játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5448
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2520

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2188
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
> 1 <
monostoria - Törzstag | 3284 hsz       Online status #34950   2006.11.02 12:42 GMT+1 óra  
Nem tudtam hová is tartozik igazán, ezért ide teszem
egy kis olvasnivaló
Engem csak két szakma érdekel... basszak ma, vagy ne basszak ma...
   
TPG - Tag | 3402 hsz       Online status #18689   2006.06.19 06:32 GMT+1 óra  
Idézet
ferchild :
KI MIT TUD AZ ULTRASHADOW-RÓL? MIÉRT IS JÓ EZ? HOGY KELL HASZNÁLNI? STB...
KÖSZI


http://developer.nvidia.com/object/geforce_6_series_tech_briefs.html Itt van egy pdf az UltraShadow II-ről. A DoomIII-on keresztül mutatja be az egészet, nem olvastam el de ahogy nézem egész jó.
Reality is almost always wrong. - House

   
ferchild - Törzstag | 815 hsz       Online status #18678   2006.06.19 04:21 GMT+1 óra  
KI MIT TUD AZ ULTRASHADOW-RÓL? MIÉRT IS JÓ EZ? HOGY KELL HASZNÁLNI? STB...
KÖSZI
Feci Barath (by Kuz)
XD
http://már nem elérhető...új lesz
   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5621   2006.02.22 10:25 GMT+1 óra  
Bocsi, nem fogalmaztam elég világosan. Nem azt mondtam hogy az érdekel, hogy az OpenGL/D3D hogyan működik a hiper-szuper módszereikkel. Csak azt hogy az alapok mégis hogy működnek. Leképzés, face-culling, textúrázás, ilyenek. Az opengl-el kapcsolatban nekem bőven elég hogy látom hogy működik.


   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5620   2006.02.22 09:38 GMT+1 óra  
Nem is mondhattam volna szebben
Azért még annyit, h jó tudni mi hogyan, de tudni kell hol a határ, a még megéri, és a már felesleges között.

------------------------------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5619   2006.02.22 04:57 GMT+1 óra  
"Engem ez a téma mindig érdekelt, hogy mi történik a jó kis OpenGL avagy Direct3D által elrejtett háttérben."

Azt sose fogod megtudni igazán, hacsak nem húzol le ATi-nál, nVidia-nál, SGI-nél vagy 3DLabs-nál 5-6 évet. Az már annyira hardware-közeli és annyira optimalizált dolog, hogy sose fogod tudni reprodukálni.

Az egyetemen is tanítják pl a NURBS-öt, mégse láttam senkit, aki használta volna valamire. 2006-ot írunk, az informatika már nem jár gyerekcipőben, hogy megérje mindig, mindent az alapoktól. Szóval lehet, hogy érdekel a dolog az alapoktól, de gondolj bele, hogy akik az OpenGL-t fejlesztették, azok fél életüket szánták rá. Te mennyi időt akarsz rá szánni? Vagy sokat kell, vagy semennyit, mert felesleges...

------------------------------------------------------------
[url=http://maniac.iceglow.com> OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog[/url]

   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5618   2006.02.21 23:31 GMT+1 óra  
DX már biztos h van alá, vhol olvastam is róla, de azt nemtudtam h OGL is van. Hiába, mégse lehet scak úgy megölni szegény technológiát

------------------------------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5617   2006.02.21 14:08 GMT+1 óra  
Idézet
Jedi írta:
Ez igaz, de megkell találni a határt, hacsak nem az a célod, h OGL v DX fejlesztők közé állj be, különben olyan dolgokat nem tanulsz meg, amik meg a gáma prog.hoz kellenének -> DX / OGL gyakorlás is elég fontos

Pontosan, meg kell találni az egyensúlyt. Aki csak az API-ra gyúr, az sem fog komolyabb játékot írni, mert kell oda az elmélet is.


most a PocketPC-s programozás is érdekel, ott se opengl, se d3d nincs

Hmm, szerintem csak WinCE alatt nem volt DX, csak GAPI, de most már szvsz van. Meg van OpenGL ES implementáció is PPC-re és Symbianra.


Hát igen... Úgy néz ki, túlzottan el vagyok maradva, ha hazaértem, kipróbálom az OpenGL ES-t, hátha...


