játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5441
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2519

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2186
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
Korábbi postok
> 1 < [2] [3] [4]
ramoryan - Törzstag | 442 hsz       Online status #148911   2011.03.11 09:49 GMT+1 óra  
Az Andorra2D-ben (guglizz rá), mint mondtam, van beépített, fizikával rendelkező sprite. Magyarán adhatsz neki textúrát, sőt, animálhatod is. Lehet box és cylinder (értsd: doboz és gömb) alakja. Ezek lehetnek statikus vagy dinamikus testek.

Többet nem is írok a dologról, mert az Andorrát, ha letöltöd, van hozzá tutorial is.
Azonban ha ilyen komolyabb dolgot akarsz és szorít az idő, lehet inkább el kéne gondolkoznod azon, hogy témát váltasz és valami egyszerűbb játékot írsz...

   
ivit - Tag | 2 hsz       Online status #148855   2011.03.10 15:05 GMT+1 óra  
Koszonom az infokat .
Petyur sajnos az ido mar elegge szorit , nem lenne idom h megirjam sajat magam ,amugy sem erzem h annyira menne nekem az h magamtol megirjam :-s .

Leszedtem a Box2d-t , valaki hasznalta mar ? tudna esetleg segiteni mert halvany gozom sincs hogy hogyan lehetne nekikezdeni (azt szeretnem pl, h van par kep (kb. 20 darab ) es ezekben lesznek olyan kepek betoltve mintha fal vagy fa lenne, es azt szeretnem h ezeknek legyen fizikajuk , hasson ra a gravitacio ha meglovom egy golyoval ,akkor doljon fel , remelem ertitek h mire celzok

Nem igazan kaptam tutorialt sem delphihez hogy belenezzek :-s

Ezt a hozzászólást ivit módosította (2011.03.10 15:18 GMT+1 óra, ---)

   
petyur - Tag | 54 hsz       Online status #148805   2011.03.10 07:03 GMT+1 óra  
Szia ivit. Megoldható bármilyen programozási nyelven. A gravitáció ilyen szintű modellezése egyáltalán nem nehéz, érdemes neked megvalósítani és tanulsz is belőle egy kis fizikai modellezést.
Érdemes különböző erőhatásokkal (gravitáció, súrlódás, közegellenállás, és társai) dolgozni, majd ezeket belekalkulálni a megfelelő eredő erő számítással a mozgásba [amelyhez tartozhat egy kezdősebesség és minimum egy gyorsulás, valamint érdekes lehet még a kilőtt tárgy tömege (ha nagyon profi akarsz lenni, akkor a formája is a közegellenállás miatt)], illetve egyéb kölcsönhatásokba. Meglepően izgalmas dolgokat lehet így kreálni

Jó munkát hozzá!

   
ramoryan - Törzstag | 442 hsz       Online status #148804   2011.03.10 06:56 GMT+1 óra  
Idézet
ivit :
sziasztok, suliban csinalok egy jatekot, ez lesz a vizsgamunkam , 2Ds jatek ,oldalnezet , azt szeretnem megkerdezni h tude valaki delphihez gravitacios motort ? lesz egy agyu amivel kell lojjek ki nehany celpontot, es ha azt hapom el amire fel van teve a celpont akkor azt szeretnem h az a targy ''felboruljon'' legyen vmi fizikaja testnek , megoldhato ez delphiben ?



Helló, ivit!
Nézz utána a Box2D-nek delphi alá, vagy pedig a Newton Game Dynamics-nak, szintén delphi alá. Vagy pedig ajánlom az Andorra2D-t, ami nem kimondottan fizikai motor, hanem egy komplexebb dolog, de a Newton-t a készítője beépítette és igy már lehet PhysicalBoxSprite-ot vagy CylinderBoxSprite-ot kezelni. Sok sikert!

   
ivit - Tag | 2 hsz       Online status #148786   2011.03.09 20:11 GMT+1 óra  
sziasztok, suliban csinalok egy jatekot, ez lesz a vizsgamunkam , 2Ds jatek ,oldalnezet , azt szeretnem megkerdezni h tude valaki delphihez gravitacios motort ? lesz egy agyu amivel kell lojjek ki nehany celpontot, es ha azt hapom el amire fel van teve a celpont akkor azt szeretnem h az a targy ''felboruljon'' legyen vmi fizikaja testnek , megoldhato ez delphiben ?

