkkEi8
https://www.youtube.com/watch?v=TFVcaPuQp80

Ezt a hozzászólást Pixi módosította (2016.03.19 15:33 GMT+1 óra, 828 nap)

   
itamas - Tag | 86 hsz       Online status #209221   2016.03.19 11:47 GMT+1 óra  
Valaki tudna segíteni abban, hogy a "Brackets" nevű kódszerkesztőbe hogyan kell beépíteni a "Phaser" nevű HTML5 játékfejlesztő keretrendszert?
Mindenfelé nézem a neten, hogy ezt hogyan kellene, de sehol sem találom, úgyhogy egy pársoros eligazításnak nagyon tudnék örülni ezügyben...
   
Matzi - Szerkesztő | 2523 hsz       Online status #208728   2015.11.29 21:00 GMT+1 óra  
Szinte biztos, hogy már van rá plugin vagy egyéb megoldás, használd azt ami a frameworkben van, vagy hozzá kreáltak.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #208721   2015.11.29 09:36 GMT+1 óra  
Ha az adatbázisban BBCode-jellegű szöveget tárolok, akkor azt ugye megjelenítéskor át kell alakítani HTML szöveggé. Egy egyszerű regex jó megoldás lehet erre, vagy az túl lassú lenne?

   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #207518   2015.04.21 19:46 GMT+1 óra  
Először megcsináltam úgy, teljesen jól működött. Aztán valamiért kipróbáltam úgy "simán", és most meg jó volt. Lehet, hogy előtte elbénáztam valamit, de most van rewrite is, és az ajax request is visszadobja, hogy nem találja a file-t, amikor kell.

   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #207516   2015.04.21 17:37 GMT+1 óra  
Nem is tűnik rossz megoldásnak, úgyis most csináltam TOC (table of contents) részt is. Köszi az ötletet!

   
gopher - Törzstag | 496 hsz       Online status #207507   2015.04.21 13:58 GMT+1 óra  
@Instalok: szerintem a letezo parosokat el kellene tarolnod valahol (pl. egy tomb), ha szerver oldali fajlellenorzes (pl. PHP) nem lehetseges. Nem igazan latok mas megoldast, mivel a rewrite-ok minden keresnel le fognak futni.

Szerk: Vagy maximum egy plusz parameterre hivatkozhatsz egy ujabb RewriteCond-ban (pl. nem lehet "norewrite" az URL-ben) Ezt most hirtelen nem tudom hogy kene megadni (nincs keznel Apache tesztelodni )
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #207498   2015.04.20 10:49 GMT+1 óra  
Megint mod rewrite, csak most php nélkül. Adott a következő probléma:

Ajax segítségével betöltök egy xml-t, amiből adatokat generálok a html oldalba. Ezzel nincs baj, működik minden. Azonban szeretném megcsinálni, hogy "szép url-ek" legyenek, azaz olyasmik, mint: /alma/korte. Erre van ugye a lentebb látott egyszerű rewrite, ami azt csinálja, hogy amelyik link nem egy konkrét file-ra mutat, azt átírja index.html-re:
Kód:
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f 
RewriteRule ^(.*)$ index.html [L]

Igenám, azonban az url alapján szeretném betölteni az xml-t. Azaz document.ready()-kor lebontom az url-t, és megkapom azt, hogy "alma/korte". Ezt viszont nem tudom leellenőrizni, hogy létezik-e, mert nagyon úgy tűnik, hogy lekéréskor (legyen az ajax vagy http request) szintén alkalmazódik a rewrite, ami nem talált file esetén átírja index.html-re, majd ezt nézi meg, hogy létezik-e. Ami nyilván létezik.

Hogy lehetne ezt értelmesebben megoldani?
Köszi!

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #206632   2015.02.16 09:33 GMT+1 óra  
az, hogy miben írod a szervert és miben a klienst, az teljesen tökimndegy, amíg az üzeneteket egyeztetni tudod. C#-al még nem foglalkoztam, de gondolom ott is te rakod össze a csomagot, szóval csak olyan klienst kell írnod ami megérti.

js-ben nem maszatoltam nagyon, de ha jól tudom a jQuery-ben van valami socketes cucc, de ebben nem vagyok teljesen tökbiztos.

