játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5444
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2519

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2188
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
Korábbi postok
> 1 < [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Powerslave - Tag | 8 hsz       Online status #209828   2016.07.06 01:07 GMT+1 óra  
@gaRos: Stackexchange-en, ha még nem néztél körül, tedd meg, onnan nagyon sok minden ki szokott derülni.

   
gaRos - Tag | 18 hsz       Online status #209766   2016.06.22 13:25 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Nézegettem, hogy ezer féle topik van, de libGDX-es nincs, mivel nincs jogom témát létrehozni, gondoltam itt kérdezem meg, hogy van-e esetleg valaki adott ki libGDX-ben készített játékot és van-e esetleg valami gond, ami előjött fejlesztés közben, pl valami android/iphone library-val nem kompatibilis stb. amiről érdemes lenne tudni?

Köszi!

   
Powerslave - Tag | 8 hsz       Online status #209423   2016.04.15 09:13 GMT+1 óra  
@gopher:

Csakazértis switch?

Az e.which pedig deprecated. Ne használd! https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/KeyboardEvent lehet körülnézni.

   
gopher - Törzstag | 496 hsz       Online status #209418   2016.04.13 14:57 GMT+1 óra  
De, hogy legyen itt egy mukodo kod is (es max. majd a moderator athelyezi a webfejlesztes topikba ezt a szalat) :

Kód:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
</head>
<body>
<script>

// bill. lenyomas kezelo fuggveny
function keyHandler(e)
{
    var pressedKey;
    // Regi Microsoft bongeszoknel mashol van a
    // lenyomott billentyu kodja
    if (document.all) {
        e = window.event;
        pressedKey = e.keyCode;
    }
    // egyekbent az esemeny "which" tulajdonsaga adja
    if (e.which) {
        pressedKey = e.which;
    }

    // lekezeljuk a lenyomott billentyu esemenyt
    switch (pressedKey) {
        case 37: alert('BALRA'); break;
        case 38: alert('FEL'); break;
        case 39: alert('JOBBRA'); break;
        case 40: alert('LE'); break;
    }

}

// atiranyitjuk az onkeydown esemenyt a mi fuggvenyunkre
document.onkeydown = keyHandler;

</script>
</body>
</html>
   
Powerslave - Tag | 8 hsz       Online status #209413   2016.04.13 09:46 GMT+1 óra  
Irgumburgum, nem használunk switch-et!

És ne mossuk össze a JS-t a Java-val, mert kavarodás lesz belőle.

A csupa .java kiterjesztésű állomány Java forráskód. A forráskódot le kell fordítani compilerrel, hogy futtatni lehessen (Java esetén a JVM-en). Javasolt olvasmány kezdőknek: Werner Zsolt - Java gyorstalpaló. Ez azonban Java és nem JavaScript!

Ha böngészőben szeretnél matatni, akkor JavaScriptes cuccokra lesz szükséged.




Ha már a (kötelező) olvasmányoknál tartunk és pont Instaloknak volt idevágó kérdése (még tavalyelőtt):


    1 Robert C. Martin - Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship
    2 Kent Beck vagy Lasse Koskela TDD könyve (vagy mindkettő)
    3 Java Concurrency in Practice

Ezt a hozzászólást Powerslave módosította (2016.04.13 12:48 GMT+1 óra, 557 nap)

   
itamas - Tag | 77 hsz       Online status #209197   2016.03.15 14:30 GMT+1 óra  
Köszi, Instalok. Megnéztem, hogy a "talán" mit takar; akkor eszerint minden gombnyomást külön függvényben kellene megírnom?
Egyébként találtam a neten egy "Java Game Maker" nevű programot is, amit letöltöttem, de nem tudom elindítani, mert csupa .java kiterjesztésű állományból áll. Azt olvastam egy hozzászólásban (mert más is értetlenkedett, hogy hogy kell ezt elindítani), hogy ez valami plug-in lehet a Java Editor-hoz. Na, letöltöttem ezt is (szépen gyarapszik a programgyűjteményem ), de nem tudom, hogy kell beépíteni.
Valaki használja ezeket? Tudna nekem segíteni az elindulásban?
   