   
ramoryan - Törzstag | 442 hsz       Online status #146824   2011.01.25 11:56 GMT+1 óra  
Kössz, hogy válaszoltál, Elf!
Időközben áttértünk Andorra2D-re Delphiben. Egy nap alatt megcsináltuk, hogy animált karakterrel rohangáljunk és animált enemy-ket csapkodjunk háttér előtt. Ütközés, minden működik.
A DelphiX-ben egy hét alatt fele ennyit nem tudtunk megoldani...
Áhh, semmi DX11, meg ilyesmi, meg semmi 3D. Mi a realitások talaján állunk, sok más "játékfejlesztővel" ellentétben. Amint kész a demónk, regisztrálom a játékot itt is.
A Shiva-nak meg az Unity-nek utánanézek, nem tudom milyen libek ezek, vagy konkrét programok, de az a lényeg, hogy mi kódolni szeretünk.

   
Elf - Törzstag | 932 hsz       Online status #146815   2011.01.24 20:44 GMT+1 óra  
Ha nem kellenek DX11-es effektek, esetleg próbáld ki a Unity 3D-t, van belőle free változat is. Jó lehet még a Shiva is. Ennyire régi cuccra ne építsetek szerintem semmi komolyat, mert mire elkészül már nem lesz olyan software környezet amin rendesen menne. A Unity-t vagy a Shiva-t jelenleg is aktívan fejlesztik, aktív a hozzá kapcsolódó közösség is, így könnyebben tudsz segítséget kérni/kapni.
I, Robot
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni.
   
ramoryan - Törzstag | 442 hsz       Online status #146724   2011.01.21 08:43 GMT+1 óra  
Helló!

Van itt valaki, akit anno használt, vagy most használ DeplhiX-et? (unDelphiX)
Elkezdtünk barátommal egy 2d-s játékot (kb. Golden Axe) fejleszteni, de lenne néhány kérdésem, mivel DelphiX-hez rohadtul kevés tutorial meg leírás lelhető már fel. A linkek nem élnek, a bejegyzések 2003-sok, stb.

Vagy itt, vagy a ramoryan@gmail.com -ra dobjon az illető levelet. Nagyon megköszönném.

(Érdemes még most a fejlesztés elején áttérni a GLScene-re? Úgy látom arról több az infó, meg a támogatás)

Ezt a hozzászólást ramoryan módosította (2011.01.21 09:27 GMT+1 óra, ---)

   
mark576 - Tag | 256 hsz       Online status #125669   2010.01.05 11:40 GMT+1 óra  
A programozók karakter generátort szednek le, ha végképp nincs grafikus.

Fél év is simán eltelik úgy a tanulással, hogy egy hello world programot se nagyon tudsz megírni. Lehet nektek is valami játék készítőt kéne leszedni, vagy flasht, vagy valami ilyesmi. Komplett programozást megtanulni egy kis 2D üngyümbüngyüm miatt kár.
   
R3dZ3r0 - Tag | 2 hsz       Online status #125659   2010.01.05 09:55 GMT+1 óra  
Hát igazából nemtudom honnan induljak el, nemvagyok igazán jártas a programozásban, a játékot egyik haverommal terveztük még régebben... inspirált a Soldat nevezetű játék. Én 3ds maxban modellezek, ő pedig art worköket, textúrákat készít, és természetesen együtt tervezzük a játékot, eddig programozót nem igazán sikerült találnunk, így gondoltam inkább nem erölködünk tovább, aztán majd még eldől hogyan fog sikerülni megtanulnom valamilyen nyelvet, köszi a válaszodat és a segítséget

