játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5440
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2519

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2185
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
Frissebbek | [1] [2] [3] [4] [5] > 6 <
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #48493   2007.03.02 14:04 GMT+1 óra  
Hali!
Egy kérdés...
Hogyan lehet a legegyszerübben létrehozni egy mesh-t? Itt most arra gondolok, hogy szeretnék Maya-ban egy egyszerü (1-2 fal), épület-belsőrészt létrehozni.
Az irrlicht tutorialjai közt volt olyan, ahol egy .pk3 (asszem) file volt, amit betöltöttünk az irrlichtbe, és ez volt egy 3D-s környezet.
A maya-s része mondjuk hogy menne, de hogyan tovább?
Konvertálni? De mibe?
Mert ugye az irrlicht támogatja a .obj maya filekokat, de azokat csak geometriát tartalmaznak, textúrát stb-t nem...
pls help
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #48278   2007.02.28 13:45 GMT+1 óra  
oks, igyekszem majd elmerülni ebben a 'világban' is.
a játékfejlesztés téma jól hangzik, az ember fantáziájának semmi sem szab korlátot, ha tudja mit hogyan kell csinálni.
és örülök hogy van egy ilyen fórum.
remélem pár hónap múlva már én is azok táborát erősíthetem majd, akik másoknak segítenek.
üdv
   
Messen - Tag | 60 hsz       Online status #48267   2007.02.28 12:15 GMT+1 óra  
Áve!

Szerintem ahhoz, hogy megnézd a képességeit és kipróbálhasd mit hogy lehet érdemes kipróbálnod az irrEdit-et. Ez egy "editor" az irrlicht-hez.
Itt megtalálod: http://www.ambiera.com/

Ehhez kapcsolódóan két tutorialt még érdemes megnézned.
Az egyik egy ilyen bejárogatós történet és itt találod : http://irrlicht.sourceforge.net/tut007.html

A másik az irrEdit-tel készített "világokat" lehet betölteni: http://irrlicht.sourceforge.net/tut015.html

Ismerkedni kiválóak szerintem.
- C. R. Messen
http://agalon.extra.hu
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #48259   2007.02.28 11:04 GMT+1 óra  
Köszi a gyors reakciót.
Akkor ezek szerint megvalósítható? Igazából arra voltam kíváncsi, hogy ha hasonló vagy ilyen jellegü problémáim lennének, akkor lenne e valaki, aki tud nekem ezekben segíteni.
Bízom benne, hogy lesznek páran, akik majd olvassák e sorokat, és tudnak segíteni.
üdv
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #48256   2007.02.28 10:42 GMT+1 óra  
Nos, az Irrlicht egy grafikus motor. Be tudod tölteni vele a világot és megjeleníteni, valamint lejátszani pl. az ablaknyitás, fiók-kihúzás animációt. Az interakciót viszont neked kell leprogramoznod: megtervezni valamiféle entitás-rendszert, lekódolni az eseményeket kiváltó triggereket, hozzácsatolni őket az objektumokhoz, stb. De természetesen megvalósítható, nem is túl nehéz.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #48248   2007.02.28 09:22 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Most ismerkedem az Irrlichttel.
Nekem elég sok segítség kéne Irrlichttel kapcsolatban, mert kezdő vagyok benne, és a programozás se az erősségem, viszont másfél év múlva kész kell hogy legyen a diplomamunkám, aminek magját ez képezi majd.
A lényeg, hogy egy 3D-s környezetben (pl. Mayaban alkotott) az Irrlicht segítségével az illető felhasználó közlekedni, járkálni, mászkálni tudjon, interakciókat végrehajtani. Itt ilyen fiók kihúzás, ajtó kinyitás, ablak kinyitás (erre kintről madárhang bejövés) stb gondolok.
Tapasztalt felhasználókat kérdeznék itt, hogy ez megvalósítható e. A Maya-s modellezés az talán még menne is (bár ez nem ide tartozik), csupán az Irrlicht ami új és amitől félek.
Esetleg lenne valaki, aki elvállalná, hogy a külső konzulensem legyen? Akitől bátran kérdezhetek, aki tényleg ért hozzá, és aki szívesen segítene egy leendő frissdiplomás egyetemistán???
Mély tisztelettel:
---ibax---
   
Messen - Tag | 60 hsz       Online status #48038   2007.02.26 02:33 GMT+1 óra  
Idézet
hypocrite :
Szép kis lista. Amit nem láttam leírva az a Spintz egine. Ami szerintem nagyon jó. Érdemes használni.


