játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5444
FZoli:    4892
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2519

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2188
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1625
syam:    1491
> 1 <
barack1 - Tag | 95 hsz       Online status #166563   2011.10.11 10:51 GMT+1 óra  
Idézet
Matzi :
barack1:
Igen, tudom ,hogy UDP-vel megy, és hogy a szervernél nyitva kell hagyni a portot, hogy be tudjon találni a kapcsolat. Viszont ugye onnantól, hogy a kliens kezdeményezi a kapcsolatot, akkor már a szerver tud neki válaszolni akkor is, ha az tűzfal mögött van. Gyakorlatilag sajnos ez valamiért nem mindig van így. Viszont ha mondjuk a multicast valamiért másképp kezelődik, akkor ebből gond lehetne.

Mindenesetre köszönöm a segítséget neked is és Omegának is.



Ha azt szeretnéd, hogy a szerver gép multicast üzenetet küldhessen a kliens gépeknek, akkor az összes kliens gépen szerver programot kell futtatni. Vagyis minden kliens gépen meg kell nyitni egy portot, amit egy átlagfelhasználó nem tud megtenni.

Azt korábban elfelejtettem írni, hogy a multicast üzenetet csak szerver program tud fogadni.
   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #166376   2011.10.07 16:05 GMT+1 óra  
barack1:
Igen, tudom ,hogy UDP-vel megy, és hogy a szervernél nyitva kell hagyni a portot, hogy be tudjon találni a kapcsolat. Viszont ugye onnantól, hogy a kliens kezdeményezi a kapcsolatot, akkor már a szerver tud neki válaszolni akkor is, ha az tűzfal mögött van. Gyakorlatilag sajnos ez valamiért nem mindig van így. Viszont ha mondjuk a multicast valamiért másképp kezelődik, akkor ebből gond lehetne.

Mindenesetre köszönöm a segítséget neked is és Omegának is.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
barack1 - Tag | 95 hsz       Online status #166308   2011.10.06 14:10 GMT+1 óra  
Matzi

Irtad.
"A nyeresége a multicastnak akkor jön be, ha a szolgáltatónál esik szét a csomagom a konkrét unicast csomagokra, amiket megkapnak a userek. "

Mivel az én gépem, és az ADSL szolgáltató között egyetlen hálózati csatorna van, ezért egyszer megy el az adat. Ha az ADSL szolgáltató gépében 100 hálózati csatorna van akkor 99 példányban megy tovább az adat, minden csatornán egyszer megy el kivéve ahonnan jött.

Egyébként a multicast csomag sohasem lesz unicast csomag. A multicast csomag az multicast csomagként ér célba. A válasz az unicast típusú csomag szokott lenni.
   
barack1 - Tag | 95 hsz       Online status #166306   2011.10.06 13:54 GMT+1 óra  
#Matzi

Bocs a név elírásért.

Tudtommal a játékok többsége UDP kapcsolattal megy. Én mindig is router mögött voltam, és eddig minden játék ment routeren keresztül default beállítással, ha kliens voltam. De ha szerver akartam lenni, akkor a routeren be kellett álítani a szerver port átirányítást.

Vagyis szerintem a kliens megy router mögött is UDP -n, de a szerver nem.
   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #166096   2011.10.04 09:35 GMT+1 óra  
barack1:
/Elírtad a nevem, kétszer is, autónak nézel talán? /

UDP kapcsolatnál mindenképp fellép a probléma, hogy a klienseknél át kell törni a routert, ez szerintem nem a multicast/unicast kérdése. (Persze ha nagyon profi vagy a kérdésben, és biztosan tudod, hogy ez a két esetben különbözik, akkor csak szólj.) Szóval az egy másik kör lesz, de persze erre is elfogadok tapasztalatokat, véleményeket, megoldási javaslatokat. A következő kérdésem úgyis kb ez lett volna.