Ja és ha jól emlékszem (legalább is amikor én olvastam erről) akkor böngészőből még csak TCP-t lehetett használni, de azóta lehet már máshogy van.
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
HadaHector - Tag | 71 hsz       Online status #206628   2015.02.15 18:46 GMT+1 óra  
Igazából, mindegy miben írod a szervert, ha WebSocketet használsz javascriptben, az ilyen TCP kapcsolat gyakorlatilag, bármit meg lehet vele oldani.
Benne van már ezekben: Firefox 6, Safari 6, Google Chrome 14, Opera 12.10,Internet Explorer 10, szóval nem para.

   
Pixi - Tag | 206 hsz       Online status #206623   2015.02.14 15:57 GMT+1 óra  
Üdv mindenkinek!

Egy ideje próbálgatom a JavaScript kódolást (2D - HTML5/WebGL), és C# után nem tűnik vészesnek az áttérés, főleg úgy, hogy találtam megfelelő lib-et 2D-hez.

Viszont a problémám a következő: Milyen megoldást ajánlotok egy "realtime" adatátvitelű szerver létrehozásához? C#-ban ezt még nagyon egyszerűen össze tudtam eddig hozni, főleg úgy, hogy egy remek UDP-s lib-et használok az üzenetek küldésére és fogadására (Lidgren Network lib). Arra gondoltam, hogy ha van rá mód, akkor a szerver aplikációt megírnám a jól bejáratott C#-ban, és a kliensek böngészőben elfutnának. A problémám már csak az, hogy nem találok kielégítő megoldást, és mielőtt bármibe jobban belemélyednék, gondoltam egy hozzáértő tapasztalt véleménye sokat segíthetne, hogy milyen irányba induljak.

Tehát a kérdésem, hogy lehetséges-e a .NET-es világot összekapcsolni egy JavaScript alapú kliens játékkal, és ha igen hogyan lehetne megoldani a realtime adatátvitelt? Ha erre nincs megoldás, akkor viszont mivel helyettesíthetem a szervert futtató programot? Nézegettem a webservice-s megoldást, de ebből nem olvastam ki semmi olyat, hogy valós idejű extrémebb adatátvitelre használnák. Mindenképp Szerver-Kliens alapú megoldás érdekel. Lényegében annyi a cél, hogy valós időben adatot (üzenetet) tudjak küldeni/fogadni JavaScript kliens és egy gépen futó szerver aplikáció között.

Ezt a hozzászólást Pixi módosította (2015.02.14 16:09 GMT+1 óra, ---)

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #205864   2014.12.22 17:42 GMT+1 óra  
kumbwol: Kezdésnek mindenképpen mélyülj el a html canvas-ban és a vanilla javascript-ben, ha egy alap irányítás-rajzolás-hang kombót megcsináltál már több rálátásod lesz mivel lehet kiegészíteni, van sok library bonyolultabb grafikához, fizikához, hangkezeléshez, de ezek nélkül is sok egyszerűbb dolgot könnyen meg lehet valósítani JS-ben, ezeket szerintem jó ha átlátja az ember mielőtt beleugrik a lib-ek világába.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
kumbwol - Tag | 7 hsz       Online status #205863   2014.12.22 14:30 GMT+1 óra  
Hali!

Weben játszható 2D-s multiplayer játékhoz mit ajánlotok? Főleg olyat szeretnék, amihez nem kell letöltenie a felhasználónak dolgokat (gondolok itt: flash, java update-ek, stb.) Inkább ha lehet JS-ben szeretném megcsinálni,de ott is sok közül lehet választani, és azoknak még több kombinációját. Ha valakinek van valami jó ötlete, akkor mondja, és ha tud mellé tutorial-t is linkelni az még jobb lenne!

   
DMG - Szerkesztő | 3172 hsz       Online status #205611   2014.11.24 09:48 GMT+1 óra  
Köszi, továbbítom.

Egy ismerősöm haverja 39 évesen eszmélt rá, hogy ő webet fejlesztene.
-----------------------------------------
Dont Listen to the Naysayers
   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #205610   2014.11.24 09:29 GMT+1 óra  
Idézet
DMG :
Hali!