   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #125484   2010.01.04 00:07 GMT+1 óra  
A Delphi kicsit már kifutóban van. Ha most kezded, akkor javasolnám, hogy a C#/Java/C++ alternatívák közül válassz. A C# és a Java hasonlít legjobban a Delphihez, a C++ meg a legszélesebbkörben használt nyelv.
Amit elmondtál, az alapján több alternatívád is van, kérdés, hogy hosszútávon mit szeertnél elérni. Ha gyorsan akarsz haladni, és csak hobbiól nyomod, akkor az xna erre egy jó választás lehet. Ha később nagyobb, kiadásra szánt projekt a cél, akkor jobb, ha már most elkezdesz megbarátkozni a C++ -al. A választásodtól függetlenül, ha beírod googlebe, hogy '<választott nyelv/környezet> tutorial', akkor szerintem elég sok segítséget fogsz találni, illetve kérdezni itt is lehet (de azért az önálló munka elvárt ).
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
R3dZ3r0 - Tag | 2 hsz       Online status #125311   2010.01.02 04:03 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Szeretném megtanulni a delphi nyelvet... egy oldalnézetes 3Ds játék elkészítéséhez.
Abban ha tudnátok segíteni hogy hol kezdjem, hol találok megfelelő tutorialokat, linkeket... akkor megköszönném

Üdv. R3dZ3r0

   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #122835   2009.11.23 02:25 GMT+1 óra  
Nem a 'C# a jó', hanem a 'C# is jó'. Nem ugyanaz. ASP.Net fejlesztőkből nagy a kereslet. Sajnos minél alacsonyabb szintet nézünk, annál nagyobb a kínálat is. Viszont haladó C# tudással a webes részt könnyebb megtanulni, mintha ugyanezt a tudásszintet Delphiben éred el. Amúgy minél több nyelvet ismersz, annál jobb. Ahhoz azért tartom magam, hogy jelenleg Delphiben elkezdeni valamit már nem éri meg. Alternatíva még a Java is, ezt előbb elfelejtettem. Kérdés, hogy milyen platformra szeretnél fejleszteni és mit. Mik a céljaid, szokásos kérdések, etc. (De talán ezt a 'Segítséget szeretnék...' topikban lenne jobb megbeszélni.)
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
hatasu - Tag | 17 hsz       Online status #122832   2009.11.23 02:14 GMT+1 óra  
Webes fejlesztésre a C# a jó? Ezt még senki nem mondta nekem.
Ajánlottak nekem már mindent, C++, C#, Objective C-t meg nemtommit. A végén valószínűleg ezek közül lesz valamelyik, de próbálkoztam gamemakerrel (Gamestudio A7, the 3d gamemaker), elég kevés sikerrel. :|
Gondoltam -ha csak viszonylag felszínesen is- de visszatérek ide, megnézni a delphi mit tud. Hátha elég az nekem.
Nem akarok fiatalon meghalni!
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #122829   2009.11.23 01:50 GMT+1 óra  
Biztos, hogy Delphiben akarod ezt csinálni? Ha jó képességű programozó vagy, akkor jobban jársz, ha C++-t nézegetsz. Amennyiben Delphi-style programozol, akkor meg inkább C#/XNA. C++ akkor igazán jó, ha komolyan gondolod a játékfejlesztést, C# meg akkor, ha csak hobbiként foglalkozol vele, de megélni is programozsból akarsz (főleg webes fejlesztésre gondolok, de a mobil/hálózati iparban is van C# fejlesztés, Delphi viszont egyre kevesebb). Persze ez csak saját vélemény, de ez legalább valós tapasztalatokon alapszik.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
hatasu - Tag | 17 hsz       Online status #122826   2009.11.23 01:32 GMT+1 óra  
Egy újabb topikot szeretnék feléleszteni a halálból.
Szóval nekem középiskolában keményen nyomták a delphit, és abból is érettségiztem. Most elkezdett szigorúan hobbiszinten érdekelni a játékfejlesztés, főleg a 3d-s része. Gondoltam megnézem mennyire megvalósítható ez delphiben.
Elolvastam az egész topicot, de figyelembe véve hogy több mint egy éve nincs új hozzászólás, gondoltam megkérdezem, hogy változott-e valamit a véleményetek hogy hol induljak el.
A topic előtt leszedtem a Delphi A7 SDK-t, de nem tudtam nagyon vele mit kezdeni. :|

Most elkezdem nézni a http://www.sulaco.co.za -t, de igazából ehhez az egész témához még nem konyítok, azt sem tudom hol kezdjem. (Eddig van egy szűz D7-em)

Köszönöm előre is a segítségeteket, és elnézést minden hülyeségemért előre is!


hatasu
Nem akarok fiatalon meghalni!
   
