játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5484
FZoli:    4893
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2526

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2196
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] > 125 < [130] [135] [140] [142]
BerbeckU - Tag | 506 hsz       Online status #23093   2006.07.28 07:37 GMT+1 óra  
Üdv mindenkinek a fórumon!
Teljesen új vagyok itt az oldal. Szeretnék elkezdeni C++-ban programozni.
Azt azért érdemes tudni rólam, hogy az egészről semmit nem tudok.
PHP-ban tudok prgoramozni, úgy középszinten. Ettől függetlenül nyugodtan beszéljetek velem úgy mint a hülyével, mert még a játékfejlesztésshez, és a programozáshoz is az vagyok (kivéve PHP). :
Először is milyen programot szerezzek be/ töltsek le és honnan? Milyen fordítót szerezzek be, és hogyan működik egy fordító?
Szóval mire van szükségem ahhoz, hogy elkezdhessek programozni tanulni, és azután, miből lehet jól elkezdeni tanulni?
Azt hiszem ennyi lamer kérdés elég is szegény fejeteknek, nem terhellek titeket tovább.

Remélem valakinek van ideje és ad pár jó tanácsot, segítő kezet egy kezdőnek.

Előre is köszönöm.

___________
A lelkesedés az, ami a tudásnak ízt ad...


   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22876   2006.07.26 05:11 GMT+1 óra  
Szia!

Biztosan nem mert egyidoben csak az egyik api volt fennt a gepen es "kezzel" toroltem a maradvanyokat a geprol uninstall utan. termeszetesen a vc++ 2005-bol is kiszedtem/atirtam az eleresi utakat, tovabba a forraskodon is kellett modositani hiszen jelentos kulonbseg van a ket api kozott.

udv.
_thomas_
   
Lexx - Tag | 117 hsz       Online status #22861   2006.07.26 03:00 GMT+1 óra  
Szia!

Az FMODex és a 3.75-os FMOD távoli rokonok API-ilag.
A 3.75 a régi API az ex lenne az új. Ha a régi könyvtár jlenlétére "meggyógyult" akkor te az uj libbel probáltad a régi cucost összehozni.

Lexx
   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22799   2006.07.25 11:10 GMT+1 óra  
nos, ugy gondolom en mindent jol csinaltam. kiprobaltam az FMOD 3.75-os verziojat es lass csodat elsore sikerult....erdekes
   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22797   2006.07.25 10:34 GMT+1 óra  
Idézet
beast :
Esetleg próbáld meg, hogy progid elejére beszúrod, hogy
Kód:
#pragma comment (lib, "fmodex_vc.lib")

Én mindig igy linkelem a libeket, és ekkor nem kell matatni 60000 beállitás fül közt.



hat en megorulok! nem megy. fogalmam sincs miert.....leirom ide mit allitottam be:
a VC++ directories> include files>
C:\Program Files\FMOD SoundSystem\FMOD Programmers API\api\inc

VC++ directories > library files>
C:\Program Files\FMOD SoundSystem\FMOD Programmers API\api\lib

a kod pedig:

Kód:
#pragma comment (lib, "fmodex_vc.lib")
#include <iostream>
#include "fmod.hpp"
#include "fmod_errors.h"

using namespace std;

int main(){
FMOD_RESULT result;
FMOD::System *system;

result = FMOD::System_Create(&system);
if ( result != FMOD_OK ){
cout << "FMOD error" << endl;
exit(-1);
}

result = system->init(100, FMOD_INIT_NORMAL, 0);
if ( result != FMOD_OK ){
cout << "FMOD error 2" << endl;
}
}
   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22760   2006.07.25 04:34 GMT+1 óra  
hurraa! amint hazaertem melobol megnezem es nagyon bizom benne hogy menni fog nalam is! koszonom szepen a segitseget!
   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #22759   2006.07.25 04:33 GMT+1 óra  
Esetleg próbáld meg, hogy progid elejére beszúrod, hogy
Kód:
#pragma comment (lib, "fmodex_vc.lib")

Én mindig igy linkelem a libeket, és ekkor nem kell matatni 60000 beállitás fül közt.

