játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5478
FZoli:    4893
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2526

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2195
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] > 75 < [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] [125] [130] [135] [140] [142]
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104944   2009.02.19 15:31 GMT+1 óra  
Geri hszetol eltekintve nem a cpp tabor kelti a feszultseget eppen . ElhangZott jopar alapps erv a cpp mellett csak valaki nem kepes meglatni masik oldal elonyeit. Holott a cpp oldal kepes were. Na most ki is a szuklatokoru es megalapozatlan?


Ed. Kesz renalom as erintokepermyos billentyuzet...
raytraceisten és übermedic
   
Kuz - Törzstag | 4455 hsz       Online status #104938   2009.02.19 13:29 GMT+1 óra  
Relax!
A memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi...
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik...
Ha az egyik szinkronúszó megfullad, mit csinál a többi???

   
Geri - Törzstag | 2195 hsz       Online status #104937   2009.02.19 13:25 GMT+1 óra  
Idézet
Csizmás Kandur :
Igen csak C#-hoz általában az MS adja az API-kat


Kár hogy ezek az apik a C++-s apikra támaszkodnak.

Idézet
Csizmás Kandur :
nem egy interneten verbuválódott csapat pötyög néha 1-2 sort.


Ormótlan nagy baromság.

Idézet
Csizmás Kandur :
És a C++ nél jellemzőbb a free-open source dolgokra, hogy se doksi, se összeszedettség, teli van buggal stb.


Ja, így kb 400ezer aktív projektnél előfordul...

Idézet
Csizmás Kandur :
.NET alapból olyan, hogy JIT idejű hibaellenőrzés és 90% a a dolgoknak futási idejű és kapja az arcába az ember a hibaüziket stb.


Végülis debugger már Commodore64hez is volt, de újszülöttnek minden vicc új.

Idézet
Csizmás Kandur :
Számít ez is azért elég sokat, főleg ha az ember nem mászik bele minden kis apró dologba.


Úgy érted, hogy sokat számít azoknak, akik nem tudják cpp-ben belinkelni pl az alap matematikai könyvtárat?

Idézet
Csizmás Kandur :
Meg azért C++ nál max óránként lehet egy build


Én nem tudom miről beszélsz, nekem a gcc egy kb 1,2 megás forrást fél perc alatt darál le -o3,mal, SSE2-vel és P4 optimizációval, optimizáció nélkül pedig ugyanez a forrás kb 9 másodperc...

Idézet
Csizmás Kandur :
megközelítőleg hasonló cuccok vannak C++ hoz is?


Ja, c++hoz megközelítőleg olyan cuccok vannak, hogy meg tudod vele írni magát az egész .NET-et. Szóval most akkor miről is beszélünk? Illetve te miről beszélsz. Mert mi tudjuk hogy miről beszélünk, na de te konkrétan itt most miről is beszélsz? A c/c++/stb kóderek irányába táplált mindent betöltő irigységed révén próbálsz fikázgatni néha-néha egy olyan rendszert, amiben azt a game maker szerű keretkörnyezetet is írták, amelyet súlyos tudásbéli hányosságaid okán használni kényszerülsz. Nem gondolkodtál még el a kilátástalan helyzeted nyomorúságán?

   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104936   2009.02.19 13:02 GMT+1 óra  
óránként egy build? Akkor te még nem hallottál a forditási egység nevü marhaságrol (mer "minek". Aminek a lényege, hogy pl. az osztályok implementácioját külön cpp fájlokba irod, igy nem kell mindig mindent ujraforditani, csak amit épp modositottál.

szerk.: sorry a biztonságot visszavonom az azért majdnem mindenhol fontos (CMM besorolást érdemes megnézni).

Ezt a hozzászólást Asylum módosította (2009.02.19 13:08 GMT+1 óra, ---)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104935   2009.02.19 12:57 GMT+1 óra  
Nagyon komoly profiler cuccok vannak c++-hoz amd-től, inteltől, ms-től

Óránként egy build? Mekkora programot fordítottál már te vele?
raytraceisten és übermedic
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104934   2009.02.19 12:49 GMT+1 óra  
Idézet
Csizmás Kandur :
Idézet
sirpalee :
Nézegettem, nagyon fajin ez az új szabvány


És ha életben akar maradni a C++



majd ha mars szonda programját c# ban fogják irni akkor lesz ennek a feltevésnek értelme. De nem fogják. A DARPA sem fog c# ban meg java-ban katonai szoftvert irni. A C++ ÖRÖK.

