játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5444
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2519

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2188
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] > 125 < [130] [135] [140] [141]
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19966   2006.06.29 02:11 GMT+1 óra  
Hát a főiskoláról az a véleményem és az egyetemmel egyetemben is az hogy arra tanit meg hogy hogyan küzdj a tanulmányival a fasz tanárokkal és kitanít a csalás hazudás és jopofizás valamit köpönyegforgatás minden fortélyára Ezért van az hogy a titkos szervezetek is a legjobb "csalókat" akarom mondani tanulókat válogatja

   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #19965   2006.06.29 02:05 GMT+1 óra  
Idézet
Kredisoft :
Jah persze ilyenre is csak a Főiskolán tanitanak



Nem kell ehhez főiskolára járni, Bjarne Stroustrup "A C++ programozási nyelv" című könyve elég részletesen tárgyalja ezt is.

   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19963   2006.06.29 01:54 GMT+1 óra  
Jah persze ilyenre is csak a Főiskolán tanitanak

   
Kredisoft - Tag | 194 hsz       Online status #19962   2006.06.29 01:53 GMT+1 óra  
Elég perverz....
Mondjuk a taitóbácsi elmondta órán is hogy ez a for ez így mükszik, ki is próbáltuk akkor, azóta sem nagyon használtam. Viszont láttam C++-ban egy ilyen változatát a primszámkeresőnek, ha jól emléxem 9 sor volt összesen

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19958   2006.06.29 01:35 GMT+1 óra  
Idézet
predator :
Ilyenkor mondta anno a számtech tanárom, hogy a legtöbb programozó bármilyen nyelven tud FORTRAN-ban programozni
A C++ programozás ideális esetben nem csak a C++ szintaktikából, hanem a C++ filozófia elsajátításából is áll (itt most persze nem /csak/ a for ciklusról van szó)...



Fortranban? Annyira őkövületi, h csak névről ismerem, pedig még c64en kezdtem anno
Igazad van. jogos a "filozófia"... Gyakorlatban még nem láttam így használni a for-t, télleg meglepődtem, dehát mindig tanul vmit az ember
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19957   2006.06.29 01:31 GMT+1 óra  
Egyebkent a peldam lehet, hogy eroltetett volt, de a for ciklust tenyleg gyakran hasznaljak szamok nelkul. A gyakorlati eletben pl. az STL-es iteratorokat lehet szepen hasznalni for ciklusban.
   
predator - Tag | 14 hsz       Online status #19956   2006.06.29 01:16 GMT+1 óra  
Idézet
Orphy :
Uhh,

ez kemény
Erre nem is gondoltam, az ilyet mindig while-lal csináltuk


Ilyenkor mondta anno a számtech tanárom, hogy a legtöbb programozó bármilyen nyelven tud FORTRAN-ban programozni
A C++ programozás ideális esetben nem csak a C++ szintaktikából, hanem a C++ filozófia elsajátításából is áll (itt most persze nem /csak/ a for ciklusról van szó)...

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19949   2006.06.29 00:29 GMT+1 óra  
Uhh,

ez kemény
Erre nem is gondoltam, az ilyet mindig while-lal csináltuk
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19928   2006.06.28 14:50 GMT+1 óra  
Kicsit tomeny voltam, de ezen az oldalon erthetoen le van irva:

http://mathbits.com/MathBits/CompSci/looping/for.htm
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19926   2006.06.28 14:44 GMT+1 óra  
Idézet
Dzsó :
Nekem meg a FOR loop-al kapcsolatban van néhány hülye kérdésem:

1, Csak konkrét számmal kezdődhet és konkrét számmal érhet véget? Tehát ha mondjuk azt szeretném, hogy akkor kezdődjön el, ha pl.: i nagyobb mint 2, és akkor ér véget, ha i kisebb mint 10?

2, Lehet véletlenszámmal kezdeni és véletlenszámmal befejezni?

3, Csak egész számmal lehet kezdeni/befejezni?