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #22758   2006.07.25 04:32 GMT+1 óra  
Igen tudom, de én csak arra voltam kiváncsi, hogy nálam is doja-e ezt a linker hibát, amit nálad. Kedvedért odamásoltam az exe mellé a dll-t és müxik.

   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22751   2006.07.25 04:21 GMT+1 óra  
Idézet
beast :
Megcsináltam, leszedtem FMod SDK-t, VC2005 beizzit, Tools - Options - Project And Solutions - VC++ Directories - Includehoz az inc mappát libraryhez a lib mappát hozzáadom, kódodat be egy új projectbe, Project Properties - Linker - Input - Addition Dependencies - fmodex_vc.lib hozzáad, project build, no error, indulna progi, de fmodex.dll nincs.
No, a hiba, amit dob az linker hiba, tuti jól adtad meg a lib mappát? Jó helyre szurtad be a fmodex_vc.lib libet? Mert nálam az a kód, amit idemásoltál, simán lefordul.



hi!

koszi hogy foglalkozol a problemammal szerintem ez mindenkinek hasznos lehet! nos: termeszetesen lehetseges (ezek szerint igy van) hogy rosszul adtam meg/nem adtam meg a fmodex_vc.lib -et. megnezem. viszont ha minden baba nalad akkor miert nem fut? ha az exe mappajaba masolod a .dll akkor sem megy? csakmert emlekeim szerint a winfos a kovetkezo helyeken keresi automatikusan a dll.t: a program mappajaban, a system mappaban meg olyan helyeken amikre nem emlekszem
   
WToma - Szerkesztő | 635 hsz       Online status #22742   2006.07.25 03:12 GMT+1 óra  
Amúgy sajnos itt van valahol a C++ egyik legnagyobb rákfenéje, ha van 2 hét a progira, megírod 3 nap alatt a kódot és uán szenvedsz még 11 napot azzal, hogy összehozd az össze obskurus libet, feloldd a fordítók közti kompatibilitási problémákat és elátkozd az össze létező platformot...
És persze Murphy: a szabványos kód fog a legkevesebb helyen hibátlanul fordulni/működni...
Toma
Ez nem bug, hanem feature!
http://sohivatal.uw.hu
   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #22736   2006.07.25 02:06 GMT+1 óra  
Megcsináltam, leszedtem FMod SDK-t, VC2005 beizzit, Tools - Options - Project And Solutions - VC++ Directories - Includehoz az inc mappát libraryhez a lib mappát hozzáadom, kódodat be egy új projectbe, Project Properties - Linker - Input - Addition Dependencies - fmodex_vc.lib hozzáad, project build, no error, indulna progi, de fmodex.dll nincs.
No, a hiba, amit dob az linker hiba, tuti jól adtad meg a lib mappát? Jó helyre szurtad be a fmodex_vc.lib libet? Mert nálam az a kód, amit idemásoltál, simán lefordul.

   
bloodknife - Törzstag | 469 hsz       Online status #22724   2006.07.24 23:46 GMT+1 óra  
Kösz kihagynám... OpenAL forever
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22648   2006.07.24 02:06 GMT+1 óra  
Öööö, azt már megoldottam, kösz...
FMOD témában segítsen vki _thomas_-nak plz

FMOD probléma ITT

Én nem olyan régóta foglalkozom C++al, ez azért látszott a vektoros kérdésből is, FMOD nekem már kimarad... Ha hangot fogok csinálni már tuti DirectX, vagy OpenAL lesz...

Szóval, jár közöttünk FMOD szakértő?
   
kiskami - Tag | 265 hsz       Online status #22640   2006.07.24 00:59 GMT+1 óra  
Orphy: Lehet, hogy nem értem a problémádat, de a vector azért vektor, hogy legyen neki [] operátora:
pl.
std::vector < std::string > v(100);

v[12] = "izé";

vagy van a at() is, ami indextartomány ellenőrítz, és kivételt dob:

v.at(23) = "IZé";

// ja, látom neked beszúrás kell, ez meg nem az
[Silent Vertigo] { Solarah }
http://www.silentvertigo.hu
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22634   2006.07.24 00:13 GMT+1 óra  
Idézet
_thomas_ :
A problema meg mindig fenall. Kerek egy FMOD-ost jelenjen meg es segitsen bajbajutott tarsainak



Probléma részletesen ITT

   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22580   2006.07.23 13:43 GMT+1 óra  
Idézet
Orphy :
Na, akkor én is, mert
1 - látom, senki sem válaszolt még _thomas_-nak.
2 - nálam is kérdés...

