játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5470
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2524

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2193
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] > 6 < [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [44]
LBandy - Tag | 271 hsz       Online status #191802   2013.03.03 18:26 GMT+1 óra  
Szia!

Én semmiképpen nem általános véleményt fogalmaznék meg, kizárólag saját tapasztalataimat és meglátásaimat mondom el.

Szerintem a játékszakma viszonylag érdekes iparág, kétféleképpen lehet bekerülni:
- Vagy van egy diplomád, amivel tudod bizonyítani, hogy képes vagy tanulni és 4 éven keresztül kitartottál valami mellett, igaz a szakmában sosem dolgoztál és nem értesz hozzá. Ekkor azt mondja a cég, hogy oké, oké, ha eddig tanultál biztos később, náluk is tudsz majd...
- A másik, hogy nem végzel semmit, hanem iszonyat sok referenciát gyűjtesz, részt veszel hobbiprojektekben, és ezekből összeraksz egy portfóliót. Ekkor úgy mész oda egy céghez, hogy nincs diplomám se papírom, de már ezzel foglalkozom egy ideje, ezt és ezt csináltam és értek hozzá. Ekkor azt mondja a cég, hogy oké, oké, látszik hogy értesz hozzá, kamatoztasd nálunk a tudásodat.

Én személy szerint programozó vagyok. Kereken egy éve kezdtem el foglalkozni a játékfejlesztés ötletével gyakorlatilag nulláról, tanultam valami kis programozást korábban, de semmi komoly, így 5 év értékesítés után elkezdtem szabadidőmben kódolni játékokat és elkezdtem több projekten is dolgozni, majd elkezdtem munkát keresni, és találtam is. Folyamatosan tanultam új nyelveket, rengeteget olvastam és részt vettem munka mellett mellékes projektekben. Az előző cég ahol dolgoztam novemberben megszűnt, de az ottani munkám és az azóta tanult nyelvek és készített projektek elegendő referenciát nyújtottak ahhoz, hogy egy kiemelkedően jó ajánlatot kapjak a nemrégiben újrakezdett munkakeresésben, szóval nem sokat voltam munkahely nélkül.

Szóval én azt mondom, mindegy, mit csinálsz, ha lelkes vagy és játékot akarsz fejleszteni szenvedéllyel, akkor ezt szimplán csak meg kell mutatnod a cégnek, ahova menni akarsz. Az, hogy te hogyan tudod ezt megmutatni, rajtad múlik... Hogy ez egy diploma, vagy portfólió lesz, csak rajtad múlik.

Akárhogy is, sok sikert hozzá! Remek szakma ez.
   
Wikh - Tag | 3 hsz       Online status #191800   2013.03.03 17:28 GMT+1 óra  
Sziasztok,

Remélem nem nagyon off topic amivel kapcsolatban véleményt szeretnék kérni, de a kezdő vagyok topicot éreztem a legközelebbinek

A problémám a következő

Felvettek Game Technology & Producing (~Game developer) szakra szeptembertől Hollandiába. Mondanom sem kell, álom szakma, gyerekkorom óta erre vágytam.
Viszont az egészet havi ~500€-ból finanszíroznom kell, ami sajnos csak diákhitel lehet - a szak négy éves.

Kérdésem az lenne, hogy a jövőt tekintve mennyire jelent ez hátrányt? Érdemes felvenni? Szakmában dolgozó fejlesztők - megéri ezt a befektetést? Mindenképpen külföldön szeretnék elhelyezkedni ezzel, tehát ehhez mérten kellene visszafizetnem.

Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, és köszönöm a segítséget,
Wikh

   
ap - Tag | 4 hsz       Online status #190812   2013.01.26 18:32 GMT+1 óra  
köszönöm a segítséget, utánajárok akkor célzottan annak

   
LBandy - Tag | 271 hsz       Online status #190811   2013.01.26 18:28 GMT+1 óra  
Akkor ugye már csak az a kérdés, hogy mi az a platform, ami már ma adott, és azonnal tudnál fejleszteni és tesztelni?
Én azt tanácsolnám, hogy elsőként kezdj a Unity-vel, ennek az alap verziója ingyenes, ezzel PC-re és web-re tudsz fejleszteni, illetve lehet "találni" nem teljesen legálisan mobilra fejlesztői license-t is, ugye, de ez már nem ide vág. Viszonylag gyorsan tudsz benne ötletet prototipizálni, de akár kellő komolyságú projektet is elvisz.
Mivel mobilra akarsz fejleszteni és szeretnél egyetlen kódot lefordítani az összes eszközre, ezért ez egy elég kényes kérdés. A másik, igen multifunkcionális fejlesztő környezet (tudtommal) a Marmalade, de azzal még nem dolgoztam, szóval személyes tapasztalatom nincsen.
   