Ha valaki web fejlesztést akar tanulni, mit érdemes most megtanulni? html5, php, akármi?

Amit itt nálunk nagyon nyomnak a senior webesek, az HTML5 meg az újabb JavaScriptes cuccok, élen az AngularJS-el. A PHP mostanában eléggé leszállóágban van, effektíve kiscégek használják.

EDIT: Azt kihagytam, hogy - szintén az itteni senior-ok szerint - abba az irányba haladunk, hogy a frontenden html5, javascript, a backenden a logika tetejére pedig egy REST service van húzva, így nagyjából bármiben meg lehet írni a backendet, ami képes pl. tipikusan JSON objektumokkal kommunikálni. (Java, C#, whatever)

Ha viszont a backend logika vékony (tehát pl. tipikusan egy CRM vagy fórummotor van, de semmi komplikáltabb művelet mögötte), akkor technikailag még mindig jó lehet a PHP, de rendesen megélni abból necces

Ezt a hozzászólást MaNiAc módosította (2014.11.24 09:37 GMT+1 óra, ---)
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
DMG - Szerkesztő | 3172 hsz       Online status #205609   2014.11.24 09:26 GMT+1 óra  
Hali!

Ha valaki web fejlesztést akar tanulni, mit érdemes most megtanulni? html5, php, akármi?
-----------------------------------------
Dont Listen to the Naysayers
   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204892   2014.09.27 16:26 GMT+1 óra  
Hmmmm így már minden világos
Valóban jobb lenne a könyvtárakat ott szétszedni, mert a base tag megoldotta a szétesést ugyan, de mindig a főoldalra dob (azaz a $_GET['p'] üres) de nembaj, kis tervezéssel elkerülhető, hogy oda becsússzon bármi is, szóval nagyon jó ez a megoldás

Ezen a htaccess syntaxisán meg látszik, hogy arra tervezték, hogy egyszer megírod, aztán többet rá se nézel
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204890   2014.09.26 18:10 GMT+1 óra  
Arra pedig az a megoldás, hogy megadod a base url-t. No már ha jól értem a problémát.
Kód:
<base href="//localhost:8080/akarmi/" />

A rewrite pedig annyit csinál, hogy megad két feltételt. Ha nem directory és file, akkor a sor elejétől a végéig minden karaktert (amiből legalább 1-nek kell lennie) írjon át index.php?p="ami a zárójelben van" hozzáfűzve az egyéb query stringeket.

Én egyébként pont ezért nem tettem oda a directory kikötést. Azaz, ha könyvtárra hivatkozok, azt is átirányítom az index-re, ahol pedig lekérem a konkrét értéket:
Kód:
$page = dirname($_SERVER["SCRIPT_NAME"]);
$page = substr($_SERVER['REQUEST_URI'], strlen($page) + 1);

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204888   2014.09.26 15:25 GMT+1 óra  
Köszönöm, eza a QSA dolog megjavította a probléma no1-et már csak a kis szépséghiba maradt, ami az, hogy ha a végére véletlen becsúszik egy / akkor, valami olyan helyre mutat, amit nem is ismerek de ez a böngésző miatt van (mert a /message nem ugyan az mint a /message/ a relatív útvonalak miatt bugol be), szóval majd php-val megoldom, hogy redirectelje egy perjel nélküli változatra

itt a jelenlegi tutorialokból és egyéb forrásokból össze kattintgatott változatom:

Kód:
RewriteEngine On

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule ^(.+)$ index.php?p=$1 [QSA]


Fogalmam sincs, hogy mit csinál a gyakorlatban, de működik és kész
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204886   2014.09.25 21:50 GMT+1 óra  
Nekem arra valami ilyesmi volt, és úgy tűnt, hogy működött:
Kód:
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.*)$ index.php [L]

Én mondjuk mindenféle mágia nélkül használtam, az index.php-ban bontottam fel az url címet, és azt vizsgáltam, de ugyan így a Rule-nál át lehet adni egyebeket is.
Egyébként meg használd a QSA flaget.

szerk.:
A fenti kód mondjuk mindent átirányít az index.php-nak, a conditiont lehet nézegetni, van -d kapcsolója is, ami directoryt jelöl. Hogy néz ki amúgy a jelenlegi rewrite-od? Lehet, hogy csak lehagytál egy "?"-et, vagy valami ilyesmi.