Azért nincs ott, mert ezek a kiegészítések az official Irrlicht-hez vannak, maximum az SVN verzióhoz. Az irrSpintz egy Irlicht alapú cucc, majdnem, mint a Lightfeather. Nem mindenben compatible az Irrlicht-tel.
- C. R. Messen
http://agalon.extra.hu
   
hypocrite - Törzstag | 776 hsz       Online status #47954   2007.02.24 23:40 GMT+1 óra  
Idézet
MaximumViolence :
Pöpec kiegészítések az endzsinhez itt


Szép kis lista. Amit nem láttam leírva az a Spintz egine. Ami szerintem nagyon jó. Érdemes használni.

   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #47761   2007.02.22 01:17 GMT+1 óra  
Pöpec kiegészítések az endzsinhez itt
Ez egy reszeg post...

   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #47455   2007.02.16 12:45 GMT+1 óra  
Nemrég kezdtem el ezt az Engine-t használni,de teljesen frankó eszköz....
Ez egy reszeg post...

   
Messen - Tag | 60 hsz       Online status #47441   2007.02.16 07:57 GMT+1 óra  
Idézet
Kowalsky :
Irrlicht.Net használok Visual C# alatt. A megjelenítő képét egy pictureBox belsejébe irányítom, de mikor a formot és azzal együtt a pictureboxot átméretezem a kép mérte nem változik. Szerintetek hogy lehetne rávenni az Irrlichetet erre?


Sajnos egyenlőre csak az működik, hogy kinyírod a device-t és újraépíted az egészet az elejéről. Egy reinit() funkciót érdemes erre bekészíteni.
- C. R. Messen
http://agalon.extra.hu
   
Messen - Tag | 60 hsz       Online status #47440   2007.02.16 07:53 GMT+1 óra  
Idézet
NacsaSoft :
Csak egy kis érdekesség :
Készítettem egy repülő modellt (Hansa-Brandenburg B.I) és végeztem egy kis tesztet.
Betöltöttem az Irrlichtbe majd megnéztem az FPS-t , majd pedíg benyomtam a DarkBasicPro-ba , íme az eredmény :
Konfig : PIII 1.2C,640 Mb ram,GFMX 440
Driver : DirectX9 , windowed mode , 800*600*32
Poligonok száma : 3202
Irrlicht FPS : 160
DBPro : 500



Hmmm. Érdekes. Még debugolva is telenyomva mindenféle logozással, stb is simán hozza nekem a 417 FPS-t (ez volt a top) kerek 8000 poly mellett. Igaz, kicsit, de tényleg csak kicsit erősebb gépen. A sok inkább a betöltési idő és egyes formátumoknál az animáció is lassít.
Igazi véleményt persze nem mondanék a kód ismerete nélkül és nincs DBP-m sem, hogy kipróbáljam.
- C. R. Messen
http://agalon.extra.hu
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42318   2006.12.27 09:40 GMT+1 óra  
Oké !! Köszi a felvilágosítást !!!
Így már tiszta a dolog !!!!!!!
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #42317   2006.12.27 09:37 GMT+1 óra  
Persze, hiszen sok minden kimarad belőle...

   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42316   2006.12.27 09:36 GMT+1 óra  
Release -ben az exe mérete kisebb lesz ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #42312   2006.12.27 09:18 GMT+1 óra  

Ezt gondolom felismered.
Itt állithatod, hogy melyik módban akarsz forditani. Arra azonban figyelj, hogy ha a lib-eket a project settingsben (Project - Settings) adtad meg, akkor valószinű, hogy a debugnak adtad meg, mert ez az alap beállitás. Szal settingsben átváltod release-re és megint beadod a libeket.