Omega - Tag | 70 hsz       Online status #97098   2008.10.15 16:19 GMT+1 óra  
Sziasztok

Keresek egy tapasztaltabb delphi programozót hobby játékfejlesztéshez.

Feladata editor programozás lenne,
de néhány speciálisabb ismeret is szükséges.

Akit érdekel az irjon a joethebig@freemail.hu

   
rooter - Tag | 6 hsz       Online status #94280   2008.08.13 07:24 GMT+1 óra  
Köszönöm szépen a segítséget!

   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #94208   2008.08.12 11:59 GMT+1 óra  
Milyen igaz.
De csak azért, mert az onclick eseményt akarta beprogramozni. És ha mondjuk csak ez lenne leírva, akkor lehet hogy 10 perc múlva meg jönne vissza, hogy most akkor mi van, mert neki oncreate-re is kell valami.
És az meg nem ilyen egyszerű.

   
Lord_Crusare - Törzstag | 1287 hsz       Online status #94207   2008.08.12 11:54 GMT+1 óra  
Ennél sokkal egyszerűbb megoldás is van.

Lerakja mindkét gombot, majd duplán ráklikkel az elsőre, beírja hozzá a kódot. Ezután duplán ráklikkel a másodikra, és ahhoz is. Ilyen egyszerű.

   
Asylum - Törzstag | 5441 hsz       Online status #94206   2008.08.12 11:01 GMT+1 óra  
hát elég debil megoldás.... (az IDE részéröl)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #94204   2008.08.12 09:06 GMT+1 óra  
Lerakod mindkét gombot. Az egyiket kijelölöd, events fül alatt OnClick melletti fehér részre kattintasz duplán. Ekkor automatikusan generál egy nevet az eljárásnak, amiben megírhatod, hogy mit csináljon ha rákattintanak.
Visszamész design nézetbe, kijelölöd a másik gombot, szintén az events fülre kattintasz, de az OnClick melletti fehér részre NEM kattintasz duplán. Mert ha csak szimplán kattintasz rá, akkor láthatod, hogy lenyíló menüvé alakul az a fehér kis téglalap. Ez arra jó, hogy a már megírt eseménykezelőket több objektumhoz is felhasználhasd változtatás nélkül. De neked nem ez kell, úgyhogy szépen kitörlöd belőle a szöveget és kézzel begépelsz valamit, ez lesz az eljárás neve. Ütsz egy entert és már írhatod is a kódot. Ennyi.

   
rooter - Tag | 6 hsz       Online status #94200   2008.08.12 07:37 GMT+1 óra  
-vagy

   
rooter - Tag | 6 hsz       Online status #94198   2008.08.12 07:34 GMT+1 óra  
Sziasztok!
Az a problémám hogy egy formba berakok két gombot(Tbutton-t) és ha beállítom az mindkettőnél hogy egy bal egérgomb lenyomására csináljon vmit csak egy megegyező parancsot tudok adni mind két gombra.
pl.: az egyik gombra berakom hogy kilépés és a másik is vagy ezt csinálja.
hogyan tudnám elérni hogy mindegyik gomb külön kérést teljesítsen egy formon belül?
Addig is köszi a segítséget!

   
Lord Davis - Tag | 5 hsz       Online status #92206   2008.07.10 13:02 GMT+1 óra  
Szia!

Kösz a linket, letöltöttem a pédéefet, csak az a gond, hogy nincs meg a Times-New mevű betűtípus ezért most csak az ó,ő,ú és ű betüket tudom látni. Majd megnézem apám macintoshán. hátha ott felismeri a szöveget-

   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #92188   2008.07.10 10:17 GMT+1 óra  
Üdv,

Feltöltöttem egy ebookot amiben a multithreadingről is van szó. Habár nem írtad le hányas delphiről van szó, ez meg eléggé régi könyv, de van benne példaprogram is, elég jól használható kiindulási alapként.