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204885   2014.09.25 18:06 GMT+1 óra  
Hello! Elvagyok a webfejlesztéssel de egy dolgot sosem fogok megérteni, a rewrite engine-t meg az egész .htaccess logikáját...

Valami olyasmit szeretnék összehozni, hogy ha valaki egy nem létező mappa nevet (per jellel és anélkül is) pl.: /shop vagy /messages/ akkor azt az index.php-nak adja
index.php?p=messages vagy index.php?p=shop néven, az se baj ha utána vagy elé rak valamit, csak a p értéke az legyen, ez nagyjából működik, de nem tökéletes (a perjelektől behal az egész) a másik pedig, hogy ugye ha így néz ki akkor után a GET cuccost ?-el illik utána írni, valamiért ezt sehogy se tudom megoldani, hogy a

/shop?buy=5 -ből /index.php?p=shop&buy=5 legyen, vagy
/messages?inbox-ot /index.php?p=messages&inbox-ra varázsolni
biztos meg lehet valahogy de ennek a logikáját nem tudom dekódolni... esetleg valaki csinált már hasonlót?
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204616   2014.08.24 21:33 GMT+1 óra  
Igen, a "Remember me" funkcióra én is hasonlót találtam ki. Sütiben nyilván nem lehet csak úgy a felhasználónevet tárolni, így valami id kellene. Egyelőre nem terveztem ilyet, szóval maradok a sessionben való username tárolásnál. Köszi!

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204615   2014.08.24 20:43 GMT+1 óra  
Ez attól függ, a $_SESSION tartalmát csak a php látja, a böngészőnek csak egy cookie-t ad az id-vel, szóval azzal nem sok mindent lehet kezdeni. viszont a SESSION minden értéke szerver oldalon van tárolva ami egy idő után lejár.

én igy oldottam meg a login eltárolást:

MySQL Users tábla:

Kód:
+-----+---------------+----------+----------------+
| Id  | Username      | Cookie   | LastActivity   |
+-----+---------------+----------+----------------+


Namost, ha valaki bejelentkezik, akkor generálok egy mondjuk 32 karakteres sütit, ezt adom a böngészőnek, és a többi lapon az alapján azonosítom be a felhasználót. meg minden lap betöltéskor frissitem a LastActivity-t pusztán a statisztika miatt, az inakitv userek szűrésére. ez azért jó, mert pl. az admin ki tud jelentkeztetni valakit. viszont két hátránya van:
- A cooke-k nem egyezhetnek, véletlen se
- egyszerre csak egy eszközről lehet bejelentkezni.
Az elsőt egyszerűen azzal orvosoltam, hogy eltároltam külön sütiben a sor ID-t ami ha végig gondoljuk ugyan olyan biztonságos, mert a random karakterlánc nélkül nem tudunk kezdeni vele semmit, szóval nehezebb is feltörni.
A másodikat meg süti újrafelhasználással lehetne kijavitani, de az viszont nem biztonságos.

Szóval szerintem ha csak PHP sessionokat akarsz használni akkor ne foglalkozz vele, magában az elég biztonságos, ez akkor kell, ha pl. akarsz "maradjak bejelentkezve" cuccot is bele
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204613   2014.08.24 20:26 GMT+1 óra  
Na még egy utolsó lame dolog, aztán leállok egy kis időre. Megírtam a regisztrálást, loginolást, működik szépen. A passwordot természetesen enkódolva tárolom egy adatbázisban. A kérdésem az lenne, hogy miután autentikáltam a felhasználót, és bejelentkezett, miként tárolhatom, hogy melyik felhasználó van bejelentkezve? Első körben - hogy tudjam tesztelni - simán a felhasználónevet tároltam el session változóként, de gondolom ez támadható pont.

