játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5455
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2521

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2189
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] > 7 < [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [44]
Dookle - Tag | 478 hsz       Online status #183882   2012.06.26 13:56 GMT+1 óra  
Az exe-t te határozod meg hogy hol legyen.Alapból a projected mappájában van , HA A PROJECT LE VAN MENTVE , ha nincs akkor a local settings/temp - be teszi (vagy valamelyik windows által használt temp mappába már nem emlékszem pontosan) de a project manager-ben beállíthatsz bármilyen útvonalat az exenek. (baloldali ablak)
STEVIE RAY VAUGHAN FOREVER !!!!!

http://pinkcatgames.ucoz.com/
   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183880   2012.06.26 10:10 GMT+1 óra  
ja jól van:-)

és a kérdésemhez: megoldottam, az volt a baj, hogy nem mentettem el projektként, csak fileként, de miután megtettem jň lett sima urhajó.jpg-ként

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #183878   2012.06.26 09:45 GMT+1 óra  
bám, semmit, bocsánat, csak hülyét csinálok magamból, nem tudtam hogy a darkbasic professional az nem egyezik a dark basic-el, utóbbinak a fejlesztését leállították valamikor 2008-ban, de most google-ztam rá hogy a dbpro-nak tavaly júniusban jött ki a legújabb verziója.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183877   2012.06.26 09:32 GMT+1 óra  
mit értesz az alatt, hogy halott project?

   
Bacce - Bacce | 1783 hsz       Online status #183876   2012.06.26 08:48 GMT+1 óra  
Mondjuk szerintem ha most kezded akkor lehet hagyni kéne a darkbasic-et mert az már elég régen halott project.
Making the world a better place, one line of code at a time.
http://bacce.uw.hu
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183875   2012.06.26 07:54 GMT+1 óra  
Hát keresd meg az exe-t, és tedd oda Nem csinál esetleg valami Debug v. Bin vagy ilyesmi foldert? Amúgy szerintem be is lehet állítani dbpro-ban.

   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183874   2012.06.26 07:45 GMT+1 óra  
igazad van, ez a baja, csak nem tudom hogy hova csinálja az exet, most megpróbáltam a teljes elérési útvonalát beírni,
Kód:
C:\Program Files\The Game Creators\Dark Basic Pro Free\Dark Basic Pro\Projects\teszt\urhajo.jpg


és így meg is jeleníti, csak ugye majd ha végleg elmentem vagy hogy mondják beakarom fejezni a játékot, hogy ne csak dbproval nyissa meg, hanem sima exeként, akkor baj lesz az ilyen eléréssel, köszi a segítséget,
valaki csak tudja hogy hogy is kell

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #183873   2012.06.26 07:10 GMT+1 óra  
Nem ismerem annyira a dbprot, de valahova generál egy exe-t. Szerintem próbáld amellé másolni a spriteot.

   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183871   2012.06.26 06:47 GMT+1 óra  
legelőször is azért írom ezt új posztba, mert ha szerkesztem az előzőt nem írja ki, hogy új poszt van

a gondom az hogy van a dark basic VI. cikk itt az oldalon, van benne egy olyan kód, hogy:
Kód:
Load image "urhajo.jpg",5

Sprite 1,1,200,5

Do

If rightkey()=1 then x=x+1
If leftkey()=1 then x=x-1
If upkey()=1 then y=y-1
If downkey()=1 then y=y+1

Sprite 1, x, y, 5

Sync
Loop


ezt be is másoltam dbpro-ba, lefordítom, majd futtatom, és bejön ugye a kék kép aminek jönnie kell, de a spriteot nem tölti be, a fájl a projects/teszt/és a fájl - mappában van, és a kép amit be akarok tölteni, az meg projects/teszt/és a kép

tudja valaki mi a baja?

   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183842   2012.06.25 06:57 GMT+1 óra  
ez jó lesz, köszi : )

szerk: nagyon jók a leěrŕsok grat, igy mčg čn is megčrtem :-)

Ezt a hozzászólást Blitz módosította (2012.06.25 16:00 GMT+1 óra, ---)

   
Dookle - Tag | 478 hsz       Online status #183841   2012.06.25 01:21 GMT+1 óra  
Csodálom hogy senki sem említi Seeting cikkeit

A 10 részes cikksorozat az alapoktól tanítja a Dark basic professionalt.A 10. részben egy egyszerű (de teljes) játékot készíthetsz el. A Cikkek ráadásul Magyar nyelven íródtak , szerintem ettől jobb tutoriált/könyvet sehol sem fogsz találni.