20. fejezetben találod. (403. oldal)
letöltés

   
Lord Davis - Tag | 5 hsz       Online status #92183   2008.07.10 09:36 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy kell delphiben új szálat indítani? Most nem arra gondolok, hogy létrehoznék egy formot, hanem nekem valamilyen threades megoldás kellene. Néztem a neten angol példaprogramokat, ki próbáltam de valamiért nekem nem mUkodott. Másrészt "a magamfajta tanyásinépnek" még nem teljesen tiszta az egész.

Ja, és ez smile nagyon tetszik, úgy hogy még berakom ezt is

   
Jedi - Tag | 175 hsz       Online status #84910   2008.04.11 00:34 GMT+1 óra  
Idézet
gaborlabor :
Rájöttem, hogy itt valami nagyon nem stimmel!
Mondhatnám úgy is, hogy SZAR AZ EGÉSZ!

...

No comment.

Sikeresen elqrtam egy délutánt egyetlen programra, ami ráadásul így semmit nem ér.
Most ezzel mit lehet kezdeni?



Mint bármely más programnyelvnél itt is csak egy probléma van: használat előtt meg kell ismerni az adott fejlesztőeszközt.

A hiba jó eséllyel a te kódodban van, lehetne mellékelni pl a teljes kódot, illetve hogy milyen beálltásokkal forditod. Kipróbáltad optimalizálás nélkül is? Ha egy üres fv-t hivogatsz, aminek a visszatérési értékével nem csinálsz semmit (később sem), akkor a forditó ki is dobhatja a teljes ciklusmagot. Megnézted hogy milyen kódot fordit a két példára a compiler (CPU Window)?


Btw, Delphi exe mérete:

A Delphi-s exe-k azért nagyok mert benne van a VCL, amiből ugye egy csomó mindent nem használ az ember. Ha zavar a méret, akkor lehet használni mondjuk KOL-t helyette, vagy tömöriteni (upx-el), vagy egyáltalán nem használni VCL-t.

   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #84881   2008.04.10 11:59 GMT+1 óra  
Rájöttem, hogy itt valami nagyon nem stimmel!
Mondhatnám úgy is, hogy SZAR AZ EGÉSZ!

Ez a kód (aminek ugye nem sok értelme van):
Kód:
for i:=1 to db do
  repeat
  aktualis_ido:=Generalas(tol, ig);
  until i>0;


legalább 10-20-szor gyorsabban lefut, mint ez:
Kód:
for i:=1 to db do
  repeat
  aktualis_ido:=Generalas(tol, ig);
  until aktualis_ido <> 0;

(A repeat-until ciklus magja mindkét esetben EGYSZER fut le, mert a Generalas sosem ad vissza 0-t.)

Fogalmam sincs, hogy miért van ekkora különbség! Egyetlen feltételvizsgálaton múlik az egész!
Ha a db olyan 100 körül van, akkor hosszú másodpercekig dolgozik a progi - több másodpercbe telik meghívni egy függvényt, aminek az egész belseje ki van kommentezve. No comment.

Sikeresen elqrtam egy délutánt egyetlen programra, ami ráadásul így semmit nem ér.
Most ezzel mit lehet kezdeni?

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #84866   2008.04.10 07:43 GMT+1 óra  
Valahol olvastam erről, pill. megkeresem.

Szerk.: nem konkrétan erről van szó, de delphi + méret a téma..

Ezt a hozzászólást beast módosította (2008.04.10 07:58 GMT+1 óra, ---)

   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #84859   2008.04.10 06:33 GMT+1 óra  
Hello
Van nekem 1 olyanom, hogy Delphi 10 Lite.
Készítek benne 1 egyszerű programot (1 form + néhány komponens) és ~480kbyte lesz.
Visual Studioban akkor van ilyen ha debug módban fordítok. Gondolom a delphi ilyenkor beleforgat egy csomó DLL-t meg mindent.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet Release módban fordítani, vagyis hogy minimális legyen a méret. Habár inkább sebességre szeretnék optimalizálni, de gondolom a sok felesleges dolog a sebességnek is árt....

   
monostoria - Törzstag | 3284 hsz       Online status #80398   2008.01.26 09:30 GMT+1 óra  
bigthx ezt most jól tetted hasznos lesz a beadandómhoz ^^

szerk.:
aszem megfelel majd egy játék a kitételeknek
kérdés h a dokumentációba mit írok
Engem csak két szakma érdekel... basszak ma, vagy ne basszak ma...
   