A nyeresége a multicastnak akkor jön be, ha a szolgáltatónál esik szét a csomagom a konkrét unicast csomagokra, amiket megkapnak a userek. Ekkor a szerver kifelé menő sávszélességét jelentősen csökkenti. A csomagok sorrendje, elvesztése UDP-nél amúgy sincs biztosítva, erre egyrészt írtam saját réteget, másrészt ezek tej típusú csomagok, amik elveszhetnek, úgyis csak a legfrissebb számít. Szóval ezzel nincs gond, csak jó lenne tudni, hogy érdemes e szenvedni vele, vagy sem.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
barack1 - Tag | 95 hsz       Online status #166091   2011.10.04 08:13 GMT+1 óra  
#Matiz

Rájöttem, hogy hol a hiba, ami miatt nem működik az ötleted.
( Az tény, hogy a kliensek többsége routeren keresztül csatlakozik a netre. )
A te módszerednél, az összes kliens gépen bejövő üzenetre várakozó programot kell futtatni. Mivel a boltban vásárolható routerek default értéke az , hogy a kívülröl jövő adatokat blokkolja, ezért a szervertő jövő multicast üzenet nem fog eljutni a kliensig. Csak akkor menne a dolog, ha az összes kliensen is engedéjezik a befele jövő csomagokat, de azt lehetetlen elvárni egy átlagfelhasználótól hogy képes legyen átkonfigurálni egy routert.
   
barack1 - Tag | 95 hsz       Online status #166090   2011.10.04 08:01 GMT+1 óra  
#Matiz

Szerintem amit írsz az sávszélesség szempontjából biztos nyereség, hiszen a multicast üzenetek kifele csak egyszer mennek ki az ADSL vonalon, majd a szolgáltató után már több irányba fut. Befele persze az összes válaszüzenet külön jön, de az ADSL befele sokkal gyorsabb.
Vagyis nyilvánvaló, hogy a sávszélesség szempontjából jó az ötlet. Azt nem tudom, hogy egyéb szempontok,( pl. a csomagok hány százaléka érkezik meg, a csomagok sorrendje össze vissza van ) mennyire fontos számodra.
   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #166033   2011.10.03 15:52 GMT+1 óra  
Tegyük fel a gépemről szeretnék, gyatra ADSL-el hosztolni egy játékot, spórolhatok ezzel a módszerrel, remélve azt, hogy a csomag egyszer foglalja a sávszélességemet, nem pedig annyiszor, ahány címzett van?
Azért kérdezem, mert elvben a szolgáltató saját routeréig mindenképpen egy útvonalon kell mennie, mert az az egy vonal van, amin tud közlekedni. Szóval logikus lenne, hogy addig úgy is menjen, és ott váljon szét, amikor már a szolgáltató nem nekem számolja a sávszélességet. Persze el bírom képzelni, hogy nem így működik, csak jó lenne tudni, hogy érdemes e törni magam, vagy maradjak az unicast-nál, és csökkentsem a csomagméretet inkább.
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Omega - Tag | 70 hsz       Online status #166031   2011.10.03 15:07 GMT+1 óra  
Ezt nem lehet meghatározni, mert egy dedikált multicasting csatornát nyit a routerekben,
kifelé nem látsz semmit a folyamatból.
Azt pedig hogy a belső hálózat hol választja le, az az adott router útvonal statisztikájának függvénye.

   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #166030   2011.10.03 15:00 GMT+1 óra  
Lehet, hogy félreérthető voltam, de nem hálózati engineket kérdeztem, azt már írtam magamnak. Nem is érdekelnek, ha nem én akarnám írni a motort is, akkor UDK-t használnék, és nem szenvednék semmivel.

A kérdésem az volt, hogy elméletben mit lehet nyerni a multicast-al. Például az egy csomag valahol szétválik sok csomagra, de nem mindegy hogy hol. És UDP, nem TCP.