Link az 1.részhez :
http://yscik.com/jf/page.php?&id=276

És itt a lista a másik 9 részről (Dark Basic alapozó)
http://yscik.com/jf/list.php?c=cikk204
STEVIE RAY VAUGHAN FOREVER !!!!!

http://pinkcatgames.ucoz.com/
   
Blitz - Tag | 26 hsz       Online status #183819   2012.06.24 06:33 GMT+1 óra  
Hi, néhány napja kezdtem el tanulni a dark basic pro-t, elsőnek még csak egy 2D-s játékot szeretnék.
mondjuk egy alap máriós is megteszi, nem tud valaki linkelni egy olyan sprites(ha jól tudom ez a karakter képeinek betöltése, és mozgatása) tutorialt ami használható? mert néztem már, csak az nem sikerült nekem, és mivel nem értek még hozzá, nem tudtam mi volt a baja, arra gondolok hogy a spritet betöltse, és tudjon mozogni, és persze még talaj objecteket, és hátteret betölteni, hogy azon maradjak meg, köszi

   
syam - Törzstag | 1491 hsz       Online status #182041   2012.05.31 15:19 GMT+1 óra  
Tud vki hangkártyában segíteni?
Win7hez natív OpenAL támogatással (tudjon 3D-t) rendelkező külső megoldást keresek ^^
alias aalberik
   
Hamurak - Tag | 10 hsz       Online status #180829   2012.05.14 16:47 GMT+1 óra  
Idézet
Geri :
börtönbe nem fogsz menni, csak ha ilyen x*10 milliót csalsz el belőle, hát annyit meg nyilvánvalóan nem fogsz. az első fontos dolog, hogy rendelkezz a termékkel, és ez a termék legyen egy működőképes, sikeres termék.



Az ötlet jó, és kivitelezhető is. Korábban jelentkeztem itt emberekért, végül mégiscsak 2 programozó ismerősöm fogja elkezdeni. Én magam is az alapokat tanulom, hogy ne legyek annyira fatökű laikus projektgazda. Majd a későbbiekben jelentkezni is fogok mert grafikusra szükségünk lesz. Jóval később, úgy 4-5 hónap múlva.

   
Geri - Törzstag | 2189 hsz       Online status #180827   2012.05.14 16:39 GMT+1 óra  
börtönbe nem fogsz menni, csak ha ilyen x*10 milliót csalsz el belőle, bűnszövetkezetben. bűnszövetkezet nem vagy, meg hát annyit meg nyilvánvalóan nem fogsz úgyse termelni vele. az első fontos dolog, hogy rendelkezz a termékkel, és ez a termék legyen egy működőképes, sikeres termék.

   
Hamurak - Tag | 10 hsz       Online status #180826   2012.05.14 16:29 GMT+1 óra  
Idézet
Geri :
vállalkozóként fixen 50k-t mindenképp leadózol, marad 70k. plussz a forgalom 25%-át, marad 52k. az a matolcsy logika szerint pont elég, hogy megéljen, és 5ezerrel több, amiből össze tud néhány hónap alatt spórolni egy vonatjegyre, hogy elhúzzon máshová, és SOHA ne jöjjön vissza.



Na igen, ez a vicc az egészben. Amíg nem lesz jelentős forgalma az egész játéknak addig deficitet termel csak, /alfában is de hát akkor nem verhetnek pluszban ránk adót/ Szóval ezért is kérdem, hogyan kivitelezhető a legkisebb kiadásban addig amíg be nem indul a forgalom. Ajánlották az "offshore" megoldást de a hazai bürokraták nem díjazzák, én meg nem akarok börtönbe kerülni.

   
Hamurak - Tag | 10 hsz       Online status #180825   2012.05.14 16:23 GMT+1 óra  
Idézet
Geri :
Idézet
böngészőre tervezett játéknak milyen JOGI feltételei

nincs semmilyen különös feltétele.

