játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5484
FZoli:    4893
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2526

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2196
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] > 95 < [100] [105] [110] [115] [120] [125] [130] [135] [140] [142]
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #76576   2007.12.12 14:22 GMT+1 óra  
a alapu log b = log a / log b

vagy forditva log b / log a nem emléxem már
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
BerbeckU - Tag | 506 hsz       Online status #76573   2007.12.12 13:43 GMT+1 óra  
Valaki tudja, hogy lehet C++-ben logaritmusokkal dolgozni? Lehet-e, és ha lehet, csak természetest, vagy tetszőleges alapút?

ibax: amit Matzi mondott az nem hülyeség: "Esetleg írhatsz egy sql értelmezőt és egy saját adatbázis kezelő motort, ha csak néhány egyszerűbb dolog kell belőle. Bár akkor már nem kell ragaszkodni az sql-hez..."

Én nem használtam még SQL C++ alól, viszont php-s motorokban rendszeresen használom, mert ott sokmindent elég nehezen lehetne megvalósítani nélkülük.
Viszont a te esetedben nem tudom, hogy az adatbázis megkötés, egy ötlet, vagy máshogy nem tudod megoldani.

___________
A lelkesedés az, ami a tudásnak ízt ad...


   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #76570   2007.12.12 13:25 GMT+1 óra  
Honnan szedne akkora adatfájlt?
Egyébként pedig igen
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #76568   2007.12.12 13:18 GMT+1 óra  
és azt a 10 gigás dat fájlt ideoda cipeled 2 gép között???
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #76559   2007.12.12 09:50 GMT+1 óra  
Szerintem SQLite lesz a barátod.
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #76558   2007.12.12 09:42 GMT+1 óra  
Hát, valószinűleg külön fel kell telepíteni és beállítani. Bár nemtudom, lehet, hogy megoldható egyszerűbben is. Mondjuk nézz meg egy mysql-t kezdésnek, nem mondanám, hogy túl egyszerű lenne, legalábbis legjobb emlékeim szerint.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76557   2007.12.12 09:12 GMT+1 óra  
hmm, akkor vegyük egy másik megközelítését a dolognak...

mi kell egy ilyen "adatbázis-kezelő programhoz", vagy mit értesz alatta?
esetleg automatizálható annak a feltétele egy installos packet segítségével??

mármint csinálok egy install-os pack-ot a progiból, ami feltelepíti a megadott mappába a progimat, meg feltelepíti ÖNKÉNYESEN az adatbázis kezelő progit.

létezhet egy ilyen megoldás? úgyértem, szükséges valami speciális beállításokat is elvégezni az adatbázis futtatásához, vagy elegendő úgymond feltelepíteni?

bocsi, csak nem igazán értek a dolgokhoz, és nagyon fontos lenne találnom erre egy megoldást

köszönöm a válaszokat előre is
   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #76545   2007.12.12 06:45 GMT+1 óra  
Az adatbázis fájlok nem önműködőek, szóval vagy felraksz egy adatbázis kezelő programot, és azon keresztül ügyködsz, vagy kerítesz valami adatbázis motort, ami dll-ből meghívva futtatja a programodon belül az adatbázis meghajtót, és azt használod. Ez utóbbiról nem tudom, hogy van e ilyesmi ami használható is, de az előbbi megoldást biztos meg lehet valósítani egy mysql-el, de persze ahhoz kell az is.

Esetleg írhatsz egy sql értelmezőt és egy saját adatbázis kezelő motort, ha csak néhány egyszerűbb dolog kell belőle. Bár akkor már nem kell ragaszkodni az sql-hez...
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76543   2007.12.12 05:52 GMT+1 óra  
ismét c++ adatbázis kapcsolatról kérdeznék...
talán félre értettük egymást, vagy csak én értettem valamit félre, de nekem egy olyan megoldás kellene, amit gond nélkül át tudok ültetni egy másik pc-re is mindenféle különösebb beállítás nélkül.

magyarán arra lenne szükségem, hogy a c++ programomból kapcsolódni tudjak egy adatbázis-file-hoz (igazából tök mindegy milyen, csak értelmezni tudja az sql utasításokat), és a programomból lekérdezéseket tudjak küldeni az adatbázisnak sql formájában, valamint (gondolom én változókban) visszakapjam a lekérdezéseim eredményét...

tehát lesz egy exe meg mondjuk egy .dat (vagy ami: mdb, db pl) file, és ez a progi futni fog bármelyik másik gépre áttöltve is (természetesen a szükséges header file-okkal együtt, ha kell)

megoldható ez?
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76123   2007.12.04 15:58 GMT+1 óra  
ennek nagyon örülök, hogy van megoldás, és hogy ilyen egyszerü.

bár számomra még nem az, de nagyon hasznosnak találom az általad belinkelt elte-s oldalat...
köszönöm a segítséget, igyekszem elmélyedni benne majd, rendesen...