ap - Tag | 4 hsz       Online status #190809   2013.01.26 18:16 GMT+1 óra  
a php-t ismerem, de a mobilmegoldásokat nem... amikor írtad, felcsillant a remény, h van benne helyi szerver amin futhatna netkapcsolat nélkül is de akkor ezek szerint erről szó sincs
A hálózati barátos cuccot igazából még nem tisztáztam le magamban, úgyhogy ezt akkor sztem hagyjuk is amíg nem látom h egyáltalán mik a lehetőségek, mert addig csak hatalmas baromságokat mondanék sztem
Hogy mi a célom? mindaz amit leírtál. Egy már meglévő játékot átírni mobilra, ami egyszerűsége miatt tanulásnak is megteszi, de ha eléggé ügyesen csinálom, még akár jól is járhatok vele. Persze nem ez utóbbi az elsődleges. A social elemek nem fontosak a játék stílusából kiindulva (logikai fejtörő, itt max a közös feladatmegoldásnál lehetne jogosultsága) tehát nem facebook irányt képzeltem el. A pénzkeresés részt miután az jelenleg nem prioritás még nagyon nem gondoltam át, de elsőre az jutna eszembe h virtuális pont vásárlás és a pontokért segítségkérés lehetősége a feladványokhoz. Idő és pénzkeret kizárólag hobbi szinten egymagam szabadidőben, tehát semmi gigaproject alkalmazottakkal főmunkaidőben

   
LBandy - Tag | 271 hsz       Online status #190805   2013.01.26 17:05 GMT+1 óra  
Mivel webprogramozással foglalkozol, nyilván tudod, hogy a php szerver oldali kód, ezért folyamatos netkapcsolat nélkül nem tudsz benne játékot írni. Első körben html5 canvasnak futhatsz neki, ezt megeszik a mobilok is, de akkor már egyszerűbb a Unity. Igaz ott néhány ezer dollárt ki kellene fizetned, hogy legálisan fejleszthess mobilra ha nem voltál azon szerencsések között, akik annak idején ingyen license-t kaptak, de ez nem volt feltétel, ugye.
De egy ilyen kaliberű játékot (az alapötlet szintjén) javában, objective-cben, is könnyű lekódolni. A facebook, in app purchase. egyéb cuccok lesznek a szívós végei a feladatnak. Ezeket vagy minden platformra lefejleszted magad, vagy olyan környezetben írod eleve a játékot (pl Unity), amihez vehetsz pluginokat, így neked nem kell vele bajlódni.
A kérdés tényleg az: mit akarsz elérni a játékkal? Tanulni akarsz, vagy gyorsan összerakni valami játszhatót? Mennyire fontosak a social és az iap elemek, pénzt is akarsz az első játékkal keresni? Mekkora az egészre ráfordítandó idő és pénz mennyisége? stb...
   
ap - Tag | 4 hsz       Online status #190804   2013.01.26 16:47 GMT+1 óra  
A platform és a játék ki van gondolva. Mindhárom nagyra OS-re és a lenti típusú játékot.
Hozzá nem értőként úgy gondolom, hogy ha egy ilyen típusú játékot akarok tovább bonyolítani (szintek bevezetése, több kérdés egyszerre való láthatósága, esetleg segítségadási lehetőségek, barátok bevonása, netántán még micropay rendszer hozzácsapása) akkor az már inkább programozási kérdés nem pedig fejlesztőkörnyezeti. Bár lehet h rosszul gondolom.
Lehet PHP-ban is írni mobiljátékot úgy, h az ne igényeljen folyamatos netkapcsolatot? mert ha igen akkor ez érdekelne, főleg hogy mert a játék weben már működik, készen van

   
LBandy - Tag | 271 hsz       Online status #190803   2013.01.26 16:33 GMT+1 óra  
A "melyik nyelvet érdemes tanulni" kérdésre mindig az a válasz, hogy a cél választja az eszközt. Ki kell gondolnod, hogy milyen platformokra és milyen játékot szeretnél, és utánanézni, hogy miben a legegyszerűbb megvalósítani az elképzeléseidet. Webprogramozóként írhatsz php-ban is játékot, vagy maradhatsz közel a webhez és használhatsz Flash-t, illetve a html5 is elég jó lehetőségeket biztosít. Ha egy kicsit könnyebb úton szeretnél elindulni, és gyorsan akarsz eredményt látni szerintem ismerkedj meg a Unity-vel (javascript-utánzatban is lehet kódolni), aztán ha már mélyre ástad magad, akkor kezdhetsz egy projektet a nulláról c++-ban. Ha Androidra akarsz hosszabb távon lőni, akkor pedig java-t érdemes majd elkezdened.
   
ap - Tag | 4 hsz       Online status #190802   2013.01.26 16:27 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Most találtam rá erre az oldalra mert hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem érdekelne a mobilapp/játék fejlesztés. Gondolom ebből kiderülhetett h teljesen kezdő vagyok a témában
Programozási tapasztalatom van, de miután webprogramozói tevékenységet űzök ezért ez csak nagyon távoli rokonságnak tudható be.