Üzelti fejlesztésben pedig Java. A c# ugyan terjed de akkoris a Java és a C++ vezet. Nemrég láttam épp egy listát. Másérszt a már emlegetett haladó c++ kurzuson igen sok érdekes dolog elhangzik amikre álmomban sem gondoltam, és humoros módon megy a java és c# "fikázása" (értsd c++hoz képest való ostobasaági pl. c#-ban a ref). Hadd idézzek már mert tökjokat nevettünk:

"...a C# fejlesztöi ugy gondolták, hogy ez a referencia ez egy olyan bonyolult fogalom, hogy ember meg nem érti, még a programozók is alig..." " aztán rájöttek, hogy mégiscsak jó néha ha referencia szerint lehet paramétert átadni és bevezették a ref kulcsszót"

és azért nem kispályás mondta ezt. Persze ha gui-s alkalmazást kell fejleszteni akkor nyilván énis C#-ot vagy java-t fogok használni, mert ott nem számit (annyira) a sebesség, meg a biztonság. De pl. a fentebb emlitett DARPA.hoz odamész hogy a következö nukleáris rakétát vezérlö programot C#-ban akarod irni, hát sztem esélyes vagy a fejlövés vagy egy óriási kiröhögés Különbenis az Ada-t preferálják.

Ezt a hozzászólást Asylum módosította (2009.02.19 12:59 GMT+1 óra, ---)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104910   2009.02.19 07:14 GMT+1 óra  
Igen csak C#-hoz általában az MS adja az API-kat, nem egy interneten verbuválódott csapat pötyög néha 1-2 sort. És a C++ nél jellemzőbb a free-open source dolgokra, hogy se doksi, se összeszedettség, teli van buggal stb.

.NET alapból olyan, hogy JIT idejű hibaellenőrzés és 90% a a dolgoknak futási idejű és kapja az arcába az ember a hibaüziket stb. Számít ez is azért elég sokat, főleg ha az ember nem mászik bele minden kis apró dologba. Meg azért C++ nál max óránként lehet egy build, C# nál akár minden percben is lehet. Kódelemzés, futási elemzés stb ezernyi tool van hozzá, ami csak .NET-ben lehetséges a felépítése miatt. Sok-sok apróság van, ami azért fontos összességében.

szerk.: Mondjuk a Pex, vagy az NProf-hoz csak megközelítőleg hasonló cuccok vannak C++ hoz is?

Ezt a hozzászólást Csizmás Kandur módosította (2009.02.19 07:34 GMT+1 óra, ---)
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #104909   2009.02.19 07:04 GMT+1 óra  
Nem mindenki akarja eladni a lelkét és napi tizenhat órában robotolni

Annak meg, hogy megértsd hogy működik amit használsz, semmi köze a nyelvhez. Persze, C++-ban sokszor alacsonyabb szinten kell dolgoznod, ami rákényszerít hogy legyen valamilyen rálátásod, de a C# / .NET használata sem tiltja meg, hogy elolvasd az elméletet is, ne csak példakódokat másolgassál. Külső libek használatánál meg abszolút nulla különbség van, halál mindegy hogy C++ vagy C# vagy akármi alibinyelv alól használsz egy API-t, az egyik legalapabb dolog hogy nem kell belemásznod a belső működésébe, amit első órán tanítanak az objektumorientált programozás oktatásban. Persze, ha az utolsó órajelekig ki akarod optimalizálni akkor értsed, de ennek semmi köze a nyelvhez.

(Ez még valami lentebbire volt válasz, csak közben itt postolgattok ezerrel )
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104907   2009.02.19 07:01 GMT+1 óra  
Engine fejlesztésre jó példa az OGRE. Megnézted már a dx10 render modulját? Csodálatos! Mire megírják teljesen már dx 12 lesz. Szerintem ilyenbe nincs értelme belevágni.

Casualnál lehet morfondíroznia C++ mellet, de csak a Mac-OS miatt a linuxot hagyjuk. Vagy ha valaki ügyes ott a mono is, sdl.net stb. Munka mellett el lehet casuálozni és ha már egyszer ez is C# akkor kézenfekvő a választás.

(A profi nagy céges szintet hagyjuk az már nem csak a te munkád, nem érzed teljesen a sajátodnak, az csak robotmunka.)

Na további jó C++ olást.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104906   2009.02.19 06:51 GMT+1 óra  
Ki mondta hogy csak magyar jf-es céghez lehet elmenni?