üdv
   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #76120   2007.12.04 13:18 GMT+1 óra  
szerinted valaki olyan gazdag/ügyes hacker/annyi ideje van, hogy megveszi/ellopja az oracle vagy akármi más adatbázis kodolási algoritmusát + tárolási szerkezetét stb. amikor sokkal egyszerübb a készitök által megirt drivert használni?

SQL server elérhetö bármelyik .net nyelv alol igy vc++ alol is
valoszinüleg ugyanugy müködik mint a c# os

a másik a QT az c++ pascal meg nemtommégmihez van
mindkettöröl találhatok többé-kevésbé használhato leirások itt

http://people.inf.elte.hu/gt/eaf/eaf4/eaf4.html

más:

elkezdtem irni egy ilyen eseménykezelös cuccot és müködik is egészen a member functionokig...mert ott már összeszarja magát. Valaki implementált már ilyen 'delegate' dolgot?
google-n találtam pár megoldást de annyira egyik se szimpatikus (az egyik egy perl scriptet használ hogy legeneráljon egy speciális .h fájlt..a QT is vhogy igy oldja meg hát nemtom)
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76114   2007.12.04 11:25 GMT+1 óra  
nekem igazából tök mindegy, milyen adatbázist használok, igazából csak azt kéne megoldani valahogy, hogy egy adatbázist (amelyben sql lekérdezéseket tudok futtatni) össze tudjak kötni a c++ programommal.

az access-t csak példaként említettem meg.

arra van szükségem, hogy a programom egyes adatait be tudjam írni egy adatbázisba, majd onnan lekérdezéseket tudjak végrehajtani. úgy gondoltam, hogy ehhez nem kell más, mint egy adatbázis file, (pl database.mdb) meg a progiban létrehozni a kapcsolatot, és mehetnek is a lekérdezések oda-vissza....

vagy nem így müködik???
   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #76112   2007.12.04 11:11 GMT+1 óra  
http://www.robertbody.com/prog/vcpp.html

elsöre kidobta
ja és van ez a ADO amit mi c# alol használunk szerintem az tud Access-t is

http://www.codeguru.com/cpp/data/mfc_database/ado/article.php/c6729/
http://doc.ddart.net/mssql/sql2000/html/mdacxml/htm/mdhowhowvcusersshouldreadadodocumentation.htm

amugy azért nem találni rola semmit emrt senki az égvilágon nem használja
az ms nél ott az SQL server, a linuxosoknak pedig a mysql + aki meg tudja fizetni annak oracle
Access-t maximum tanulásra lehet használni
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76106   2007.12.04 10:42 GMT+1 óra  
ezt ki tudnád fejteni bővebben?? google-ztam már egy csomót ez ügyben, de vhogy nem találtam egy normális "tutorialt", hogy mit és hogyan kéne belőni a normális használathoz
esetleg vmi tutort tudsz ajánlani??
   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #76081   2007.12.04 09:38 GMT+1 óra  
de
ha megvan az access driver használatához szükséges header + lib vagy olyan májer vagy h a dll böl meghivogatod a fveket
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76078   2007.12.04 09:33 GMT+1 óra  
tehát simán nem lehet létrehozni egy kapcsolatot egy c++ file és egy (pl access) adatbázis között? én Visual Studio 2005-öt használok
   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #76072   2007.12.04 09:06 GMT+1 óra  
talán a QT támogatja az accesst is de nem vagyok benne biztos
trolltech.com
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
ibax - Tag | 154 hsz       Online status #76069   2007.12.04 08:11 GMT+1 óra  
Üdv

tud valaki nekem segíteni abban, hogy hogyan kössem össze a c++ programomat mondjuk egy access adatbázissal??

szeretnék egy olyan programot, amelybe sql utasításokat tudok végrehajtani egy access adatbázisban, és természetesen visszanyerni az eredményt a c++ programomba...

köszi a segítséget
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75856   2007.12.01 13:51 GMT+1 óra  
Hát, akkor úgy néz ki, az első rész kiszivárgott.
A másodikat meg megvárom

szerk: nem kellett sokat várnom csak kb 1 másodpercet
Köszi!