Instalok - Tag | 540 hsz       Online status #209192   2016.03.14 22:39 GMT+1 óra  
Esetleg itt? Onkeydown és társai.

szerk.:
Áh, most nézem, hogy ez nem jó. Bár, talán össze lehet hozni.

   
itamas - Tag | 77 hsz       Online status #209189   2016.03.14 18:56 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet; ha nem akkor elnézést érte.
Arról van szó, hogy szeretnék böngészőben futó játékprogramocskát készíteni JavaScripttel, és ehhez letöltöttem a "Free JavaScript Editor" nevű programot. Eddig a Tululoo Game Maker-rel szereztem némi tapasztalatot a JS használatára, de ennél az editornál azért némileg másképp festenek a dolgok.
Tehát a konkrét kérdésem az lenne, hogy a billentyűzet gombnyomásait hogyan lehet kezelni, lekérdezni, felhasználni JS-tel? Egy kis példakódot szeretnék erre, hogy pl. switch kifejezéssel hogy megy ez (ha megy)? Tehát:
switch (gombnyomás lekérdezése, amit nem tudok)
{
case haezenter:
case haezlenyíl:
case haezfelnyíl:
}
Hogy néz ki ez JS-ben, mert nézem a súgóját, böngészem a netet, de nem találok erről szóló példát. Azért csak nem vagyok ennyire figyelmetlen...?
   
Ayae - Tag | 3 hsz       Online status #204669   2014.09.03 10:24 GMT+1 óra  
Senior Java fejlesztő Budapest kimagasló bérezéssel

5 főt keresünk Senior Java fejlesztő pozícióra multinacionális cégünkhöz.

Elvárások:
- Angol középfokú nyelvtudás (Nyelvvizsga nem számít)
- Min. 3-5 éves JAVA környezetben szerzett fejlesztői tapasztalat
- Önálló munkavégzés
- Jó kommunikációs képesség
- Egyműszakos munkarend

- Kimagasló juttatási csomag

Amennyiben Önt, rokonát, ismerősét, kollégáját érdekelheti a lehetőség, küldje el önéletrajzát a következő email címre:
maria.fekete1@upcmail.hu

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203880   2014.06.25 14:26 GMT+1 óra  
Nezopont kerdese En speciel orulok annak, ha olyan cegnel dolgozok, ahol felfogjak ep esszel, hogy a dobozos szoftverek jo nagy resze pofatlan lenyulas (de van support - amit ugy se hiv senki!) es inkabb probalnak mindent ingyenes cuccokkal megoldani - ha meg pedig visszafele is adnak az opensource communitynek, akkor az mar egy nerdgasm Kinek a pap, kinek a papne, de azt a 700 dodot en akkor mar inkabb infrastrukturara koltenem...

Amugy igen, ismerem a jetbrainst meg a .NET-es korszakombol es pl. a DotTrace-t imadtam, de ennek a leirasnak az alapjan pont forditva jott ki a dolog - ha eddig kicsit is kivancsi voltam az IntelliJ-re, most mar vegkepp nem Mas kerdes, hogy ugyis muszaj leszek tenni vele par kort, hogy ez is benne legyen a CV-ben, mert hat ki tudja, de itt veget is er a tortenet

Na mindenesetre köszi az infokat!
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #203879   2014.06.25 14:07 GMT+1 óra  
Hat a jetbrains ebbol el. A masik kettot meg reklamnak csinaljak. (Ettol meg lehetnek azok is jok).
De egyebkent az a munkaltato, amelyik nem hajlando kifizetni 700 dollart licenszre, ugy, hogy a legutolso csicska gyoker is brutto legalabb 2szer ennyit keres havonta, az kapja be.

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203876   2014.06.25 11:29 GMT+1 óra  
Frameworks and Technologies - Supported only in Ultimate Edition
Application Servers - Supported only in Ultimate Edition
Kb. az összes webes nyelv, script, stb - Supported only in Ultimate Edition

Mézesmadzag...
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #203875   2014.06.25 10:49 GMT+1 óra  
maven integracio is van benne alapbol. jobb mint az eclipse pluginok bar annal nem nehez jobbnak lenni maven teren.
A kivancsiaknak es elso ideseknek mindenkeppen javaslom.
http://www.jetbrains.com/idea/features/editions_comparison_matrix.html

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203870   2014.06.24 16:19 GMT+1 óra  
Igen, azt. Csak itt nem .LIB-jeid vannak, mint C-ben, hanem .JAR-jaid és könyvtáraid (amiket úgy kezel, mintha kicsomagolt .JAR-ok lennének).
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
Instalok - Tag | 540 hsz       Online status #203867   2014.06.24 15:51 GMT+1 óra  
A build path Java esetében mit jelent pontosan? Azt, amit mindenhol máshol is? Közben elkezdtem nézni a "Sun Certified Programmer for Java" könyvet, az első 150 oldal az alapokat, OOP-t tárgyalja tulajdonképpen. Remélem lesznek benne azért valamivel komolyabb dolgok is.