Vagy nézz meg egy profi grafikai fejlesztést, vfx, animáció, cad. C++, semmi más.

Garázsprojectben 2 lehetőség van, vagy casual, vagy engine fejlesztés (5-6 programozó még tud garázsban dolgozni, casualhoz meg elég 2-3 ember). De nagyjáték esélytelen. (pl lásd példának a solarah-ot ezen az oldalon)

De nem mondtam hogy üzleti fejlesztésről van szó, ott nyilván c# hatékonyabb (vagy web aztán php).
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104903   2009.02.19 06:45 GMT+1 óra  
Ha céghez megyek, akkor ASP.NET, WPF, winforms, stb dolgok vannak, magyarul üzleti fejlesztés és C#. Aki ASP.NET-ből,vagy ezekből nem él meg az menjen lapátolni. JF cég itt? Hát.... inkább hagyjuk. Úgyhogy ez mellett marad a casual és szerintem a többség ebben gondolkodik, kivéve a királygyerekvagyokkrízistfogokírnib+ típusú egyszemélyes zseniket.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104902   2009.02.19 06:34 GMT+1 óra  
Mutass casual szinten kívül olyan projectet ahol c#-ot használnak játékfejlesztésre. (persze 1-2 biztos tudsz, de jelentőset nem).

Lehet hogy c# a legjobb esély casualra, de nem csak casual létezik. Ha elmész komoly céghez, akkor bizony ott van devkit, és pc-re is c++-ban megy a fejlesztés. A c# meg max toolokra.

Az irrlichtet és egyéb c++ opensource cuccokat meg hagyjuk szépen békiben, ne tekintsük őket referenciának c++ programozásra .

(valamelyik nap nézegettem a blender forrását... hááát primitívség az első)
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104900   2009.02.19 06:29 GMT+1 óra  
Jelenleg C# az egyetlen esély az olcsó win és xbox fejlesztésre, ha már casual szintről beszélünk. Nem miden XNA-ra alakult cég lámer azért, vannak ott tapasztaltabbak is. Az vicces lenne, ha az MS C++ hoz adta volna ki az XNA-t, mert akkor kvázi ingyen lenne az xbox fordító. Nagyjából ugyanannyi munka lenne vele játékot fejleszteni, mivel a high level API ugyanilyen lenne, leszámítva pár C++ buktatót. Jó kérdés, hogy miért nem C++ al oldották ezt meg, mert akkor lenne pl ODE,bullet motor is ingyen stb. Túl egyszerű lett volna? A profik úgyse ezt használnák és az is hülyeség, hogy a C# 3.0/4.0 hoz semmit nem kell érteni, csak megnyomni 1-2 gombot. Lehet nem véletlen alakult ez így. Mi nem látunk úgyse a színfalak mögé, hogy mi lesz itt.

Na hagyom had menjen a téma az Irrlicht és a C++ csodálatos rejtelmeiről, meg ilyenek.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104899   2009.02.19 06:10 GMT+1 óra  
Persze a c# fejlesztők zömére ez igaz, csak az új fejlesztő generációra nem...

Amúgy c++-hoz sem árt ismerni az assembly-s alapokat, én is látok annyit abból ami szükséges ahhoz hogy tudjak optimalizálni c++-ra (az más hogy nem mindig teszem meg a munkám során mert pár helyen tök felesleges órajeleket nyernem, de van ahol igen (nem mindegy hogy eg renderfarm 2 hónapig számol vagy másfél hónapig) ).

Nem mondtam hogy casual teamról van szó, akiknek devkitjük van .

És azt sem hogy AAA-t fejlesztek. Aki ismer tudja, hogy kiadói háttér nélkül sose vágnék bele AAA fejlesztésre (most a casual a cél, mert van realitása). Régen voltak más elképzeléseim, de azóta átlátok pár dolgot és ésszerűbb vagyok.
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104898   2009.02.19 06:04 GMT+1 óra  
Idézet
sirpalee :
Bocs, kimaradt hogy egy gyakorlott programozónak

A c++ nem csak nyelvtanulás, gondolom tudod mi az az stl...

És mi van ha nem ms platformon vagy? xboxon sincs c#, csak c++ (persze most devkitről van szó, nem hobbi programozásról), és ez még csak a felszín.