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #75855   2007.12.01 13:51 GMT+1 óra  
Na, feldobtam a másodikat is, remélem Maniac nem sértődik meg.
Ez már kifejezetten az OpenGL-t köti össze az előző cikkben leirtakkal.

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #75853   2007.12.01 13:41 GMT+1 óra  
Idézet
gaborlabor :
Én is lehúztam az irományt, és bejön nekem is
Ezt amúgy nem tetted még közzé valami cikk formájában, vagy csak készülőfélben van?


Van még egy második rész, ami már bevezeti az OpenGL-t is, hol renderelünk, buffercsere, meg ilyenek.
Maniac-nak irtam, az ő oldalára, de időhiányban még nem tette ki.

   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75852   2007.12.01 13:37 GMT+1 óra  
Én is lehúztam az irományt, és bejön nekem is
Ezt amúgy nem tetted még közzé valami cikk formájában, vagy csak készülőfélben van?

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #75851   2007.12.01 13:28 GMT+1 óra  
Idézet
Asylum :
én irtam külön ilyen fv eket hogy mainlopp(); create(); igy csak ezeket kell beirni a main be


Szét lehet szedni az egészet, de ha valaki most ismerkedik vele, akkor nem tartom szerencsés dolognak, ha egyik rész itt, másik ott van elszórva.
Ha megértette, akkor már maga is szét tudja szedni, vagy osztályba rakni, stb...

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #75850   2007.12.01 13:26 GMT+1 óra  
Kösz.
Hm, ha tényleg érthető, amit magyarázni próbálok benne, akkor még egy kis irás erejéig kitérhetek az üzenetekre (egyszer-kétszer van emlités róluk a cikkben, de konkrétan nem tárgyaltam őket).

   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #75849   2007.12.01 13:22 GMT+1 óra  
én irtam külön ilyen fv eket hogy mainlopp(); create(); igy csak ezeket kell beirni a main be
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
kamass - Tag | 11 hsz       Online status #75841   2007.12.01 12:46 GMT+1 óra  
Gyorsan átszaladtam rajta a szememmel, hát ez óriási Nagyon jól magyarázol Na sztem akkor neki is állok tanulmányozni részletesebben, mert úgylátom nagyon is értehtő! Pozitív paraméter () ,hogy minden paraméter mivoltát elmagyarázod!
Remélem lesznek még ilyen írásaid mert ez nagyon tetszik idáig!
Respect az összes ilyen segítőkész programozónak

   
kamass - Tag | 11 hsz       Online status #75836   2007.12.01 12:24 GMT+1 óra  
Köszönöm szépen a válaszod, így legalább tudatában lettem annak, h nem lehetetlen magolás nélkül megtanulni És a csatolást is köszönöm, mindenképp elolvasom!
Respect

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #75832   2007.12.01 10:41 GMT+1 óra  
A win ablak létrehozás csak elsőre tűnik magolandónak. Igaz, ha már párszor megirod (és nem copy/paste), próbálod megérteni, utánanézel msdn-en pl., hogy melyik fv. mit is csinál, akkor egy idő után (megirod 5-6szor) teljesen logikus lesz minden lépés.
Nem tartom annyira fontosnak a winApi ismeretét dx-ezéshez (sem oGL-hez), de ha hatékony programot akarsz későbbiekben irni, akkor már az alapoknál kell elkezdeni (ami a win ablak).
Elkövettem nemrég egy kis leirást pont ebben a témában (igaz, opengl felé haladva inkább, de itt semmi ogl, sem dx specifikus dolog nem kerül még szóba).