Szóval:
MS VC++ 2005 alatt, hogyan tudom beállítani, hogy ha a projekt-ben csinálok egy mappát, és abba teszem a file-omat, akkor a vinyón is így csinálja?
Manuálisan kissé khmm idegesítő átpakolni...

Viszont szeretném, ha a forrásom szépen lenne elrendezve, hogy ha később elkezd nőni, ne essek pánikba, ha valamit meg kell találnom...

_thomas_ bocsi, FMOD-dal nem foglalkoztam, ha jár itt FMOD-os, lécci-lécci





A problema meg mindig fenall. Kerek egy FMOD-ost jelenjen meg es segitsen bajbajutott tarsainak
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22458   2006.07.22 04:34 GMT+1 óra  
Juhúúúúúúú, megvan

Kód:
v1_Iter = v1.begin()+5;
v1.insert(v1_Iter, 1111);


viszont a

Kód:
v1.insert(v1.begin()+5, 1111);


runtime hibát okoz... Miért? Elvileg a kettő totál ugyanaz...
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22447   2006.07.22 03:21 GMT+1 óra  
Akadt 1 kis gondom a vector-ral

Hogyan lehet pozícióra beszúrni, illetve megadott pozícióról törölni elemet?
Így próbáltam, de állandóan a megadott 5. helyett a 0.-at piszkálta

Kód:
#include <iostream>
#include <vector>

int main()
{
std::vector<int> v1;
std::vector<int>::iterator v1_Iter;

for(int i=0; i<=10; ++i)
{
v1.push_back(i);
}

for( v1_Iter = v1.begin(); v1_Iter != v1.end(); v1_Iter++)
{
std::cout << "v1: " << *v1_Iter << std::endl;
}

std::cout << "Size: "<< v1.size() << std::endl;

v1_Iter = v1.begin();
*v1_Iter = 5;

std::cout << "Iter: " << *v1_Iter << std::endl;

//v1.erase(v1_Iter);
v1.insert(v1_Iter, 1, 1111);

for(int i=0; i<v1.size(); ++i)
{
std::cout << "v1[" << i <<"]: " << v1[i] << std::endl;
}

system("pause");
return 0;
}


Köszi
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22432   2006.07.22 01:55 GMT+1 óra  
Hehe
Az MS pedig egy kiadványon belül sem következetes
   
ShAdeVampirE - Törzstag | 1313 hsz       Online status #22414   2006.07.21 14:52 GMT+1 óra  
Igen, de VC# != VC++
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22400   2006.07.21 11:15 GMT+1 óra  
Azért nem értem, mert ugyanez VC# 2005 alatt teljesen jól műxik
   
WToma - Szerkesztő | 635 hsz       Online status #22396   2006.07.21 11:05 GMT+1 óra  
Van egy olyan módszer, hogy "create project from existing source", akkor a könyvtárakat automatikusan kategóriává teszi, de egyébként nem tudom. A később hozzáadott könyvtárakat ez sem követi.
A VC proejkt kezelése számomra elég idegesítő, főleg a solution-ökkel kokbinálva amik nem egyebek gyűjtőknél, és semmi pluszt nem adnak csak még 2MB-nyi értelmetlen filet...
Toma
Ez nem bug, hanem feature!
http://sohivatal.uw.hu
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #22390   2006.07.21 10:36 GMT+1 óra  
Na, akkor én is, mert
1 - látom, senki sem válaszolt még _thomas_-nak.
2 - nálam is kérdés...

Szóval:
MS VC++ 2005 alatt, hogyan tudom beállítani, hogy ha a projekt-ben csinálok egy mappát, és abba teszem a file-omat, akkor a vinyón is így csinálja?
Manuálisan kissé khmm idegesítő átpakolni...