Ne nézzetek hülyének, de ezeken márt régóta gondolkodom, és még nem találtam elfogadható magyarázatot.


A for ciklusnak nincs koze az egesz szamokhoz, de meg a szamokhoz sem, az mas kerdes, hogy altalaban szamokkal hasznaljak. Ugye az nyilvanvalo, hogy a while ciklusnak nincs koze a szamokhoz.

Megmutatom a for ciklus definiciojat:

Vegyuk a kovetkezo kodot:

Kód:
for(expression1; expression2; expression3) expression4;


ez ezt jelenti:

Kód:
expression1;
while(expression2)  {
    expression4;
    expression3;
}


Egy pelda, amikor nem szamokkal hasznalom a for ciklust:

Kód:
for(printf("******fejlec***********\n"); getCharFromUser() != 'e'; printf("alma\n"));


Ez az orultseg kiirja a fejlecet, majd ahanyszor nem 'e'-betut nyomunk le kiirja, hogy alma, majd ha 'e' betut nyomunk vegez.

Egyebkent mindez pontosan igy van C++-ban, Javaban es C#-ban is.

Ezt a hozzászólást nadam módosította (2006.06.28 14:53 GMT+1 óra, ---)
   
Dzsó - Tag | 274 hsz       Online status #19925   2006.06.28 14:35 GMT+1 óra  
OK, köszönöm. Tehát a lényeg az, hogy konkrét számokkal kell dolgozni, de ezeknek nem kell feltétlenül egész számoknak lenniük, és akár véletlenszámok is lehetnek.

Őszintén szólva eddig soha nem fordult elő velem olyan speciális eset, ahol ezeket alkalmazni lehetne, mindíg konkrét, egész számokkal dolgoztam.De már régóta érdekelt, hogy még milyen lehetőségei vannak a FOR-nak.

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19923   2006.06.28 14:28 GMT+1 óra  
A for ciklus valamitől valameddig típusú ciklus.
Ebből következik, hogy konkrét számokkal, az, hogy ezek véletlenszámok, vagy nem, igazából nem számít.

Általában:

Kód:
for( int i=0; i<10; ++i )
{
...
}


formában szokott előfordulni, ahol az int i=0 határozza meg a változót, és a kezdeti értéket a for ciklushoz, a középső a kilépési feltétel, az utolsó pedig a ciklusváltozó értékének módosítása a ciklus után.

Ez utóbbi természetesen nem csak i++, vagy ++i lehet, nyugodtan lehet azt is írni, h i=i+1. Az i++ azért terjed el, mert általában egyesével növekvő ciklusok fordulnak elő leggyakrabban, és az i++ kifejezés tömör, és elegáns. (De a ++i hatékonyabb)

Innen jön is a válasz a 3. kérdésedre:
nincsen feltétlenül egész számokhoz kötve sem a kezdés, sem a befejezés, sem a ciklusváltozó növelése, csökkentése

Viszont:
ha írsz 1 ilyet:

Kód:
for( int i=0; i<10; i-- )
{}


Az végtelen ciklust fog eredményezni. Ugyanígy az is, ha véletlenszámoknál a kezdőértéked magasabb a kilépési értéknél, és növelsz ciklus végén, vagy ha másik változót növelgetsz, mint amit a ciklus vizsgál. (Nem röhögni, egymásba ágyazott ciklusoknál kis figyelmetlenség, és bárkinek becsúszhat ).
Szóval a véletlenszámokkal csak óvatosan
   
Dzsó - Tag | 274 hsz       Online status #19920   2006.06.28 14:09 GMT+1 óra  
Nekem meg a FOR loop-al kapcsolatban van néhány hülye kérdésem:

1, Csak konkrét számmal kezdődhet és konkrét számmal érhet véget? Tehát ha mondjuk azt szeretném, hogy akkor kezdődjön el, ha pl.: i nagyobb mint 2, és akkor ér véget, ha i kisebb mint 10?

2, Lehet véletlenszámmal kezdeni és véletlenszámmal befejezni?