   
kamass - Tag | 11 hsz       Online status #75830   2007.12.01 09:48 GMT+1 óra  
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem / kérésem, hogy tudnátok-e nekem tippeket adni, hol - hogyan kezdjek hozzá a "komolyabb" programozáshoz ha már idézőjelben ismerem a c++? Úgyértem dx-ben szeretnék továbbhaladni mert megelégszem a windows nyújtotta szolgáltatásokkal De előtte gondolom szükségem lenne egy kis Win programozás elsajátítására is!? Megvettem Nyisztor Károly dx-es könyvét, nagyon tetszik bár a homogén koordináták elmagyarázására nem fektet elég hangsúlyt (legalábbis én nem onnan értettem meg sajnos -szocprobléma tudom ) de utánna néztem annak is neten. Tehát ha már c++ okés (ismétlem idézőjelben ) és a grafikai (2d,3d) elméletet is tudom alapjaiban véve (transzformációk , vetítés stb), hogyan kezdjek neki? Mert a könyv az elméleti rész után azonnal (persze logikusan úgyérzem ) win ablak létrehozását dx ablak stb tárgyalja. De úgyérzem ezt csak úgy tudnám elsajátítani ha bemagolom.. Nincs erre valami humánusabb/megérthetőbb megoldás? Itt jön a feltételezésem, hogy előtte szükségem lenne egy kis win progra érthetően elmagyarázva.
Remélem értitek a "problémámat". A válaszokat / linkeket előre is köszönöm szépen!

ps.: Nehari a hosszú commentért peace
Ja igen és pozitívan fogadnám, ha magyar dokumentációval tudnátok nekem segíteni Ha nem akkor természetesen az angol is megteszi.

   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #75507   2007.11.26 14:37 GMT+1 óra  
a list tulképpen ugyanolyan
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #75505   2007.11.26 14:12 GMT+1 óra  
hm,szimpatikusabb,mint az std::vector,vagy std::list;
Ez egy reszeg post...

   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #75501   2007.11.26 13:54 GMT+1 óra  
deque = double ended queue
olyan sor amibe mindkét végéröl lehet pakolni (a sima sor FIFO és csak hátul lehet betenni)
láncolt ábrázolás tehát a beszurás konstans idejü, a keresés lineáris
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #75493   2007.11.26 12:09 GMT+1 óra  
a 'deque' milyen tárolási módot jelöl?
Ez egy reszeg post...

   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #75242   2007.11.24 07:46 GMT+1 óra  
az ilyen zárojeles kifejezésekhez egy jó módszer a lengyelforma (legalábbis aritmetikai kifejezéseket ezzel dolgozzák fel) régebben irtam egy példaprogit lehet h nem a legoptimálisabb de müködik

http://people.inf.elte.hu/asylum/programming/C++/old/arithmetics.html
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
BerbeckU - Tag | 506 hsz       Online status #75212   2007.11.24 03:31 GMT+1 óra  
Engem érdekelne.

És az agyam már tovább is kalandozott az egy ill. több ismeretlenes egyeneletek rendezésén, az alábbi módszert kibővítve.

___________
A lelkesedés az, ami a tudásnak ízt ad...


   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #75182   2007.11.23 14:33 GMT+1 óra  
gaborlabor:
Persze, nem okoz kavarodást, de attól még úgy kell leírni, hogy megfeleljen a logikának.
2 + 3 * 5 => 2 3 5 * +
Ráadásul a számokat el kell választani egy szóközzel (ami meg a sima leíársban nem kell). Szóval ha ilyen alakban kapod a számokat, akkor örülhetsz, de a legtöbben nem igazán tudják így beírni. Persze ha olyan rendesek vagyunk, hogy a usertől kérjük, hogy egyesével adjon meg dolgokat, ne csak pöttyintse be egy sorba a kívánt műveleteket, akkor akár használhatjuk is ezt a struktórát, lévén mi építjük fel, nem a user.

A bináris fa nem rossz ötlet, csak figyelni kell a precedenciákra. Nagyjából azt kell csinálni, hogy fogod a sort, szépen kiveszed az osztásokat és a szorzásokat, és a mellettük álló számokat beosztod egy csómopont alá, és ezt a csomópontot visszailleszted a sorba, majd végigmész az összeadás, kivonás műveleteken, végül az egészet megismétled a zárójelek felbontásával. Esetleg előre bezárójelezheted az egészet ahogy kell (persze a meglévőkre vigyázva, és akkor minden zárójel egy csomópont lesz, egy művelettel és két zárójeles résszel (amik magukban részfák).
Pl: 2 + 3 * 5 => 2 + (3 * 5) => (2 + (3 * 5))
Ebből azért már látszik, hogy mi a sorrend, egyedül annyi a lényeg, hogy fel kell ismerni a zárójel blokkokat, aminél lehet számolni a nyitó csukó zárójeleket, így tudni fogjuk melyik szinten járunk a fában. A fenti példában amikor elérjük az összeadást, akkor az első szinten vagyunk, mert 1 nyitó és 0 csukó zárójel volt, a szorzásnál viszont két nyitó és nulla záró van ,így az már a második szint, stb. Ezzel szépen szétdarabolható az egész kifejezés, mert az lesz egy zárójelen belül, ahol a nyitó és a csukó zárójel azonos szinten vannak, például itt a (3 * 5) zárójelei egy szinten vannak, és még ha lenne bennük más zárójel is, akkor sem jelentene gondot, mert nem az első záró zárójelet keressük, hanem azt, ami a megfelelő szinten van. Így szépen rekurzívan felépítjük a fát, és aztán egy bejárással végigmegyünk, és kiszámolunk minden csomópontot, amíg végül a legfölső, 0. szinten ki nem jön az eredmény.