Viszont szeretném, ha a forrásom szépen lenne elrendezve, hogy ha később elkezd nőni, ne essek pánikba, ha valamit meg kell találnom...

_thomas_ bocsi, FMOD-dal nem foglalkoztam, ha jár itt FMOD-os, lécci-lécci
   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #22316   2006.07.20 12:16 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Akadt egy kis gondom az FMOD-al. Itt van ez a szimpla kis progi az FMOD tutorial részéből:

#include <iostream>
#include "fmod.hpp"
#include "fmod_errors.h"

using namespace std;

int main(){
FMOD_RESULT result;
FMOD:ystem *system;

result = FMOD:ystem_Create(&system);
if ( result != FMOD_OK ){
cout << "FMOD error" << endl;
exit(-1);
}

result = system->init(100, FMOD_INIT_NORMAL, 0);
if ( result != FMOD_OK ){
cout << "FMOD error 2" << endl;
}
}

A gond hogy ezt a hibaüzit dobja a VC++ 2005 ha build-elni próbálom (fordulni fordul):

1>------ Rebuild All started: Project: Fmod, Configuration: Release Win32 ------
1>Deleting intermediate and output files for project 'Fmod', configuration 'Release|Win32'
1>Compiling...
1>main.cpp
1>Linking...
1>main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol _FMOD_System_Create referenced in function "enum FMOD_RESULT __cdecl FMOD:ystem_Create(class FMOD:ystem * *)" (?System_Create@FMOD@@YA?AW4FMOD_RESULT@@PAPAVSystem@1@@Z)
1>main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol "public: enum FMOD_RESULT __thiscall FMOD:ystem::init(int,unsigned int,void *)" (?init@System@FMOD@@QAE?AW4FMOD_RESULT@@HIPAX@Z) referenced in function _main
1>D:\Temp\Fmod\Release\Fmod.exe : fatal error LNK1120: 2 unresolved externals
1>Build log was saved at "file://d:\Temp\Fmod\Fmod\Release\BuildLog.htm"
1>Fmod - 3 error(s), 0 warning(s)
========== Rebuild All: 0 succeeded, 1 failed, 0 skipped ==========

Gondolom valamit elfelejtettem linkelni. Mi lehet az? Ezt csináltam eddig: VC++ Directoriesnál az include fül alatt hozzáadtam az FMOD inc mappáját. A library résznél a lib mappát is. A projekt propertires>linker>input résznél hozzáadtam az fmodex_vc.lib-et. Mi hiányzik még?

Előre is köszönöm a segítséget! Egyébként szerintem jó lenne ha valaki csinálni egy hogyan konfiguráljuk a VC++ 2005-öt tutorialt. A Platform SDK, Directx SDK es FMOD konfigurálása lehetne benne a téma + esetleg a LUA.

Üdv.
_thomas_
   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #20175   2006.06.30 12:48 GMT+1 óra  
Huh, köszönöm szépen!

   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #20174   2006.06.30 12:48 GMT+1 óra  
Vagy aki szereti a tomor kriptikus kodot, az ir pl. egy ilyen fuggvenyt:


Kód:
bool toBool(const char* str, bool default=false) {
    return str ? (!stricmp(attr,"true"))  : default;
}


Hasznalata ha false-ot akarunk, ha nincs kitoltve:

Kód:
bool result = toBool(player->Attribute("canfly"));


Hasznalata ha true-t akarunk, ha nincs kitoltve:

Kód:
bool result = toBool(player->Attribute("canfly"), true);


Vagy valami ilyesmi.
   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #20170   2006.06.30 12:00 GMT+1 óra  
Idézet
beast :
Hell!
Akadt egy problémám tinyXML-lel, asszem ide passzol a kérdés legjobban.
Szóval, van egy xml fájlom, amiben meg vannak adva kül. beállitások, ezek közt van egész tipusú, szöveg, meg bool. Az első kettőt simán be tudom olvasni (QueryIntAttribute, Attribute), de a boollal nemtok mit kezdeni. A kérdés az lenne, hogy tinyXML-lel, hogy lehet beolvasni "false" vagy "true" értéket? Próbáltam int-ként majd tipuskonverzióval bool-lá alakitani, de egyszer a 0-t true-nak veszi, máskor meg a false-nak. Van erre vmi megoldás?
Ja, és még 1 dolog: const char* -t hogy tudnám char*-rá alakitani? Próbáltam const_cast-tal, de nem müxik, memcpy-val is próbálkoztam, de akkor a szöveg végére pár érdekes karakter kerül.
Előre is köszi!



