játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5440
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2519

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2185
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] > 6 < [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [44]
Asylum - Törzstag | 5440 hsz       Online status #189790   2012.12.25 21:55 GMT+1 óra  
Ha már szóba került azért azt elmondanám, hogy a vc++ és az LLVM fordito között van egy lényeges és elég szopatós különbség: a virtuális tábla kezelése.

Nevezetesen LLVM-el ha két külön static librarybe fordul bele ugyanaz az (inline) virtuális metódus, azok nem számitanak azonosnak, ugyanis nem név alapján keresi a táblában (mig az msvc igen). A lényeg, hogy az ilyeneket nem szabad a headerben kifejteni (hanem egy cpp fájlban kell).

ui.: és asszem gcc-vel is ez a helyzet

szerk.: bocsi közben eszembe jutott
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ddbwo - Tag | 1625 hsz       Online status #189789   2012.12.25 21:51 GMT+1 óra  
Csak azért részleteztem, hátha olvassák a korábbi kezdők is. A kezdő topic-ban.
Ebből sejteni lehetett, hogy a segíteni szándékozók közé tartozol.
Idézet
Eldor :
Szoval a dirent-es megoldas mukodik. Garantalhatom, hogy Linuxon is megy a dolog. Az en engine-em fordul mind Linux-ra, mind Windows-ra, es erosen epit a dirent-re.



Szorosan a korábbi témához kapcsolódva: én csak javasolni tudom kezdőknek is a Code::Blocks mingw változatot. Egybe minden benne van, ami a c++ elkezdéséhez (és folytatásához) kell.
Tényleg jó!
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Asylum - Törzstag | 5440 hsz       Online status #189786   2012.12.25 21:37 GMT+1 óra  
Nem támogatja (nem az egészet). Azt irtam, hogy van hozzá.
A winsock az defaultbol van és az emlitett minimális eltérés van csak a posixhoz képest.

Miért baromság: leirtam. Mert a kódot TE irod és nem a fordito.

Felmutatni: a munkahelyen is és otthon is visual studioban (vc++ compilerrel) fejlesztek windowsra, macre, ios-re, androidra platformfüggetlen kódot (nyilván nem windowson gcc-vel fordul).
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189778   2012.12.25 19:24 GMT+1 óra  
Asylum:
Beismerem, nem vagyok tevedhetetlen. Ugy tudtam, hogy a Microsoft nem tamogatja POSIX szabvanyt.
Barmennyiszer probaltam leforditani a Linux-on, es Windows-on Mingw-vel fordulo kodomat, sosem sikerult zokkenomentesen. Egy ido utan mindig feladtam a rengeteg hiba miatt. Forumokat is olvasgattam, es lattam, hogy ezzel nem csak nekem vannak problemaim. Ugy hittem, ezekszerint rosszul, hogy a Microsoft nem tamogatja a POSIX szabvanyt.

Sajat velemeny:
Lehet, hogy baromsag, amit irtam, de az emberek nem fogadjak el azok velemenyet, akik nem tesznek semmi mast, csak kritizaljak a masikat es nem mutatnak fel semmi tudast a temaval kapcsolatban. Amig csak annyit irsz, hogy "baromsag", addig atnezek rajtad es semmibe se veszlek. De ha mar megmagyarazod, hogy miert baromsag, akkor lehet, hogy elgondolkodom rajta, hogy igazad van. Mint, ahogy ez meg is tortent.

ddbwo:
"mivel úgy tűnt, hogy maga az írás a kérdés": erdekes dolog ez az iras. Elegge osszemosodnak a fogalmak. Egy programot lehet irni C-ben, es Notepad-ban is, bar az utobbi inkabb: Notepad-dal is meg lehet irni. Itt nem az IDE volt a kerdes, nem is a nyelv, hanem az eszkozok, amiket forditasra hasznalsz.
En mar tobb eve (~4 ev) fejlesztek platformfuggetlen kodot. Tudom, 4 ev nem olyan sok, de azert nem kell bemutatni, hogy mik az alapok. Nem kell bemutatni, hogy mi az az algoritmus, tisztaban vagyok a dologgal.

   
ddbwo - Tag | 1625 hsz       Online status #189768   2012.12.25 16:23 GMT+1 óra  
Idézet
Eldor :
Azt hittem, hogy mindenki szamara egyertelmu lesz., de ugy latszik tevedtem.