Persze az is egy lehetséges megoldás, ha csinálunk egy zárójel felismerő függvényt (persze az egész sort betesszük egy zárójelbe, hogy akkor végezzen, ha azt befejezte), ami megkeresi a lokálisan legkisebb szintet, és kiszámolja azt az eredményt a precedencia szabályai szerint (szorzás, osztás előbb van), és ha elért a végére, akkor végzett.

Hogy melyik gyorsabb algoritmus, azt így hirtelen nem tudom, de valószinű, hogy normális esetekben nem is nagyoön lényeges. Egyikben sem triviálisak a string kezelő függvények, szóval a lehető leghamarabb át kell őket rakni valami emészthetőbb, mondjuk lista struktúrába, ahol csomópont a műveleti- és a zárójel is, és akkor már biztosan nincs gond.

Ha kell akár még valami pszeudó kódot is dobok fel, ha kértek, csak nem most, hanem majd ha lesz rá időm.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
BerbeckU - Tag | 506 hsz       Online status #75181   2007.11.23 12:49 GMT+1 óra  
Idézet
fpeti :
Nekünk egyszer egy tanár elkottyintotta, hogy a zárójeles kifejezéseket szét lehet bontani bináris fába, és egy bejtárással kijön a jó műveletvégzési sorrend, de itt elhallgatott.


A nemjóját.


Köszi az eddigi infót.

Beast: Nem szentírás a C++, csak C#-ben eddig egy egyszerű irodai programot írtam.
Gaborlabor: Matzi mond valamit.... Így az Explanation részre ránézve. Mindenesetre köszi, mindenképpen megnézem.

___________
A lelkesedés az, ami a tudásnak ízt ad...


   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75180   2007.11.23 12:35 GMT+1 óra  
Nekem egy előadáson pont azt mondták, hogy előnye az, hogy a felhasználótól bármilyen mennyiségben kérhetünk be adatokat, és nem okoz gondot a zárójelezés.
Sosem próbáltam. Parsert sem nehéz írni hozzá, ÁLLÍTÓLAG.

De van aki már csinált ilyet:
http://www.math.bas.bg/softeng/bantchev/cpla/rpn/rpn.cly.html
http://www.math.bas.bg/softeng/bantchev/cpla/cly.html

   
fpeti - Törzstag | 1295 hsz       Online status #75179   2007.11.23 12:33 GMT+1 óra  
Nekünk egyszer egy tanár elkottyintotta, hogy a zárójeles kifejezéseket szét lehet bontani bináris fába, és egy bejtárással kijön a jó műveletvégzési sorrend, de itt elhallgatott.
   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #75178   2007.11.23 12:30 GMT+1 óra  
gaborlabor:
Ez feltételezi, hogy a szöveg ennek a logikának megfelelően íródott, amihez előbb át kell konvertálni, vagy megkérni a használót, hogy ezt kövesse. Egyik sem túl emberbarát megoldás.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75177   2007.11.23 12:27 GMT+1 óra  
Üdv!

A feladat megvalóításán sokat gondolkodtam már én is, de soha nm szántam rá magam, hogy nekiálljak!
Viszont van itt valami, ami érdekelhet, segíthet neked. Konkrétan a szöveg feldolgozására gondolok.

Az inverz lengyel logika olyan ága a matematikának, amelyet a zárójelezés és egyéb problémák kicselezése okán talált ki Jan Lukasiewicz lengyel származású matematikus.