Ezek fényében kezdeném a kérdéssort a nagyon alapoknál.
- Milyen környezetet érdemes használni? Olvasgattam itt az oldalon párról, de csak felületesen eddig, mert amíg nem tudom h érdemes-e velük foglalkozni addig nem dobnám ki rá az időmet.. Ha jól láttam van olyan amivel egyszerre lehet androidra, ios-re wp-re fejleszteni, így talán (ha nincs nagy hátulütőjük) ezek érdekelnének első körben.
- Léteznek ehhez ingyenes tananyagok/leírások? Egyet már találtam itt az oldalon de az csak android és csak a kezdeti lépések. Nem baj ha angol nyelvű, csak teljesen kezdőknek legyen, amolyan lépésről lépésre stílusú
Az első elgondolás egy sima egyszerű logikai játék lenne, semmilyen animáció, mozgás, 3d. Amolyan megjelenik egy kérdés, add be a választ, és ha jó, tovább mehetsz a következőre. Tehát semmi extra. Weben ez egy fél napos meló tokkal vonóval, így tényleg nem akarom túlbonyolítani, igaz csak egyelőre

Bármilyen nemű segítséget előre is köszönök, ha rossz helyen tettem fel a kérdést, bocsi

ap

   
SX - Törzstag | 361 hsz       Online status #190755   2013.01.24 15:21 GMT+1 óra  
Idézet
syam :
Pl. ezeket megírhatod cpura:
http://www.ozone3d.net/tutorials/image_filtering.php



Igen, ezek az alap-dolgok. Nekem inkább valami ötletesen kombinált effekt kellene. Amolyan scene-es effekt, hogy úgy mondjam. Ötlethiány van, és jó lenne valahonnan meríteni.

   
syam - Törzstag | 1491 hsz       Online status #190754   2013.01.24 15:08 GMT+1 óra  
alias aalberik
   
SX - Törzstag | 361 hsz       Online status #190753   2013.01.24 14:41 GMT+1 óra  
Jobb topic-ot nem találtam, hát ide írom:

Kellene nekem valami oldal, vagy forrásfile-pakk (algoritmus leírás, képlet..), amiben különböző textúra-manipulálási algoritmusok vannak. Egy-két effektet szeretnék csinálni textúrákon, de még nincs meg, hogy pontosan mit. Tudok módosítani pixel szinten, a színeket csatornánként, de szigorúan 2D-ben kell maradnom, és a shader-ek is kizártak!

Tehát olyan algoritmusok, elméleti leírások, matematikai képletek érdekelnek, amikkel lehetőleg animációs jelleggel lehet módosítani 2D textúrákat (tehát nem olyan, hogy megnyomsz egy gombot, kimerevedik minden, és 2-3mp múlva megjelenik a módosított kép, hanem real-time lehessen alkalmazni). Bármi érdekel, ami megfelel a kitételeknek.

Jelenleg olyasmin gondolkodom, hogy egy szépia, vagy fekete-fehér képen egy láthatatlan ecset mozog, ami nyomán színes lesz a kép. Ennek a megvalósítása érdekelne pl, de úgy, hogy TÉNYLEG olyan hatása legyen, mintha láthatatlan ecset menne ide-oda (szép folyamatos ívű szélek, itt-ott kicsit megfolyó festék, aminek a nyomán szintén színesedik a kép, stb).

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #190731   2013.01.23 18:23 GMT+1 óra  
Azért biztonságosabb úgy, hogy megnézed, hogy van-e 2 találat, és ha van, akkor az első kettő az "." vagy ".."
Ha Windowson ezt adta, akkor Linuxon is tuti ezt fogja (feltéve ha ez a függvény ott elérhető, de ha jól rémlik, akkor igen)

   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #190729   2013.01.23 18:03 GMT+1 óra  
Windows-on futva produkálta a fent említett eredményt. Remélem Linuxon is ugyanazt adja, mert azon is futnia kéne a programnak.