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203866   2014.06.24 15:13 GMT+1 óra  
Hat jah, engem javas szempontbol erdekelt volna, de ezt igy nekem sovany Azert koszi az infokat!

De ha mar emlitetted, a buildpath-piszkalas meg foleg szurna a szemem - miota Eclipse + m2e kombot hasznalok, nem nyultam build path-hoz gyakorlatilag.

Btw ha mar itt tartunk, nekem most alap fejleszteshez egy Eclipse, benne egy GitHub, Subclipse, m2e (Maven), STS (SpringSourceToolkit, ezer hasznos featureje van), WTP, illetve ha ugy alakul, WindowBuilder.
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #203864   2014.06.24 13:46 GMT+1 óra  
MaNiAc: probald ki.
Amiben sztem jobb:
1. gyorsabb k honap utan is
2. nem kell gombot nyomni feleslegesen az autocomplete-hez
3. (nagyon primitiv) emacs featureok, pl alap kill ring
4. sokkal okosabb az autocompleteje, jo esellyel az elso talalat az amit akartal
5. rekurziv projectek
meg meg sokminden (egybol latod mi modosult a fileban szinezes alapjan, kismillio predefined key binding csomag (eclipse, emacs, vim, ...), kenyelmes launch history)
Egy dologban rosszabb sztem, az az integralt verziokezelo. Meg az is, hogy a build automatically az alapbol ki van kapcsolva...
Amit pedig meg kellett szokni az bulid path allitgatasa, eleinte idegesito volt.

Java eseteben annyira nem latvanyos amugy az elony (bar van), de mas nyelveknel (amit eddig probaltam: html5 javascript python bash) merfoldekkel mogottuk van mindenki az tuti. Hamarosan c++ idejuk is lesz, azt nagyon varom mar, az eddig csak pluginkent volt, es mar unsupported.

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203863   2014.06.24 12:31 GMT+1 óra  
Ez az IDE dolog teljesen hitvita kérdése kb Te vagy zeller az első ember, akitől pl. azt hallom, hogy IntelliJ-t használ Szóval preferencia kérdése.

Btw, ha már itt tartunk, az ingyenes változat mivel jobb szerinted, mint az Eclipse? (Tényleg érdekel, nem hitvitát akarok indítani )
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #203861   2014.06.24 11:05 GMT+1 óra  
a spring tenyleg eleg jo. erdemes vele foglalkozni. de a javaeet kulonosen a webes technologiait keruld kilometerekre.
idenek az intellijt javaslom, bar az enterprise verzio fizetos. sokkal jobb mint barmelyik masik (evekig hasznaltam eclipse-t illetve netbeanst is)
---
concurrencyhez jo konyv a java concurrency in practice, bar kisse tulhaladta mar a kor, de a lenyeg valtozatlan

   
Instalok - Tag | 540 hsz       Online status #203853   2014.06.23 22:54 GMT+1 óra  
IDE-nek eddig NetBeanst használtam, illetve cégnél Eclipse volt, de az C/C++. Gitet is és SVN-t is használtam már, de az előbbit jobban ismerem, szeretem.

Az OOP nem probléma, normális esetben C++nál is alapkövetelmény. Ez a Spring elég összetett egy frameworknek tűnik, még így a Wikipédia felsorolás alapján is. Ránézek majd arra is, meg a lentebb említett könyvekre is. Köszi!

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203852   2014.06.23 22:18 GMT+1 óra  
Jah igen - válassz egy IDE-t (tippem: Eclipse) és tanuld ki rendesen a használatát (pluginek, menük, mi hol van, stb.). Ha ez megvan, akkor a következők:

- egy build / lifecycle-management rendszert (tippem: Maven)
- legalább egy SCM rendszert (tipp: Subversion vagy Git)
- egy CI rendszert (tipp: Jenkins)

Az, amit az előző hozzászólásban írtam, illetve ezek már elég gyors utat biztosítanak a bruttó félmisis fizetések világába vagy még fentebb...
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #203851   2014.06.23 22:13 GMT+1 óra  
Idézet
Instalok :Apropó, a Java verziók között nagy különbségek vannak?

Hát, akadnak jah. Mindegyik verzió behozott olyan újításokat, amik sokat adtak hozzá a nyelvhez. Korábban: annotations, generics, stb. Legutóbbi: lambda-kifejezések.