Kül azért nem volt egyértelmű, mert gyakran előfordultak anti-microsoft szövegek, és innen is úgy jött ki, hogy azonnal uninstall MSVC. Amiben benne lehet írni a kódot.

Fórdító, gcc, mingw, írás, Hát ez a Code::Blocks ! - de nem jöhetett szóba IDE, csak gcc ... és Jegyzettömb... xD (mivel úgy tűnt, hogy maga az írás a kérdés)
---

Plusz ha tesztelten független kód kell, akkor dobálni kell állandóan az oprendszerek közt a kódokat, Mivel saját kódot külön-külön huzamosabb időbe kerül írni, célszerűbb harmadik fél lib-eket gyűjteni. Azok mindenen fordulnak.

Amúgy aki begyakorol windows-on kódolni, könnyedén áttérhet később bármire. Eleinte én is független akartam kódolni, mert azt hallottam, hogy úgy a jó. Felesleges volt keresgélni, szinte minden "algoritmus" alapból független, csak pár körítés OS függő.
Ráadásul mivel csak windows-om van, elég esélytelen hogy másra is forduljon.

Ezt a hozzászólást ddbwo módosította (2012.12.25 16:36 GMT+1 óra, ---)
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Asylum - Törzstag | 5440 hsz       Online status #189766   2012.12.25 15:13 GMT+1 óra  
Idézet
Eldor :
a Microsoft ilyen konyvtarhalmazt nem tud felmutatni



A C standard library...

...ami a posix szabvány része és van msvc-hez is. A socketek is totál ugyanazok, csak windowson külön fel kell inicializálni.

Szóval továbbra is: baromság.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189764   2012.12.25 14:05 GMT+1 óra  
Ja értem. Tehát nem is a fordító a lényeg (lehet, h csak félreértettelek), hanem a könyvtárcsomag körülötte. Így már értem is, hogy mire gondolsz.
Azért pár ifdef tényleg nem a világ vége, nem kell túl sok helyre (kb. ennyi, amennyit írtál... file, network, window)

   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189763   2012.12.25 14:03 GMT+1 óra  
Igazatok van, az elso hozzaszolasomat elrontottam. Ezt irtam:

"Ha platformfuggetlen kodot akarsz irni C-ben, akkor egyertelmuen a mingw-t hasznalod, es nem a Microsoft forditojat."

Holott a Mingw nem egy fordito, hanem egy konyvtarcsomag, igy ertelmetlen osszehasonlitani a Microsoft forditojaval. Mivel nem vagyok teljesen tisztaban a Microsoft neveivel, ezert irtam igy. Azt hittem, hogy mindenki szamara egyertelmu lesz., de ugy latszik tevedtem.

   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189762   2012.12.25 13:59 GMT+1 óra  
Nem tudom, hogy keverted ide az IDE-t, mert en szoba se hoztam. A pragma-krol ugyanaz a velemenyem, mint Neked.

Azzal is tisztaban vagyok, hogy az MSVC tamogatja a szabvanyos C-t. Viszont a Mingw nem csupan egy fordito, hanem egy konyvtarhalmaz, ami megegyezik Linux-on es Windows-on is. Legjobb tudomasom szerint a Microsoft ilyen konyvtarhalmazt nem tud felmutatni. Szoval ha valaki platformfuggetlen modon (mindenfele eloforditos trukk nelkul), akar fejleszteni, socketeket hasznalni, fajlokat kezelni, foldereket kezelni, stb. az velemenyem szerint a Mingw konyvtarait fogja hasznalni.

A kerdes itt nem gcc vs. msvc, hanem mingw vs. microsoft konyvtarcsomag (fogalmam sincs, hogy hivjak, mar ha van neve). Es a kerdes az, hogy melyikkel lehet megvalositani tobbet, ugy hogy a kodot ne kelljen valtoztatni a kulonbozo rendszereken. En meg mindig ugy gondolom, hogy a Mingw a nyero, de lehet, csak azert mert nem ismerem elegge a Microsoft kinalta lehetosegeket.

   
ddbwo - Tag | 1625 hsz       Online status #189761   2012.12.25 13:57 GMT+1 óra  
Pech, már a szöveges fájlt sem tudom értelmezni.
Kód:
#define _LAJOS

#ifdef _LAJOS
#include "Új Szöveges dokumentum.txt"
#endif _LAJOS


Vagy az Ú.Sz.d.-n belül elején ifdef végén endif, minden működik. Pár define nem éppen a hardcore széria.
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189760   2012.12.25 13:50 GMT+1 óra  
@Eldor:
Én nem igazán értem az álláspontodat... attól, hogy egy másik fordító fordítja le a kódodat, az mitől lesz kevesebb munka neked? Ha valaki platformspecifikus kódot ír, azon nem segít se a gcc, se a vcc, se semmi...

