játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5504
FZoli:    4894
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2528

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2198
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] > 30 < [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] [125] [130] [135] [140] [143]
clarDrum - Tag | 11 hsz       Online status #169608   2011.11.27 20:10 GMT+1 óra  
Bevált, nagyon köszönöm

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #169596   2011.11.27 19:38 GMT+1 óra  
pl.:
Kód:
m_Timer->Start();

while (m_Timer->m_Elapsed >= m_StepTime)
{
    //update

    m_Timer->m_Elapsed -= m_StepTime;
}

//draw, etc.

m_Timer->Stop();

Ahol a StepTime az 1.0f / kívánt frissítési ráta.. (nálam 1/60-ad, így mindig fix 60 fps-el megy a frissítés)

A Timer osztály pedig
Kód:
Timer::Timer()
{
    QueryPerformanceFrequency(&m_PerfFreq);
    m_Mul = 1.0f/(float)m_PerfFreq.QuadPart;

    QueryPerformanceCounter(&m_PerfCntr);
    m_LastCntr = m_PerfCntr;

    m_Elapsed = 0;
}

Timer::~Timer()
{
}

void Timer::Start()
{
    m_LastCntr = m_PerfCntr;
}

void Timer::Stop()
{
    QueryPerformanceCounter(&m_PerfCntr);
    m_Elapsed += (m_PerfCntr.QuadPart - m_LastCntr.QuadPart)*m_Mul;
}

   
clarDrum - Tag | 11 hsz       Online status #169594   2011.11.27 19:30 GMT+1 óra  
Sziasztok!
Visual C++ -ban, OpengGL-t és glut-ot használva elkezdtem egy egyszerűbb 2D-s játékot írni. A problémám időzítéssel kapcsolatos. Azt szeretném elérni, hogy a játék valahogy állandó sebességen maradjon (és más gépen is), az objektumok mozgása legyen folyamatos attól függetlenül, hogy a program éppen mekkora FPS -el fut, viszont ne maximális fps-el (nálam 200-300) - kihasználva teljesen a gépet.
Valahol olvastam, hogy kell egy magas felbontású időzítő (QueryPerformanceCounter, Frequency) amit meg is csináltam (ha kell bemásolom).
(A mozgások Update-elését az Idle -ben végzem, azután glutPostRedisplay újrarajzolás).

Tudom hogy játékokban az időzítés elég alap dolog, én most elakadtam ennél és köszönöm előre ha valaki veszi a fáradtságot és segít.
Remélem jó helyre írtam, és nem hoztam össze nagy zagyvaságokat
Üdv, clarDrum

   
M4 - Tag | 187 hsz       Online status #168998   2011.11.19 15:56 GMT+1 óra  
Akkor kínai karaktereket kéne használni, abban egy karakter egy egész szót is jelenthet.
Idézet
HomeGnome :
Idézet
Pretender :
"A cél az, hogy minél kevesebb karakterben tároljunk el egy adott szöveget"


Továbbra sem igazán értem mit szeretnél, nem tudnád informatikai nyelven definiálni? Gyanítom nem ugyanazt értjük "karakter" meg "szöveg" alatt...

Egyébként meg mondjuk Huffman kódolás?


   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168960   2011.11.18 20:59 GMT+1 óra  
Igen, versenyfeladat, de nem is a teljes probléma megoldás volt a kérdés, inkább általánosan a bitekkel való ökörködés de aztán Jogával megfejtettjük (mint a tehenet ), csak aztán meg bó'tba voltunk

   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #168956   2011.11.18 20:29 GMT+1 óra  
Imho enyhén életszerűtlen a dolog, úgyhogy lefogadom ez valami versenyfeladat lesz. XD

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Asylum - Törzstag | 5504 hsz       Online status #168954   2011.11.18 20:20 GMT+1 óra  
Lehet ám embeddelni dolgokat az exebe...
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #168953   2011.11.18 20:12 GMT+1 óra  
Attól függ mekkora az a szöveg. Több kbyte? Említettem már a huffman kódolást?

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Matzi - Szerkesztő | 2528 hsz       Online status #168951   2011.11.18 19:49 GMT+1 óra  
A feladat az, hogy a program kódjában benne legyen egy szöveg, ki tudja azt írni, de a forrás maga minél tömörebb legyen, lehetőleg rövidebb, mint maga a szöveg. Ehhez kell betömöríteni magát a szöveget, lévén annak is a forrásban kell lennie.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #168943   2011.11.18 18:54 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
"A cél az, hogy minél kevesebb karakterben tároljunk el egy adott szöveget"


Továbbra sem igazán értem mit szeretnél, nem tudnád informatikai nyelven definiálni? Gyanítom nem ugyanazt értjük "karakter" meg "szöveg" alatt...