Idézet
Instalok :Általában hányas verziónál tart az ipar?

8-as a legújabb. Ha valaki 0-ról kezd most projectet és nem valami régi rendszerhez kell valamit hozzátennie, érdemes a 8-assal kezdeni.

Idézet
Instalok :Álláshirdetésekben is sokszor látom, hogy Java fejlesztőt keresnek, illetve szeretnék ebben az irányban elindulni. A kérdésem az lenne, hogy miből illetve hogyan lenne érdemes tanulni?
Kezdésnek: Spring Framework. Ez elég sok mindent magában foglal, csak a hozzá való ingyenes kézikönyv kb. 800 oldal.

Az OOP kb. olyan szinten elvárás egy javas-nál, mint a jogsi, ha kamionsofőrnek mennél, de ez így van már vagy 15 éve... Manapság alap dolog még szerintem egy valamire való java codernél: IOC (ez a Spring lényege!), illetve az AOP is. Framework rengeteg van, érdemes arra ráfeküdni, amit említenek a hirdetésben. Leggyakoribbak, amiket jó ismerni: Hibernate (ez kvázi JPA, csak advancedebb), Spring (mint írtam is), Java NIO (java.nio.*), Concurrency (java.util.concurrent.*), Apache Commons (http, stb). Ha ezekkel össze tudsz hozni egy progit, akkor effektíve már a senior szintet súrolod javaban. Innentől csak a rutin, meg a trükkös apróságok vannak hátra, hogy efficiens, igényes kódot tudj összehozni.
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
Instalok - Tag | 540 hsz       Online status #203848   2014.06.23 19:34 GMT+1 óra  
Köszi, ránézek majd!

Apropó, a Java verziók között nagy különbségek vannak? Általában hányas verziónál tart az ipar? Illetve szívesen gyakorolgatnék itthon is, csak nem tudok hirtelen példát elképzelni. Mármint valamit tudok, csak nem nagyon van róla fogalmam, hogy miket szoktak kérni.

   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #203847   2014.06.23 18:32 GMT+1 óra  
bates,sierra certified programmer guide (erre keress)
effective java
java puzzlers pitfalls and traps (vagy valami ilyesmi)
az enterprise technologiakrol is van kismillio konyv, de a enterprise szar ahogy van. (igaz, penzt lehet keresni vele)

   
Instalok - Tag | 540 hsz       Online status #203826   2014.06.22 16:27 GMT+1 óra  
Felmerült bennem, hogy ismerkednék a Javaval, illetve a hozzá tartozó package-ekkel. Eddig Javaval csak annyit foglalkoztam, amennyit az egyetemen kellett. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ismerem a szintaktikáját, illetve a nyelv alapjait. Alapvetően adatbázis-kezelőket készítetünk, JPA és JDBC segítségével, de igazán egyikbe sem ástuk bele magunkat. A megjelenítéshez pedig Swinget használtunk.

Álláshirdetésekben is sokszor látom, hogy Java fejlesztőt keresnek, illetve szeretnék ebben az irányban elindulni. A kérdésem az lenne, hogy miből illetve hogyan lenne érdemes tanulni? Mik a főbb keresett szempontok egy Java fejlesztőnél? Például az adatbázis-kezelés elég gyakorinak tűnik. A(z objektum orientált) programozás alapjaival tisztában vagyok, C++t évek óta használok, szóval nem kifejezetten a teljes kezdőknek szóló könyvekre illetve írásokra vagyok kíváncsi, ami a változó fogalmát is megmagyarázza.

   
__z - Tag | 69 hsz       Online status #202867   2014.05.06 09:10 GMT+1 óra  
Közben sikerült összegyógyítanom az AppWarp szolgáltatással, így most működik egy alap desktop/android multiplayer (mondjuk ehhez kicsit bele kellett kotorni a build fájlokba, de utólag nézve nem vészes a dolog ).

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #202863   2014.05.06 08:09 GMT+1 óra  
Érdekes koncepció egyébként, hogy a GUI-ra scenegraph-ként tekintünk. Egy project kapcsán most kezdtem el a JavaFX-el foglalkozni (ami meglepő módon jobb, mint gondoltam!) és ott is az van, hogy scenegraph-ban gondolkodik az egész design. Elsőre kissé fura, de gyorsan meg lehet szokni
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
__z - Tag | 69 hsz       Online status #202855   2014.05.04 23:02 GMT+1 óra  
Ami még tetszik benne, hogy elég intuitív, kézreálló (legalábbis számomra) a szerkezete, másrészt, hogy van beépítve pl. 2d scenegraph, illetve azon alapuló gui (és még több egyéb, fizikai, stb.) alrendszer is...
(Egy néhol kissé idejétmúlt, de azért használható gyorstalpaló.)