   
Asylum - Törzstag | 5440 hsz       Online status #189758   2012.12.25 13:44 GMT+1 óra  
Ha azt hiszed hogy az IDE-nek/fordítónak bármi köze van ahhoz, hogy te milyen kódot irsz, az elég szomorú. Az MSVC is ugyanugy támogatja a szabványos C-t is, C++-t is, mint a gcc. Ha meg valaki ilyen #pragma once-okkal szórja tele a kódját az ne nevezze platformfüggetlen fejlesztésnek.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189756   2012.12.25 13:39 GMT+1 óra  
Ugy erzem, fogalomzavarban szenvedsz. Vagy csak szimplan nem tudod ertelmezni, hogy mit irtal le es en mit irtam le. De innettol kezdve inkabb nem foglalkozom Veled, mert teljesen folosleges: idopazarlo es lehetetlen intelligenciat verni olyan ember fejebe, aki nem nyitott ra. A tema kapcsan az elso hozzaszolasod teljesen irrevelans.

Annak orulnek, ha Asylum visszairna az eredeti temanak megfeleloen, mivel az erdekel, hogy milyen mas alternativat javasolna C forditasra, ami tamogatott Linux-on es Windows-on is a leheto legkevesebb forraskodvaltoztatassal (az #ifdef kodvaltoztatasnak minosul, mivel lenyegeben kulonbozo kodot irsz Linux es Windows ala).

   
ddbwo - Tag | 1625 hsz       Online status #189753   2012.12.25 12:29 GMT+1 óra  
Code Blocks mingw project. Jegyzettömbben írtam.

Csak forrás és project file.
2503-szoveges.zip
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189749   2012.12.25 10:27 GMT+1 óra  
Majd ha sikerult valamit megirnod gcc-ben, clang-ban, vagy barmi mas forditoban, akkor szolj. Kivancsi vagyok ra, ugyanis ezek az eszkozok nem alkalmasak szovegfaljok szerkesztesere.

   
ddbwo - Tag | 1625 hsz       Online status #189748   2012.12.25 10:12 GMT+1 óra  
Igazából megírni meglehet akár jegyzettömbben is. Ilyen alapon megfelel a MS cucc is...
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189745   2012.12.25 07:15 GMT+1 óra  
Orulok, hogy tudsz szavakkal dobalozni.
Esetleg, ha alatamasztanad a dolgot, azt megkoszonnem. Lehet, hogy nem vagyok eleg muvelt a C forditas temaban.

   
Asylum - Törzstag | 5440 hsz       Online status #189739   2012.12.24 15:43 GMT+1 óra  
Idézet
Eldor :
Ha platformfuggetlen kodot akarsz irni C-ben, akkor egyertelmuen a mingw-t hasznalod, es nem a Microsoft forditojat.



Baromság.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Eldor - Tag | 162 hsz       Online status #189727   2012.12.24 10:33 GMT+1 óra  
Ha platformfuggetlen kodot akarsz irni C-ben, akkor egyertelmuen a mingw-t hasznalod, es nem a Microsoft forditojat. Szoval a dirent-es megoldas mukodik. Garantalhatom, hogy Linuxon is megy a dolog. Az en engine-em fordul mind Linux-ra, mind Windows-ra, es erosen epit a dirent-re.

   
Joga - Törzstag | 1791 hsz       Online status #189725   2012.12.24 10:03 GMT+1 óra  
vagy használhatsz dirent-et
A mingw-ben nekem alapból van dirent, talán linux alatt sem spórolják ki a GCC-ből.
Kód:
int main( int argc, char** argv )
{
    DIR *pdir = 0;           // Mappa
    pdir = opendir( "." );     // Hozzárendeljük a pdirhez a program mappáját, relatív útvonallal "."
    struct dirent *pent = 0;

    if ( !pdir )
    {
        printf ("Nem lehet hozzaferni a mappahoz!");
        return -1;
    }

    while ( pent = readdir( pdir ) )    // így tudjuk egyenként lekérni a pent-be a fájlok adatait
        printf ("%s\n", pent->d_name);  // kiírjuk a nevet és újsor

    closedir (pdir);
    return 0;
}
(ಠ ›ಠ) Stewie!