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204604   2014.08.24 10:34 GMT+1 óra  
Ilyesmi gondok nekem is voltak, én a </li> és a <li> közé nem tehettem entert mert szétcsúszott az egész
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204603   2014.08.24 09:41 GMT+1 óra  
kristu:
Köszi, el is felejtettem ezt az oldalt! Ezen a linken az elsőnél otthagytam a sortörést, a további kettőnél pedig nem.

   
kristu - Tag | 6 hsz       Online status #204602   2014.08.24 09:35 GMT+1 óra  
szia
dobd fel ide: http://jsfiddle.net/

   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204601   2014.08.24 09:35 GMT+1 óra  
Nos, azt hiszem sikerült kibeleznem, és csak a lényegi rész maradt meg.
3257-styling.zip

HadaHector:
Te jó ég! És valóban ennyi a megoldás. Nem is space volt, hanem enter, amit nagyon úgy tűnik, hogy szóközként kezel. Ez így viszont szerintem nem túl szép dolog, hogy nem formázhatom úgy a kódomat, ahogy szeretném. Vagy csak én vagyok béna.

Így rossz:
Kód:
<label for="username">Username</label>
<div class="column2">

Így jó:
Kód:
<label for="username">Username</label><div class="column2">

Köszönöm, megmentettél sok további fejfájástól!

   
HadaHector - Tag | 71 hsz       Online status #204600   2014.08.24 09:25 GMT+1 óra  
Egyszer amikor ezzel szórakoztam, olyan volt hogy a két inline-block közé becsúszott egy space. El tudom képzelni, hogy nálad is ez a probléma, nézd meg a sorok végeit

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204599   2014.08.23 21:29 GMT+1 óra  
a Design nem az én részem, de ha van egy example-d, akkor összehasonlító elemzés alapján meg tudom nézni...
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204597   2014.08.23 20:58 GMT+1 óra  
Ezt a webfejlesztést még nem igazán érzem A Path of Exile honlap Sign Up részét néztem, hogy ott hogy oldották meg. Az ötlet egyszerű, megadom a form szélességét, azon belül van egy div minden egyes sornak. Ezen a diven belül egy label, aminek a szélessége - ott - 25%, display inline-block. Emellett egy másik div, ami szintén inline-block, és a szélessége 75%, így a kettő értelemszerűen kitölti a teljes "row" div szélességét. Ez ott szépen működik is, azonban nálam valamiért nem akarja az igazat. Beállítom a szélességét 25%-ra, a div szélességét 75%-ra, és a label melletti div átcsúszik a következő sorba. Ha a szélességét leveszem 73%-ra, akkor befér mellé, de egyértelműen látszik, hogy maradt mellette egy kis hely. Már mindenhol megpróbáltam margin, padding, border értékeket 0-ra állítani, de úgy tűnik nem az a probléma. Ötlet?

   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204579   2014.08.22 11:27 GMT+1 óra  
Nem féltek én semmit, csak szép lett volna. Mindent meg lehet nézni böngészőn keresztül, csak a php kódot nem, mert az ugye szerver oldalon fut.

   
kristu - Tag | 6 hsz       Online status #204578   2014.08.22 10:18 GMT+1 óra  
ha ennyire félted a CSS-edet, akkor obfuszkáld

   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204571   2014.08.21 09:01 GMT+1 óra  
Igen, ez értelemszerű, hogy ezért nem jó ez a megoldás. De ezek szerint nem nagyon lehet ezt levédeni. Igazából ez csak apróság, de azért szép lett volna, ha ezeket nem írhatom be külön. Na de sebaj, html esetén nincs rejtett adat, a böngésző mindent megmond.

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204570   2014.08.20 23:16 GMT+1 óra  
kénytelen leszel direktben elérni, hiszen akkor a böngésző se érné el. Gondolj bele, pl.: amikor egy képet szúrsz be egy oldalra, akkor betöltéskor szépen bejön az oldal, majd külön kéréssel betölti a képet is, azaz direktbe éri el, ahogyan te fogalmaztad. ha itt 404-et (vagy amit ilyenkor szoktak 403) kapna, nem jelenne meg a kép, mert nem tudja betölteni.