3, Csak egész számmal lehet kezdeni/befejezni?

Ne nézzetek hülyének, de ezeken márt régóta gondolkodom, és még nem találtam elfogadható magyarázatot.

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19900   2006.06.28 11:59 GMT+1 óra  
Kis nyomozás után:

Az Irrlicht-ben van egy CreateDeviceEx is, abban lehet megadni window handle-t is, igazából az elsőt javasolják. -> Ha átírom staticra, korlátozom a "motort"

De vajon miért nem tudtam mindezt az előző hsz-emhez hozzáfűzni?
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19899   2006.06.28 11:44 GMT+1 óra  
Egyébként...

Nem lehet, h jobban járok, ha static-ban írom?
Ha példányosítható, akkor lehetne vele több ablakra vagy panelre renderelni, de...

Úgy általában erre szükség van?

Nézegettem itt most 1 másik motort, az pl staticban volt...

Az Irrlicht megoldása:
Kód:
IrrlichtDevice *device =
createDevice(EDT_SOFTWARE, dimension2d<s32>(640, 480), 16,
false, false, false, 0);


a createDevice-ot nem kerestem meg, és igazából a visszakapott pointer alapján akár több device is létrehozható lenne, a paraméterezése miatt viszont gyanús, h ez is static-ban kezeli...

Valamiért kezd úgy tűnni, h a static-os megoldás a bevett szokás
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19898   2006.06.28 11:25 GMT+1 óra  
Köszi

Predator megoldása nagyon szimpatikus, ki is próbáltam
A NULL teszten át is ment a cucc

A következő sorba viszont belehalt:

Kód:
if( !m_D3DDevicePtr )
{
return;
}

m_D3DDevicePtr->BeginScene();
...


Bár az init lefutott, a D3DDevice is sikeresen létrejött, a következő furcsaság jött elő:
Ha a WM_Paint hívta meg a render()-t, valami teljesen más cím volt a D3DDevice pointer-ben, mint aminek lennie kellett volna.
Ha a game loop hívta meg, akkor minden ok...

Micsoda izgalmas nyelv ez a C++.
   
predator - Tag | 14 hsz       Online status #19896   2006.06.28 10:37 GMT+1 óra  
SetWindowLong
GetWindowLong

Ezzel lehet az ablak paramétereit beállítani, többek között van user data is, és a Window Long mindig pont akkora, hogy egy pointer elférjen benne (tehát 64 bites rendszeren 64 bites lesz). WM_CREATE-nél a user data-hoz eltárolod az engine-re mutató pointert, minden más message-nél pedig előkotrod. Így lehet akárhány ablakod, akárhány engined, és nem kell táblázatból sem keresgélni.

   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #19894   2006.06.28 10:21 GMT+1 óra  
nadam megoldása több ablakra is műküdik, de ha csak egy ablakot használsz akkor egy statikus változós megoldás egyszerűbb:
Kód:
static LRESULT Engine::WindowProc(...)
{
  //a statikus változónk a függvényből kilépés után is megtartja az értékét
  static Engine *self = NULL;
  switch(message)
  {
    case WM_CREATE:
      self=((LPCREATESTRUCT)lparam)->lpCreateParams;
      break;
    case WM_PAINT:
      self->Render();
      break;
    ....
  }
}

   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19890   2006.06.28 09:46 GMT+1 óra  
Idézet
Orphy :
Elküldtem.


Valaszoltam is.
Ide is leirom, hogy tobbiek is tudjanak segiteni:
A problema az, hogy a WM_CREATE eseten kapodmeg csak az lParam erteket. De neked a WM_PAINT eseten kellene eldontened, hogy most melyik Engine instance-ot kellene hasznalni...
A WM_PAINT eseten viszont az lParam definialtatlan.

En ugy csinalnam, hogy lenne egy statikus kontenerem, es a hWnd alapjan keresnem ki az Engine instanceot, hiszen a hWnd-t minden uzenethez megkapjuk: ez azonositja egyertelmuen az ablakot.