Egyébként meg mondjuk Huffman kódolás?

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Asylum - Törzstag | 5504 hsz       Online status #168940   2011.11.18 18:38 GMT+1 óra  
És ennek amugy mi a rákf*sz értelme van?
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168935   2011.11.18 17:53 GMT+1 óra  
Nem úgy méretre értem, hanem karakterszámra Ezt is írtam a szerk.-ben: "A cél az, hogy minél kevesebb karakterben tároljunk el egy adott szöveget"

   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #168932   2011.11.18 17:41 GMT+1 óra  
??? az int is számokat tárol ugyanúgy mint a char, vagy mint akármi más... 794688 int-ben tárolva ugyanúgy 4 byte lesz (legalábbis win32 platformon).. Itt most úgy érzem kevered a Gizikét a gőzekével.

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168926   2011.11.18 17:00 GMT+1 óra  
Jé, tényleg.. Köszi Joga

szerk.:
int-be azért nem jó, mert nagyok lesznek a számok, és így 4 char helyett (pl. "abcd" ) lesz egy nagy szám, pl. "794688", ami > 4 karakter. A cél az, hogy minél kevesebb karakterben tároljunk el egy adott szöveget, amit aztán vissza is lehet fejteni.

Ezt a hozzászólást Pretender módosította (2011.11.18 17:26 GMT+1 óra, ---)

   
Joga - Törzstag | 1791 hsz       Online status #168925   2011.11.18 16:45 GMT+1 óra  
van 4 db hat bites számod:
000000
111111
101010
110011

a másodikat 6-al, a harmadikat 12-vel, a 4.et 18-al shifteled balra:
Kód:
                     000000
              111111 000000
       101010 000000 000000
110011 000000 000000 000000
----------------------------------------------------
110011 101010 111111 000000

ezeket összevagyolod bitenként és kapsz egy szép számot amiben mind a 4 bele van kódolva
ha vissza akarod kapni a számot, visszashifteled a kódot jobbra, majd beéseled 111111( 63 )-al, hogy a többi szám bitjei ne zavarjanak.
(ಠ ›ಠ) Stewie!

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168923   2011.11.18 16:29 GMT+1 óra  
igen, az "összesűrítés" a kérdés hogy ott van a shiftelés, vagy bitmask, vagy valami ilyesmi nem sokat foglalkoztam ezzel a témával.

   
HomeGnome - Szerkesztő | 2919 hsz       Online status #168922   2011.11.18 16:26 GMT+1 óra  
sűrítsd össze 4x6 bitre és tárold el egy DWORD-ben.. XD

Klikk, a JF.hu bulvárlap.
Klikk #6 WIP: 30% (Kuz, sade, ramoryan...)
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168920   2011.11.18 16:19 GMT+1 óra  
szerintem meg nem

   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #168918   2011.11.18 16:08 GMT+1 óra  
szerintem így akarja gyorsítani az egyébként D3D-re épülő endzsinjét
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168917   2011.11.18 16:06 GMT+1 óra  
hát úgy akarom, hogy van mondjuk az, hogy
char c = 40;
char c2 = 20;
char c3 = 25;
char c4 = 10; //az értékek most mind1-ek, csak legyen [0;45]
ez "belefér" 4x6 = 3x8 bitbe, de mivel tudtommal c++ban írható legkisebb egység az 1 byte (char), ezért valahogy szét kell pakolgatnom.
Tehát valahogy "bepackolom" a 40-et az első char első 6 bitjébe, a 20-at a maradék 2 bitbe + a következő char 4 bitjébe, stb.

   
dvorgaz - Törzstag | 576 hsz       Online status #168916   2011.11.18 16:00 GMT+1 óra  
Tulképp mit akarsz csinálni? Mi az hogy belesűríteni 6 bitbe? A maradék 2 bitbe akarsz valami mást rakni?
   