Idézet
Mert bevételt szeretnénk ebből, leendő vállalkozást.

először 100%-osan győződj meg arról, hogy a szoftver hoz -e legalább (!!!!) havi 120 ezer forintot.

ha nem, akkor ez kevés lesz egy vállalkozáshoz. ha igen, akkor húzz el a leghamarabb ebből az országból, vállalkozásostul, mindenestül. és NE NÉZZ VISSZA.



Mikor menedzsmentben gondolkoztunk és amíg ezt be nem fogjuk vezetni, addig alfa verzióban ingyenesen felhasználható állapotban akarjuk tartani. Promónak tökéletes lesz. Konkrétan ha MÁR anyagi jövedelmet is akarunk belőle, akkor ismerni akarjuk a keretet amiben ezt megtehetjük.

   
Geri - Törzstag | 2189 hsz       Online status #180818   2012.05.14 15:33 GMT+1 óra  
jatényleg, akkor 140

   
Archenemy - Törzstag | 625 hsz       Online status #180817   2012.05.14 15:30 GMT+1 óra  
+20k/hónap a könyvelő
------------------------------------
Army of Pixels @ facebook
------------------------------------
A világon a legjobban az ész van elosztva: mindenki meg van róla győződve, hogy neki több jutott.
   
Geri - Törzstag | 2189 hsz       Online status #180816   2012.05.14 15:26 GMT+1 óra  
vállalkozóként fixen 50k-t mindenképp leadózol, marad 70k. plussz a forgalom 25%-át, marad 52k. az a matolcsy logika szerint pont elég, hogy megéljen, és 5ezerrel több, amiből össze tud néhány hónap alatt spórolni egy vonatjegyre, hogy elhúzzon máshová, és SOHA ne jöjjön vissza.

   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #180815   2012.05.14 15:15 GMT+1 óra  
Geri, honnan jött a havi 120k?
raytraceisten és übermedic
   
Geri - Törzstag | 2189 hsz       Online status #180814   2012.05.14 15:12 GMT+1 óra  
yogi bear

   
LugaidVandroiy - Törzstag | 504 hsz       Online status #180813   2012.05.14 15:06 GMT+1 óra  
Belemerültem a Javas OpenGL-be, mert a "jogi"-t JOGL-nek olvastam először.

   
Geri - Törzstag | 2189 hsz       Online status #180812   2012.05.14 15:03 GMT+1 óra  
Idézet
böngészőre tervezett játéknak milyen JOGI feltételei

nincs semmilyen különös feltétele.

Idézet
Mert bevételt szeretnénk ebből, leendő vállalkozást.

először 100%-osan győződj meg arról, hogy a szoftver hoz -e legalább (!!!!) havi 120 ezer forintot.

ha nem, akkor ez kevés lesz egy vállalkozáshoz. ha igen, akkor húzz el a leghamarabb ebből az országból, vállalkozásostul, mindenestül. és NE NÉZZ VISSZA.

   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #180809   2012.05.14 14:57 GMT+1 óra  
Idézet
Hamurak :
Üdv! Valaki tudna ajánlani valami oldalt vagy innen cikket ahol tájékozódhatnék arról, hogy böngészőre tervezett játéknak milyen JOGI feltételei vannak? Ugyanis eléggé csonka cikkeket találtam erről.

Mert bevételt szeretnénk ebből, leendő vállalkozást. De ezt a részét még nem ismerjük. Valaki segítsen ki benne legyen szíves, megköszönném!



Ügyvéd? (ha már úgyis vállalkozást akartok)
raytraceisten és übermedic
   
Hamurak - Tag | 10 hsz       Online status #180795   2012.05.14 13:40 GMT+1 óra  
Üdv! Valaki tudna ajánlani valami oldalt vagy innen cikket ahol tájékozódhatnék arról, hogy böngészőre tervezett játéknak milyen JOGI feltételei vannak? Ugyanis eléggé csonka cikkeket találtam erről.

Mert bevételt szeretnénk ebből, leendő vállalkozást. De ezt a részét még nem ismerjük. Valaki segítsen ki benne legyen szíves, megköszönném!

   
ramoryan - Törzstag | 442 hsz       Online status #178861   2012.04.18 13:05 GMT+1 óra  
Vagy TridianBrushmaster -t ...

http://code.google.com/p/alembic/
Ez valóban érdekesnek hangzik.