Matzi: köszönöm a felvilágosítást. Jelen esetben ez nem probléma, de jó tudni, hogy hogy is van ez.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #190728   2013.01.23 17:59 GMT+1 óra  
Ráadásul nem tudom; ez Windows-on is ugyan azt adja vissza, vagy ez Linuxos func?

   
Matzi - Szerkesztő | 2524 hsz       Online status #190726   2013.01.23 17:46 GMT+1 óra  
Nem egészen. Mert ha egy meghajtó gyökerében vagy, akkor nem lesz két pont. De amúgy igen.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #190725   2013.01.23 17:45 GMT+1 óra  
Hmm. Akkor ezek mindig meg fognak jelenni, és mindig első kettőként... Tehát ha elhagyom az első kettőt, ami rendre (.) és (..), akkor szépen megvan a map listám...

Akkor ez a rejtély is megoldódott, kösz.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #190723   2013.01.23 17:36 GMT+1 óra  
Az egy pont az adott könyvtár (.) a két pont az előző könyvtár (..)

   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #190721   2013.01.23 16:33 GMT+1 óra  
Kód:
void elerheto_palyak()
{
    struct palyak *p;
    struct palyak *ps;
    DIR *pdir = 0;
    pdir = opendir( "maps" );
    struct dirent *pent = 0;

    if ( !pdir ) exit(-1);

    while ( pent = readdir( pdir ) )
        {
            ps=(struct palyak *) malloc(sizeof(struct palyak));
            strcpy(ps->name,pent->d_name);
            ps->next=NULL;
            if (Palyak==NULL) {Palyak=ps; p=ps;}
            else {p->next=ps; p=p->next;}
        }
    closedir (pdir);
}


A struktúra csak egy név és egy pointer, van egy globális Palyak-om, az a lista feje.
Az eredmény: három fájl van a maps almappába... ezeket szépen ki is nyerem, de a láncolt listám első két elemének név változójába egy, illetve két pont-ot kapok. Ezek honnan a viharból lehetnek?

   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #190644   2013.01.21 12:07 GMT+1 óra  
Értem, kösz.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #190642   2013.01.21 11:52 GMT+1 óra  
Az includeot úgy képzeld el, hogy előfordításkor az adott file tartalmát odavágja elé, azaz:
Kód:
// alma.h
#define ALMA 10
void doAlma()
{
    printf("alma %d", 5);
}

és ezt beincludeolod egy fileba:
Kód:
// alma.c
#include "alma.h"
doAlma();

akkor abból nagyjából a következő készül:
Kód:
#define ALMA 10
void doAlma()
{
    printf("alma %d", 5);
}
doAlma();

Egy headert be szabad includeolni több helyre, ha egy ún. Include Guard védi:
Kód:
#ifndef _HEADER_NAME_H__
#define _HEADER_NAME_H__

// ide a header tartalma

#endif

Ezáltal ha egy headerbe beincludeoltál egy másik headert, akkor azt az adott c fájlba már nem kell, azaz:
Kód:
// a.h
#include "b.h"

// a.c
#include "a.h"
#include "b.h" // <--- nem kell

szerk.:
Ja, még valami: körkörös hivatkozást nem tudsz csinálni, azaz:
Kód:
// a.h
#include "b.h"

// b.h
#include "a.h"

ez így nem fog lefordulni, de a fentiek alapján talán sejthető volt, és érthető is. Képzeld el, hogy egymásba mindig bele akarod illeszteni a másikat... sose lesz vége

   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #190638   2013.01.21 11:37 GMT+1 óra  
Üdv!

C-ben SDL-el csinálok vmi kis játékszerűséget.
Az alábbi fájlokra szeretném bontani a kódot: menu.c, editor.c, game.c, mygraph.c, ai.c.
Az első maga a menü lenne, az editor a menüből elérhető pályaszerkesztő, a game maga a játék, a mygraphba raknám az összes grafikás fv-t, az ai-ba pedig a gépi bootokat irányító függvényeket.

A kérdésem, hogy hogy kell bűvészkednem a headerekkel? Az rendben van, hogy a menu.c - n kívül mindegyik kap egy header fájlt is. A menu-ben includálom mindet. De ha a game.c illetve az editor.c is használ függvényt a mygraph-ból, akkor azt oda is be kell include-olnom?

Az SDL könyvtárokkal mi a helyzet? Elég a mygraph-ba, vagy mindenhova kell?
Ha vmi include-olva van a mygraph-ba, ami include-olva van a menu.c-ben, akkor a menu,c látja azt?