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189722   2012.12.24 09:34 GMT+1 óra  
Először is a történet ott kezdődik, hogy ÉN nem ismerek olyan módot, amivel platformfüggetlenül lehet elkérni adott könyvtárban lévő fileokat.
Az, hogy a kód nem tartalmazhat platformspecifikus dolgot, egy kicsit tág dolog szerintem, mert valahol ígyis-úgyis kell neki, legfeljebb fordítási kapcsolókhoz van kötve, hogy éppen belefordul-e az a kód (gondolj csak bele, hogy nyitnál ablakot, ha nem lenne platformspecifikus kód)?
Lehet azt is csinálni, hogy #ifdef WIN32 ... #endif, meg lehet olyat is, hogy csak egy interfaced van, pl. (ha c++)
Kód:
class IHelper
{
    virtual void getFiles(const string& dir, list<string>& out) = 0;
};

egy ilyen interfaced. Ebből így példányosítani nem tudsz, viszont azt mondhatod, hogy ha van egy olyan osztályod, ami ezt az interfacet megvalósítja
Kód:
class MyHelper : public IHelper
{
    void getFiles(const string& dir, list<string>& out) { ... }
};

Akkor azt tudod példányosítani is úgy, hogy az interface statikus típust használod.
Kód:
IHelper* helper = new MyHelper();

Innentől kezdve eléred az IHelper összes függvényét, de a MyHelperét nyilván nem (cast nélkül). Ez így ebben a formában azért jó, mert a tényleges kódot (ami ugye bizonyos esetekben platformspecifikus), kirakhatod egy külön fordítási egységbe (ami lib-be, dll-be, so-ba fordul pl.), vagy ilyesmi.

   
Elodin - Tag | 170 hsz       Online status #189712   2012.12.23 20:25 GMT+1 óra  
Hmm, kösz.
Konkrétan windowson belül hogy lehet?

Az "a program nem tartalmazhat oprendszer-specifikus kódot" kitétel ezek szerint ez esetben kivitelezhetetlen?

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #189711   2012.12.23 20:19 GMT+1 óra  
Ha jól tudom nem, mivel az egész felépítés különbözik / különbözhet a különböző operációs rendszereken. Már csak arra gondolva, h unix rendszeren nincs olyan, hogy partíció, stb., ott van ~ (home) / valami.
Mivel úgysem tudsz teljesen olyan kódot írni, ami 100% platformfüggetlen, simán be lehet 1-2 definet / fordítási kapcsolót vezetni, és akkor oda ifdef-eled

Persze mások majd megmondják a tutit, nekem ifdefelve van a kódom azon a néhány helyen, ahol ilyesmi van.

   
Elodin - Tag | 170 hsz       Online status #189709   2012.12.23 20:13 GMT+1 óra  
Üdv!

Van valami oprendszerfüggetlen módja annak c-ben (+sdl library), hogy valahogy kilistázzam, hogy egy adott mappában milyen fájlok vannak?

   
LugaidVandroiy - Törzstag | 504 hsz       Online status #187717   2012.10.02 06:05 GMT+1 óra  
Idézet
vafyka :
Hellosztok, még új vagyok "játékfejlesztésben" és azután szeretnék érdeklődni, hogy ti melyik engine-t ajánljátok kezdésképpen ? Perpillanat a unity-nek nézegettem az ingyenes verzióját, de ahogy olvasgattam róla azzal csak webre lehet fejleszteni illetve semmi videót nem bír kezelni és árnyékot se. ( ezt nem tudom hogy így mennyire helyes ). Ha esetleg bírtok olyat ajánlani amivel ezek is megoldhatóak és nem csak webre lehet fejleszteni vele azt előre is megköszöném.