Ha mindenképpen vannak file-ok amiket nem kéne direktbe hivogatni, php esetén írhatsz egy egyszerű kódot a file elejére ami átirányítja. vagy egyenként letiltogathatod htaccess-el.
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Instalok - Tag | 561 hsz       Online status #204569   2014.08.20 22:05 GMT+1 óra  
Tanulás céljából honlapot barkácsolok html + php párossal. Egy kis szépséggel is foglalkoztam, mégpedig url rewrite-ról van szó. A problémám a következő:

Adott egy könyvtárszerkezet:
Kód:
inc/news.php
inc/...
resources/style.css
index.php
.htaccess

A htaccessben végzem az url rewrite-ot, nemes egyszerűséggel, ami nem file illetve directory, azt átküldöm "page" paraméteren keresztül:
Kód:
RewriteEngine On

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule ^(.+)$ index.php?page=$1

A feltétel pedig azért kell, mert ha minden egyes filet átírok, akkor nem találja meg a resource-okat sem, beleértve a css filet is. Ezzel viszont az a probléma, hogy a fileokat direktben elérem, azaz, ha beírom a megfelelő URL-t, akkor meg tudom nyitni (localhost/.../resources/style.css).

Az lenne a legjobb, ha az ilyeneket vissza tudnám irányítani az index.php-ra, 404-es hibakóddal. Ilyesmire van lehetőség, vagy ne foglalkozzak vele?

   
Daneszz - Tag | 1 hsz       Online status #204351   2014.07.31 16:39 GMT+1 óra  
Sziasztok!
Elkezdtem egy zombis rpg játék készítését, egyenlőre mobilra, persze böngészőben játszható játékról van szó. Html5-be írom, kombinálva PHP val és az alap persze a HTML.. Mivel HTML5be nem lehet adatbázist kezelni, így átviszem az adatokat php-ba majd mentem. Egy Open World Zombie-gameről van szó. Fontos megjegyezni, hogy a játék story-ja nincs elhanyagolva, sőtt elejétől a végéig tapasztalhatjuk a story jelenlétét. A karakterünk, egyenlőre Rick Grimes névre halgat

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #204319   2014.07.30 18:48 GMT+1 óra  
Trukkoshekus: Csak hogy tisztázzuk, a php szerver oldalon futó kódot takar, használni lehet sok mindenre, általában olyan html kódot generálnak vele amit kiegészít más forrásból származó adatokkal, mondjuk adatbázisból kinyert dolgokkal. Azért szeretjük mert a szerveren fut le, a felhasználó nem lát bele a kódba, nem tud visszaélni vele.

Webszervert nagyon egyszerűen tudsz a saját gépedre is telepíteni.
Javaslom az xampp-t ami egy csomag, apache webszerverrel ami a php kezeléséért felelős, mysql-el ami egy elterjedt adatbázis típus, és még sok mással amire egyelőre valószínűleg nem lesz szükséged.
ha feltelepítetted, telepít egy indító programot magával, miután elindítottad itt az apache-t, más dolgod nincs mint bemenni a c:\xampp\htdocs mappába, létrehozni egy alkönyvtárat és megírni a kódot. Ezt a böngészőben a localhost/{mappanév} beírásával tudod elérni, itt már futni fog a php kódod.
A teljesség kedvéért megemlítem hogy vannak más hasonló csomagok, illetve külön-külön is telepítheted a részegségeket, de leginkább felhasználóbarát megoldásnak én ezt tartom.

Szövegszerkesztőt erősen tudom ajánlani a sublime text-et, nem egy nagy és nehézkes IDE, de benn van minden amire szükséged lehet, és sokkal rugalmasabb és felhasználóbarátabb mint a notepad++
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204292   2014.07.28 18:09 GMT+1 óra  
Szerintem ha nem megy ne szerencsétlenkedj a helyi szerverrel, regisztrálj egy ingyenes tárhelyet (ajánlom az atw.hu-t, vagy akár az 5jelly-t csak akkor szólj, mert van referral-juk ) sokkal egyszerűbb ott tesztelni, és kapsz hozzá általában MySQL-t, vagy ha van fizetős szervered, akkor akár oda csinálj egy könyvtárat. Ha mindenképpen helyit akarsz akkor meg van 1-2 Android app, amiben minden meg van oldva.
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Trukkoshekus - Tag | 21 hsz       Online status #204291   2014.07.28 17:36 GMT+1 óra  
Ez a gondom hogy helyileg hogy csinálok szervert? Mert a lefutatása nem megy csak. De én is notepad-ot használok.