De mar nagyon regen nem foglalkoztam a Win32 kozvetlen programozasavel, szoval, ha valaki jobban benne van, es van jobb otlete, az szoljon.

Ezt a hozzászólást nadam módosította (2006.06.28 09:51 GMT+1 óra, ---)
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19888   2006.06.28 08:50 GMT+1 óra  
Elküldtem.
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19883   2006.06.28 08:18 GMT+1 óra  
Jo otlet, hogy parhuzamosan csinalod mindket nyelvben: igy tudsz sebessegosszehasonlitasokat csinalni. Ha csinalsz ilyen osszehasonlitasokat, engem majd erdekel az eredmeny!

Nincs msn-em, de kuldd el emailben a nadam kukac freemail pont hu -ra.
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19875   2006.06.28 07:49 GMT+1 óra  


Én is elsősorban C#-os vagyok, csak rámjött, h megtanulom a DX-et, és bevette magát a fejembe a perverz gondolat, h mi lenne, ha akkor párhuzamosan tenném ezt C# és C++ alatt... Főleg, h Cpp-vel régebben, és kevesebbet foglalkoztam, mint C#-al, és szeretném kicsit szintre hozni azt is.

A kódot át tudom küldeni, hamar át is futható, tegnap kezdtem el a Cpp-s verziót.
Eddig csak egy full alap windows ablak, d3d init, és a renderben egy törlés kékkel van benne, semmi más.

Vegyél fel msn-re, és átküldöm:
orphy@theend.hu

Kösz a segítséget!
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19874   2006.06.28 07:26 GMT+1 óra  
(Mondjuk pont az ilyen dolgok miatt nem hasznalok C++-t ha a sebessegigeny nem koveteli meg.)
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19873   2006.06.28 07:23 GMT+1 óra  
Idézet
Orphy :
Báááár, egyes példányokban az adatok változnak, a kód nem, és a this-t a változóhoz használja (itt, először), úgyhogy innen nézve lehet jogos...

Már nagyon hozzászoktam, h más nyelveknél ilyenkor a típuskényszeres sornál esik szét...


A C++ tervezesenel mindig egyertelmuen a sebesseg volt a legfontosabb szempont. A runtime ellenorzesek nem jellemzok a C++-ra, amit lehet compile time ellenorizni azt ellenorzik compile time, de a 'draga' runtime idot nem pazarolja ilyesmire.

Legjobb lenne, ha megmutatnad a kodot, igy latatlanban sajnos nincs otletem.
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19871   2006.06.28 06:59 GMT+1 óra  
Hmmm,

kicsit furcsa, de végülis...
Akkor ezek szerint pointerre nincsen típusellenőrzés (eddig ok), de mivel a Render() nem static, ezért nekem furcsa, h rossz pointer esetében beleugrik... Báááár, egyes példányokban az adatok változnak, a kód nem, és a this-t a változóhoz használja (itt, először), úgyhogy innen nézve lehet jogos...

Már nagyon hozzászoktam, h más nyelveknél ilyenkor a típuskényszeres sornál esik szét, h nem tudja parzolni...

Akkor valszeg ott van a baj, h a CreateWindow() Lparam paraméterénél rosszul adtam meg a this-t?

Csak simán beírtam, h this. Merthogy pointert kell átadni, és az pointer.
De akkor ezexerint kell vmit trükközni vele?
   
nadam - Törzstag | 364 hsz       Online status #19866   2006.06.28 06:17 GMT+1 óra  
Ez a kod, nem?

((AngelWing::Engine*)lParam_in)->Render();

Szerintem az ((AngelWing::Engine*)lParam_in) mutato elmutat a memoriaban valahova.

Idézet
Orphy :
ÖÖööö,

ha nem jön létre rendesen, a tagfüggvényét sem tudnám meghívni, nem?