Ha xml-ben egy ilyen tagod van:
Kód:
<player canfly="true" />

Akkor az attribútumot stringként kezelve át tudod konvertálni bool-á:
Kód:
bool canfly;
TiXmlElement *player=xmlDoc->FirstChildElement("player");
if(player)
{
  const char *attr=player->Attribute("canfly");
  if(attr)
  {
    if(stricmp(attr,"true")==0)
      canfly=true;
    else if(stricmp(attr,"false")==0)
      canfly=false;
    else
      printf("Hibás az attribútum értéke\n");
  } else
    printf("Nincs ilyen tag");


A const char* char*-á alakítására a const_cast nem jó megoldás, ha a változót módosítani is akarod, mivel a fordítód általában feltételezi, h. a const char* értéke nem fog változni. A módosíthatóvá tételhez át kell másolnod a stringet egy megfelelő méretű char*-ba. Ha null terminált a forrás stringed, akkor másolásához használd az strncpy-t (v. az strcpy-t ha tudod, h. forrás biztosan belefér a célstringbe). Ha nem null terminált a forrás(pl. bináris adat), akkor a memcpy-t kell használnod a megfelelő méret megadásával.

   
Hacker - Törzstag | 567 hsz       Online status #20125   2006.06.30 05:11 GMT+1 óra  
Idézet
beast :
Hell!
Akadt egy problémám tinyXML-lel, asszem ide passzol a kérdés legjobban.
Szóval, van egy xml fájlom, amiben meg vannak adva kül. beállitások, ezek közt van egész tipusú, szöveg, meg bool. Az első kettőt simán be tudom olvasni (QueryIntAttribute, Attribute), de a boollal nemtok mit kezdeni. A kérdés az lenne, hogy tinyXML-lel, hogy lehet beolvasni "false" vagy "true" értéket? Próbáltam int-ként majd tipuskonverzióval bool-lá alakitani, de egyszer a 0-t true-nak veszi, máskor meg a false-nak. Van erre vmi megoldás?
Ja, és még 1 dolog: const char* -t hogy tudnám char*-rá alakitani? Próbáltam const_cast-tal, de nem müxik, memcpy-val is próbálkoztam, de akkor a szöveg végére pár érdekes karakter kerül.
Előre is köszi!



Bár nem ismerem a tinyXML-t az int-es megoldásod jó lehet, de ne alakítsd át szerintem bool-á. Az int-el is el lehetne végezni a megfelelő logikai összehasonlításokat. Max. csináld meg manuálisan. Ha az érték nulla akkor a bool-nak adj false értéket ha pedig nem nulla akkor true-t. Én így tudnám elképzelni.
No [img] !
Programozz ne háborúzz!!!!

   
beast - Törzstag | 1241 hsz       Online status #20121   2006.06.30 04:23 GMT+1 óra  
Hell!
Akadt egy problémám tinyXML-lel, asszem ide passzol a kérdés legjobban.
Szóval, van egy xml fájlom, amiben meg vannak adva kül. beállitások, ezek közt van egész tipusú, szöveg, meg bool. Az első kettőt simán be tudom olvasni (QueryIntAttribute, Attribute), de a boollal nemtok mit kezdeni. A kérdés az lenne, hogy tinyXML-lel, hogy lehet beolvasni "false" vagy "true" értéket? Próbáltam int-ként majd tipuskonverzióval bool-lá alakitani, de egyszer a 0-t true-nak veszi, máskor meg a false-nak. Van erre vmi megoldás?
Ja, és még 1 dolog: const char* -t hogy tudnám char*-rá alakitani? Próbáltam const_cast-tal, de nem müxik, memcpy-val is próbálkoztam, de akkor a szöveg végére pár érdekes karakter kerül.
Előre is köszi!