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #202854   2014.05.04 19:36 GMT+1 óra  
Idézet
__z :
Egy említésre érdemes java keretrendszer cross-platform, sőt "cross-device" fejlesztésekhez: libGDX.

Elég beteg mennyiségű indie game-et összehoztak vele, főleg mobilos cuccokat. Mondjuk azért kemény, hogy GL ES-től WebGL-ig minden vacak van benne...
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
__z - Tag | 69 hsz       Online status #202850   2014.05.03 19:39 GMT+1 óra  
Egy említésre érdemes java keretrendszer cross-platform, sőt "cross-device" fejlesztésekhez: libGDX.

   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #201876   2014.03.08 07:32 GMT+1 óra  
instanceof emlekeim szerint mukodni fog, ha erre gondolsz. == biztos nem , equals pedig akkor, ha megirtad jol.

   
Elodin - Tag | 173 hsz       Online status #201873   2014.03.08 00:44 GMT+1 óra  
Van egy referenciám egy származtatott osztály példányára, és megvan ugyanannak a példánynak egy referenciája ősosztályreferenciaként. A kettő között fennálló egyenlőség kasztolás nélkül vizsgálható?

   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #201862   2014.03.07 19:52 GMT+1 óra  
hat ez nem kod
ha minden urlre connectiont nyit az lassu lehet.

marcsello, hacsak nem ertesz a bytecode hekkeleshez, akkor decompile kell. de a jd-guival ez eleg egyszeru

   
Elodin - Tag | 173 hsz       Online status #201856   2014.03.07 17:44 GMT+1 óra  
Idézet
zeller :
mit csinalsz?
azaz mi a kod?



Input: url

Minden hivatkozást bejár öt mélységig, fát épít belőle, minden meglátogatott oldalról lekérdezi a DNS-t .

Van még vagy 3 napom rá, de azóta sem foglalkoztam a témával

   
Marcsello - Tag | 228 hsz       Online status #201850   2014.03.07 13:19 GMT+1 óra  
szerintetek, (nem szakértek a java-hoz) ha van egy adott "gagyi" java mobil játék (mellesleg flappy bird copy alte nokiára symbian-nal, de megy samsung star2-ôn) és jar, akkor abban át tudok írni annyit, hogy az a szerencsétlen madár ne on realse eventre ugorjon, hanem on press/touch-ra. esetleg decompile-olni kell?
Az élet szép, csak tele van Bugokkal
http://marcsello.com/
   
zeller - Törzstag | 464 hsz       Online status #201805   2014.03.05 09:26 GMT+1 óra  
mit csinalsz?
azaz mi a kod?

   
Elodin - Tag | 173 hsz       Online status #201761   2014.03.03 20:48 GMT+1 óra  
Van egy url-em.
Van rá vmi java fv, hogy eldöntsem, hogy az weboldalra mutat e?

Edit:

Megvan! Connectiont nyitok, megkérdezem a contentTypeot, és ha text/html, akkor überkirály.
Pedig már majdnem feladtam ; )

Viszont ettől rohadt lassú lett. Ilyenkor letölti az egészet, vagy mi?

Ezt a hozzászólást Elodin módosította (2014.03.03 21:01 GMT+1 óra, ---)

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #201700   2014.02.28 22:15 GMT+1 óra  
Hú, rémlik valami erről a két nagy exception osztályról. Most, hogy így mondod, ezt még "tanultuk" is... Pedig még valami csodálatos ábrát is mutogattak. Jól megmaradt. Köszi az infót, jó feleleveníteni.

szerk.:
Azt hiszem ez volt az az ábra, egy-két példával.

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #201696   2014.02.28 21:44 GMT+1 óra  
Na, hogy szakmai is legyen a téma és hagyjuk már a mutogatást meg a sértődést, 1-2 szó az exception-ökről Pretender problémája kapcsán...

Tehát, alapvetőleg két kategóriába sorolod őket:

1) Runtime exception - NullPointerException, OutOfMemoryException, meg minden hasonló "súlyos" dolog (lásd lentebb). Ezek mind a RuntimeException classból származnak, így nagygenerálban egy

Kód:
catch (RuntimeException rex)
{
  ...
}


kóddal meg is tudod fogni őket.