Nem igaz, hogy csak webre lehet. Az ingyenes verzióval lehet késziteni standalone appokat Win és Mac alá. Egyébként szerintem teljesen korrekt engine, érdemes megtanulni, akár kezdésnek is.

   
vafyka - Tag | 2 hsz       Online status #187715   2012.10.01 22:45 GMT+1 óra  
Hellosztok, még új vagyok "játékfejlesztésben" és azután szeretnék érdeklődni, hogy ti melyik engine-t ajánljátok kezdésképpen ? Perpillanat a unity-nek nézegettem az ingyenes verzióját, de ahogy olvasgattam róla azzal csak webre lehet fejleszteni illetve semmi videót nem bír kezelni és árnyékot se. ( ezt nem tudom hogy így mennyire helyes ). Ha esetleg bírtok olyat ajánlani amivel ezek is megoldhatóak és nem csak webre lehet fejleszteni vele azt előre is megköszöném.

   
Elodin - Tag | 170 hsz       Online status #184185   2012.07.04 11:21 GMT+1 óra  
Source sdk-t lehet/érdemes saját játék fejlesztésére használni? Vagy az inkább csak mod-ra jó?

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #184080   2012.07.01 11:23 GMT+1 óra  
gopher: látszik ,hogy mennyire keveset foglalkoztam még programozással xd gopher által felsoroltak közül php vel találkoztam csak abban is csak annyival ,hogy át írtam dolgokat a cms ben nem nagyon néztem meg hogy épül fel a kód De valahogy mostanában nem is izgat a programozás :/ Nah mind1 azért köszi a felvilágosítást
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
gopher - Törzstag | 491 hsz       Online status #184074   2012.07.01 09:26 GMT+1 óra  
@Marclee: őő, PHP, JavaScript, Perl, Python ?
Szerk: mondjuk Pretender helyesebben fejezte ki a dolgot
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #184073   2012.07.01 09:26 GMT+1 óra  
Tipikusan a scriptnyelvek ilyenek. Szerintem jobban illik a típustalan nyelv kifejezés rá

   
Marclee - Tag | 285 hsz       Online status #184072   2012.07.01 09:14 GMT+1 óra  
Van dinamikus változós nyelv? Ilyet se halottam még Bár nem lehet túl kedvező, gondolom sokkal több helyet foglal egy olyan változó + lassabb is. Vagy nem?
Humankind cannot gain anything without first giving something in return. To obtain, something of equal value must be lost.
Alphonse Elric

http://geeksworld.hu/
   
Parallax - Tag | 574 hsz       Online status #184050   2012.06.30 16:37 GMT+1 óra  
Idézet
Blitz :
jövőhéten meg is rendelem a könyvet, addig is nezelődtem meten, es azt szeretnem tudni hogy az int az egyfajta ertekadasra jo?
pl.:
int a= 20; b=a+4;


A kérdésedből arra lehet következtetni, hogy eddig dinamikus típusos nelvet használtál, ahol csak beírtál valami ilyesmit:
a = 20;
a += 12;

Statikus típusos nyelveknél azt is meg kell adni, hogy az adott változónak mi a típusa, mert menet közben nem lehet csak úgy mindenfélét belerakni.

   
LBandy - Tag | 271 hsz       Online status #184048   2012.06.30 16:00 GMT+1 óra  
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #184047   2012.06.30 15:53 GMT+1 óra  
jövőhéten meg is rendelem a könyvet, addig is nezelődtem meten, es azt szeretnem tudni hogy az int az egyfajta ertekadasra jo?
pl.:
int a= 20; b=a+4;

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183960   2012.06.28 09:40 GMT+1 óra  
Ezért mondtam a jó öreg c# mesteri szinten 21 nap alatt c. könyvet, az - amennyire emlékszek - írt elméletet is, OOP-ről, mindenféléről.

   
SX - Törzstag | 361 hsz       Online status #183954   2012.06.28 08:32 GMT+1 óra  
Ha elfogadsz még egy tanácsot: olyan könyvet keress elsőnek, ami részletesen elmondja az elején vagy menet közben az elméletet is (algoritmus, struktúrált programozás, OOP..), mert ha csak simán elolvasod, hogy az adott nyelvet hogyan kell használni, anélkül, hogy az elméleti háttérrel tisztában lennél, az visszaüthet később (pl. nem lesz kedved szüttyögni a sok unalmas definícióval, hiszen már tudsz programot írni, de a programod minősége sosem lesz az igazi).

   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183930   2012.06.27 12:50 GMT+1 óra  
okes koszi, akkor belenezek a c#-be, es raguglizok a konyvre

   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #183929   2012.06.27 12:44 GMT+1 óra  
Nézd meg a minecraftot.
Minden eszköz annyira jó, amennyire jól használják.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183927   2012.06.27 12:42 GMT+1 óra  
es a Java jo jatekfejlesztesbe?