   
Hacker - Törzstag | 567 hsz       Online status #20040   2006.06.29 08:13 GMT+1 óra  
Végre sikerült megnyitni a Platform SDK help fájlait . Egész jól vanak dokumentálva a dolgok.
No [img] !
Programozz ne háborúzz!!!!

   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #19985   2006.06.29 04:44 GMT+1 óra  
Köszi a választ! a Dx SDK-t leszedtem, sőt a Platform SDK-t is Az útmutatások alapján konfiguráltam is, viszont a d3d9.lib-et tuti nem adtam hozzá a projekthez! Valószínű tehát hogy ez lesz a hiba! Köszönöm a segítséget!
   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #19981   2006.06.29 04:33 GMT+1 óra  
Le kell töltened a DirectX SDK-t az msdnről, be kell állítani a tools/options/projects/vc++ directories-ban a dx sdk lib és include könyvtárait, majd linkelni kell a d3d9.lib-et az sdkból (project/properties/linker/input-nál lehet hozzáadni).

   
_thomas_ - Tag | 39 hsz       Online status #19980   2006.06.29 04:26 GMT+1 óra  
Hi!

A monster3d.freeweb.hu-ról szedtem le egy tutorialt és sikerült rögtön elakadnom. A progi egy ablakot hozna létre DirectX alatt, de valamit valszeg nem jól állítottam be mert ezt a hibát kapom:

1>Tutorial_1.cpp
1>Linking...
1>Tutorial_1.obj : error LNK2019: unresolved external symbol _Direct3DCreate9@4 referenced in function "long __cdecl InitD3D(struct HWND__ *)" (?InitD3D@@YAJPAUHWND__@@@Z)
1>.\Release/Tutorial_1__Direct3D_felulet_letrehozasa.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals
1>Build log was saved at "file://e:\szop\Release\BuildLog.htm"
1>Tutorial_1__Direct3D_felulet_letrehozasa - 2 error(s), 0 warning(s)
========== Rebuild All: 0 succeeded, 1 failed, 0 skipped ==========

Mit kell még beállítanom a VC++ 2005 Express Editionben hogy forduljon?

Üdv.
_thomas_
   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19973   2006.06.29 02:37 GMT+1 óra  
Nem találtam sajna, lehet már nem forgalmazzák...

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19972   2006.06.29 02:32 GMT+1 óra  
Idézet
Kredisoft :
Kiss Mariannak van egy C++ könyve ami a könyvespolcomon áll és én azzal meg voltam elégedve, ameddíg olvastam. Jó kiindulási alapot ad. Pláne az tetszett benne: Love is like Informatics, you cannot learn it from books. Remélem jól irtam.



Én azzal a könyvvel még nem találkoztam...
Viszont ha még kapható, és találsz róla némi infót esetleg neten, tedd be a linket, biztos jól fog jönni néhány embernek... A múltkor emléxem, h valaki pont könyvet keresett.
   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19971   2006.06.29 02:24 GMT+1 óra  
Kiss Mariannak van egy C++ könyve ami a könyvespolcomon áll és én azzal meg voltam elégedve, ameddíg olvastam. Jó kiindulási alapot ad. Pláne az tetszett benne: Love is like Informatics, you cannot learn it from books. Remélem jól irtam.

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19970   2006.06.29 02:22 GMT+1 óra  
Idézet
Kredisoft :
Hát a főiskoláról az a véleményem és az egyetemmel egyetemben is az hogy arra tanit meg hogy hogyan küzdj a tanulmányival a fasz tanárokkal és kitanít a csalás hazudás és jopofizás valamit köpönyegforgatás minden fortélyára Ezért van az hogy a titkos szervezetek is a legjobb "csalókat" akarom mondani tanulókat válogatja



A fősuli meg az egyetem arra jó, h a megfelelő irányvonalon belül megismerkedsz sok mindennel, hogy aztán el tudd dönteni, mivel szeretnél foglalkozni... Meg ad egy kicsit szélesebb látókört, ennyi.
A tantárgyakból pedig a legtöbb esetben nem kapsz annyit, h ha elhelyezkedsz a témában, ne kelljen még 1 csomó mindent pluszban megtanulnod hozzá...
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19968   2006.06.29 02:16 GMT+1 óra  
Ööööö, nemtom, nálunk fősulin pl erről nem emléxem, h lett volna szó.
A tanár örült, ha a nép egyáltalán felfogta a for-t számokkal...