Mi a gond a multicast-al? Miért nehézkes?
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Omega - Tag | 70 hsz       Online status #166029   2011.10.03 14:57 GMT+1 óra  
A következőket kéne megnézni.

OpenTNL
Enet
Raknet

A többi mind fizetős.

TCP/IP-t nem használunk realtime játékokhoz.
Multicastot sem, nehézkes a kezelése.

Üdv.

   
Matzi - Szerkesztő | 2519 hsz       Online status #166027   2011.10.03 14:30 GMT+1 óra  
Thread resurrect...

Speciel nem C++, hanem C#, de felmerült egy kérdés. UDP alapú csomagok küldése, vannak információk (pl koordináták), amik minden usernek kimennek. Mi lehet spórolni, ha nem egyesével, hanem multicast-al küldi ki az ember a csomagot? Lehet sávszélességet például? A csomag hol válik szét? Például egy gyengébb feltöltési sebességű ADSL-en lógó szerveren segíthet, vagy a netre már külön mennek a csomagok? Tud valaki ilyesmire valami jó praktikát?
If your game idea starts with the story it’s not a game idea.
Stories in games are optional.
   
Seeting - Törzstag | 2306 hsz       Online status #73104   2007.11.01 07:04 GMT+1 óra  
Akkor leírom ide, mert az Off topicban nem nagyon lettem noticed... Tud valaki ehhez hasonló multiplayer teória leírást magyarul:

http://developer.valvesoftware.com/wiki/Source_Multiplayer_Networking

?

Hogy 25 packet / second sebességgel is képesek legyünk kiküszöbölni a laggy gameplayt...
   
warlock - Törzstag | 704 hsz       Online status #72379   2007.10.26 08:49 GMT+1 óra  
Van valakinek valami anyaga mmo -k protokoljaival kapcsolatban?

   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #72223   2007.10.24 11:16 GMT+1 óra  
[STORY]

írtam egy TCp kliens/szerver progit...itt localhoston frankón is működött,jól elchatelgettem magammal aztán rádöbbenék,hogy oppá odaadom másnak a klienst,és beszélgetek vele is elküldém másnak,oppá nem tud csatlakozni hozzám... aztán sok eszemmel rájövék,hogy köztem és a világháló között szerepel egy router nah halottam már ilyesmiről,port forwarding,meg ilyesmik...találtam egy jó kis oldalt,ahol szépen lépésről leírták,hogyan is néz ki ez a dolog először is kell a router típusa nah,azt én még csak nem is láttam...felmegyék a magasba,megnézni a típusát ,erre látom,vmi piros nagy műanyag cipősdobozszerűség,az oldalán világít vmi led...no nem gond,2hét aktív msnbombázás után elértem a netszolgáltatót,nyitott nekem portot,közkívánatra,amelyiket akartam...azóta localhoston sem fut a progi

[/STORY]
Ez egy reszeg post...

   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #72058   2007.10.21 22:54 GMT+1 óra  
na most szégyellem magam :$
tényleg minden parancs végére kell a \n kösz a helpet
am nincs ciklusban ,egyszerűen csak bejelentkeztet,aztán kilép a progi
Ez egy reszeg post...

   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #72054   2007.10.21 15:05 GMT+1 óra  
Nem értek hozzá, de ha ennyi a kód, akkor mi másnak kéne történnie? Nem kéne ott várnia a send után valaminek a válaszra? Vagy ez az egész egy ciklusban volna?
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
Gericop - Tag | 364 hsz       Online status #72053   2007.10.21 14:56 GMT+1 óra  
Hát nem tudom C++ -ban hogy van, de én így csatlakozok POP3-ra (JAVA-ban):

- Socket nyitás mondjuk freemail.hu-ra 110-es porton.
- (Jó esetben) +OK beolvasása
- "USER felhasználónév\n" elküldése (MINDEN PARANCS VÉGÉRE \n kell!!!)
- ha stimmel +OK beolvasása
- "PASS jelszó elküldése\n"
- ha ez is stimmel +OK beolvasása
- parancsok küldése és fogadása
   
MaximumViolence - Törzstag | 1020 hsz       Online status #72048   2007.10.21 12:03 GMT+1 óra  
WinSock probléma:

WinSockettel csatlakozok egy POP3 szerverre,és elkezdeném a kontaktot vele,viszont az üdvözlő üzenet beolvasása után megáll a progi...