Matzi - Szerkesztő | 2528 hsz       Online status #168914   2011.11.18 15:54 GMT+1 óra  
Pretender:
Lóf*szt. Shiftelgessél, nem olyan vészes az. Beleraksz egy intbe mondjuk 4 byteot, és kitolod hatosával, amikor meg leürült az eleje, utántöltöd.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #168913   2011.11.18 15:43 GMT+1 óra  
Hogy is van ez a bitműveletes cucc? Van 46 értékem, 0-45-ig. Ezeket alapból egy 8 bites charban tárolom. Azt szeretném, hogy mivel ez "belefér" 6 bitbe, így bele szeretném sűríteni. Addig megvagyok hogy kell valami "bitmask"-szerű cucc
Kód:
#define BITMASK_0 63 //00111111
#define BITMASK_1 192 //11000000
#define BITMASK_1_2 15 //00001111
#define BITMASK_2 240 //11110000
#define BITMASK_2_2 3 //00000011
#define BITMASK_3 252 //11111100

Ugye az első az az első 6 bit a 8 bitből (1+2+4+8+16+32), és így tovább, csak ugye darabolni kell, ez az összes state. Hogy lehet a 8 bitnyi adatot (ami természetesen, mint mondtam "belefér" 6 bitbe sűríteni?
Próbálkoztam ilyesmivel:
Kód:
packedChar = id & BITMASK_0;

de ez így nem néz ki túl jónak. Amit nézegettem, az ilyen << és >> opreátorok, de (mondjuk tegnap este ) valahogy nem sikerült felfognom... hogy is van ez?

   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #167874   2011.11.03 10:23 GMT+1 óra  
áááááá én voltam a hülye bocs ... mégis hivatkoztam a pointerre ez az egész dolog amiről most beszéltem, szintén egy singleton osztályban volt ... aminek meghívódott a desktrutora a program végén. Ami meghívja a Shutdown()-t, amit én programból is meghívtam korábban. Mert olyan hülye vagyok, hogy a Shutdown() akkor is lefut ha már le van shuttolva ... ehh .... bocsi.
   
zeller - Törzstag | 489 hsz       Online status #167873   2011.11.03 10:21 GMT+1 óra  
A statikus valtozok destruktorai a programbol kilepeskor automatikusan lefut(hat)nak. Altalaban az OS futtatja oket. Szal lehet, hogy a dtor akkor fut le, amikor, amikor a statikus memoriat foglalo vatozok mar megszuntek. Hivd meg a main vegen a sigleton destruktorat.
Olvasni: http://stackoverflow.com/questions/273720/singleton-destructors
Pont ma reggel botlottam ebbe
---
Bar lehet, hogy nem ezzel kapcsolatos...

   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #167872   2011.11.03 10:16 GMT+1 óra  
Srácok, beleütköztem egy problémába ...
Röviden annyi, hogy a program kilépésekor, egy osztály egy destruktora lefut, és accesssz violáció történik, 0-hoz közeli memória címen. Az osztály singleton, és én sehol nem hívom meg a destruktorát, ami egyébként sem publikus elérésű szóval akkor nyilván le sem fordulna ha én hívnám meg... Persze a destrkutor nyilván lefut a program végén, amikor felszabadul.
Na most, az a gond, hogy a destruktorban ami hivatkozás van egy memberre, ott történik a violáció. De ez nem dinamikusan létrehozott member, ez csak deklarálva van és kész.

És amikor valahol az elején létrehozatom az osztálypéldányt egy statikus tagfüggvénnyel, ami ugye visszaadja a mutatót a példányra, akkor ugye van egy mutatóm rá. És az az érdekes, hogy a program végén én NULL-ra állítom azt a mutatót (hogy miért, az most mindegy). De ha nem állítom NULL-ra a mutatót, akkor hiba nélkül áll le a program. Természetesen én a NULL-ra állítás után nem hivatkozok már sehol a példányra. Viszont mégis ezzel van összefüggésben. Nem értem, miért változtatja meg egy egyszerű értékadás az egészet. Az hogy én NULL-t állítok be a mutatónak a végén, az semmit nem jelent. Szóval nem vágom.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167823   2011.11.02 12:14 GMT+1 óra  
Nem ismertem, majd megnézem ezt is, köszi

   
easy82 - Tag | 21 hsz       Online status #167821   2011.11.02 12:06 GMT+1 óra  
Persze, megértem! C++ alá van egy olyan is, hogy http://www.wxwidgets.org/ bár ezt lehet hogy ismered.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167820   2011.11.02 11:50 GMT+1 óra  
Idézet
easy82 :
[...] Bár most már, hogy így felhívtad mindenkinek a figyelmét...