   
Seeting - Törzstag | 2306 hsz       Online status #190243   2013.01.12 12:56 GMT+1 óra  
Lehet, de be kell fizetned a (asszem) $20 developer fee-t.
   
kris8360 - Tag | 6 hsz       Online status #190242   2013.01.12 12:44 GMT+1 óra  
Sziasztok, kerestem neten de nem nagyon találtam infót arról, hogy magyarként lehet fizetős appokat feltölteni az apple app store-ra, vagy csak ingyeneseket, mint a google play-re?
Előre is köszi a választ.

   
Asylum - Törzstag | 5470 hsz       Online status #189790   2012.12.25 21:55 GMT+1 óra  
Ha már szóba került azért azt elmondanám, hogy a vc++ és az LLVM fordito között van egy lényeges és elég szopatós különbség: a virtuális tábla kezelése.

Nevezetesen LLVM-el ha két külön static librarybe fordul bele ugyanaz az (inline) virtuális metódus, azok nem számitanak azonosnak, ugyanis nem név alapján keresi a táblában (mig az msvc igen). A lényeg, hogy az ilyeneket nem szabad a headerben kifejteni (hanem egy cpp fájlban kell).

ui.: és asszem gcc-vel is ez a helyzet

szerk.: bocsi közben eszembe jutott
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ddbwo - Tag | 1654 hsz       Online status #189789   2012.12.25 21:51 GMT+1 óra  
Csak azért részleteztem, hátha olvassák a korábbi kezdők is. A kezdő topic-ban.
Ebből sejteni lehetett, hogy a segíteni szándékozók közé tartozol.
Idézet
Eldor :
Szoval a dirent-es megoldas mukodik. Garantalhatom, hogy Linuxon is megy a dolog. Az en engine-em fordul mind Linux-ra, mind Windows-ra, es erosen epit a dirent-re.



Szorosan a korábbi témához kapcsolódva: én csak javasolni tudom kezdőknek is a Code::Blocks mingw változatot. Egybe minden benne van, ami a c++ elkezdéséhez (és folytatásához) kell.
Tényleg jó!
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Asylum - Törzstag | 5470 hsz       Online status #189786   2012.12.25 21:37 GMT+1 óra  
Nem támogatja (nem az egészet). Azt irtam, hogy van hozzá.
A winsock az defaultbol van és az emlitett minimális eltérés van csak a posixhoz képest.

Miért baromság: leirtam. Mert a kódot TE irod és nem a fordito.

Felmutatni: a munkahelyen is és otthon is visual studioban (vc++ compilerrel) fejlesztek windowsra, macre, ios-re, androidra platformfüggetlen kódot (nyilván nem windowson gcc-vel fordul).
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189778   2012.12.25 19:24 GMT+1 óra  
Asylum:
Beismerem, nem vagyok tevedhetetlen. Ugy tudtam, hogy a Microsoft nem tamogatja POSIX szabvanyt.
Barmennyiszer probaltam leforditani a Linux-on, es Windows-on Mingw-vel fordulo kodomat, sosem sikerult zokkenomentesen. Egy ido utan mindig feladtam a rengeteg hiba miatt. Forumokat is olvasgattam, es lattam, hogy ezzel nem csak nekem vannak problemaim. Ugy hittem, ezekszerint rosszul, hogy a Microsoft nem tamogatja a POSIX szabvanyt.

Sajat velemeny:
Lehet, hogy baromsag, amit irtam, de az emberek nem fogadjak el azok velemenyet, akik nem tesznek semmi mast, csak kritizaljak a masikat es nem mutatnak fel semmi tudast a temaval kapcsolatban. Amig csak annyit irsz, hogy "baromsag", addig atnezek rajtad es semmibe se veszlek. De ha mar megmagyarazod, hogy miert baromsag, akkor lehet, hogy elgondolkodom rajta, hogy igazad van. Mint, ahogy ez meg is tortent.

ddbwo:
"mivel úgy tűnt, hogy maga az írás a kérdés": erdekes dolog ez az iras. Elegge osszemosodnak a fogalmak. Egy programot lehet irni C-ben, es Notepad-ban is, bar az utobbi inkabb: Notepad-dal is meg lehet irni. Itt nem az IDE volt a kerdes, nem is a nyelv, hanem az eszkozok, amiket forditasra hasznalsz.
En mar tobb eve (~4 ev) fejlesztek platformfuggetlen kodot. Tudom, 4 ev nem olyan sok, de azert nem kell bemutatni, hogy mik az alapok. Nem kell bemutatni, hogy mi az az algoritmus, tisztaban vagyok a dologgal.

   
ddbwo - Tag | 1654 hsz       Online status #189768   2012.12.25 16:23 GMT+1 óra  
Idézet
Eldor :
Azt hittem, hogy mindenki szamara egyertelmu lesz., de ugy latszik tevedtem.