Kód:
//kinullázom a buffer-t,ebbe küldi a server az üzeneteit
memset(buffer,0,sizeof(buffer));
recv(server,buffer,strlen(buffer),0);
cout<<buffer;

//beolvasom a parancsot
cout<<"\nParancs:\n";
cin>>cmd;
//elküldöm a szervernek
send(server,cmd,strlen(cmd),0);


és itt nincs válasz a parancs elmegy,viszont válasz nem érkezik...ez után a kód után egy kilépés utasítás van,viszont a progi nem lép ki,szal leáll a send utasításnál.. vkinek vmi ötlet?

Szerk.: ugyanez a kód,gcc-vel,socket leírókkal(FILE*) tökéletesen műxik

Ezt a hozzászólást MaximumViolence módosította (2007.10.21 14:07 GMT+1 óra, ---)
Ez egy reszeg post...

   
Lazarus - Törzstag | 313 hsz       Online status #41915   2006.12.23 17:03 GMT+1 óra  
thx, azóta meglett ^^
█▓▒░ All system gone, prepare for downcount! ➡ ➎➍➌❶ Offblast! ➔
   
Csaba42 - Törzstag | 946 hsz       Online status #41895   2006.12.23 13:22 GMT+1 óra  
Idézet
~Cre@tine~> :
A betyárját! Még ilyet, hallatlan!


Szörnyű, szerintem ezt azonnal jelenteni kell

   
~Cre@tine~> - Tag | 702 hsz       Online status #41820   2006.12.22 11:38 GMT+1 óra  
Idézet
kicsy :
Végülis csak egy éves postra reagáltál


A betyárját! Még ilyet, hallatlan!

   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #30170   2006.09.18 01:05 GMT+1 óra  
Végülis csak egy éves postra reagáltál
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
~Cre@tine~> - Tag | 702 hsz       Online status #30166   2006.09.17 23:52 GMT+1 óra  
Idézet
Lazarus :
a DX9 SDKt honnan lehet leszedni?

netspirit.srv.hu


http://download.microsoft.com/download/6/b/5/6b5f39d7-d8f4-4cbd-a272-3470ab6bcba1/dxsdk_feb2006.exe

   
balogh9 - Törzstag | 801 hsz       Online status #30102   2006.09.17 07:55 GMT+1 óra  
Idézet
kicsy :
Egy szerverhez kapcsolódással nem lehet gond, mert egyszerűen közli a kliens a routerrel hogy hova akar kapcsolódni, az kiépíti a kapcsolatot a szerverrel egy bizonyos porton és azt a portot hozzátársítja a klienshez, vagyis ahhoz a porthoz, amin a kliens kapcsolódott a routerhez. Így amit a kilens/szerver az adott porton küld, azt a router egyszerűen továbbküldi a port "párján".
A probléma az ilyen rendszerekkel az, hogy a router mögött lévő géphez nem lehet kívülről csatlakozni, hiszen az nem látszik kintről.
Ergo ha jól csináltad a szervert, pl. nem csináltál olyasmit, hogy a szerver akar kapcsolódni a klienshez, akkor nem is lehet gond
Próbálják pl. megpingelni a szervert, ha az megy, akkor a hiba az ön kódjában van