   
Jedi - Guests | hsz       Online status #5616   2006.02.21 13:49 GMT+1 óra  
Ez igaz, de megkell találni a határt, hacsak nem az a célod, h OGL v DX fejlesztők közé állj be, különben olyan dolgokat nem tanulsz meg, amik meg a gáma prog.hoz kellenének -> DX / OGL gyakorlás is elég fontos

Pontosan, meg kell találni az egyensúlyt. Aki csak az API-ra gyúr, az sem fog komolyabb játékot írni, mert kell oda az elmélet is.


most a PocketPC-s programozás is érdekel, ott se opengl, se d3d nincs

Hmm, szerintem csak WinCE alatt nem volt DX, csak GAPI, de most már szvsz van. Meg van OpenGL ES implementáció is PPC-re és Symbianra.


   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5615   2006.02.21 13:01 GMT+1 óra  
Engem ez a téma mindig érdekelt, hogy mi történik a jó kis OpenGL avagy Direct3D által elrejtett háttérben. Azonkívül, mivel most a PocketPC-s programozás is érdekel, ott se opengl, se d3d nincs, úgyhogy mindent le kell szépen kódolni. A kinézettel kapcsolatban: Nálam egy játéknál sosem az az első. MORIA rulessss... ^_^ Ha jól néz ki valami, az már extrának számít, a lényeg az hogy szórakoztató legyen.


   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5614   2006.02.21 12:57 GMT+1 óra  
Ez igaz, de megkell találni a határt, hacsak nem az a célod, h OGL v DX fejlesztők közé állj be, különben olyan dolgokat nem tanulsz meg, amik meg a gáma prog.hoz kellenének -> DX / OGL gyakorlás is elég fontos :p

------------------------------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
Jedi - Guests | hsz       Online status #5613   2006.02.21 06:33 GMT+1 óra  
Szvsz a gyakorlás sosem felesleges energiapazarlás. Ez is pont olyan dolog, h pl írjunk-e saját engine-t vagy sem: felesleges írni, de mégis jó ha összerakunk egyet.


   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5612   2006.02.21 02:33 GMT+1 óra  
Na meg majd ha akarod is, hogy kinézzen valahogy, ne úgy, mint az ősi konzolos gémek, akkor kezdhetsz ilyen algoritmusokat keresni:

bilinear, trilinear filtering, mip-mapping...

Érdekességnek biztos jó, hogy ezeket lekódolod, de hidd el, csak egy csomó plusz energiát vesz el, semmi mást...

------------------------------------------------------------
[url=http://maniac.iceglow.com> OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog[/url]

   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5611   2006.02.20 17:19 GMT+1 óra  
Idézet
Reaper írta:
jó azt mongyuk értem na mind1


Én viszont akkor azt nem értem hogy mit nem. Gondolom ha már flashben akarsz 3d motort írni, akkor értesz a flash programozáshoz. Az algoritmus pedig le van írva az oldalon, igazából semmi más nem kell hozzá mint egy középsulis matektudás (abból mondjuk egy erősebb), meg némi programozási tudás, itt a kérdés jellegéből adódóan mindkettőt feltételeztem.


   
Reaper - Guests | hsz       Online status #5610   2006.02.16 12:15 GMT+1 óra  
jó azt mongyuk értem na mind1


   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5609   2006.02.16 11:17 GMT+1 óra  
Idézet
Reaper írta:
ez így nekem egy kicsit chinan... teháthogy hogy lehet rá húzni vmire egy textúrát.Flasben nem tudja vki hogy hogy szól az algoritmus?


Az algoritmus mindenhol ugyanúgy szól. Én flash programozáshoz nem értek, úgyhogy így sajnos nem tudok segíteni. Ha van konkrét kérdés, arra szívesen válaszolok, az oldalon pedig ott vannak pascal és C nyelvű példaprogik, azt hiszem a 6. lecke szólt a perspektív-helyes textúrázásról. Persze kell hozzá egy kis matek háttértudás, hogy megértsed hogy mi hogyan működik és miért úgy.


   
Reaper - Guests | hsz       Online status #5608   2006.02.16 11:08 GMT+1 óra  
ez így nekem egy kicsit chinan... teháthogy hogy lehet rá húzni vmire egy textúrát.Flasben nem tudja vki hogy hogy szól az algoritmus?


   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5607   2006.02.16 09:45 GMT+1 óra  
Idézet
Reaper írta:
hát nem az a lényeg hogy van egy szerkesztő és akkor mien ügyes vagy hogy csináltál vele egy modelt hanem ha te írod a 3d-s motort, szerkesztőt és azzal tusz modellt gyártani


A 3d motor megírása opengl v. direct3d api-val is ugyanúgy szép teljesítmény, viszont a megfelelő háttértudással teljesen igényekre szabható programkönyvtárat lehet csinálni. Az tény hogy ez egy kereskedelmi játékkal nem fogja felvenni a versenyt, de ugye nem is az a cél. Én is azért vettem fel ezt a tárgyat mert érdekelt hogy hogy működik az egész. Szerepelni fog ez a flash játék GP-k között?