Amúgy nézz csak körül azok körében akik c#-al foglalkoznak, ismerik, használják a nyelvet, és a .net-et. De gyakorlatilag egy alapvető működést sem ismernek. Ugyanez igaz a xna programozókra az oldalon, használják, bütykölik az egészet, de arról hogy pontosan milyen folyamatok játszódnak le, hogy kell optimizálni, nincs fogalmuk (a nagy részének biztos nem). És bármennyire is üzleti vagy casual legyen egy játék, mindenhol fontos a teljesítmény. És ahhoz nem árt ismerni a lényeget, és kihasználni a hardver előnyeit. És ezt rejti el előled a c#. Persze megírhatod c++-ban a kiegészítést hozzá, de akkor meg már ott vagy, hogy a lényegi nagy része c++-ban vannak megírva, és rárakva a keretrendszerre. És mint tudjuk a lényeg mindig a core layer. Ha az c++ akkor a többi miért ne legyen az?


Ez hülyeség. A C# fejlesztők zöme is C++ al kezdte még 10-15 évvel ezelőtt. Tinédzserek már lehet, hogy nem, mert ők már nem is foglalkoznak a C++ al, minek. Amúgy meg az assembler programozók a legkirályabbak, ha már gépközeli dolgokról van szó. Ez a C++ is már egy távoli dolog ettől, nagyon távoli.

Megnézném azt a casual 2 fős csapatot, aki C++ ban meg devkittel felszerelkezve fejleszt xbox 360-ra. Nincs értelme. A vas simán elbírja a .NET-et, simán fut rajta a tetris is, meg még több is így. A C++ API-val való kapcsolatot megoldja az MS, ezzel már nem kell tökölni. Jó, ha valaki ismeri az alapokat, elismerésre méltó, de ennyi, nem több. Mindenki a saját szemszögéből nézi a dolgokat és ez így van jól. Te fejleszd az AAA-t, én meg a tetrist.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104895   2009.02.19 05:44 GMT+1 óra  
Bocs, kimaradt hogy egy gyakorlott programozónak

A c++ nem csak nyelvtanulás, gondolom tudod mi az az stl...

És mi van ha nem ms platformon vagy? xboxon sincs c#, csak c++ (persze most devkitről van szó, nem hobbi programozásról), és ez még csak a felszín.

Amúgy nézz csak körül azok körében akik c#-al foglalkoznak, ismerik, használják a nyelvet, és a .net-et. De gyakorlatilag egy alapvető működést sem ismernek. Ugyanez igaz a xna programozókra az oldalon, használják, bütykölik az egészet, de arról hogy pontosan milyen folyamatok játszódnak le, hogy kell optimizálni, nincs fogalmuk (a nagy részének biztos nem). És bármennyire is üzleti vagy casual legyen egy játék, mindenhol fontos a teljesítmény. És ahhoz nem árt ismerni a lényeget, és kihasználni a hardver előnyeit. És ezt rejti el előled a c#. Persze megírhatod c++-ban a kiegészítést hozzá, de akkor meg már ott vagy, hogy a lényegi nagy része c++-ban vannak megírva, és rárakva a keretrendszerre. És mint tudjuk a lényeg mindig a core layer. Ha az c++ akkor a többi miért ne legyen az?
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104892   2009.02.19 05:25 GMT+1 óra  
Idézet
sirpalee :
Hát amiket itt kitaláltak nagyon hasznos és várt újítások, aminek itt volt az ideje. Ezeknek a megtanulása kb 1-2 nap. Aki tud programozni annak egy nyelv elsajátítása 1-2 hét, vagy néha a kevesebb. A lényeg úgyis a tervezésen és az alapkönyvtárak használatán van, nem a nyelv szintaxisán.

A c++ életbenmaradását nem kell félteni, hisz pár nagyságrenddel több platformon elérhető mint a c#. Hol is van c# normális minőségben? Windows? (van még a mono, de azért más )


mono-n kívül az összes MS platformon van C#, gyakorlatilag mindent lefed. Igazad van a C++ csak nyelvtanulás, míg a C# .NET ennél lényegesen többet takar.

Azért azt azt az 1-2 hetet vitatnám. Lehet C++ ban paszkál "ésszel" is kódolni. Nem 1-2 hét elsajátítani az összes csapdát, buktatót, meg mindent, ami egy ilyen gödrökkel teli natív nyelvben van.Jó az még 2 évnek is, de inkább 4-5. Egy template rendszer profi szintű használata se pár hetes, meg hónapos tanulás azért,hiába tud valaki elméletben papíron programozni.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104891   2009.02.19 04:51 GMT+1 óra  
Hát amiket itt kitaláltak nagyon hasznos és várt újítások, aminek itt volt az ideje. Ezeknek a megtanulása kb 1-2 nap. Aki tud programozni annak egy nyelv elsajátítása 1-2 hét, vagy néha a kevesebb. A lényeg úgyis a tervezésen és az alapkönyvtárak használatán van, nem a nyelv szintaxisán.