Ezt a hozzászólást ramoryan módosította (2012.04.18 15:08 GMT+1 óra, ---)

   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #178850   2012.04.18 11:24 GMT+1 óra  
használj alembic-et, az a jövő
raytraceisten és übermedic
   
Bitsculptor - Tag | 188 hsz       Online status #178849   2012.04.18 11:16 GMT+1 óra  
Oh köszi az infót. És az .x tudja a lightmap kezelést, vagy azt nekem kell utólag betölteni kódból hozzá?

   
Matzi - Szerkesztő | 2521 hsz       Online status #178848   2012.04.18 11:12 GMT+1 óra  
Az .x már nem fejlődő formátum, de ettől még nem szar. A 3ds meg persze még régebbi, szóval akár még meg is érheti elhagyni, és keresni egy jobb alternatívát. Amúgy meg panda vagy kv exporter .xhez.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Bitsculptor - Tag | 188 hsz       Online status #178847   2012.04.18 10:51 GMT+1 óra  
Nincs exporterem .x-hez, meg elvileg kezelnie kéne a 3ds-t is.. állítólag a .x egy olyan szar formátum, hogy jobb elkerülni...

   
Asylum - Törzstag | 5455 hsz       Online status #178845   2012.04.18 10:38 GMT+1 óra  
Megmondom, de csak halkan. Azert mert a DBP az egy

SZAR



Mentsed ki .X-be. Egyebkent nem is ertem, hogy hogy lehet egyaltalan szobaallni egy olyan "forditoval" ami 5 forditasbol 4szer elszall (es tenyleg!).
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Bitsculptor - Tag | 188 hsz       Online status #178837   2012.04.18 09:03 GMT+1 óra  
Üdbvözlök mindenkit,

Nem tudtam jobb helyet találni a kérdésemnek, úgyhogy ide írom:
(Asylum lécci ne légy troll, nem arra vagyok kiváncsi, hogy mit használjak DBP helyett )

Mitől van az, hogy 3dsmax-ban amikor elkészültem egy modellel, amihez hegesztettem
lightmap-et is, megpróbálom betölteni DBP-be, és töltéskor elszáll hibával, méghozzá
úgy, hogy hibaüzenetet sem ír, csak simán kifagy?

Illetve az a főbb kérdésem, hogy hogy tudok úgy lightmap-et csinálni 3dsmax-ban, hogy
az utána 3ds file-ként betölthető legyen jól DBP-be?

Így csináltam a lightmapet:
-kiválasztom azokat az objektumokat amikre renderelni akarom a fényt (árnyékot),
-Render to Texture -> valami alap 3dsmax renderer-t választottam,
-Beállítom rá a shadow map-et, és a diffuse csatornára irányítom, a méret meg 512x512.

Ezután kimegyek kávézni és kb 10-15 perc alatt el is készül egy rakás tga file a megfelelő
könyvtárban, ami a lightmapet kéne hogy tartalmazza. Ezután ha exportálom 3ds-be az
egész modelt, akkor a fent említett hibát produkálja. Hol a liba a mátrixban?

Valaki help pls

   
Pixi - Tag | 206 hsz       Online status #177947   2012.04.08 18:47 GMT+1 óra  
Egy kanadai srác, láthatod a zászlót is Úgy itéltem meg, hogy játékba illő fazon. Mellesleg tud róla, szóval nem sértettem meg a jogait.

   
Tibsy - Tag | 307 hsz       Online status #177922   2012.04.08 16:47 GMT+1 óra  
Idézet
Pixi :
(amúgy a játékos nem én vagyok


akkor ki ?és minek van benne egy idegen fazon ?
   