Kül azért nem volt egyértelmű, mert gyakran előfordultak anti-microsoft szövegek, és innen is úgy jött ki, hogy azonnal uninstall MSVC. Amiben benne lehet írni a kódot.

Fórdító, gcc, mingw, írás, Hát ez a Code::Blocks ! - de nem jöhetett szóba IDE, csak gcc ... és Jegyzettömb... xD (mivel úgy tűnt, hogy maga az írás a kérdés)
---

Plusz ha tesztelten független kód kell, akkor dobálni kell állandóan az oprendszerek közt a kódokat, Mivel saját kódot külön-külön huzamosabb időbe kerül írni, célszerűbb harmadik fél lib-eket gyűjteni. Azok mindenen fordulnak.

Amúgy aki begyakorol windows-on kódolni, könnyedén áttérhet később bármire. Eleinte én is független akartam kódolni, mert azt hallottam, hogy úgy a jó. Felesleges volt keresgélni, szinte minden "algoritmus" alapból független, csak pár körítés OS függő.
Ráadásul mivel csak windows-om van, elég esélytelen hogy másra is forduljon.

Ezt a hozzászólást ddbwo módosította (2012.12.25 16:36 GMT+1 óra, ---)
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Asylum - Törzstag | 5470 hsz       Online status #189766   2012.12.25 15:13 GMT+1 óra  
Idézet
Eldor :
a Microsoft ilyen konyvtarhalmazt nem tud felmutatni



A C standard library...

...ami a posix szabvány része és van msvc-hez is. A socketek is totál ugyanazok, csak windowson külön fel kell inicializálni.

Szóval továbbra is: baromság.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189764   2012.12.25 14:05 GMT+1 óra  
Ja értem. Tehát nem is a fordító a lényeg (lehet, h csak félreértettelek), hanem a könyvtárcsomag körülötte. Így már értem is, hogy mire gondolsz.
Azért pár ifdef tényleg nem a világ vége, nem kell túl sok helyre (kb. ennyi, amennyit írtál... file, network, window)

   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189763   2012.12.25 14:03 GMT+1 óra  
Igazatok van, az elso hozzaszolasomat elrontottam. Ezt irtam:

"Ha platformfuggetlen kodot akarsz irni C-ben, akkor egyertelmuen a mingw-t hasznalod, es nem a Microsoft forditojat."

Holott a Mingw nem egy fordito, hanem egy konyvtarcsomag, igy ertelmetlen osszehasonlitani a Microsoft forditojaval. Mivel nem vagyok teljesen tisztaban a Microsoft neveivel, ezert irtam igy. Azt hittem, hogy mindenki szamara egyertelmu lesz., de ugy latszik tevedtem.

   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189762   2012.12.25 13:59 GMT+1 óra  
Nem tudom, hogy keverted ide az IDE-t, mert en szoba se hoztam. A pragma-krol ugyanaz a velemenyem, mint Neked.

Azzal is tisztaban vagyok, hogy az MSVC tamogatja a szabvanyos C-t. Viszont a Mingw nem csupan egy fordito, hanem egy konyvtarhalmaz, ami megegyezik Linux-on es Windows-on is. Legjobb tudomasom szerint a Microsoft ilyen konyvtarhalmazt nem tud felmutatni. Szoval ha valaki platformfuggetlen modon (mindenfele eloforditos trukk nelkul), akar fejleszteni, socketeket hasznalni, fajlokat kezelni, foldereket kezelni, stb. az velemenyem szerint a Mingw konyvtarait fogja hasznalni.

A kerdes itt nem gcc vs. msvc, hanem mingw vs. microsoft konyvtarcsomag (fogalmam sincs, hogy hivjak, mar ha van neve). Es a kerdes az, hogy melyikkel lehet megvalositani tobbet, ugy hogy a kodot ne kelljen valtoztatni a kulonbozo rendszereken. En meg mindig ugy gondolom, hogy a Mingw a nyero, de lehet, csak azert mert nem ismerem elegge a Microsoft kinalta lehetosegeket.

   
ddbwo - Tag | 1654 hsz       Online status #189761   2012.12.25 13:57 GMT+1 óra  
Pech, már a szöveges fájlt sem tudom értelmezni.
Kód:
#define _LAJOS

#ifdef _LAJOS
#include "Új Szöveges dokumentum.txt"
#endif _LAJOS


Vagy az Ú.Sz.d.-n belül elején ifdef végén endif, minden működik. Pár define nem éppen a hardcore széria.
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189760   2012.12.25 13:50 GMT+1 óra  
@Eldor:
Én nem igazán értem az álláspontodat... attól, hogy egy másik fordító fordítja le a kódodat, az mitől lesz kevesebb munka neked? Ha valaki platformspecifikus kódot ír, azon nem segít se a gcc, se a vcc, se semmi...