Elf - Törzstag | 932 hsz       Online status #80397   2008.01.26 09:28 GMT+1 óra  
Örülök, hogy tetszik! Rendszerint ha találok valamit, ami nekem nem hasznos de másnak az lehet, azt valamelyik topivba postolni szoktam.
I, Robot
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni.
   
monostoria - Törzstag | 3284 hsz       Online status #80396   2008.01.26 09:16 GMT+1 óra  
óóóó, Elf, man I love you

Pont terveztem h felvetek egy ilyen kérdést, hogy tud-e valaki ilyesmit

thx

Szerk.: Ez emberibb
Engem csak két szakma érdekel... basszak ma, vagy ne basszak ma...
   
Elf - Törzstag | 932 hsz       Online status #80395   2008.01.26 09:05 GMT+1 óra  
Nem tudom, érdekel-e valakit, de ezt találtam Delphi-hez
Dron's OpenGL Engine

Az oldalon az oldalsó menükből le lehet tölteni.
I, Robot
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni.
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #70058   2007.09.17 08:08 GMT+1 óra  
Ok működik. Egy angol fórúmon írtam és a probléma amit nem tudtam, hogy a paraméter átadásnál ügyelni kell a kis és nagybetűkre. Bevetettem nem létező angol tudásomat képekkel meg mindenel.
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #70050   2007.09.17 05:56 GMT+1 óra  
Sajnos így is ugyan az a hiba, de ha meg is oldódna bizony ez újabb hibát vetett volna fel. Köszönöm hogy vetted a fáradságot és megnézted. Ezt nem is vettem észre.
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
storedenen - Tag | 22 hsz       Online status #70029   2007.09.17 00:22 GMT+1 óra  
DJSAMAN: Lehet csak a vs paraméterezésénél van problémád.
A shaderben:
Kód:
uniform float4x4 modelToWorld,

A programban pedig:
Kód:
CgProgram.ParamByName('ModelViewIT').SetAsStateMatrix(CG_GL_MODELVIEW_MATRIX, CG_GL_MATRIX_INVERSE_TRANSPOSE );


Így a ParamByName nem ad vissza megfelelő értéket. Ergo, itt vagy ott nevezd át.
Remélem eltaláltam, mert CG-vel sosem foglalkoztam, ha nem, akkor sry.

   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #70015   2007.09.16 12:18 GMT+1 óra  
Hello!
Minap sikerül használni egy egyszerű cg shaderes programot amiben textúra nélküli gömbre alkalmaztam vertex lightot. Találtam egy igen jó vertex light shadert ami textúrára is megjelenik. Egy kicsit egyszerűsítettem a shaderen ami működik szóval biztos nem vele a gond, hanem a glscene-es programomban szeretném használni. Viszont mikor bekapcsolnám ezt a vertex lightot egy hiba üzenetet kapok, amit nem értek. Sajnos nincs ötletem mi lehet az és a hibaüzenetet sem értem. Próbálkoztam különféle módszerekkel de sikertelenül. Valaki egy kicsit segítene mit rontottam el, vagy esetleg ötletet adna, nagyon fontos lenne sajnos csak itt bizhatok benne, hogy segitenek talán:-(. Linkelem a programomat, plusz screenshotokat is teszek be.
Shader müködik
fragment müködik a programomban
vertex bekapcsolása utánni hiba
hiba
Link:
forráskód
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #69672   2007.09.10 05:30 GMT+1 óra  
Idézet
ferchild :
lighting shader-nek hívják ha több fényt is akarsz és NEKED kell megoldanod. Írni egy szép shadert, ami lekezeli a fényeket. Pl: deferred shading


Jó tudni hogy valaki más is ismeri a DS-t rajtam kívül.
Reality is almost always wrong. - House