   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42309   2006.12.27 08:59 GMT+1 óra  
Na ezaz ami nekem nem tiszta !!!!!!!!!!!!!!
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #42279   2006.12.27 05:32 GMT+1 óra  
Azt a fordítókörnyezetben tudod beállítani...
Ez egy reszeg post...

   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42275   2006.12.27 05:08 GMT+1 óra  
És akkor honnét tudom hogy amit letöltöttem az Release vagy Debug ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #42269   2006.12.27 04:25 GMT+1 óra  
A debug verzió mindenféle hibakeresési információkóat tartalmaz, hogy lekérdezhető legyen minden változó pillanatnyi értéke etc, és ezért lényegesen lassabb. A release verzió pedig a véglegesnek szánt, optimalizált kód.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42260   2006.12.27 03:46 GMT+1 óra  
De mi közte a különbség ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #42258   2006.12.27 03:39 GMT+1 óra  
Szerintem azt kaptál
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42257   2006.12.27 03:36 GMT+1 óra  
Várjatok egy kicsit !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én nem leszólni akarom az Irrlicht-et ill. nem is várok tőle csodákat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Csak attól félek hogy a játék túl lassú lesz !!!!!!!!!!!!!!!

Egyébként még a Debug ill. a Release beállítások közti különbséget sem igazán értem !!!
Ebben is segíthetnétek !!!!!!!!!!!!!
MSVC 6

Én csak egy kis segítséget szerettem volna kérni........................................
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #42255   2006.12.27 03:16 GMT+1 óra  
mellesleg csak Te vársz csodákat az Irlicht-től szerintem
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
kiskami - Tag | 265 hsz       Online status #42248   2006.12.26 22:38 GMT+1 óra  
Vagy a programod sz@ar, vagy az Irrlicht, vagy mindkettő.

Nem értek se az Irrlicht-hez, se a dbpro-hoz, de itt van egy-két gondolatébresztő kérdés:
Irrlicht-ből nem a debug verziót futtattad? A géped nem foglalta véletlenül valami más is
a teszt közben? Release beállításokkal fordítottad a programodat? Biztos vagy benne,
hogy mindkét progi directx 9-et használt? Biztos, hogy ugyanazt a modellt jelenítetted meg mindkét eszközzel (lod, shader-ek, fények, kamera, egyéb nyalánkságok ugyanazok voltak)? És a végén a bónuszkérdés: Miért gondolod, hogy az Irrlicht-nek gyorsabbnak kellene lennie?
[Silent Vertigo] { Solarah }
http://www.silentvertigo.hu
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42198   2006.12.26 08:00 GMT+1 óra  
Senkinek semmi ötlete a gyorsítással kapcsolatban ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42174   2006.12.26 00:37 GMT+1 óra  
Egy kis kiegészítés :

VisualBasic 6.0 + TrueVision 3D : 560 FPS !!
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #42173   2006.12.25 23:58 GMT+1 óra  
Csak egy kis érdekesség :
Készítettem egy repülő modellt (Hansa-Brandenburg B.I) és végeztem egy kis tesztet.
Betöltöttem az Irrlichtbe majd megnéztem az FPS-t , majd pedíg benyomtam a DarkBasicPro-ba , íme az eredmény :
Konfig : PIII 1.2C,640 Mb ram,GFMX 440
Driver : DirectX9 , windowed mode , 800*600*32
Poligonok száma : 3202
Irrlicht FPS : 160
DBPro : 500