A fuggvenybe belemegy akkor is, ha a 'this' teljesen fals helyre mutat. Viszont az elso member eleresnel fel is hasznalja a 'this'-t: ez mar memoriaolvasas, es akkor jon a crash.
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19827   2006.06.28 01:09 GMT+1 óra  
ÖÖööö,

ha nem jön létre rendesen, a tagfüggvényét sem tudnám meghívni, nem?
   
WToma - Szerkesztő | 635 hsz       Online status #19825   2006.06.28 01:03 GMT+1 óra  
Ilyen nekem akkor szok előfordulni, ha nem jött létre rendesen az az objektum, aminek a tagfüggvényét meghívtam. Nézd meg debuggerben, hogy az Engine példánya rendesen meg van-e csinálva (pl. quickWatch-ban ha sok a piros kérdőjel akkor vmi nem kóser... )
Toma
Ez nem bug, hanem feature!
http://sohivatal.uw.hu
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19820   2006.06.28 00:32 GMT+1 óra  
Nah, még 1 kérdés:

Engine konstruktor:

Kód:
m_D3DPtr = NULL;
m_D3DDevicePtr = NULL;


ezek után ha a WindowProc-ból a VK_Paint-nél meghívom az Engine::Render()-t,
kapok egy acces violation error-t, cannot read from memory adress at 0x00048...

Ez a Render() első soránál jön elő:

Kód:
if( !m_D3DDevicePtr )
{
return;
}
...


Nem értem, az m_D3DDevicePtr-t beállítottam NULL pointerre a konstruktorban, a kód meg pont arra vizsgál, h NULL-e... De akkor miért száll el?

És csak a WinProc-nál csinálja, ha ott kikommentezem, akkor a normál Render() hívással a game loop-ban semmi gáz... Viszont ha a VK_Paint is hívja, akkor +fps nyerhető...

Kösz
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19785   2006.06.27 12:19 GMT+1 óra  
Öööö, bocs, közben rájöttem, h a render-ből még nem csináltam egy üres függvényt sem.
Így már fordul
   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19783   2006.06.27 12:14 GMT+1 óra  
Hmmm, és a WindowProc()-ban az LPARAM-ban átpasszolt this-t hogyan tudom használni?

Alapértelmezettben nem veszi be, ha castolom Engine*-re, akkor meg a linker sír:

Kód:
((AngelWing::Engine*)lParam_in)->Render();


Error 1 error LNK2001: unresolved external symbol "public: void __thiscall AngelWing::Engine::Render(void)" (?Render@Engine@AngelWing@@QAEXXZ) engine.obj

Error 2 fatal error LNK1120: 1 unresolved externals D:\Moonlight\_Projektek_\AngelWing C++\AngelWing_Cpp\Debug\AngelWing_Cpp.exe 1

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19780   2006.06.27 11:57 GMT+1 óra  
Köszi

Rá nem jöttem volna, h ez a baj...
   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #19779   2006.06.27 11:56 GMT+1 óra  
Azért írja mert egy unicode-os stringnek egy ascii literálttal akarsz értéket adni. A visc2005 projectketben alapértelmezésben be van kapcsolva a unicode használata, ha nem akarsz unicodeot akkkor a project properties/general/character set-et állítsd use multi-byte-ra.

   
Hacker - Törzstag | 567 hsz       Online status #19777   2006.06.27 11:51 GMT+1 óra  
Mivel UNICODE-os betűk vannak beállítva. A Project Settings-nél lehet ezt beállítani. Sajnos így fejből nem tudom, hogy hol van ez .
No [img] !
Programozz ne háborúzz!!!!

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19773   2006.06.27 11:36 GMT+1 óra  
Oksi, kösz kipróbálom

Még 1 kérdés, ami nekem fura...

Kód:
WndClass.lpszClassName = "ANGELWING";


illetve a CreateWindow esetében a string-es (pontosabban const char*-os) értékadásokkal gond van Visual C++ 2005 alatt:

Error 1 error C2440: '=' : cannot convert from 'const char [10]' to 'LPCWSTR'

Visual C++ 2003 alatt ez ment...
Ez miért van?
   