Szeretnék azért legális maradni. Tényleg nem nagy dolog, de egyelőre inkább még próbálkozok, aztán ha nagyon nem akar menni, akkor használom azt

   
easy82 - Tag | 21 hsz       Online status #167819   2011.11.02 11:49 GMT+1 óra  
Parallax
Ez utóbbi, ahogy leírták fizetős célra is ingyenes, ha nem módosul a QT kódja.


Lehet, hogy ezt nem említettem, de úgy emlékszem még akkor is ingyenes, ha módosítod a Qt kódját, és közzéteszed a módosított kódot + a többi fityfene, amit már leírtam. Egyébként nem hinném hogy itt bárki is olyan mértékben és mélységekben akarja használni a Qt-ot, hogy a forráskódot kellene módosítgatni.
   
easy82 - Tag | 21 hsz       Online status #167818   2011.11.02 11:45 GMT+1 óra  
Pretender
Persze, jó lenne a Qt, csak nem akarom a következőket:

Hehe, de miért nem? Szerintem nem egy borzalmas megkötés cserébe egy eszméletlen jó keretrendszerért! Amúgy nyilván senki nem fog a saját otthoni gépeden kutatni az olyan programokért, amiket saját használatra, magadnak írtál. Bár most már, hogy így felhívtad mindenkinek a figyelmét...
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167814   2011.11.02 08:42 GMT+1 óra  
Persze, jó lenne a Qt, csak nem akarom a következőket:
easy82
- Kell egy feljegyzést mellékelni hogy a keretrenszert az LGPL licensszel használtad.
- Az LGPL szerződést mellékelni kell a programhoz.
- Az "About Qt"-ot használni kell a programban.
- A Copyright szövegnél is le kell írni hogy az LGPL-lel használjuk a Qt-ot, linkkel együtt hogy hol lehet megtalálni az LGPL-t.


szerk.:
De vajon, ha az editorhoz kell csak, és azt nem teszem közzé, akkor utána nyomoznak? Nem hiszem. Szóval akár még ez is járható út lehet (amíg az editor nem public)

Ezt a hozzászólást Pretender módosította (2011.11.02 09:16 GMT+1 óra, ---)

   
Parallax - Tag | 609 hsz       Online status #167754   2011.11.01 20:28 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
Lehet, hogy igazából lényegtelenné válik a kérdés, ugyanis elég szívás ez a c#-ból c++ dll hívása
Kell írni egy rakat ilyet.



Kell, de vannak rá code template-ek swig, string template stb, amikkel lehet generálni ilyen wrapper, meg bind kódokat, bár annak a logikáját is egyszer meg kell írni. Még mindig ott a WinRT lehetőség, vagy a jó öreg QT. Ez utóbbi, ahogy leírták fizetős célra is ingyenes, ha nem módosul a QT kódja.

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167753   2011.11.01 20:21 GMT+1 óra  
Lehet, hogy igazából lényegtelenné válik a kérdés, ugyanis elég szívás ez a c#-ból c++ dll hívása
Kell írni egy rakat ilyet:
Kód:
//c++

CLASS_DECLSPEC void* _ValamiNew(...)
{
    return new Valami(...);
}

Kód:
//c#
delegate IntPtr ValamiNew(...);

ValamiNew valamiNewFunc = (ValamiNew)Marshal.GetDelegateForFunctionPointer(GetProcAddress(hDll, "_ValamiNew"), typeof(ValamiNew));

És ez még mindig azt jelenti, hogy a membereket nem látom, szóval sehogy se jó ez

   
Asylum - Törzstag | 5504 hsz       Online status #167750   2011.11.01 19:26 GMT+1 óra  
Csak az lesz inline amit forditáskor látsz.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167747   2011.11.01 18:29 GMT+1 óra  
Azt hallottam, hogy így nem lesz inline, de libbel az vajon rendesen működik?
Mindenesetre túl sok performance dropot azért nem várok tőle, csak érdekelt. Amúgy egy projektben van a dll meg az azt használó progi, szóval az újrafordítás mindig megvan. Azért lenne jobb a dll, mert megpróbálkozok c#-ból használni, így nem kell Qt-t használni, vagy saját "WinFormot" írni

   
Geri - Törzstag | 2198 hsz       Online status #167745   2011.11.01 18:14 GMT+1 óra  
Idézet
Pretender :
ha a zendzsint dll-be fordítom és azt linkelem egy másik projecthez, akkor lassabban fog futni, mint amúgy? Szóval van valami hátránya a dll-nek?



igen, van.

a dllből kicsatolt funkciók hívása lassabb, mintha helyi függvény lenne, amit a compiler akár inlineizálhat is.

de valószínűtlennek tartom, hogy a kódod emiatt lenne lassú.