Érdekes nem ?
Miért ez a nagy különbség ??????
Ez csak egy repülő !!!!! Egy jelenetbe be kéne még raknom gépágyúkat,skyboxot,épületeket,embereket,repülőket !!!!!!!!!
Vegyek egy NASA -s gépet ?
Szerintetek mi lehet a gond ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #41786   2006.12.22 08:02 GMT+1 óra  
Sikerült összehoznom az átlátszó mesh-t !!!
A lényeg hogy az ablaküveget külön mesh-ként kell betölteni majd egy manipulátorral pedíg lehet módosítani :
Kód:
//Animált repülönk betöltése és hozzáadása a jelenethez :
IAnimatedMesh* mesh = smgr->getMesh("modelek/repcsi2.x");
IAnimatedMeshSceneNode* forepcsinode = smgr->addAnimatedMeshSceneNode( mesh );
//Repcsi ablakának betöltése :
IAnimatedMesh* mesh2 = smgr->getMesh("modelek/repcsi2gl.x");
//Egy másolat létrehozása , amit majd tudunk manipulálni :
scene::IMesh* tempMesh =
smgr->getMeshManipulator()->createMeshCopy(mesh2->getMesh(0));
//Alpha érték beállítása az összes vertex-re :
smgr->getMeshManipulator()->setVertexColorAlpha(tempMesh, 100);
//Ablaküveg hozzáadása a repcsihez :
scene::ISceneNode* repcsi2uveg = smgr->addMeshSceneNode(tempMesh,forepcsinode);
//üveg texturájának betöltése :
video::ITexture* uvegMap = driver->getTexture("../../media/earth.bmp");
//Anyag beállítása :
repcsi2uveg->setMaterialFlag(EMF_LIGHTING, false);
repcsi2uveg->setMaterialType(video::EMT_TRANSPARENT_VERTEX_ALPHA);
repcsi2uveg->setMaterialTexture(0, uvegMap);


Bocsi elfelejtettem ide írni hogy a : setVertexColorAlpha(tempMesh, 100) - a lényeg ahol a 100-as érték az Alpha érték !! (0-255 ahol 0=teljesen átlátszó !!) !!!

Ezt a hozzászólást NacsaSoft módosította (2006.12.22 08:24 GMT+1 óra, ---)
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
Kowalsky - Tag | 78 hsz       Online status #41070   2006.12.17 10:33 GMT+1 óra  
Irrlicht.Net használok Visual C# alatt. A megjelenítő képét egy pictureBox belsejébe irányítom, de mikor a formot és azzal együtt a pictureboxot átméretezem a kép mérte nem változik. Szerintetek hogy lehetne rávenni az Irrlichetet erre?

Kód:
// a  megjelenítő létrehozása
IrrlichtDevice dev;
dev = new IrrlichtDevice(DriverType.OPENGL,
                            new Dimension2D(pictureBox1.Width, pictureBox1.Height),
                            32,
                            true,
                            true,
                            false,
                            false,
                            pictureBox1.Handle);
Nincs jó program, csak működőképes.
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #40785   2006.12.14 10:03 GMT+1 óra  
Nézd meg szerintem az engine modell betöltő forrását,
ott biztosan egy ciklussal rakja össze a modell...
Ott nézz szét
Ez egy reszeg post...

   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #40777   2006.12.14 09:02 GMT+1 óra  
Régen használtam Irrlichtet, de nem azt csinálta, hogy minden mesh-t automatikusan submesh-ekre bontott material group szerint?
De még ha nem (valszeg ez Ogre lesz ), akkor is biztos vagyok benne, hogy ha van kettő vagy több material-od egy meshen, akkor azokat el kell hogy érhesd valahogy egyenként.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Messen - Tag | 60 hsz       Online status #40771   2006.12.14 08:47 GMT+1 óra  
Áve!

Irrlicht-ben egy node egy elemére hatni elég nehéz. Valahogy mesh szinten kell megpróbálni, de eddig nem éreztem erőt magamban ehhez.
Talán a legegyszerűbb megoldás, hogy egy shader-t kell írni a node-hoz. Ez lehet GLSL, vagy HLSL. A Cg-ben nem vagyok biztos
A shader-ek felparaméterezéséről Irrlicht alatt Itt találsz egy tutorialt.
Egy kezdetleges, Irrlichtes shader editort találsz itt.
Azt viszont nem veszem biztosra, hogy a max-ben használt materialokat gond nélkül meg lehet oldani Irrlicht alatt.

Talán ötlet szinten működhet, hogy max-ból kiexportálod ogre mesh file-ba és azt importálod Irrlicht-be. Az ogre honlapján letölthető a max-os exporter.

(Nemsokára lesz teljes collada support, de addig talán ez a legjárhatóbb.)

Remélem segítettem.

Csürsz!
- C. R. Messen
http://agalon.extra.hu
   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #40738   2006.12.14 03:42 GMT+1 óra  
Akkor az adott objektum elemre rá kéne húzni egy transparent -fx-et nem ?
De hogyan ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #40737   2006.12.14 03:18 GMT+1 óra  
Állítólag meg lehet oldani .fx nélkül is
De én is hasonló problémát próbálok megoldani,
és itt mindenki mondja shaderek ezerrel
Ez egy reszeg post...