A c++ életbenmaradását nem kell félteni, hisz pár nagyságrenddel több platformon elérhető mint a c#. Hol is van c# normális minőségben? Windows? (van még a mono, de azért más )
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104888   2009.02.19 04:42 GMT+1 óra  
Idézet
sirpalee :
Nézegettem, nagyon fajin ez az új szabvány


Most már vége a kényelmes hátradőlésnek, hogy10 éves tudással is megélsz. Ez is fejlődik, lehet tanulni. És ha életben akar maradni a C++ szerintem itt is olyan sűrűséggel lesznek a verziók, mint a C# nál.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104887   2009.02.19 02:11 GMT+1 óra  
Nézegettem, nagyon fajin ez az új szabvány
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104885   2009.02.18 22:48 GMT+1 óra  
Idézet
sirpalee :
Idézet
Csizmás Kandur :
Akkor ideje azt a g++ putty-os hülyeséget a kukába dobni és használni egy normális eszközt, például így.



Háááát
kep

Nem lehet hogy valami generate debug information bekapcsolódva maradt?


Nemtom C++ nem az én asztalom, csak a régi emlékek szerint derengett valami aztán megnéztem. (VS 2008 teamsystem van itt)

Asy: Támogatja, támogatja a 0x-et, vagy minek hívják, de pont azért ilyen a C++ amilyen, mert még ki se volt adva a szabvány már mindenki irkálta hozzá a fordítót össze-vissza. Most ugyanez van, épp ezért az MS VC++ az etalon windows esetében. Meg aztán az MS beletesz minden kényelmi dolgot, amit csak tud: pragma once, sealed, abstract, override stb. kulcsszavak, parallel computing stb. Az ide, meg igen gyenge, de a következő C# WPF változat már elvileg olyan lesz, mint most a VC#, meg totál xaml-al konfigurálható lesz az egész.

C++0x language support GCC

Ezt a hozzászólást Csizmás Kandur módosította (2009.02.18 23:00 GMT+1 óra, ---)
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #104883   2009.02.18 15:10 GMT+1 óra  
lol, ezek szerint mi egyről beszélünk
De akkor miért emlékeztem throws()-ra? Asszem bekavart a Java kurzus ehh!
Szóval én a VC++2005-re mondtam h nem támogatja, de még 2008-cal nem próbáltam...
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104874   2009.02.18 11:38 GMT+1 óra  
jelzi a forditonak, hogy az a függvény csak T tipusu kivételt dobhat. pl. akkor hasznos amikor többfélét is el akarsz kapni pl.

Kód:
try
{
    sokfuggvenytmeghiv();
}
catch(int ex1) {}
catch(char ex2) {}
catch(sajattipus ex3) {}


meg hát a lúzernek is hasznos ha tudja hogy ez a bizonyos fv dobhat kiételt
ha egyáltalán nem dob kivételt akkor throw() simán.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
proof88 - Törzstag | 530 hsz       Online status #104872   2009.02.18 11:26 GMT+1 óra  
throw(T) - mire való?
Én VC++ 2005-ben poénból headerbe írtam egy metódus után olyat, h throws akármiexception; és erre azt mondta a fordító, hogy ő örül, hogy odaírtam, de nem foglalkozik vele, mert még nincs implementálva benne a cucc, hogy foglalkozhasson vele.
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104867   2009.02.18 10:19 GMT+1 óra  
én meg ezt nem hiszem el.
pl.- a korábban emlitett throw(T) -t nem tudja (mondjuk ezt a szabványban sem találom)

Ezt a hozzászólást Asylum módosította (2009.02.18 10:25 GMT+1 óra, ---)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #104865   2009.02.18 09:34 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :
márcsak azkéne hogy a g++ t a kukába dobjam. Föleg most hogy az új C++ szabványt is támogatja (még nincs minden feature implementálva). A vs viszont azt se tudja meg egy csomó mást se és mégcsak nemis szabványos. Egyedül az ide viszi el a hátán, mert az legalább kellemes.