   
Reaper - Guests | hsz       Online status #5606   2006.02.16 09:40 GMT+1 óra  
hát nem az a lényeg hogy van egy szerkesztő és akkor mien ügyes vagy hogy csináltál vele egy modelt hanem ha te írod a 3d-s motort, szerkesztőt és azzal tusz modellt gyártani


   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5605   2006.02.16 00:44 GMT+1 óra  
Tényleg, elmondja nekem valaki, miért akarnak ennyien 3D cuccot írni manapság Flashben? Divat lett vagy mi? Amit eddig hallottam róla, aszerint annyira támogatja a 3D-t mint a turbo pascal

------------------------------------------------------------
[url=http://maniac.iceglow.com> OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog[/url]

   
KergeDelfin - Guests | hsz       Online status #5604   2006.02.15 15:17 GMT+1 óra  
Idézet
Reaper írta:
3d ből azért van isometrikus is és ha nekem arra kéne a textúra akkor nem naon kérdezősködnék itt jah és flashben elég kevesen foglalkoznak 3dvel gúgoló ide vagy oda

Baz mért magy el?


3d elméletet itt találsz dögivel, ha valamit nem értesz, kérdezz nyugodtan.

http://people.inf.elte.hu/jedi/3d/3d.html

Flash-ben? Az laza.


   
Reaper - Guests | hsz       Online status #5603   2006.02.15 11:03 GMT+1 óra  
3d ből azért van isometrikus is és ha nekem arra kéne a textúra akkor nem naon kérdezősködnék itt jah és flashben elég kevesen foglalkoznak 3dvel gúgoló ide vagy oda

Baz mért magy el?


   
Reaper - Guests | hsz       Online status #5602   2006.02.15 10:58 GMT+1 óra  
Macromedia flashben írom és saját és első sorban elmélet kéne a kódot talán meg tom oldani


   
ferchild - Guests | hsz       Online status #5601   2006.02.15 10:58 GMT+1 óra  
Idézet
Reaper írta:
hogyha egy 3d-s motort csinálok akkor hogy tudok perspektaívában egy textúrát rá feszíteni?


3d - ben alap a perspektiva
mellesleg vannnak cikkek a témában legalább több tucat.....csak keresni kell....arra meg ott a gugli meg az angol óra a suliban.....
törödj bele, meg kell tanulni angolul

(bocs, ma egy kicsit rossz kedvem van, Baz elmegy örökre )

-: csak a hiba maradandó :-

   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5600   2006.02.15 07:50 GMT+1 óra  
Milyen 3D-s motor? OGL/ DX használat, v saját? (Mondjuk akkor is alapszik vmire...) Elmélet v kód érdekel?
PLS ÍRD MEG PONTOSABBAN!

------------------------------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
Reaper - Guests | hsz       Online status #5599   2006.02.14 14:10 GMT+1 óra  
hogyha egy 3d-s motort csinálok akkor hogy tudok perspektaívában egy textúrát rá feszíteni?


   
beast - Guests | hsz       Online status #5598   2005.11.06 09:03 GMT+1 óra  
Blit - Bit Block Transfer (properly abbreviate BLT). The process of transferring a bitmap to or from a display surface via the blitter.

Blitting - A method of outputting sprites by only showing non-transparent colors, without any checking during run time. This is done by precompiling a bmp into a piece of code that contains a set of screen memory writes that only include non-trasparent colors.

http://www.gamedev.net/dict/search.asp?Term=Blit

Egészségetekre

beast

   
TDawn - Guests | hsz       Online status #5597   2005.11.06 08:32 GMT+1 óra  
A "Blit"-re nem találtam értelmezhető fordítást, tehát ez esetben nem segít a szótár. Viszont próbáld meg valami OpenGL-el foglalkozó oldalon megkeresni mit jelent pontosan a kifejezés. Általában a szakirányú szavakról csinálni szoktak listát, mi mit jelent, mire jó stb.

DOD Team Interactive

Még mindíg keresünk ám programozókat!!!