Pixi - Tag | 206 hsz       Online status #177787   2012.04.06 21:08 GMT+1 óra  
kalamona7:

Én is az XNA-t ajánlom, olyan 1,5 - 2 éve próbálkozom benne, és egyből platform játékkal startoltam. Mostanra sokkal átláthatóbb az egész, bár csak az alapok alapjait tudom többnyire, de ez pont elég ahhoz, hogy egy mario remaket megírhassak. Lehet valakinek soknak tűnik az a 2 év, de ez csak nálam van így valószínűleg, mert nagyon nehéz egy felfogásom van, valamint ezen keresztül ismerkedtem meg a programozás alapjaival is. Neked lehet csak 2-3 hónap. Ezt hoztam eddig össze, még nagyon demó, a rendes (scrollozható) pályák még nem készültek el (2D-s kamera 3 az 1-bent pedig lehet hozzá ollózni, én is úgy csináltam), de a legfontosabb dolgokat jól szimulálja (amúgy a játékos nem én vagyok ):

http://www.youtube.com/watch?v=aDVeRxHhoYQ

   
fpeti - Törzstag | 1291 hsz       Online status #177758   2012.04.06 16:27 GMT+1 óra  
Ez egy opensource mario klón, pár éve készül, nagyon állat (szerintem ) de c++.
secretmaryio
Itt is van a forrás:
itt
   
LugaidVandroiy - Törzstag | 504 hsz       Online status #177725   2012.04.06 09:25 GMT+1 óra  
Használható grafikának tűnik a Mariohoz:
http://www.spriters-resource.com/custom_edited/mario/mario33.png

   
ramoryan - Törzstag | 442 hsz       Online status #177724   2012.04.06 09:05 GMT+1 óra  
Kalamona7, mint kezdő a kezdőnek:

Én is úgy gondoltam 1 éve, ahogy te, hogy egy Golden Axe vagy egy Tyrian nem is olyan nehéz. (ha nem ismernéd őket, keress rájuk youtube-on).
Az előbbibe 3 hónap után belebuktunk, mint csapat, a utóbbit még most is írom, már lassan fél éve, úgy, hogy két hónapja 0-ról kezdtem az egészet. Mondjuk nem azért, mert nem ment a dolog, hanem mert a cél egy prototípus előállítása volt (ebből ered a munka neve is, Starship Prototype).

Neked is azt ajánlom, hogy először próbálj egy ilyen prototípust összerakni. Nagy vonalakban a mozgást, platformkezelést, ütközést, stb. Grafikát kezdésnek guglizz össze magadnak. Mondjuk "mario sprites". Nem baj ha akad, nem baj, ha bugos, a lényeg, hogy működjön. Csinálj meg egy tesztpályát, és mire ezzel megleszel, annyit fogsz fejlődni, hogy sokkal kevesebb idő alatt egy sokkal jobbat össze fogsz tudni rakni 0-ról. A prototípusodban rájössz arra, hogy mit-hogyan kell megvalósítani és rengeteg dologra rájössz, hogy teljesen ellentétesen kell megvalósítani, mint ahogy gondoltad.

A lényeg, hogy szánj rá NAPI szinten elég időt, legyen kitartásod, és szeresd amit csinálsz.

Sok szerencsét!

   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #177721   2012.04.06 06:42 GMT+1 óra  
A képkirakós és a mario közt iiiigen nagy különbségek vannak. Ha úgyis C#-ot tolsz, nézd meg mit tudsz kezdeni az xna-val, legalább lesz tapasztalatod a game engine írásban, aztán amikor már látod a kereteit, nyugodtan válthatsz c++ra. Persze kérdés, hogy mit szeretnél írni? Egy mario-t nem fogsz csak grafikus motorral megcsinálni, szóval vagy összeállsz valakivel, aki megírja, vagy ezt is te írod, de egyik esetben sem leszel kész vele jövő hétre.
Ezt még anno xna-ban kezdtem el, nem egy nagy cucc, meg ugye nem is készült el , de napi 1-2 óra programozással olyan 2-3 hétig tartott:
http://www.youtube.com/watch?v=qDZjpllilAU
Namost egy mario sztem ennél lééényegesebben bonyolult.
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Geri - Törzstag | 2189 hsz       Online status #177720   2012.04.06 00:57 GMT+1 óra  
kalamona7:
az engine egy tág fogalomkör.
-van a grafikus motor, aminek a dolga kizárólag a grafika megjelenítése (pl ogre3d)
-van a fizikai engine, aminek a dolga kizárólag a fizikai szimulációk és ütközések számítása (pl Bullet)
-van a game engine (játék engine), amely ezen enginek (grafikus engine, fizika, hang, stb) összességét kohézívan tartalmazza (pl cryengine)
-aztán vannak olyan ,,enginek'' (ezeket általában makereknek nevezik), amelyek lényegében önmagukba foglalják magát a saját kis programnyelvüket is, amelyben aztán lehet programozni/szkriptelni, teljesen kohézív módon az alapenginekkel, illetve teljesen el is rejtik az alapengineket (pl silentwalk fps creator, maker3d)

a darkbasic egy fos. a darkbasic tulajdonképpen egy game engine, egy elég alacsony szintű szkriptnyelvvel amely az engine részegységei közötti kohézív vezérlést elég jól lehetővé teszi. sokat használtam régebben, nem éri meg szenvedni vele.