Teljesen szabványos C++ compiler nem létezik tudtommal viszont az msvc8/9-et tartják a szabvány egyik legközelebbi implementációjának. Jó ideje használom és még nem sikerült olyan esetet előállítanom ahol nem úgy reagált ahogy kellett volna, pedig aztán elég csúnya kódokat etetek vele.
Reality is almost always wrong. - House

   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104850   2009.02.18 05:22 GMT+1 óra  
márcsak azkéne hogy a g++ t a kukába dobjam. Föleg most hogy az új C++ szabványt is támogatja (még nincs minden feature implementálva). A vs viszont azt se tudja meg egy csomó mást se és mégcsak nemis szabványos. Egyedül az ide viszi el a hátán, mert az legalább kellemes.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104840   2009.02.18 03:08 GMT+1 óra  
Idézet
Csizmás Kandur :
Akkor ideje azt a g++ putty-os hülyeséget a kukába dobni és használni egy normális eszközt, például így.



Háááát
kep

Nem lehet hogy valami generate debug information bekapcsolódva maradt?

Ezt a hozzászólást sirpalee módosította (2009.02.18 03:15 GMT+1 óra, ---)
raytraceisten és übermedic
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104836   2009.02.18 01:43 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :
nincs default érték. Azért futtattam kétszer mert elöször még 81 et irt ki, szal random memóriaszemét kerül bele (nyilván a stack korábbi értéke).


Akkor ideje azt a g++ putty-os hülyeséget a kukába dobni és használni egy normális eszközt, például így.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
misi - Törzstag | 971 hsz       Online status #104794   2009.02.17 12:00 GMT+1 óra  
de ismerős... Imádom amikor 100-ra találom fel a spanyol viaszt, pedig tudom hogy tegnap is ez volt a szitu. Csak az a baj hogy ezzel el megy az idő.
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104785   2009.02.17 10:59 GMT+1 óra  


egyébként én is rendszeresen lehagyom az a lényeg hogy minél gyorsabban felismerd a hibádat pl. eszedbe jut, hogy ilyen már volt, mit is rontottam el akkor? stb.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
misi - Törzstag | 971 hsz       Online status #104768   2009.02.17 08:13 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :


nincs default érték. Azért futtattam kétszer mert elöször még 81 et irt ki, szal random memóriaszemét kerül bele (nyilván a stack korábbi értéke).

egyébként igen, a bool-t nem kell felszorozni, de ezis olyan amit megszoksz aztán mindenhol lehagyod


Teljesen igazad van ( miért ne lenne ). Lényeg hogy jelen esetbe nem okoz gondot, de azért inkább szorozzam fel, mert bajt nem csinál, de ha nem az annál inkább bezavarhat. Kössz a segítsége, és a tanítást.
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104734   2009.02.17 01:25 GMT+1 óra  


nincs default érték. Azért futtattam kétszer mert elöször még 81 et irt ki, szal random memóriaszemét kerül bele (nyilván a stack korábbi értéke).

egyébként igen, a bool-t nem kell felszorozni, de ezis olyan amit megszoksz aztán mindenhol lehagyod
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Joga - Törzstag | 1791 hsz       Online status #104732   2009.02.17 00:05 GMT+1 óra  
byte számról volt szó, nem default értékről...
(ಠ ›ಠ) Stewie!

   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104731   2009.02.16 23:09 GMT+1 óra  
Idézet
misi :
De itt bool-ról van szó ami 1 amit felesleges felszorozni nem?


Jól mondod, a bool-nak true, azaz 1 a default értéke release módban.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
misi - Törzstag | 971 hsz       Online status #104723   2009.02.16 09:50 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :
C++ ban nincs default érték (kivéve vs debug módban). Arra is figyelj, hogy a memsetnek nem az elemszámot kell megadni hanem a bájtszámot.

példa:

Kód:
struct Alma
{
    int szin;
    int meret;
};

int main()
{
    Alma almak[10];

    memset(almak, 0, 10); // hibás
    memset(almak, 0, 10 * sizeof(Alma)); // helyes
    memset(almak, 0, 10 * 2 * sizeof(int)); // helyes de nem ajánlott

    return 0;
}


egyébként tudod egyáltalán hogy mit csinálsz? vagy csak úgy átírogatsz dolgokat.
Egyébként ezért is jobb a C++ -t megtanulni, mert ha elmész egy céghez és ott azt kérik, te meg eddig c# ban programoztál akkor fogsz rájönni, hogy az nem is programozás.