__________________________
a kódban szerencsére nincs hiba.
aki majd nem tud csatlakozni routeren keresztül, annak a beállításaival van a gond.
_____________________
C++ && OGL
   
balogh9 - Törzstag | 801 hsz       Online status #30100   2006.09.17 07:53 GMT+1 óra  
Idézet
balogh9 :
van egy kis problémám a routeres felhasználókkal...
szal ők nem tudnak csatlakozni az általam indított szerverhez. olvastam a DZM beállításról ami elvileg forwardolja az összes portot direktbe.
azt szeretném kérdezni azoktól akik értenek a routerekhez, hogy hogyan lehetne megoldani hogy kapcsolódni tudjon a routeres emberke az én szerveremhez. tehát milyen beállításokat kell, hogy csináljon...
összefoglalva: routerrel hogyan tud valaki csatlakozni egy külső szerverhez port és ip megadásával (közvetlenül).



időközben megoldódott a probléma...
_____________________
C++ && OGL
   
kicsy - Szerkesztő | 4304 hsz       Online status #30099   2006.09.17 07:53 GMT+1 óra  
Egy szerverhez kapcsolódással nem lehet gond, mert egyszerűen közli a kliens a routerrel hogy hova akar kapcsolódni, az kiépíti a kapcsolatot a szerverrel egy bizonyos porton és azt a portot hozzátársítja a klienshez, vagyis ahhoz a porthoz, amin a kliens kapcsolódott a routerhez. Így amit a kilens/szerver az adott porton küld, azt a router egyszerűen továbbküldi a port "párján".
A probléma az ilyen rendszerekkel az, hogy a router mögött lévő géphez nem lehet kívülről csatlakozni, hiszen az nem látszik kintről.
Ergo ha jól csináltad a szervert, pl. nem csináltál olyasmit, hogy a szerver akar kapcsolódni a klienshez, akkor nem is lehet gond
Próbálják pl. megpingelni a szervert, ha az megy, akkor a hiba az ön kódjában van

More info: http://en.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation
kicsy ● SilentVertigo Team - project Solarah
http://blog.yscik.com
   
balogh9 - Törzstag | 801 hsz       Online status #30093   2006.09.17 07:27 GMT+1 óra  
van egy kis problémám a routeres felhasználókkal...
szal ők nem tudnak csatlakozni az általam indított szerverhez. olvastam a DZM beállításról ami elvileg forwardolja az összes portot direktbe.
azt szeretném kérdezni azoktól akik értenek a routerekhez, hogy hogyan lehetne megoldani hogy kapcsolódni tudjon a routeres emberke az én szerveremhez. tehát milyen beállításokat kell, hogy csináljon...
összefoglalva: routerrel hogyan tud valaki csatlakozni egy külső szerverhez port és ip megadásával (közvetlenül).
_____________________
C++ && OGL
   
WToma - Guests | hsz       Online status #5939   2005.08.31 04:33 GMT+1 óra  
A legjobb socketes tutorial (alapvetően unix/linux-ra, de nekem win alatt is ment minden gcc alapú fordítóval. msvcpp-vel és borlanddal nem próbáltam ki, de azzal is működnie kell)
[url="http://people.inf.elte.hu/triasz/progi/bgnet.html">Beej útmutatója a hálózati programozáshoz[/url]
Toma

"Ez nem bug, hanem feature!"

   
Deotron - Guests | hsz       Online status #5938   2005.08.31 03:39 GMT+1 óra  
DirectX összes SDK-ja, Platform SDK, WinXp SP2 SDK, OpenGL meg még egy csomó minden (pl. prog könyvek) letölthető ingyenesen innen:
[url=http://dev.icarusindie.com:2004/index.php>http://dev.icarusindie.com:2004/index.php[/url]


[url=http://tsg.uw.hu/index.php>Turul Software Group[/url]

   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5937   2005.08.30 17:08 GMT+1 óra  
k, nem baj

netspirit.srv.hu

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5936   2005.08.30 17:01 GMT+1 óra  
Idézet
Lazarus írta:
Ok, köszi

netspirit.srv.hu
Sorry de csak délutánra lesz fent.