2) Egyéb exception - FileNotFoundException, etc. - vagyis olyanok, amik kevésbé súlyosak és tipikusan nem feltétlenül programozási hibát jelentenek. Itt arra kell figyelni, hogy ez egy generikusabb kategória, mint a RuntimeException és ráadásul a RuntimeException a sima Exception-ből származik. Első körben ez katyvasznak tűnik, mert milyen már, hogy effektíve azt mondtam, hogy akkor a két kategória egymásba lóg? Nos, annyira azért mégsem, mert pl. külön el tudod catchelni a két kategória exceptionjeit, valahogy így:

Kód:
catch (RuntimeException rex)
{
  ...
}
catch (Exception ex)
{
  ...
}


kell, vagyis specifikusabb elol es utana a generikusabb. Ez jól jöhet pl, ha jelezni akarod a usernek, hogy kritikus hibára futott a program és be fog záródni, stb.

Na, de miért is magyarázom ezt?

Mert a RuntimeException a java spec szerint: "RuntimeException and its subclasses are unchecked exceptions. Unchecked exceptions do not need to be declared in a method or constructor's throws clause if they can be thrown by the execution of the method or constructor and propagate outside the method or constructor boundary."

Vagyis ezek tipikusan olyan hibákat jelölnek, amik egy C++ programban crashhez vezetnek, ezért a javaban úgy lettek megoldva, hogy nem kell őket deklarálni egy metódusban. Vagyis, vedd úgy, hogy egy metódus az alábbi exception-öket mindig dobhatja, mert ezek mind a RuntimeException-ből származnak:

AnnotationTypeMismatchException, ArithmeticException, ArrayStoreException, BufferOverflowException, BufferUnderflowException, CannotRedoException, CannotUndoException, ClassCastException, CMMException, ConcurrentModificationException, DataBindingException, DOMException, EmptyStackException, EnumConstantNotPresentException, EventException, FileSystemAlreadyExistsException, FileSystemNotFoundException, IllegalArgumentException, IllegalMonitorStateException, IllegalPathStateException, IllegalStateException, IllformedLocaleException, ImagingOpException, IncompleteAnnotationException, IndexOutOfBoundsException, JMRuntimeException, LSException, MalformedParameterizedTypeException, MirroredTypesException, MissingResourceException, NegativeArraySizeException, NoSuchElementException, NoSuchMechanismException, NullPointerException, ProfileDataException, ProviderException, ProviderNotFoundException, RasterFormatException, RejectedExecutionException, SecurityException, SystemException, TypeConstraintException, TypeNotPresentException, UndeclaredThrowableException, UnknownEntityException, UnmodifiableSetException, UnsupportedOperationException, WebServiceException, WrongMethodTypeException

Ez pont olyan, minthogy ha egy C++ kódban nullával osztasz, akkor az márpedig elszáll, pont. (A nullával való osztásra a java egyébként ArithmeticException-t dob, ha már itt tartunk )

Ezt a hozzászólást MaNiAc módosította (2014.02.28 21:53 GMT+1 óra, ---)
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #201687   2014.02.28 18:59 GMT+1 óra  
[off]
Persze, lehet ez meggondolatlanság is, csak nem igazán értem azt a hozzáállást, hogy miért kell személyes sértésnek kell venni egy programnyelv bántását. Na de én ebbe nem akarok beleszólni, természetesen mindenki azt érez, amit akar, meg ilyesmi.
MaNiAc
Hát, abban a hulladékhalmazban, amit írtatok

Onnantól kezdve viszont, ha visszafelé személyeskedés indul az irányomba, azt nem igazán szoktam elviselni, és nem kell csodálkozni, ha személyeskedésre személyeskedéssel (sárdobálással) válaszolok. De lehet, hogy csak az én nézeteimmel van a gond, nem tudom.
[/off]

Tudtam én, h az a baj, hogy nem nyúltam javahoz 1 éve, csak nem sejtettem!