egy tipikus, normális game engine (kivéve természetesen a makereket) az dll formájában jön. ezt a dllt természetesen betöltheted akármilyen NORMÁLIS nyelvből, de c++ból, delphiből, vagy javaból biztosan.
(általában van már lefordított lib az enginekhez egy csomó nyelvhez, hogy ne kézzel kelljen a függvényeket kibányásznod a dllből)

de vannak olyan enginek is, amelyek saját integrált szkriptnyelvet tartalmaznak, vagy esetleg valamilyen létező szkriptnyelvet a saját képességeik alapján átalakítva foglalnak magukban.

a blizzard kaliberű cégek pedig általában vagy saját enginet használnak, vagy pedig súlyos pénzekért licenszelnek egyet.

   
kalamona7 - Tag | 1 hsz       Online status #177718   2012.04.06 00:24 GMT+1 óra  
Hali!
Lenne egy párelég amatőr kérdésem melyre szeretnék választ kapni.C# és javában tudok programozni úgy ahogy...Már irtam anno kirakós játékot meg képkeresgélőst.Viszont szeretnék valami komolyabbat pl mario vagy egy 2ds autos vagy verekedős...A kérdések a következők:
Mi az az engine?PL UT3motor..Ha azt használom nem is kell a java nyelvet használni?
Érdemes ezekkel a 2nyelvel irni őket vagy inkább a DarkBasic vagy valami csak játékra kitalált nyelvet kéne keresni?(A DarkBasicról itt olvastam az oldalon.A tutorialokat végig nyálazva.)
ÉS vajon a nagyok pl blizz ea stb...ők mivel írják a játékaikat?

   
borsi - Tag | 180 hsz       Online status #177093   2012.03.29 18:19 GMT+1 óra  
SDL / Allegro / SFML, ezek mind olyan libraryk, amikkel nem kell tökölni az ablak létrehozással, input kezeléssel, képek beolvasásával stb, mert mind egysoros műveletek.
Én anno ez alapján tanultam meg az SDL-t használni kb 2 hetes c++ tudásommal, sok hasznos dolgot lehet benne találni az alapokon felül (ütközés vizsgálat, részecskre rendszerek, animációk).

   
Glorfindel - Tag | 4 hsz       Online status #177092   2012.03.29 18:15 GMT+1 óra  
Köszönöm szépen, sokat segítettetek. Nem tervezek semmi nagy dolgot, csak szeretném megérteni, hogy miből áll össze egy ilyen rendszer .

   
dvorgaz - Törzstag | 575 hsz       Online status #177090   2012.03.29 17:26 GMT+1 óra  
Idézet
Glorfindel :
Az engine-ra visszaterve ket kerdesem is lenne. Mibol kell alljon es milyen jatekokhoz szukseges?


Szerintem eleinte nem érdemes ezzel foglalkozni, hogy mi engine és mi nem, csak működjön. Elsőre szvsz valami 2D pong vagy space invaders szerű dolgot érdemes csinálni, elég primitívek, de megismersz velük egy csomó alap dolgot, ami minden játékhoz kell, pl. main loop, ütközés vizsgálat, esetleg AI, stb. Majd utána ráér hosszabb távú terveket szövögetni.
   
ddbwo - Tag | 1625 hsz       Online status #177089   2012.03.29 16:52 GMT+1 óra  
Lényegében minden játéknak van valamilyen engine-je.