   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #40734   2006.12.14 02:07 GMT+1 óra  
Sztem ehhez nem kell fx !!
Hogyan lehet hivatkozni egy model adott elemére ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #40733   2006.12.14 02:01 GMT+1 óra  
Nem ismerem az Irrlichtet,de szerintem .fx fileok körül nézz szét...
Ez egy reszeg post...

   
NacsaSoft - Tag | 112 hsz       Online status #40715   2006.12.13 15:21 GMT+1 óra  
Hi !!

3DSMax-ban készítettem egy animált modelt ami tartalmaz üveget .Irrlicht-ben hogyan tudom beállítani hogy az a rész rendereléskor(Irrlicht) is üveg anyag legyen ?
Ahol a szükség , ott kell a segítség !!!!
   
Messen - Tag | 60 hsz       Online status #40699   2006.12.13 11:30 GMT+1 óra  
Áve!

Az irrforge.org-on volt egy tutorial a textúra manipulálásról. Sajnos linket nem tudok adni, mert nem érem el az oldalt, de az osztály megvan.
Ezzel tudod manipulálni a táblára feszített texturát közvetlenül.

Kód:
//CTextureManipulator.cpp file
class TTextureManipulator
{
   ITexture* Txtr;
   s32  Spitch;
   s32* src;
   
   public: 
       TTextureManipulator(ITexture* txtre) {Txtr = txtre;}
      ~TTextureManipulator() {}
     
       void set(ITexture* txtre) {Txtr = txtre;}
       ITexture* get() {return Txtr;}
       
       void StartDrawing()
        {
           src = (s32*)Txtr->lock();
           Spitch = Txtr->getPitch()>>2;
           
        }
       
       void StopDrawing()
        {
            Txtr->unlock(); 
        }         
       
       void Clear(s32 clr=0)
        {
            s32* ss = src;
            dimension2d<s32> size = Txtr->getSize();
            for(s32 i = 0;i < size.Width*size.Height; i++)
               *ss++  = clr;
        }

       void ClearRect(int x1,int y1,int x2,int y2,s32 clr=0)
        {
            for(s32 h = y1; h < y2; h++)
             {
                s32* psrc= src+x1+Spitch*h;
                for(s32 w = x1; w < x2; w++)
                 {
                    *psrc++=clr;         
                 } 
             }         
        }

       void CopyFrom(ITexture* FromTxtr)
        {
            s32* ss = (s32*)FromTxtr->lock();
            dimension2d<s32> size = Txtr->getSize();
            memcpy(src,ss,(size.Width)*(size.Height)*sizeof(s32));
            FromTxtr->unlock();
        }

       void CopyFrom(ITexture* FromTxtr,s32 clrkey)
        {
            s32* ss = (s32*)FromTxtr->lock();
            dimension2d<s32> size = Txtr->getSize();
            s32* dd = src;
            for(s32 i = 0;i < size.Width*size.Height; i++)
             {
                if(*ss != clrkey) *dd = *ss;
                ss++;
                dd++; 
             }
            FromTxtr->unlock();
        }

       void CopyRectFrom(ITexture* FromTxtr,int x,int y,int x1,int y1,int x2,int y2)
        {
            s32  dp = FromTxtr->getPitch()>>2;
            s32* dd = (s32*)FromTxtr->lock();
            s32 hh = y1;
            for(s32 h = y; h < (y+y2-y1); h++)
             {
                s32* pdst = src+x+h*Spitch;
                s32* psrc = dd+x1+dp*(hh++);
                for(s32 w = x1; w < x2; w++)
                 {
                    *pdst++ = *psrc++;         
                 } 
             }       
            FromTxtr->unlock(); 
        }   