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183926   2012.06.27 12:40 GMT+1 óra  
C#, már mondtam. Ahhoz elég egyszerű, hogy az alapokat megtanulja az ember, nem zavar be senkit a pointer meg a referencia, stb., mégis C alapú nyelv, azaz könnyű belőle bármi mást is megtanulni (Java, C++, csak hogy a nagyobb nyelveket említsem, amit manapság használnak).

szerk.:
Oké, Matzi megelőzött

   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #183925   2012.06.27 12:37 GMT+1 óra  
A pascal nem feltétlenül a legjobb. Sok olyan dolog van benne, ami később nehézségeket jelent, hogy leszokj róla. Kezdésnek talán a java és a C# lenne jó. Alapvetően magukban is keresett nyelvek, egyszerűen használhatóak, és induláshoz elég jók. Szerintem.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
DMG - Szerkesztő | 3172 hsz       Online status #183924   2012.06.27 12:31 GMT+1 óra  
Most komolyan, elgondolkodtam, mivel érdemes kezdenie manapság az embernek? Nylíván az ASM már nem egy alap.
-----------------------------------------
Dont Listen to the Naysayers
   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183923   2012.06.27 12:29 GMT+1 óra  
nem tudnal olyan nyelvet, amit kesobb a c++ ba is hasznalhatok, de azert nem a legnehezebb nyelv, mondjuk pascal? sok jot hallottam rola, de sokan azt irtak az felesleges

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183922   2012.06.27 12:26 GMT+1 óra  
Sokan lehurrogják, de én ajánlom a C# mesteri szinten 21 nap alatt könyvet. Az alapokat szerintem nagyon jól elmagyarázza (változó, függvény, osztály, stb.), utána pedig a C++nak csak a szintaktikája más, ha esetleg inkább az érdekelne. De az szerintem egy jó könyv, én azzal kezdtem az egészet.

   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #183921   2012.06.27 12:15 GMT+1 óra  
A DB egy nagyon magas szintű valami, nem is igazán programozási nyelv, valami sajátos scriptnyelv leginkább. Bizonyos elveket esetleg megtanulhatnál benne, meg látványos, de hátránya, hogy nagyon közvetett módon vezetne rá a dolgokra. Ha tényleg programozni akarsz, akkor kezdj egy programozási nyelvet kitanulni komolyabban. Lehet, hogy nem lesz olyan látványos és érdekes elsőre, mintha egy ilyen rendszerrel dolgoznál, de hosszú távon sokkal eredményesebb leszel a tanulásban.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183919   2012.06.27 11:42 GMT+1 óra  
akkor nem is erdemes dbproznom? mert en komolyan gondolom a programozast ( szeptemberben leszek 15) es szeretnem minel elobb elkezdeni, hogy igazan jo legyek

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183918   2012.06.27 11:34 GMT+1 óra  
Az a baj, hogy a pure C-t már nem érdemes tanulni, manapság már legalább a C++, esetleg C# kell. Sima C-ben már nagyon ritka, aki játékot ír. A másik gond, hogy amennyire emlékszek a dbpronak nem sok köze van a C++hoz, abszolút más megközelítés és gondolkodásmód szükséges hozzá. Visszafele kompatibilis (azaz aki tud c++ul, az tud írni dbproban is, de fordítva annyira már nem igaz)

   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183917   2012.06.27 11:29 GMT+1 óra  
de azert ahogy olvastam a dbpro kulon jatekokra van, es valamit csak erek el vele a C elott, hogy konnyebben megertsem a C-t

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183916   2012.06.27 11:25 GMT+1 óra  
Nem nagyon használnak már dbpro-t, főleg nem cégeknél. Így az elején "elökörködik" vele az ember, de egy C-szerű nyelvet sokkal érdemesebb megtanulni szerintem.

   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183915   2012.06.27 11:19 GMT+1 óra  
igen a project mappajaba rakta,

most lenne egy fontos kérdésem hogy dark basic proval kezdtem (meg kezdo vagyok) erdemes ezzel folytatni ha jatekfejleszto akarok lenni?

es db utan jo lesz a c majd c++
tudom ez meg sok ido, de szeretnek mar most tisztaba lenni vele,mert sokan sok felet mondanak

   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] > 6 < [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [44]