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204290   2014.07.28 17:20 GMT+1 óra  
Bármilyen mezei szövegszerkesztővel írhatod a kódot, tesztelni meg feldobod a webszerverre vagy helyileg futtatsz egyet, és megnyitod böngészőben. Én személy szerint Notepad++ -ot használok, egész korrekt kis szerkesztő. A neten találni mindenféle Ultimate-Super-Extra-Magic PHP developer IDE 2014 és társai, de teljesen fölöslegesek.
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Trukkoshekus - Tag | 21 hsz       Online status #204289   2014.07.28 10:30 GMT+1 óra  
Lassan kezdem érteni.Köszönöm.Bele is kezdenék a tanulgatásába de olyan kérdésem van még hogy milyen progival lehetne ezt használni?

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #204288   2014.07.28 09:34 GMT+1 óra  
un. Dinamikus weboldalakat tudsz készíreni, ami annyit tesz, hogy a HTML-el szemben (amit egyszer megcsinálsz az olyan is marad) tudod változtatni az oldal tartalmát, pl. egy bejelentkezős weboldalnál ellenőrzöd vele a jelszót, és annak megfelelően odaírod, hogy hibás jelszó, vagy irányítod át másik lapra, vagy pl. itt ezena fórumon is, amit én írok, kerül rá. persze a kettő csak együtt jó, ugyanis a PHP az szerveroldali retek, és sima HTML oldalt álít elő. ( tehát olyan nincs, hogy PHP formázás, de a HTML se tud adatbázisban matatni)
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
Trukkoshekus - Tag | 21 hsz       Online status #204287   2014.07.27 23:16 GMT+1 óra  
Hello! Kezdő vagyok ezen a téren ezért szeretném meg kérdezni hogy mire jó a PHP-nyelv..Mért nem elég csak a html-t tudni..Vagy miben segíti/egésziti ki a html nyelvet..Vki felvilágositana?Előre is köszi

   
StrykerKKD - Tag | 30 hsz       Online status #203903   2014.06.28 18:05 GMT+1 óra  
Google I/O- nak hála megérkezett Chrome Dev Editor-nak (másnéven Spark) a fejlesztőknek szóló kiadása: Chrome Dev Editor

Kezdetleges a cucc, de szerintem Google nagyon jó irányba halad vele és ami igazán különlegesé teszi, hogy lehet vele Dart-ot használni.
   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #201910   2014.03.09 21:40 GMT+1 óra  
@Matzi: mert nem mindenkinek jobb a Ruby. A PHP sokkal könnyebben tanulható azok számára, akik a C/C++/Java világból jönnek, mert a szintaxisa ennek a háromnak a keveréke. Meg 2 perc fellőni saját gépre egy komplett tesztszervert, ill. ugyanennyi időbe telik találni fizetős szervert, ahová a kész cuccot felrakhatod. Azért a Ruby-t nem fair hasonlítgatni a PHP-val, mivel ha Ruby-ról van szó, akkor általában Ruby on Railsről van szó. Modern keretrendszerek pedig vannak a PHP-hoz is, ráadásul lehet választani közülük: Symfony, ZEND Framework, CakePHP, stb.

Nem mondom, a PHP messze nem egy flawless nyelv, de egy megfelelő keretrendszerrel bőven használható. A népszerűsége miatt pedig rengeteg speciális megoldás létezik hozzá, ami más, kevésbé elterjedt nyelvekhez nem igazán. Ilyen a HipHop VM, a PHP-FPM, mindenféle cache megoldások, stb.

   
Matzi - Szerkesztő | 2523 hsz       Online status #201909   2014.03.09 20:48 GMT+1 óra  
gopher:
Elhiszem, hogy nem felel meg a valóságnak teljesen, de ettől még van benne igazság. Amennyit dolgoztam vele, az csak megerősíteni tudott ebben. Ezzel ellentétben a ruby meg egy nagyon kényelmes és ügyes kis nyelv, és sokkal jobb volt vele dolgozni, mint a php-val. Elhiszem, hogy lehet vele dolgozni, de ha van jobb, akkor miért szenvedne vele az ember?
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] > 2 < [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]