   
Asylum - Törzstag | 5470 hsz       Online status #189758   2012.12.25 13:44 GMT+1 óra  
Ha azt hiszed hogy az IDE-nek/fordítónak bármi köze van ahhoz, hogy te milyen kódot irsz, az elég szomorú. Az MSVC is ugyanugy támogatja a szabványos C-t is, C++-t is, mint a gcc. Ha meg valaki ilyen #pragma once-okkal szórja tele a kódját az ne nevezze platformfüggetlen fejlesztésnek.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189756   2012.12.25 13:39 GMT+1 óra  
Ugy erzem, fogalomzavarban szenvedsz. Vagy csak szimplan nem tudod ertelmezni, hogy mit irtal le es en mit irtam le. De innettol kezdve inkabb nem foglalkozom Veled, mert teljesen folosleges: idopazarlo es lehetetlen intelligenciat verni olyan ember fejebe, aki nem nyitott ra. A tema kapcsan az elso hozzaszolasod teljesen irrevelans.

Annak orulnek, ha Asylum visszairna az eredeti temanak megfeleloen, mivel az erdekel, hogy milyen mas alternativat javasolna C forditasra, ami tamogatott Linux-on es Windows-on is a leheto legkevesebb forraskodvaltoztatassal (az #ifdef kodvaltoztatasnak minosul, mivel lenyegeben kulonbozo kodot irsz Linux es Windows ala).

   
ddbwo - Tag | 1654 hsz       Online status #189753   2012.12.25 12:29 GMT+1 óra  
Code Blocks mingw project. Jegyzettömbben írtam.

Csak forrás és project file.
2503-szoveges.zip
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189749   2012.12.25 10:27 GMT+1 óra  
Majd ha sikerult valamit megirnod gcc-ben, clang-ban, vagy barmi mas forditoban, akkor szolj. Kivancsi vagyok ra, ugyanis ezek az eszkozok nem alkalmasak szovegfaljok szerkesztesere.

   
ddbwo - Tag | 1654 hsz       Online status #189748   2012.12.25 10:12 GMT+1 óra  
Igazából megírni meglehet akár jegyzettömbben is. Ilyen alapon megfelel a MS cucc is...
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189745   2012.12.25 07:15 GMT+1 óra  
Orulok, hogy tudsz szavakkal dobalozni.
Esetleg, ha alatamasztanad a dolgot, azt megkoszonnem. Lehet, hogy nem vagyok eleg muvelt a C forditas temaban.

   
Asylum - Törzstag | 5470 hsz       Online status #189739   2012.12.24 15:43 GMT+1 óra  
Idézet
Eldor :
Ha platformfuggetlen kodot akarsz irni C-ben, akkor egyertelmuen a mingw-t hasznalod, es nem a Microsoft forditojat.



Baromság.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Eldor - Tag | 163 hsz       Online status #189727   2012.12.24 10:33 GMT+1 óra  
Ha platformfuggetlen kodot akarsz irni C-ben, akkor egyertelmuen a mingw-t hasznalod, es nem a Microsoft forditojat. Szoval a dirent-es megoldas mukodik. Garantalhatom, hogy Linuxon is megy a dolog. Az en engine-em fordul mind Linux-ra, mind Windows-ra, es erosen epit a dirent-re.

   
Joga - Törzstag | 1791 hsz       Online status #189725   2012.12.24 10:03 GMT+1 óra  
vagy használhatsz dirent-et
A mingw-ben nekem alapból van dirent, talán linux alatt sem spórolják ki a GCC-ből.
Kód:
int main( int argc, char** argv )
{
    DIR *pdir = 0;           // Mappa
    pdir = opendir( "." );     // Hozzárendeljük a pdirhez a program mappáját, relatív útvonallal "."
    struct dirent *pent = 0;

    if ( !pdir )
    {
        printf ("Nem lehet hozzaferni a mappahoz!");
        return -1;
    }

    while ( pent = readdir( pdir ) )    // így tudjuk egyenként lekérni a pent-be a fájlok adatait
        printf ("%s\n", pent->d_name);  // kiírjuk a nevet és újsor

    closedir (pdir);
    return 0;
}
(ಠ ›ಠ) Stewie!