Ami egy játékhoz kell:

- Ablak létrehozása, kép frissítés (ezt végezhetik a libek, vagy a Windows API-ja)
- input kezelés (egér, billentyűzet)
- Hang kezelés
(a fentieket kiválthatják a játékkészítő programok is, vagy a jól összerakott libek)
- játéklogika: (sima c++ kód az osztályokkal, struktúrákkal, amik az adatokat tárolják)
*beállítás / menü
*játékmenet
*mikor győzünk, mikor vesztünk, mikor nyomhatunk Pausét, mikor lép ki a main(), pályák,
-egyszerűbb editorok, esetleg script rendszer

A játékmenethez kell: egyszerű mozgási szabályok / egyszerű ütközés (négyzetek) / egyszerű dynamic fizika (nem lehet közelebb, nem lehet magasabban) / vagy összetett fizika

Kellhetnek minimális események (érd el, vedd fel, ne engedd leesni, kattints rá), automata ellenfél mozgás (mario, ürhajós lövöldözős), mob rendszer (ha a távolság<10, megtámad), vagy A.I. (éli a mindennapjait míg meg nem érkezel, keres, stb)

Tehát minden blokknak jó ha van egy-egy saját ciklus ága, ezeket egymás után is végig lehet zavarni. A fő részek, amik nem a konkrét játékhoz tartoznak, az az engine. Tehát szerintem minden. Mert pl. az A.I. függvényeit is bárhol újra lehet használni.
A Half-Life 2: Deathmatch promóció megszűnt! [B¤°
Kezdetben volék az üresség. Ám akkor a Struktúrfüggöny megteremté az Urat.
DrunkenDragon* Blackwolf
   
Parallax - Tag | 591 hsz       Online status #177077   2012.03.29 15:19 GMT+1 óra  
Idézet
versio :
a programozas nem mas mint absztrakcios retegek egymas folott, a celjuk hogy a problema megoldasa a legegyszerubb legyen,es minden uj retegnek egyszerusitenie kell az elozohoz kepest


Attól függ mihez képest egyszerűbb az adott "réteg", a bemenethez képest a megvalósítás, vagy a bemenethez képest a kimenet, vagy a megvalósításhoz képest a kimenet. Ettől azért bonyolultabb ez, de végül is mindenki úgy alakítja ki magának, ahogy gondolja, éppen ezért nincs erre jó könyv, nincs olyan, hogy Engine programmer's bible, mert teljesen egyéni.

   
versio - Tag | 664 hsz       Online status #177074   2012.03.29 14:51 GMT+1 óra  
a programozas nem mas mint absztrakcios retegek egymas folott, a celjuk hogy a problema megoldasa a legegyszerubb legyen,es minden uj retegnek egyszerusitenie kell az elozohoz kepest
, az hogy ki hany ilyen reteggel dolgozik, es ki mit hiv enginnek, az igazabol lenyegtelen

maga a hardver programozasa igen-igen bonyolult ezert van legalul egy driver , pl az nvidia grafikus drivere, ez a legalso absztrakcios reteg, utana jon a directx , majd az ugynevezett engine, es vegul a jatek , termeszetesen akarhany reteget beiktathatunk, de csak finoman, mert minel tobb van annal lassabb lesz a vegrehajtas
   
Parallax - Tag | 591 hsz       Online status #177072   2012.03.29 14:21 GMT+1 óra  
Van határeset is. Például az Irrlicht ugyan egy különálló lib és vannak benne alrendszerek, de a main-ben egy while-ba kell behelyettesíteni a kirajzolandó elemeket, ami inkább framework szagú. Szerintem az engine az, amikor teljesen elfedi a programozó elől adott feladathoz szükséges specifikus megoldásokat. Ha egyedül kell írni, akkor saját magam elől. Amikor a játék logikát kell írni, akkor csak annyit írok, hogy layer->AddSprite(..); és megoldja a redundáns mentes textúra/geometria betöltést, renderelő ciklust, esetleg törlést, mindent, ami nem a logikai részre tartozik.

   
Asylum - Törzstag | 5455 hsz       Online status #177066   2012.03.29 13:27 GMT+1 óra  
Idézet
Glorfindel :
Az engine-ra visszaterve ket kerdesem is lenne. Mibol kell alljon es milyen jatekokhoz szukseges?



Nincs lerogztive sehol, hogy mi engine es mi nem. Pl. egy olyan program amivel 2D shootert lehet csinalni egyszeruen es konnyen mar az is engine: egy erre specializalodott engine. Konnyebb megfogalmazni hogy mi nem engine: az egyszeri fejlesztes (pl. beadando).
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] > 7 < [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [44]