C++ meg aztán pláne nem, csak Java, igaz, nem is műszaki szak.

Én speciel a C++t tutorból tanulom, van egy 21 napos Cpp tutorom angolul, ami sztem alapszinten veri a legtöbb magyar könyvet... Abból pl anno a pointer/referencia témát tökjól megértettem, míg a magyarokból...

Stroustrup könyve is megvan, jó is, csak tényleg nagyon tömör...
Szerintem inkább referenciának jó, ha tudod mit keresel, csak nem emléxel, pontosan hogy is van...

Legalábbis kezdő szinten tuti.
   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19966   2006.06.29 02:11 GMT+1 óra  
Hát a főiskoláról az a véleményem és az egyetemmel egyetemben is az hogy arra tanit meg hogy hogyan küzdj a tanulmányival a fasz tanárokkal és kitanít a csalás hazudás és jopofizás valamit köpönyegforgatás minden fortélyára Ezért van az hogy a titkos szervezetek is a legjobb "csalókat" akarom mondani tanulókat válogatja

   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #19965   2006.06.29 02:05 GMT+1 óra  
Idézet
Kredisoft :
Jah persze ilyenre is csak a Főiskolán tanitanak



Nem kell ehhez főiskolára járni, Bjarne Stroustrup "A C++ programozási nyelv" című könyve elég részletesen tárgyalja ezt is.

   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19963   2006.06.29 01:54 GMT+1 óra  
Jah persze ilyenre is csak a Főiskolán tanitanak

   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19962   2006.06.29 01:53 GMT+1 óra  
Elég perverz....
Mondjuk a taitóbácsi elmondta órán is hogy ez a for ez így mükszik, ki is próbáltuk akkor, azóta sem nagyon használtam. Viszont láttam C++-ban egy ilyen változatát a primszámkeresőnek, ha jól emléxem 9 sor volt összesen

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19958   2006.06.29 01:35 GMT+1 óra  
Idézet
predator :
Ilyenkor mondta anno a számtech tanárom, hogy a legtöbb programozó bármilyen nyelven tud FORTRAN-ban programozni
A C++ programozás ideális esetben nem csak a C++ szintaktikából, hanem a C++ filozófia elsajátításából is áll (itt most persze nem /csak/ a for ciklusról van szó)...



Fortranban? Annyira őkövületi, h csak névről ismerem, pedig még c64en kezdtem anno
Igazad van. jogos a "filozófia"... Gyakorlatban még nem láttam így használni a for-t, télleg meglepődtem, dehát mindig tanul vmit az ember
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19957   2006.06.29 01:31 GMT+1 óra  
Egyebkent a peldam lehet, hogy eroltetett volt, de a for ciklust tenyleg gyakran hasznaljak szamok nelkul. A gyakorlati eletben pl. az STL-es iteratorokat lehet szepen hasznalni for ciklusban.
   
predator - Tag | 14 hsz       Online status #19956   2006.06.29 01:16 GMT+1 óra  
Idézet
Orphy :
Uhh,

ez kemény
Erre nem is gondoltam, az ilyet mindig while-lal csináltuk


Ilyenkor mondta anno a számtech tanárom, hogy a legtöbb programozó bármilyen nyelven tud FORTRAN-ban programozni
A C++ programozás ideális esetben nem csak a C++ szintaktikából, hanem a C++ filozófia elsajátításából is áll (itt most persze nem /csak/ a for ciklusról van szó)...