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189722   2012.12.24 09:34 GMT+1 óra  
Először is a történet ott kezdődik, hogy ÉN nem ismerek olyan módot, amivel platformfüggetlenül lehet elkérni adott könyvtárban lévő fileokat.
Az, hogy a kód nem tartalmazhat platformspecifikus dolgot, egy kicsit tág dolog szerintem, mert valahol ígyis-úgyis kell neki, legfeljebb fordítási kapcsolókhoz van kötve, hogy éppen belefordul-e az a kód (gondolj csak bele, hogy nyitnál ablakot, ha nem lenne platformspecifikus kód)?
Lehet azt is csinálni, hogy #ifdef WIN32 ... #endif, meg lehet olyat is, hogy csak egy interfaced van, pl. (ha c++)
Kód:
class IHelper
{
    virtual void getFiles(const string& dir, list<string>& out) = 0;
};

egy ilyen interfaced. Ebből így példányosítani nem tudsz, viszont azt mondhatod, hogy ha van egy olyan osztályod, ami ezt az interfacet megvalósítja
Kód:
class MyHelper : public IHelper
{
    void getFiles(const string& dir, list<string>& out) { ... }
};

Akkor azt tudod példányosítani is úgy, hogy az interface statikus típust használod.
Kód:
IHelper* helper = new MyHelper();

Innentől kezdve eléred az IHelper összes függvényét, de a MyHelperét nyilván nem (cast nélkül). Ez így ebben a formában azért jó, mert a tényleges kódot (ami ugye bizonyos esetekben platformspecifikus), kirakhatod egy külön fordítási egységbe (ami lib-be, dll-be, so-ba fordul pl.), vagy ilyesmi.

   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #189712   2012.12.23 20:25 GMT+1 óra  
Hmm, kösz.
Konkrétan windowson belül hogy lehet?

Az "a program nem tartalmazhat oprendszer-specifikus kódot" kitétel ezek szerint ez esetben kivitelezhetetlen?

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189711   2012.12.23 20:19 GMT+1 óra  
Ha jól tudom nem, mivel az egész felépítés különbözik / különbözhet a különböző operációs rendszereken. Már csak arra gondolva, h unix rendszeren nincs olyan, hogy partíció, stb., ott van ~ (home) / valami.
Mivel úgysem tudsz teljesen olyan kódot írni, ami 100% platformfüggetlen, simán be lehet 1-2 definet / fordítási kapcsolót vezetni, és akkor oda ifdef-eled

Persze mások majd megmondják a tutit, nekem ifdefelve van a kódom azon a néhány helyen, ahol ilyesmi van.

   
Elodin - Tag | 180 hsz       Online status #189709   2012.12.23 20:13 GMT+1 óra  
Üdv!

Van valami oprendszerfüggetlen módja annak c-ben (+sdl library), hogy valahogy kilistázzam, hogy egy adott mappában milyen fájlok vannak?

   
LugaidVandroiy - Törzstag | 504 hsz       Online status #187717   2012.10.02 06:05 GMT+1 óra  
Idézet
vafyka :
Hellosztok, még új vagyok "játékfejlesztésben" és azután szeretnék érdeklődni, hogy ti melyik engine-t ajánljátok kezdésképpen ? Perpillanat a unity-nek nézegettem az ingyenes verzióját, de ahogy olvasgattam róla azzal csak webre lehet fejleszteni illetve semmi videót nem bír kezelni és árnyékot se. ( ezt nem tudom hogy így mennyire helyes ). Ha esetleg bírtok olyat ajánlani amivel ezek is megoldhatóak és nem csak webre lehet fejleszteni vele azt előre is megköszöném.



Nem igaz, hogy csak webre lehet. Az ingyenes verzióval lehet késziteni standalone appokat Win és Mac alá. Egyébként szerintem teljesen korrekt engine, érdemes megtanulni, akár kezdésnek is.

   
vafyka - Tag | 2 hsz       Online status #187715   2012.10.01 22:45 GMT+1 óra  
Hellosztok, még új vagyok "játékfejlesztésben" és azután szeretnék érdeklődni, hogy ti melyik engine-t ajánljátok kezdésképpen ? Perpillanat a unity-nek nézegettem az ingyenes verzióját, de ahogy olvasgattam róla azzal csak webre lehet fejleszteni illetve semmi videót nem bír kezelni és árnyékot se. ( ezt nem tudom hogy így mennyire helyes ). Ha esetleg bírtok olyat ajánlani amivel ezek is megoldhatóak és nem csak webre lehet fejleszteni vele azt előre is megköszöném.

   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] > 6 < [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [44]