De itt bool-ról van szó ami 1 amit felesleges felszorozni nem?
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104690   2009.02.16 04:24 GMT+1 óra  
nemis gondolnád hogy mennyi minden nincs benne a szabványban (vagy nem ugy mint gondolod). Én általába gcc-vel leellenörzöm a kódot de mindent bekapcsolva mint állat.

gcc -w -Wall -Werror -pedantic -ansi

meg nemistudom még mi...mondjuk az iso szabvány bekapcsolásával már tonnányi forditási hiba szokott jönni
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104689   2009.02.16 04:21 GMT+1 óra  
Pont nem ezekre gondoltam, de a pragma pack használata gondolom gcc alatt is engedélyezett (nem hiszem hogy nem támogatná).

Ami hasznos tud lenni a különböző fp modellek keverése. Ugye alapból fp:precise, de sok helyen sokat dob a kódon ha fp:fast-ot használsz. És ezt vagy globálisan állítod be (ami nem mindig jó megoldás) vagy lokálisan pragma-val. Persze lehet defineket használni akkor meg ugye teljesen portábilis.

Edit : Ugyanez vonatkozik pár __declspec-re. Nem szépek de van sok hasznos
raytraceisten és übermedic
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #104688   2009.02.16 04:15 GMT+1 óra  
Hát amit eddig használtam/használok, azt csak 1-2 warning kiiktatására.
#pragma once helyett meg jó énnekem a hagyományos ifndef-define-endif -es megoldás is.
Azért nem szeretem a pragmákat, mert ha már minden tekintetben szabványos kódot írok, nehogy ez az egy apróság hiányozzon. Amíg megvan rá a lehetőségem, miért ne írjak portábilis kódot?

Aztán lehet, hogy egyszer majd belefutok valamibe, amit nem lehet máshogy megoldani, és akkor jó lesz.

   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104687   2009.02.16 04:00 GMT+1 óra  
Idézet
gaborlabor :
Idézet
sirpalee :
Ha létrehozol egy ilyen structot az 6 byte lesz, ha meg az extra chart akkor 8. Ha memseteled mindeképpen a sizeof kell mellé.


És én nem ugyanezt írtam tán?



Okok, én is elnézhetek dolgokat. Bár este volt már és csak a kávé tartotta bennem a lelket.

Érdemes #pragma-kat használni, van benne néhány nagyonhasznos dolog, ami sokat tud segíteni.
raytraceisten és übermedic
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #104686   2009.02.16 03:58 GMT+1 óra  
Idézet
sirpalee :
De megegyezik.


De ha nem használsz #pragma-t, akkor nem, mert - mint te is írtad, a default nem 1.
Én mondjuk nem használok #pragma-kat, de nem is kell , mert ezt szerintem be lehet állítani a fordító beállításainál is.

Idézet
sirpalee :
Gondolom nem halottál a pragma packról . Nézz utána.


Utánanéztem.

Idézet
sirpalee :
Ha létrehozol egy ilyen structot az 6 byte lesz, ha meg az extra chart akkor 8. Ha memseteled mindeképpen a sizeof kell mellé.


És én nem ugyanezt írtam tán?

   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104679   2009.02.15 23:29 GMT+1 óra  
Idézet
Csizmás Kandur :
És ha elmész céghesz, ahol a PLC-t asm-ben kell kódolni rájössz, hogy a C++ nem is programozás.
Amúgy C#-al több esély van elhelyezkedni, mert elég sok helyen üzleti fejlesztés van, nem driver programozás. Akik meg C++ al tolják vérprofik és nem fognak felvenni úgyse.

misi: Sok sikert, de szerintem vegyél elő pár alap C/C++ könyvet és tanulgasd pár hónapig (vagy inkább pár évig), mert ez így csak vergődés. &-t átírod *-ra, meg ilyenek.Ez azért nem ilyen egyszerűen megy.



C++ egy nagyságrenddel jobb portfólió elemnek mint a c#. Aki c++-t érti az általában a c#-ot is . És a kétfajta programozó fizetése között is van egy nagyságrendi különbség.
raytraceisten és übermedic
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104678   2009.02.15 23:20 GMT+1 óra  
De én tudok asm-ben programozni Legalábbis nem vagyok teljesen noob hozzá szal olyan nagy meglepetés nem érne
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Csizmás Kandur - Tag | 436 hsz       Online status #104676   2009.02.15 22:35 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :
Egyébként ezért is jobb a C++ -t megtanulni, mert ha elmész egy céghez és ott azt kérik, te meg eddig c# ban programoztál akkor fogsz rájönni, hogy az nemis programozás.