       void CopyRectFrom(ITexture* FromTxtr,int x,int y,int x1,int y1,int x2,int y2,s32 clrkey)
        {
            s32  dp = FromTxtr->getPitch()>>2;
            s32* dd = (s32*)FromTxtr->lock(); 
            s32 hh = y1;
            for(s32 h = y; h < (y+y2-y1); h++)
             {
                s32* pdst= src+x+h*Spitch;
                s32* psrc= dd+x1+dp*(hh++);
                for(s32 w = x1; w < x2; w++)
                 {
                    if(*psrc != clrkey) *pdst = *psrc;
                    pdst++;
                    psrc++;       
                 } 
             }       
            FromTxtr->unlock(); 
       } 
       
      u32 ReadPixel(int x, int y)
       {
           return *(u32*)(src+x+y*Spitch);
       }           
     
      void WritePixel(int x, int y, u32 col)
       {
          *(u32*)(src+x+y*Spitch) = col;
       }         
};


Csürsz!
- C. R. Messen
http://agalon.extra.hu
   
~Cre@tine~> - Tag | 702 hsz       Online status #31084   2006.09.27 14:16 GMT+1 óra  
Nah sivagiri úgylátom a fogjuk meg és vigyétek effektus van. Ha nem értesz a kódoláshoz miért nem kérsz fel valakit a fejlesztéshez? Ez nem Irrlicht nem Irrlicht kérdése, hanem egyszerű c++ és 3D matematika ismeretének kérdése, de itt még a matek se nagyon kell.

   
Lexx - Tag | 117 hsz       Online status #31028   2006.09.27 05:19 GMT+1 óra  
Szia!

Elsőként tudni kéne, hogy milyen környezetben.
Általában leszedem a ww.mysql.com oldalról a szerver csomagot, abban benne vannak a developer cuccok is. Kellenek hozzá a headerek a libmysql.lib és a libmysql.dll.

A kódon blül pedig kb ennyi:

MYSQL *sock;

if (!(sock=mysql_init(0)))
{
fprintf(stderr,"Couldn't initialize mysql struct\n";
exit(1);
}
mysql_options(sock,MYSQL_READ_DEFAULT_GROUP,"connect";
if (!mysql_real_connect(sock,NULL,NULL,NULL,NULL,0,NULL,0))
{
fprintf(stderr,"Couldn't connect to engine!\n%s\n",mysql_error(sock));
perror("";
exit(1);
}

Ezen kívül lehetséges hibaok:
Rossz név/jelszó.
A mysql szerver nem engedi a tpc-n kereszüli csatlakozást. Ezt a szerveren kell beállítani. De mondjuk elsősorban windows-os szervereknél fordul elő.

Lexx
   
sivagiri - Tag | 5 hsz       Online status #31007   2006.09.26 23:40 GMT+1 óra  
Mas:

Valaki esetleg ert valamennyire adatbaziskezeleshez?
Sajnos nem sikerul MYSQL szerverhez kapcsolodni?

Kerlek, ha ertesz hozza pontrol-ponra ird le mit kell csinalni, telepiteni. Akkor talan ra tudok jonni mit hagyok ki es csinalok rosszul.


Koszi: sivagiri

   
sivagiri - Tag | 5 hsz       Online status #30776   2006.09.24 10:19 GMT+1 óra  
A szobában szabadon lehet mozogni: közelebb mehet a felhasználó bmikor és körbe is nézhet. Tehát ilyen szempontból az átlátszó felületes irogatás nem jó. Először így csináltam meg, mert így baró könnyű lett volna, de sajna a tanárom a virtuális tér érzetéhez ragaszkodott.

Amúgy magam szeretném megcsinálni kisebb-nagyobb segítséggel a programomat, csak mivel nincs nagyon az úgynevezett magam rájövök mindenre időm, ezért egy irrlichthez értőt keresek, hogy a problémákat gyorsabban meg tudjam oldani és ne üljek hetekig egyetlen problémán... Bármilyen segítséget elfogadok, tanácsot.

Köszi, mindenkinek, aki írt eddig.

Most héten nem is jutott nagyon időm a programozással foglalkozni, mert a modellezésnél akadtak problémáim: nem tudtam miért nem exportálja az animációimat. Nagy nehezen rájöttem .



sivagiri

   
~Cre@tine~> - Tag | 702 hsz       Online status #30544   2006.09.21 22:59 GMT+1 óra  
Amúgy ha a tábla huzamosabb ideig szemből látszik bizonyos helyzetben, (egyik képen úgy látom, mintha ilyen helyzet lenne), akkor ott szintén a CEGUI-val egy átlátszó felülettel a táblára lehet irogatni, illetve képeket és mozgó animációkat kitenni.