Eagle_Lor - Tag | 54 hsz       Online status #19765   2006.06.27 10:31 GMT+1 óra  
A gond az h. nem staticként deklaráltad a WindowProc rutinodat, ezzel már mennie kell:

Kód:
class Engine{
  public:
    static LRESULT __stdcall WindowProc(HWND hWnd,UINT message,
    WPARAM wpar,LPARAM lpar);
};


A static függvények azonban csak az osztály static tagjaihoz férnek hozzá, hogy egy osztálypéldány tetszőleges tagjához hozzá férj át kell adni vhogy egy this mutatót a függvényednek. Erre pl. a CreateWindow lparam paraméterét használhatod.

   
Orphy - Törzstag | 1893 hsz       Online status #19762   2006.06.27 09:46 GMT+1 óra  
Hello,

lenne 1 "1xü" kérdésem:

Hogyan lehet a WindowProc-ot saját osztályon belülre implementálni?

A
Kód:
WndClass.lpfnWndProc = AngelWing::Engine::WindowProc;

sorra a köv hibaüzit kapom:

error C2440: '=' : cannot convert from 'LRESULT (__stdcall AngelWing::Engine::* )(HWND,UINT,WPARAM,LPARAM)' to 'WNDPROC'

Köszi
   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19756   2006.06.27 08:20 GMT+1 óra  
oksi, akkor köszi szépen

   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #19754   2006.06.27 08:16 GMT+1 óra  
Idézet
gabooka :
hát köszi szépen, megnézem hogy honnan tudom megszerezni azt a könyvet! hány éves is vagy? ha nem lenne nagy gáz felvehetnénk egymást msnre, mert úgy látom, Te sokat tudnál nekem segíteni


16 de benne van a profilomba. Felőlem nyugodtan az már más kérdés hogy mennyit tudok majd segíteni, az oldal tele van nálam milliószor nagyobb koponyákkal akik tapasztaltabbak és jobban vágják az egészet. De amennyit tudok annyit szívesen segítek.
Reality is almost always wrong. - House

   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19753   2006.06.27 08:11 GMT+1 óra  
hát köszi szépen, megnézem hogy honnan tudom megszerezni azt a könyvet! hány éves is vagy? ha nem lenne nagy gáz felvehetnénk egymást msnre, mert úgy látom, Te sokat tudnál nekem segíteni

   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #19750   2006.06.27 08:06 GMT+1 óra  
Idézet
gabooka :
hmm... valahogy sejtettem ehez is tudnál mondani valami használható könyvet?


Én spec a Sipos Marianna féle "A Visual C++ és az MFC" címü könyvből tanultam, az alapokat el is magyarázta jól csak mára már kissé elavult és nagyon az MFC-re koncentrál, nem mutat meg sokmindent az MFC nélküli win programozásból. Viszont sztem az alapokat jól adja. Én utána ezerrel MSDN-t olvasgatam.
Reality is almost always wrong. - House

   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19749   2006.06.27 07:55 GMT+1 óra  
hmm... valahogy sejtettem ehez is tudnál mondani valami használható könyvet?

   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #19748   2006.06.27 07:51 GMT+1 óra  
Idézet
gabooka :
oksi, az a könyv is itt pihen nálam, csak eddig az nem kapott túl sok figyelmet, de most akkor megnézegetem! akkor egy konkrét kérdés: hogy tudok windowsos ablakokat létrehozni, ehez valami leírást tudtok mondani? mert ezek a könyvek csak a "karakteres felületet" részletezik (pascalban így mondják nem tudom helyes e cpp-ben)


A Win-es ablak létrehozása már kicsit bonyolultabb, a Win programozásról már külön könyvek szólnak.
Reality is almost always wrong. - House

   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19747   2006.06.27 07:41 GMT+1 óra  
oksi, az a könyv is itt pihen nálam, csak eddig az nem kapott túl sok figyelmet, de most akkor megnézegetem! akkor egy konkrét kérdés: hogy tudok windowsos ablakokat létrehozni, ehez valami leírást tudtok mondani? mert ezek a könyvek csak a "karakteres felületet" részletezik (pascalban így mondják nem tudom helyes e cpp-ben)