   
TDawn - Guests | hsz       Online status #5596   2005.11.06 08:27 GMT+1 óra  
Kész vagyok a "válaszol" gombtól, el kéne távolítani, úgysem jó semmire

Szóval Shade: ajánlom a szótár használatát (baloldali oszlop alja). Most én is megnéztem a pontos jelentését és megerősített abban, amit alább leírtam neked a triggerekről.

DOD Team Interactive

Még mindíg keresünk ám programozókat!!!

   
TDawn - Guests | hsz       Online status #5595   2005.11.06 08:24 GMT+1 óra  
Idézet
ShAdeVampirE írta:
De ezt jelenti a Trigger? Vmi, ami kivált egy akciót? Pff, akkor én nagyon messze voltam tőle
Blit-re van vkinek vmi ötlete?

------------------------------------------------

   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5594   2005.11.06 04:39 GMT+1 óra  
De ezt jelenti a Trigger? Vmi, ami kivált egy akciót? Pff, akkor én nagyon messze voltam tőle
Blit-re van vkinek vmi ötlete?

------------------------------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
TDawn - Guests | hsz       Online status #5593   2005.11.05 06:33 GMT+1 óra  
A Trigger-re tudom a választ, legalábbis az Unreal motorokban mire használhatóak. Különböző események kiváltására alkalmazható kapcsolók. Pl. leraksz egy UseTrigger-t egy ajtóhoz, ha nem akarod, hogy automatikusan nyíljon. UseTrigger esetében egyértelmű a mód, sima trigger-nél beállíthatod a módot, mire aktiválódjon. Remélem elég érthető volt...

DOD Team Interactive

Még mindíg keresünk ám programozókat!!!

   
TDawn - Guests | hsz       Online status #5592   2005.11.05 06:28 GMT+1 óra  
Idézet
ShAdeVampirE írta:
Megint lenne egy hülye kérdésem (nem is csak egy, most jutott eszembe
- mit jelent az h Blit? SDL-nél soxor használják, és nemtom kikövetkeztetni... pl. itt is: Create an OpenGL rendering context and use it for blitting. Szal elég fontos lenne.
- mi az a Trigger?
Előre is köszi.

------------------------------------------------

   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5591   2005.11.05 03:18 GMT+1 óra  
Megint lenne egy hülye kérdésem (nem is csak egy, most jutott eszembe
- mit jelent az h Blit? SDL-nél soxor használják, és nemtom kikövetkeztetni... pl. itt is: Create an OpenGL rendering context and use it for blitting. Szal elég fontos lenne.
- mi az a Trigger?
Előre is köszi.

------------------------------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5590   2005.08.13 23:25 GMT+1 óra  
Igen, Illusion_devil talált rá jó definiciót: A collection of polygons that defines a specific object - such as a character model or a landscape.

Poligonok csoportja amik definiálnak egy speciális objektumot - pl. egy karaktert v egy felületet (táj).

Ja és rákerestem google-lal, de az kidobott egy rakás hülyeséget, szervezetek is használják rövidítésnek, mostmár legalább ezt is tom

----------------------------------------
Gondolkozz, dokumentálj, tervezz, dokumentálj, kódolj, dokumentálj, szigorúan ebben a sorrendben, és nem ér meglepetés...
--------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
Baz - Guests | hsz       Online status #5589   2005.08.13 15:01 GMT+1 óra  
nemtom pontosan mit jelent... gondolom maga a test, ami polygonokból áll.
biztos....

Üdv: --==[B@z]==--

   
illusion_devil - Guests | hsz       Online status #5588   2005.08.13 12:28 GMT+1 óra  
http://www.futuremark.com/community/hardwarevocabulary/?page=3

itt megtalálod...
de:-->
Mesh
A collection of polygons that defines a specific object - such as a character model or a landscape.
----

amúgy meg ha nem tudod mi pontosan akkor-->
google
és ezt ird be
define: mesh

ennyi


   
ShAdeVampirE - Guests | hsz       Online status #5587   2005.08.13 01:48 GMT+1 óra  
Már régóta érdekel, de csak most jutott eszembe, így most fel is teszem a kérdést:
Mi az a Mesh? Ez csak szimplán a test-hálót jelenti? Vagy van vmi algoritmus is az elnevezés mögött?
Sry, de ez vhogy eddig kimaradt az életemből...


----------------------------------------
Gondolkozz, dokumentálj, tervezz, dokumentálj, kódolj, dokumentálj, szigorúan ebben a sorrendben, és nem ér meglepetés...
--------------------------
([url="http://shadevampire.uw.hu">ShAdeVampirE otthona a neten...[/url])

   
> 1 <