Megkaptam végül az infót az illetékestől, és jó eséllyel annyi a baja, hogy main threadben akart networközni, és ezért érkezett olyan exception, ami ott nem várható (de ezt még mindig nem tartom teljesen logikusnak egyébként, de ez van). Persze még nincs kipróbálva, meg semmi, de ennyit tudtam neki segíteni... Köszönöm szépen a tippet MaNiAc

Inkább be se jövök a Java topicba többet, mert csak a baj van belőle...

   
bolyzsolt - Törzstag | 607 hsz       Online status #201686   2014.02.28 18:42 GMT+1 óra  
+1
Pretender, igencsak meggondolatlan voltál... Azért Java topikban Javát fikázni, főleg úgy, hogy közben meg segítséget kérsz, elég nagy öntökönlövés volt

   
proof88 - Törzstag | 528 hsz       Online status #201683   2014.02.28 17:41 GMT+1 óra  
Pretender, ma te voltál az, aki felidegelt. Ma te vagy a sárdobáló. Még szerencse, hogy nem az offtopikban, mert akkor lennék csak igazán kiakadva!
Ez a konstruktor ezeket a kivételeket dobhatja a leírt esetekre ... de ezen kívül akármi más elszállhatott még, aminek eredményéül van egy sanda gyanúm, hogy valamilyen RuntimeException-t kaptál.
Nézzétek át a kivételkezelést Java-ban, meg hogyan szokták ezt csinálni.
   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #201678   2014.02.28 13:08 GMT+1 óra  
Ha azzal kezdted volna, hogy megkérdezed, hogy figy, srácok, miért van ez így, nem pedig azzal, hogy "köszönjük Oracle", meg fos, meg szar, meg hulladék, akkor vettem volna a fáradtságot és elmagyaráztam volna, mert van rá értelmes magyarázat... Dehát, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten...
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #201676   2014.02.28 13:04 GMT+1 óra  
Persze, ezzel nincs is gond, és nem is állítottam, hogy az vagyok (hol állítottam volna? )

A gondom viszont továbbra is annyi, hogy: ha ez egy ennyire "exception-orientált" nyelv, hogy minden hibára exceptiont dobnak, akkor ezek miért nem fedik le a valódi hibákat? Úgy értem ott van az a 4 felsorolva, hogy ez a konstruktor, ezeket dobja, ebben az esetben. Ez tök jó, ez egy elvárt viselkedés, ebből érti az ember, hogy mi a hiba.

De ha ezek ott vannak, akkor vajh' miért jön egy Exception? Ez kb. ellentmondásos azzal, amit odaírtak. Tehát nem kezeli a hibaesetet. (Bár azért az IOException se mondana el túl sok mindent )

szerk.:
De megpróbálljuk a stacket kiíratni, köszi a tippet

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #201675   2014.02.28 12:59 GMT+1 óra  
Pretender
És való igaz, nem vagyok java fejlesztő, és hál'Istennek megtehetem, hogy soha nem is leszek az. Mert nem hiányzik. Nagyon nem.


No, akkor örülök, hogy ezt így lezártuk.
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #201674   2014.02.28 12:57 GMT+1 óra  
lol.
Pretender
dob egy általános Exception-t, amit ha nem kapunk el, akkor hibával leáll a program.

Ebből aki legalább egy kicsit is belegondol abba, amit a másik ír az jön le, hogy volt ott egy catch (Exception), mert ha nem lett volna, akkor nem tudnánk, hogy mi a helyzet.

De továbbra is azt mondom, hogy ha azt a 4 exceptiont dobja, akkor azokat dobja. Ne még XY másik dolgot. Vagy írják azt is oda mindenhova, hogy ha egyik eset sem áll fent (bár, nem értem, ha ennyire exceptionöznek, akkor miért nem csináltak minden esetre? ), akkor dobhat még ezt meg ezt.

Az oracle honlapján van a doksi. Ha értelmes linket tudnának adni, akkor be lehetne linkelni ide is...És való igaz, nem vagyok java fejlesztő, és hál'Istennek megtehetem, hogy soha nem is leszek az. Mert nem hiányzik. Nagyon nem.

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #201673   2014.02.28 12:55 GMT+1 óra  
Utolsó kommentem a fröcsögésedre, a következő moderálás lesz - ha ez boldoggá tesz, szerintem ilyen szintű vinnyogást más is nagyon szivesen ki fog törölni... Szóval: azért "nagypofázok", mert több, mint 10 éve javaval dolgozó vezető fejlesztő vagyok, ebből tartom el a családom, tehát tudom, mit beszélek. Ezzel szemben te az előbbi kommentedben keverted a szezon a fazonnal (pl. hogy jön az Oracle a Dalvikhoz?) és effektíve felírtad a homlokodra piros betűvel, hogy "Nem vagyok java programozó"...