   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #69662   2007.09.10 00:37 GMT+1 óra  
Kösz a felvilágosítást. Akkor megpróbálom ezt a deferred shading-et. Google a barátom
A lényeg az hogy a fény diffuseja áll alpha, blue, green, red, vagy is a light.Diffuse.Color az tvector4f. Ezt kellene tvector3f-be átnyomni, hogy kihagynám az alpha-t. Volt egy parancs, hogy makevector, azt próbáltam ki, hogy sorban megadtam a blue, green, red-et, csak nem jött össze. De most valami eszembe jutott megpróbálom, hátha össze jön.
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #69654   2007.09.09 21:42 GMT+1 óra  
lighting shader-nek hívják ha több fényt is akarsz és NEKED kell megoldanod. Írni egy szép shadert, ami lekezeli a fényeket. Pl: deferred shading


ha jól értem a problémádat:
TVector4f = (TVector3f, 1)
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #69653   2007.09.09 15:26 GMT+1 óra  
Hello
Glscene alatt próbálok cg fényt alkalmazni vertex program alatt. Annyit sikerült, hogy van egy alap fény, de a fénynek a színét egyebet nem lehet bealítani. Na most CgProgram.ParamByName('lightColor'.SetAsVector itt egy tvector3f kellene viszont a glscenes fény diffuse-ja tvector4f. Próbáltam makevector paranccsal és benne megadni külön a színeket de nem ment. Ide várnék ötletet, hogy hogyan lehetne megoldani. Ill. lenne még 1 kérdésem csak 1 fényre érvényes ez a cg-s dolog, ha mondjuk több fény van bent, hogy lehet megoldani, hogy az összesed használja? Lehet kérdésem bénának tűnik, mert még most ismerkedek ezzel a cg-vel, de remélem kapok segítséget. Mellékelem ahol éppen tartok, hogy átlátható legyen a dolog.
http://www.zshare.net/download/3561869f76916c/
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #69568   2007.09.07 12:40 GMT+1 óra  
Na néha az ember a legkönnyebbre nem gondol. Újra raktam a delphi 7 és most már jól működik. ferchild azért köszönöm a segítséget!
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #69562   2007.09.07 09:13 GMT+1 óra  
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #69561   2007.09.07 09:13 GMT+1 óra  
Keresem, hogy hol található a InitWinColor. Amúgy azt elfelejtettem mondani, hogy a hiba már a GLTexture.pas-ban jelenik meg. Feltöltöttem az általam letöltöttet, hogyha valaki megnézné és esetleg hiba nélkül le is, tudja fordítani a demot akkor én, baltáztam el valamit nagyon
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #69533   2007.09.07 02:36 GMT+1 óra  
InitWinColors hol van definiálva? melyik unitban?
egyébbként régen Delphi-ztem nagyon, de akkoriban volt egy olyan hibalehetőség, hogy nem volt mindegy milyen unitokat milyen sorrendben adsz meg a uses során....
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
DJSAMAN - Tag | 32 hsz       Online status #69529   2007.09.07 02:04 GMT+1 óra  
Hello lenne egy rettentően fontos problémám, amire hátha tudtok segíteni. TortoiseCVS 1.8.31-al letöltöttem a legújabb glscenet. Megadom az elérési utat Library path, installálom a componens csomagot is, eddig semmi hiba, viszont ha egy demot akarok lefordítani a következő hibával, nem fordítja le GLGraphics.pas-ban Undeclared identifier: 'GetRValue'. Na most ajánlották, hogy tegyem az uses-be a GLColor, működik viszont más hiba jön elő InitWinColors. Delphi 7 használok. Ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném.
Nézz szét az oldalukon, 3d tutorialok és még sok más!
www.AtomicMedia.hu
http://www.atomicmedia.hu
   
Lord_Crusare - Törzstag | 1287 hsz       Online status #69489   2007.09.06 05:55 GMT+1 óra  
Idézet
peti634 :
vagy egyáltalán van delphibe 3d?



Jelenleg a hónap garázsprojektje

   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #69419   2007.09.05 06:59 GMT+1 óra  
Két észrevétel:
- Ne írd be ugyanazt három topikba
- Tanulj meg helyesen írni és fogalmazni, mert csak hülyét csinálsz magadból.
Köszi.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Korábbi postok
> 1 < [2] [3] [4]