Ezt tudom ajánlani. Még csak ismerkedem vele, de úgy tudom, hogy pont az ilyen és ehhez hasonló esetekben jön jól. Egy sztringet feldolgozni (felbontani számokra, és műveleti jelekre) nem túl nehéz, de a műveletek kiértékelésének sorrendjében a lengyel logika segíthet.
Szerintem ennek nézz utána!
Sok cikk van róla neten, főleg angolul.
pl http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Polish_notation

(angol elnevezése: Reverse Polish Notation)

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #75175   2007.11.23 12:25 GMT+1 óra  
Mondjuk nem tudom, mennyire fontos, hogy c++ legyen, de szvsz ezt könnyebben mogoldhatnád c#-ban.
Ha mégis c++, akkor az is egy megoldás, a legfájdalmasabb (én igy csináltam), hogy fogsz egy resource editort, elrendezgeted az ablakon a gombokat, majd mindent lekódolsz c++-ban. Mondom, egy elég fájdalmas, de ha nem 60millió gomb, 50ezer checkbox, stb, akkor még lehet alternativa.
Azt hiszem már van csomó form editor (MFC óta) cpp-hoz.
Azt sem tudom, hogy a DX szintén kötelező-e. Ha nem akkor én a win gdi-t részesíteném előnyben, DIB-et konkrétan. Mivel gondolom, egy függvényábrázolónál nem fontos a 30frame per sec.
Szövegértelmező szintén megoldható saját magadtól, de egyszerűbb lenne mondjuk LUA-t ráereszteni a feladatra. Ez kívülről teljesen rejtve is maradna.

   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #75174   2007.11.23 12:18 GMT+1 óra  
A pixelenkénti szinezéshez azért nem kell DX, bőven elég erre a windows natív támogatása. Mondjuk nem nagyon csináltam ilyet, csak java-ban, de nem hiszem, hogy sokkal nehezebb lenne. Ráadásul ilyen programnál tökre nem kell optimalizálni, szépen számolod pixelenként, elég valószínűtlen, hogy görbét kelljen illesztened rá. Maximum ha az egymás melletti pontok nagyon eltérő Y értékkel rendelkeznek, de olyankor egy geyenes rendbe teszi a dolgot
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
BerbeckU - Tag | 506 hsz       Online status #75171   2007.11.23 12:05 GMT+1 óra  
Üdv mindenkinek! Látom azért van élet rendesen. Rég voltam már itt. Kaptam egy rém egyszerű feladatot, ami most jól jönne a visszarázódáshoz, sőt már inkább továbblépéshez.

Kezdetnek egy egyszerű függvényábrázoló program lenne, mindenféle rendezés nélkül egyszerű hatványfüggvényeket árbázolna. Megadják, hogy x a hanyadikont kell ábrázolni és kész.

DirectX-ben gondolkodom.

Nem nagyon írogattam még win ablakos dolgokat, úgyhogy az elejéről kell kezdenem.
A program lényeges részei, sorrendben:
- koordinára rendszer megalkotása (esetleg bekérném a paramétereit, meg a léptékeket a tengelyen)
- adatok bekérése (+ függvény színe)
- kiértékelés
- függvény felrajzolása

Ezután lehetne új föggvényt is rajzoltatni mellé, és még egyet + lenne egy törlés funkció ami visszaadná a szimpla koordináta rendszert.

Először egy egyszerű x-tengelyen végigfutó, pixeleket beszinező algoritmusra gondoltam. Mintha hallottam volna valahol, hogy ezt általában kulcspontokkal oldják meg, aztán arra görbét illesztenek, de lehet, hogy ez elsőre bonyolult lenne, ha létezik egyáltalán ez a módszer.

Segítségeteket pedig abban kérném, hogy hol találok anyagot,, vagy mondhattok konkrét fv-eket is aminek nézzek utána:
- adatok bekérésének alapvető módjai win ablakon keresztül (azt hiszem valami konzolszerűség lenne a legegyszerűbb, mondjuk az ablak alsó részén)
- pixelenkénti színezés DX-ben

A másik kérdésem amihez anyagot keresek, szövegfeldolgozásról szól. Tehát, hogy egy példát mondjak, egy egyenletrendező program. Ami végigmegy a "szövegen", részekre szedi (egyenlőség jel alapján két részre, majd zárójelek, összeadás, kivonás stb. alapján), majd a részeket kiértékeli, és azokkal dolgozik. Mondjuk ez a példa lehet, hogy túl nehéz lenne, de ilyesmi nagyon érdekel mostanság.

Segítségeteket előre is köszönöm.