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19949   2006.06.29 00:29 GMT+1 óra  
Uhh,

ez kemény
Erre nem is gondoltam, az ilyet mindig while-lal csináltuk
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19928   2006.06.28 14:50 GMT+1 óra  
Kicsit tomeny voltam, de ezen az oldalon erthetoen le van irva:

http://mathbits.com/MathBits/CompSci/looping/for.htm
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19926   2006.06.28 14:44 GMT+1 óra  
Idézet
Dzsó :
Nekem meg a FOR loop-al kapcsolatban van néhány hülye kérdésem:

1, Csak konkrét számmal kezdődhet és konkrét számmal érhet véget? Tehát ha mondjuk azt szeretném, hogy akkor kezdődjön el, ha pl.: i nagyobb mint 2, és akkor ér véget, ha i kisebb mint 10?

2, Lehet véletlenszámmal kezdeni és véletlenszámmal befejezni?

3, Csak egész számmal lehet kezdeni/befejezni?

Ne nézzetek hülyének, de ezeken márt régóta gondolkodom, és még nem találtam elfogadható magyarázatot.


A for ciklusnak nincs koze az egesz szamokhoz, de meg a szamokhoz sem, az mas kerdes, hogy altalaban szamokkal hasznaljak. Ugye az nyilvanvalo, hogy a while ciklusnak nincs koze a szamokhoz.

Megmutatom a for ciklus definiciojat:

Vegyuk a kovetkezo kodot:

Kód:
for(expression1; expression2; expression3) expression4;


ez ezt jelenti:

Kód:
expression1;
while(expression2)  {
    expression4;
    expression3;
}


Egy pelda, amikor nem szamokkal hasznalom a for ciklust:

Kód:
for(printf("******fejlec***********\n"); getCharFromUser() != 'e'; printf("alma\n"));


Ez az orultseg kiirja a fejlecet, majd ahanyszor nem 'e'-betut nyomunk le kiirja, hogy alma, majd ha 'e' betut nyomunk vegez.

Egyebkent mindez pontosan igy van C++-ban, Javaban es C#-ban is.

Ezt a hozzászólást nadam módosította (2006.06.28 14:53 GMT+1 óra, ---)
   
Dzsó - Tag | 274 hsz       Online status #19925   2006.06.28 14:35 GMT+1 óra  
OK, köszönöm. Tehát a lényeg az, hogy konkrét számokkal kell dolgozni, de ezeknek nem kell feltétlenül egész számoknak lenniük, és akár véletlenszámok is lehetnek.

Őszintén szólva eddig soha nem fordult elő velem olyan speciális eset, ahol ezeket alkalmazni lehetne, mindíg konkrét, egész számokkal dolgoztam.De már régóta érdekelt, hogy még milyen lehetőségei vannak a FOR-nak.

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19923   2006.06.28 14:28 GMT+1 óra  
A for ciklus valamitől valameddig típusú ciklus.
Ebből következik, hogy konkrét számokkal, az, hogy ezek véletlenszámok, vagy nem, igazából nem számít.

Általában:

Kód:
for( int i=0; i<10; ++i )
{
...
}


formában szokott előfordulni, ahol az int i=0 határozza meg a változót, és a kezdeti értéket a for ciklushoz, a középső a kilépési feltétel, az utolsó pedig a ciklusváltozó értékének módosítása a ciklus után.

Ez utóbbi természetesen nem csak i++, vagy ++i lehet, nyugodtan lehet azt is írni, h i=i+1. Az i++ azért terjed el, mert általában egyesével növekvő ciklusok fordulnak elő leggyakrabban, és az i++ kifejezés tömör, és elegáns. (De a ++i hatékonyabb)

Innen jön is a válasz a 3. kérdésedre:
nincsen feltétlenül egész számokhoz kötve sem a kezdés, sem a befejezés, sem a ciklusváltozó növelése, csökkentése

Viszont:
ha írsz 1 ilyet:

Kód:
for( int i=0; i<10; i-- )
{}


Az végtelen ciklust fog eredményezni. Ugyanígy az is, ha véletlenszámoknál a kezdőértéked magasabb a kilépési értéknél, és növelsz ciklus végén, vagy ha másik változót növelgetsz, mint amit a ciklus vizsgál. (Nem röhögni, egymásba ágyazott ciklusoknál kis figyelmetlenség, és bárkinek becsúszhat ).
Szóval a véletlenszámokkal csak óvatosan
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] > 125 < [130] [135] [140] [142]