   
~Cre@tine~> - Tag | 702 hsz       Online status #30543   2006.09.21 22:55 GMT+1 óra  
CEGUI-ban konkrét kódot tudok neked kiírni a combo box-ra meg a többi elemre. Ha sikerül inkább szerintem azt használd. Van hozzá Layout editor amivel az elemeket lehet méretezni feliratozni stb. Sőt még a skin-t is lehet egy editorral alakítani.
http://www.cegui.org.uk/gallery/thumbnails.php?album=4

Ez persze csak a 2d menühöz lehet felhasználni a képernyő felbontáshoz meg ilyenek.

   
sivagiri - Tag | 5 hsz       Online status #30508   2006.09.21 12:05 GMT+1 óra  
Thx

Időközben csak modellezéssel foglalkoztam, azért nem reagáltam.

siva

   
~Cre@tine~> - Tag | 702 hsz       Online status #30483   2006.09.21 11:11 GMT+1 óra  
Heh, akkor ide is kiírom a választ.
//-----------------------------------------------------------
Hát az Irrlichtet nem ismerem nagyon mélységeiben, de nagyon érdekes projectet csinálsz vele!

1: Le lehet kérdezni az adott mesh paramétereit és a kameráét is. Ebből kifejezed a távolságot és a text méretét értelem szerűen változtatod. Hogy ez spec Irrlicthben hogy van azt nem tudom, de biztos nem nehéz.
Én egyébként meshre nem text-et, hanem 2. textúrát tennék, akkor nem kéne variállni a méretekkel. 1. textúra lenne a tábla zöld szine, 2. textúra pedig maga a felirat, ami változik!
Egyszerrre akár 3-4 textúrát is ráhúzhatsz egy plane-ra. Szerintem ez lenne a jobb megoldás, amúgy is olyan fólia vetitős kinézete van.

2: Most itt akkor attól függ textúrával, vagy text-el oldod meg,
A randomszerű kiválasztás nem nehéz. A program indulásakor lefixálod hogy tényleg véletlenszerű legyen a sorsolás:
#include <cstdlib>
#include <ctime>
#include <iostream>

srand(time(NULL));

aztán valahol deklarálod a számot és átadod neki a random értéket:
int random_text;
random_text = rand() % 8+1; //8 es 1 kozt sorsolas

Ha kisorsoltad, akkor pedig a kíírás attól függ ezt később változtatni akarod e. Le lehet egy .txt file-ba menteni a szöveget amit később a program be tudna olvasni és esetleg abbol választana véletlenszerűen. Ezt pontosabban meg kéne fogalmaznod mit szeretnél.

3-4: Milyen a GUI felület?
Sima Irrlicht GUI-ra vannak tutorok abból ki lehet okoskodni mit hogy kell, annó nekem is sikerült, de áttértem gyorsan a CEGUI-ra. Ha kell előkereshetem a régi kódomat, de szerintem jobb a CEGUI és gyorsabb vele a haladás és nem utolsó sorban Unicode, így német, vagy magyar nyelven is lehet irogatni.
//-----------------------------------------------------------

Most amúgy Ogréval foglalkozok előtte Crystaloztam. Ezt a 2-őt jobban ismerem. Ha még nem fogtál hozzá semmihez konkrétan, akkor az Ogrét tudom ajánlani.

   
nagyy - Törzstag | 248 hsz       Online status #30400   2006.09.20 10:53 GMT+1 óra  
Az első kérdésre:
A szöveget szerintem az ITextSceneNode interfésszel érdemes kezelni. Ez tetszőlegesen méretezhető, mert az ISceneNode-ból származik, amiben már bennevan az összes alapvető transzformáció. (eltolás, forgatás, méretezés)
Ezután már csak annyit kellene csinálni, hogy a TextSceneNode méretét a távolság függvényében állítgatjuk. A távolsághoz szerintem megteszi, ha a TextSceneNode pozíciója és a kamera pozíció közti távolságot vizsgáljuk.
Azt pedig, hogy a szobával együtt mozogjon a szöveg, úgy a legjobb megoldani, ha a szobát jelképező SceneNode gyerekei közé felvesszük a TextSceneNode-ot.