   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #19746   2006.06.27 07:29 GMT+1 óra  
Idézet
gabooka :
Igen, azzal a könyvvel, csak annyi bajom van, hogy nincsenek benne feladatok. Itt van a polcomon a könyv, elkezdtem olvasni, de nagyon tömör, és semmi gyakorlat nincs benne. És inkább arra lenne szükségem, és amikor meg nem megy valami, megnézem ebben a könyvben milyen megoldások vannak rá, de nem találok sheol olyan könyvet, amiben feladatok lennének c++-hoz.


Objektum-orientált programozás C++ nyelven (Computerbooks). Példákon és feladatokon keresztül megy az egész könyv végig az OOP és a C++ alapjain.
Reality is almost always wrong. - House

   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19745   2006.06.27 07:25 GMT+1 óra  
De egyébként köszi

   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19744   2006.06.27 07:25 GMT+1 óra  
Igen, azzal a könyvvel, csak annyi bajom van, hogy nincsenek benne feladatok. Itt van a polcomon a könyv, elkezdtem olvasni, de nagyon tömör, és semmi gyakorlat nincs benne. És inkább arra lenne szükségem, és amikor meg nem megy valami, megnézem ebben a könyvben milyen megoldások vannak rá, de nem találok sheol olyan könyvet, amiben feladatok lennének c++-hoz.

   
WToma - Szerkesztő | 635 hsz       Online status #19738   2006.06.27 06:49 GMT+1 óra  
Szerintem, ha már ismered a pascalt és a programozás alapjait, akkor te megpróbálkozhatsz a Stroustroup-féle könyvvel (A C++ programozási nyelv, ~10e Ft).
Bár lehet, hogy előbb célszerű kissé megismerni a C-stílusú szintaktikát (pl. a PHP-n keresztül).
Van még a "Programozzunk C++ nyelven" c. könyv amit én nem ismerek, de lehet hogy nem rossz.
Toma
Ez nem bug, hanem feature!
http://sohivatal.uw.hu
   
gabooka - Tag | 7 hsz       Online status #19722   2006.06.27 04:56 GMT+1 óra  
Sziasztok!

Most szeretném így nyár alkalmával elkezdeni a c++ megtanulását! Tudom nem lesz könnyű dolgom, de egyszer el kell kezdeni, ha igazi játékfejlesztő akarok lenni! Eddig 3 könyvet néztem meg magamnak, de egyik sem nyerte el túlságosan a tetszésemet! Programozó suliba járok, pascal nyelvben mondhatni már "profi" vagyok, írtam kis fallabda szerű játékot, viszont valami komolyabb nyelvvel is szeretnék megismerkedeni. Érdekelne a véleményetek, hogy mivel kezdjem el a c++-t, milyen könyvet ajánlotok, milyen feladatokon keresztül tudom megismerni ezt a nyelvet? A cél ki van tűzve, JÁTÉKOT akarok írni, de előbb szeretném megtanulni azt c++-ban, amit tudok pascalban is, mert első ránézésre elég bonyolultnak tűnik. (persze azt is látom szerencsére hogy sok hasonlóság van ) Tudtok nekem segíteni?

Várom a válaszokat, remélem nem sok zagyvaságot írtam le )
Gaboo

   
WToma - Szerkesztő | 635 hsz       Online status #19282   2006.06.24 02:55 GMT+1 óra  
OS alatt: koknrétan milyen Win? (9x/Me, XP, SP1,2 ?)
Toma
Ez nem bug, hanem feature!
http://sohivatal.uw.hu
   
Frissebbek | Korábbi postok
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [15] [20] [25] [30] [35] [40] [45] [50] [55] [60] [65] [70] [75] [80] [85] [90] [95] [100] [105] [110] [115] [120] > 125 < [130] [135] [140] [141]