___________
A lelkesedés az, ami a tudásnak ízt ad...


   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75167   2007.11.23 11:19 GMT+1 óra  
Az igazat megvallva, eddig én sem vettem észre, hogy nagyon ingadozna a mozgás sebessége, pedig eddig a glut-os megoldást használtam (ami kb ugyanilyen). A fizikával viszont voltak gondok, de az lehet hogy más miatt volt.. De ha látom, hogy nem tökéletes, akkor azért próbálom jobbra megírni.
Mert pár ms ingadozás tényleg nem sokat nyom a latba, de ha viszonylag egyszerűen ki lehet számolni sokkal pontosabban is, miért ne tenném?

Az időmérő osztályt pedig azt hiszem, megpróbálnám magam megírni. Igazából azzal voltam gondban, hogy mi legyen az alapok alapja, ami pontos adatokkal szolgál, pontosabbakkal mint a timeGetTime. Merthogy én eddig hallásból sem ismertem ezt a QueryPerformanceCounter-t, de így már talán én is ki tudok hozni belőle valamit.

   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #75164   2007.11.23 11:12 GMT+1 óra  
Hát, én csak azt láttam, hogy az fps számításhoz használtad. Amúgy én régebben becsaptam annyival, hogy addig nem számoltam idő különbséget, amíg megegyeztek, így elkerülhető a 10 frame 0 ms 1 frame X ms hibája a dolognak, és szerintem senki nem panaszkodott a játékaimra, hogy szaggatnának. A 2-3 ms annyi ingadozást okoz, hogy észre sem veszed.

Mindenesetre idén Játékfejlesztésből nekünk is tanítottáék hogy kell ilyen időmérő osztályt használni, ha kell, megoszthatom a kódját annak is. Bár van egy olyan érzésem, hogy nem teljesen professionális, de azért használható.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75156   2007.11.23 10:23 GMT+1 óra  
Asylum: köszi. De nem használok DX-et. Ha már egyszer oprendszer-függő, próbálom függetleníteni a grafikai API-tól. Viszont a rendszer logikáját látom a kódban, annyiból hasznos

Matzi: Az engem nem zavarna, ha az fps számlálóm nem lenne pontos, de ezt elsősorban nem arra használom. Azért kell nagyon pontosnak lennie, mert gyakorlatilag minden hsználná: fizika, animáció, mozgás, stb. És ahhoz nem elég egy egész szám, vagy néhány tizedesjegy... Mert pl ha 3ms telik el 2 frame között, akkor fps-re ugye 333.333-at kapok, ha meg 4ms telik el, akkor meg 250-et. Óriási különbség, így szerintem nagyon ingadozna minden.

Látom, ti már túl vagytok ezen, de én most írnám meg először normálisan.
Hátha van még valaki rajtam kívül, akinek ez új; szerintem ezzel pompásan el lehet indulni:
http://www.mindcontrol.org/~hplus/misc/simple-timer.html

Köszi mindenkinek a segítséget!

   
Matzi - Szerkesztő | 2526 hsz       Online status #75152   2007.11.23 09:39 GMT+1 óra  
gaborlabor:
A TimeGetTimeal is lehet körülbelülre rendesen számolni, egész egyszerűen meg kell mondani neki, hogy számolja a frame-ket, és akkor osztod el az eltelt idővel (b-a), ha az több mint valamennyi (mondjuk egy sec). Akkor nullázoa frame számlálót, és egyenlővé teszed az a-t b-vel és kész.
Nem pontos, de fps-hez elegendő.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Asylum - Törzstag | 5484 hsz       Online status #75151   2007.11.23 09:34 GMT+1 óra  
nah itt is vok.. még jo h nem dobom ki a régi kódokat..xna-s de semmi olyat nem használ ami dx ben nincs meg
nem lövök le tul nagy poént sztem mivel ugy se fejlesztem ezt tovább

http://people.inf.elte.hu/asylum/programming/XNA/QFPSCounter.htm
C++ fordítóval és macival alszom
http://darthasylum.blog.hu/
   
gaborlabor - Moderátor | 4449 hsz       Online status #75119   2007.11.23 06:50 GMT+1 óra  
Aham, értem. Köszi szépen.
Akkor megnézem ezt a QueryPerformanceFrequency/QueryPerformanceCounter duót, hátha én is ki tudok hozni belőle valamit.

   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] > 95 < [100] [105] [110] [115] [120] [125] [130] [135] [140] [142]