Kódot nem írok, mert már elég rég használtam az Irrlichtet, és nem akarok hülyeséget írni.
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #30361   2006.09.20 04:50 GMT+1 óra  
Bár én az Irrlicht-hez nem értek, de érdekelne, hogy most te akarsz programozni, vagy valamilyen modellező vagy aki programozót keres? Egyébként néhány tipp :
1. Én ezt elsőre úgy csinálnám, hogy beállítanám a World mátrixot, majd kiírnám a megfelelő text-et a DirectX Font-jának DrawText metódusával, valahogy így :
Kód:
//...változók
Font FrameFont;
System.Drawing.Rectangle rect;

//...inicializálásnál

rect = new System.Drawing.Rectangle(x, y, width, height); //ezek dinamikusak, hiszen a beállításaidtól függ, hogy hova pakolod a szövegedet

FrameFont = new Font(dev, 14, 8, FontWeight.Bold, 1, false,
    CharacterSet.Default, Precision.Default, FontQuality.AntiAliased,
    PitchAndFamily.DefaultPitch | PitchAndFamily.FamilyDoNotCare, "Arial");
//itt nézd meg, hogy mi mit jelent, de egy programozó tudni fogja :D

//...renderelésnél pedig

FrameFont.DrawText(null, szoveg, rect, DrawTextFormat.None,
     System.Drawing.Color.Red);
//a szoveg egy string típusú változó, tartalma az lesz, amit ki akarsz iratni (értelemszerűen ezt te állítod be valahol), az uccsó színt csak beírtam, de ide olyan színt írsz, amilyet nem szégyelsz :D


Ha az előbbi szoveg változót dinamikusan kezeled, akkor asszem ez válasz a 2. kérdésedre is...

3. Szerintem a listboxnak is van "RemoveAt()" metódusa...nézz utánna! (Talán Listbox.Items.RemoveAt(), de nem biztos...)

Remélem nem írtam nagy hülyeségeket . Ha még tudok segíteni, szólj!
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
sivagiri - Tag | 5 hsz       Online status #30339   2006.09.20 00:05 GMT+1 óra  
Hali!

Irrlichtes Gurut keresek!




Egy olyan virtuális terápia szobát csinálok, melynél vagy négy kép közül kell kiválasztani a jót egy leírt mondat alapján vagy egy kép alapján kell 4def közül kell a megfelelőt.


Kerdéseim:
1, Hogyan lehet egy meshre textet rakni úgy, hogy ha közeledem pl. a táblához, akkor a text is nagyobbnak látszon és a room mesh mozgatásánál a text is úgy mozogjon, hogy olyannak tűnjön, hogy a táblához tartozik és nem válik el tőle?Tehát ne kelljen olyan képet berakni, amin már eleve elkészíetettem a definíciókat. Mivel a program Editor-jában újabb definíciók hozzáadására szeretnék lehetőséget nyújtani.


Igy kéne kinéznie a textnek. Ez még 3ds-ben van megcsinálva mintának.

2, Hogyan lehet majd a kiírt textet egy adott könyvtárból véletlenszerűen kiválasztva lecserélni másikra? Vagy kép esetén hogy kell ugyanezt megvalósítani?

3, A ListBox-ból elvileg úgy lehet eltávolítani elemet, hogy az összes elemet törlőd és újra hozzáadod minden elemét kivéve azt, amit eredetileg törölni akartál? Van rá más milyen módszer?

4, A ComboBox eventlistener-jét miként lehet használni? Hogyan szerzem meg az id-jét a comboboxból, amire valami eseményt be akarok állítani? Pl. Kiválasztom, a listából a 800x600 felbontást és a kiválasztás hatására erre állítja át a képernyőt.

Minden esetben valamilyen kódrészletet is kérnék magyarázatként.

Köszi

sivagiri

   
Frissebbek | [1] [2] [3] [4] [5] > 6 <