   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #167744   2011.11.01 17:42 GMT+1 óra  
Vagy úgy kell csinálni hogy egy szolúsönbe rakod a dll projektet meg a másik projektet és beállítod hogy a másik függ a dll-estől.
   
Asylum - Törzstag | 5504 hsz       Online status #167742   2011.11.01 17:18 GMT+1 óra  
Amig fejleszted addig ne szarakodj dll-el, mert tuti hogy elfeljted ujraforditani.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #167739   2011.11.01 17:06 GMT+1 óra  
kizárt hogy egy grafikus motor tisztességes jelenetnél azért legyen lassú mert dll-ben van. Értsétek már meg, hogy a kódodtól függ a gyorsaság, nem ilyen nüanszoktól ... Kódod = hogyan építed fel a scene-t, stb. Mehet dll-be. Nincs hátránya a dll-nek, leszámítva amikor az elején tökölsz vele hogy menjen.
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167734   2011.11.01 15:45 GMT+1 óra  
ha a zendzsint dll-be fordítom és azt linkelem egy másik projecthez, akkor lassabban fog futni, mint amúgy? Szóval van valami hátránya a dll-nek?

   
easy82 - Tag | 21 hsz       Online status #167521   2011.10.27 22:58 GMT+1 óra  
Én alaposan utánajártam, mert terveim vannak vele.

A Qt-tal fejleszthetsz fizetős programokat is, anélkül, hogy fizetnél érte, és amennyiben teljesíted a kritériumokat:
- Dinamikusan kell linkelni a használt Qt könyvtárakat.
- A Qt könyvtáron végzett változatásokat meg kell osztani forráskód formájában a publikummal.
- Kell egy feljegyzést mellékelni hogy a keretrenszert az LGPL licensszel használtad.
- Az LGPL szerződést mellékelni kell a programhoz.
- Az "About Qt"-ot használni kell a programban.
- A Copyright szövegnél is le kell írni hogy az LGPL-lel használjuk a Qt-ot, linkkel együtt hogy hol lehet megtalálni az LGPL-t.
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #167520   2011.10.27 22:52 GMT+1 óra  
Nem, így van (tehát teljesen ingyen), már jópár éve.

   
zeller - Törzstag | 489 hsz       Online status #167519   2011.10.27 22:41 GMT+1 óra  
A lgpl akkor is ingyer van, ha commercial a cucc, nem? Korabban nem lgpl alatt adtak, szoval addig fizetni kellett erte a proprietary szoftvereseknek, de aztan levettek a korlatozast. De javitsatok ki, ha tevedek...

   
Asylum - Törzstag | 5504 hsz       Online status #167516   2011.10.27 20:09 GMT+1 óra  
Amig nem commercial cuccot fejlesztesz addig ingyé van.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
zeller - Törzstag | 489 hsz       Online status #167515   2011.10.27 20:08 GMT+1 óra  
a qt nem lgpl?

   
Parallax - Tag | 609 hsz       Online status #167513   2011.10.27 20:04 GMT+1 óra  
Ha ez a licensz annyira zavar, de mégis QT-szerű fejlesztés kell C++ alatt, akkkor ot a WinRT, igaz az csak Windows8-on fog futni, de legalább nem olyan fapados, mint az elavult win32,

   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167491   2011.10.27 09:51 GMT+1 óra  
Persze, privát dolog, de a modellező programot is oda szokták írni, pedig azt sem teszed közzé
Hát igen, ez ilyen becsület-dolog igazából, a játékban ténylegesen nem lenne benne a qt, csak az editor készülve vele (amivel meg kvázi a játék )

   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #167489   2011.10.27 09:30 GMT+1 óra  
az editor az egy privát dolog, kivéve ha közzé akarod tenni
vagy utólag is megírhatod a saját keretrendszereddel attól függ hogy osztod be az idődet
   
Pretender - Törzstag | 2498 hsz       Online status #167486   2011.10.27 06:57 GMT+1 óra  
Editort összebarkácsolni, de gondolni kell a jövőre is, mi lesz, ha játék lesz a vége, netán olyan, hogy el is lehet adni?! Nem szívesen írom oda, hogy a Qt cuccot használom, avagy nem szívesen fizetek, ha egy kis erőbefektetéssel én is meg tudom csinálni (persze nem olyan jóra, de hát na )

   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] > 30 < [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] [125] [130] [135] [140] [143]