Továbbá légyszíves emeld ki a kódrészletben, hol kapja el az ismerősöd az "Exception"-t... A többire nem reagálok érdemben, mert nincs értelme...
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #201671   2014.02.28 12:46 GMT+1 óra  
@MaNiAc: Attól,hogy szerkesztő vagy, nem kell nekiállni nagypofázni és átmenni személyeskedésbe, sárdobálásba. Köszi

De ha neked ez a stílus jön be, hát tessék, ilyet mindenki tud

- Ha értelmes ember módjára el tudnád olvasni, amit írok, akkor rájönnél, hogy az Expception IS EL VOLT KAPVA. Érti? Kiemelem még1x, hogy megértsd: AZ EXCEPTION IS EL VOLT KAPVA.

- Igen, valószínűleg igen sok mindent elárul egy Exception önmagában.

- "Általános exception" = Exception.

Idézet
MaNiAc :
- Hogy lehet kideríteni? Hát, abban a hulladékhalmazban, amit írtatok, sehogy... de mondjuk egy
Verdikt: Egy Geri bőven elég - amihez nem értesz, azt ne fikázd. Köszi.


1: Ne szarozd a kódot, amiről fogalmad sincs, hogy milyen. Köszi.
2: Ha az a pár sor, amit beírtam neked szar kód, akkor gratulálok, leülhetsz, 1-es.
3: Semmi közöm nincs ehhez a kódhoz. Ha tudnál olvasni, felfognád, hogy egy ismerősöm kért tőlem segítséget.

Ahogy egyik ismerősöm mondaná: "Ne legyél már hülye vagy!"

Valaki értelmes ember hozzászólására is kíváncsi lennék,MaNiAc csak és egyedül a sárdobáláshoz ért, de ahhoz roppant jó módon. Ha pedig bannolni fog, azzal még több mindent leír önmagáról.

szerk.:
Mellesleg, azért vannak az exceptionök speciális esetei (IOException és társai), hogy azokat dobálják, mert arról már lehet sejteni valamit. Ráadásul még a doksi is megmondja, hogy ezt a 4-et dobja. Ilyenkor - egy normális rendszerben, lásd c++ - feltételezheti az ember, hogy akkor azokat dobja, nem az istennyila általános szart.

   
MaNiAc - Szerkesztő | 1735 hsz       Online status #201668   2014.02.28 12:39 GMT+1 óra  
Hát, látod, a JVM7 az beleszarik a sorrendbe... Itt az egyik kollegával arra jutottunk, hogy valszeg olyan szinten aszinkron, hogy még a thread elemeit is több szálban szabadítja fel - valszeg ezért a nemdeterminisztikus sorrend, amit megfigyeltem. Gondolom Oracle-ék arra mentek, hogy ha már muszáj, akkor minél rövidebb ideig tartson a takarítás...

No mindegy, igazából mindkettőnknek igaza van valamilyen szinten - úgy néz ki, tényleg van hatása a System.gc()-nek, de 1) minden JVM-en másképp működik 2) asztali rendszeren (amire én fejlesztek főleg) nemdeterminisztikus és aszinkron, kvázi megbízhatatlan... (Mondjuk még az OpenJDK-s tesztem hátra van, de az már nem lesz világmegváltó szerintem!)
Dare to imagine!
http://www.insaneidea.hu
   
__z - Tag | 69 hsz       Online status #201667   2014.02.28 12:30 GMT+1 óra  
Telefon (Android 2.3.4):
Kód:
System.gc() start
Garbage collected: 9
Garbage collected: 8
Garbage collected: 7
Garbage collected: 6
Garbage collected: 5
Garbage collected: 4
Garbage collected: 3
Garbage collected: 2
Garbage collected: 1
Garbage collected: 0
System.gc() end


Emulátor (Android 4.4.2):
Kód:
System.gc() start
Garbage collected: 0
Garbage collected: 1
Garbage collected: 2
Garbage collected: 3
Garbage collected: 4
Garbage collected: 5
Garbage collected: 6
Garbage collected: 7
Garbage collected: 8
Garbage collected: 9
System.gc() end


Amúgy én kb. olyan kontextusban használom a System.gc() hívást, hogy "ha takarítani akarsz, most csináld", ha mégse takarít, nem jelent a programnak semmilyen hátrányt, pusztán próbálok "előzékeny" lenni. (Olyan ez, mint hogy minden frame/loop végén altatom néhány millisecundum-ig az adott szálat.)
Egyébként, ha jól tudom a vm valahogyan "szintezi" a szemetet és a "legfrissebbeket" távolítja el először (vagy ilyesmi).

   
Korábbi postok
> 1 < [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]