És ha elmész céghesz, ahol a PLC-t asm-ben kell kódolni rájössz, hogy a C++ nem is programozás.
Amúgy C#-al több esély van elhelyezkedni, mert elég sok helyen üzleti fejlesztés van, nem driver programozás. Akik meg C++ al tolják vérprofik és nem fognak felvenni úgyse.

misi: Sok sikert, de szerintem vegyél elő pár alap C/C++ könyvet és tanulgasd pár hónapig (vagy inkább pár évig), mert ez így csak vergődés. &-t átírod *-ra, meg ilyenek.Ez azért nem ilyen egyszerűen megy.
dynamic calc = GetCalculator();
var sum = calc.Add(10, 20);
   
sirpalee - Tag | 1282 hsz       Online status #104672   2009.02.15 15:22 GMT+1 óra  
Idézet
gaborlabor :
Nem egyezik meg.

Kód:
struct STRUCT
{
unsigned short a;
char b;
unsigned short c;
};


sizeof(STRUCT) nekem 6. Ha belerakok még egy char-t, akkor meg 8, tehát valahogy próbálja úgy memóriahatárra igazítani, hogy optimálisabb legyen a címzés, másolás....



De megegyezik.

Gondolom nem halottál a pragma packról . Nézz utána. Ha létrehozol egy ilyen structot az 6 byte lesz, ha meg az extra chart akkor 8. Ha memseteled mindeképpen a sizeof kell mellé.

De állítsd be pragma pack 1-re, és máris jó lesz. (aminek az alapértéke 4 talán)
raytraceisten és übermedic
   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104671   2009.02.15 14:35 GMT+1 óra  
érdekes

Kód:
STRUCT s;

s.a = 1; // implicit konverzio short-ra
s.b = 2;
s.c = 3; // implicit konverzio short-ra


én pl. ezt ugy forditanám, hogy

Kód:
...
sub ESP, 5;
mov [ESP], AX
mov [ESP + 2], BL
mov [ESP + 3], CX
...


persze nem ESP-vel hanem EBP-vel a mov-okat.

Ezt a hozzászólást Asylum módosította (2009.02.15 14:43 GMT+1 óra, ---)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #104670   2009.02.15 14:33 GMT+1 óra  
Nem egyezik meg.

Kód:
struct STRUCT
{
unsigned short a;
char b;
unsigned short c;
};


sizeof(STRUCT) nekem 6. Ha belerakok még egy char-t, akkor meg 8, tehát valahogy próbálja úgy memóriahatárra igazítani, hogy optimálisabb legyen a címzés, másolás....

   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104669   2009.02.15 14:25 GMT+1 óra  
Inkább azért nem ajánlott mert ha átirok valamit az Alma-ban akkor tuti hogy elfelejtem a memset-ben is átirni.

szerk.: szerintem megyegyezik...legalábbis a forditás során. A sizeof() ugyanis forditási idöben értékelödik ki.

Ezt a hozzászólást Asylum módosította (2009.02.15 14:35 GMT+1 óra, ---)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #104668   2009.02.15 14:11 GMT+1 óra  
memset(almak, 0, 10 * 2 * sizeof(int)); // helyes de nem ajánlott

Ezzel az a gond, hogy a struct mérete nem mindig (sőt nagyon sokszor nem) egyezik meg az adattagok méretének összegével, a memóriacímzési optimalizálás miatt. Szóval szerintem a fenti kód nemcsak, hogy nem ajánlott, de sokszor hibás is.

   
Asylum - Törzstag | 5478 hsz       Online status #104667   2009.02.15 14:03 GMT+1 óra  
C++ ban nincs default érték (kivéve vs debug módban). Arra is figyelj, hogy a memsetnek nem az elemszámot kell megadni hanem a bájtszámot.

példa:

Kód:
struct Alma
{
    int szin;
    int meret;
};

int main()
{
    Alma almak[10];

    memset(almak, 0, 10); // hibás
    memset(almak, 0, 10 * sizeof(Alma)); // helyes
    memset(almak, 0, 10 * 2 * sizeof(int)); // helyes de nem ajánlott

    return 0;
}


egyébként tudod egyáltalán hogy mit csinálsz? vagy csak ugy átirogatsz dolgokat.
Egyébként ezért is jobb a C++ -t megtanulni, mert ha elmész egy céghez és ott azt kérik, te meg eddig c# ban programoztál akkor fogsz rájönni, hogy az nemis programozás.
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] > 75 < [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] [125] [130] [135] [140] [142]