   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5935   2005.08.30 14:18 GMT+1 óra  
Ok, köszi

netspirit.srv.hu

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5934   2005.08.30 13:17 GMT+1 óra  
Idézet
Lazarus írta:
(TheProGamer írta:
(Lazarus írta:
a DX9 SDKt honnan lehet leszedni?

netspirit.srv.hu)Hát ha legális Win-ed van akkor a Microsoft.com-ról. Ha nem akkor nézz körül a Google-al. Ha nem találsz semmit szólj akkor feltöltöm a tárhelyemre.

(Módosította TheProGamer 2005.08.30. 21:05-kor))szólok :/

Csak Updateket találok mindenhol

netspirit.srv.hu
Ok. Már tömörítem. Utána tolom fel. Olyan éjfélre talán fent lesz.


   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5933   2005.08.30 13:07 GMT+1 óra  
Idézet
TheProGamer írta:
(Lazarus írta:
a DX9 SDKt honnan lehet leszedni?

netspirit.srv.hu)Hát ha legális Win-ed van akkor a Microsoft.com-ról. Ha nem akkor nézz körül a Google-al. Ha nem találsz semmit szólj akkor feltöltöm a tárhelyemre.

(Módosította TheProGamer 2005.08.30. 21:05-kor)
szólok :/

Csak Updateket találok mindenhol

netspirit.srv.hu

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5932   2005.08.30 13:05 GMT+1 óra  
Idézet
Lazarus írta:
a DX9 SDKt honnan lehet leszedni?

netspirit.srv.hu
Hát ha legális Win-ed van akkor a Microsoft.com-ról. Ha nem akkor nézz körül a Google-al. Ha nem találsz semmit szólj akkor feltöltöm a tárhelyemre.

(Módosította TheProGamer 2005.08.30. 21:05-kor)

   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5931   2005.08.30 13:03 GMT+1 óra  
a DX9 SDKt honnan lehet leszedni?

netspirit.srv.hu

   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5930   2005.08.30 12:55 GMT+1 óra  
Küldtök nekem tutorialokat plz?
Érdekel minden ami a késöbbiekben is használható (Nagyobb multis játékok)

lazarus(kukac)cia.hu

netspirit.srv.hu

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5929   2005.08.30 11:35 GMT+1 óra  
Hát lefordítani az MSDN-t azért igen durva lenne. Olyan 3 év alatt egy csoport tolmács talán megbírkózna a feladattal.

Mondjuk úgy tényleg nehéz megérteni ha az ember nincs otthon az angol nyelvben mert tele van olyan szavakkal/kifejezésekkel amikhez mélyebb angol tudás kell. Nekem szerencsére ezzel nincs bajom (középfoku angolnyelvvizsga).


   
TPG - Guests | hsz       Online status #5928   2005.08.30 08:55 GMT+1 óra  
A DirectPlay-t legjobban a DX9.0 SDK-ból lehet megtanulni. Én is onnan tanultam meg halál lazán.


   
BebyVegeta - Guests | hsz       Online status #5927   2005.08.30 08:51 GMT+1 óra  
Idézet
bmateusz írta:
Én VB6 alatt WinSockot programoztam. Előnye hogy nagyon egyszerű, és mégis működik. Ha esetleg valaki szeretne tutorialt, akkor írok, csak hát jön a suli...


Engem is érdekelne a DirectPlay, találtam is egy jó kis leírást. Sajna már enm emlékszem a netcímre, de megvan Word formátumban, elküldhetem bárkinek, akinek kell (csak add meg a Mail/MSN címed)! Hátránya, hogy full angol, de könnyen érthető .

(Módosította BebyVegeta 2005.08.30. 16:51-kor)

   
bmateusz - Guests | hsz       Online status #5926   2005.08.30 05:43 GMT+1 óra  
Én VB6 alatt WinSockot programoztam. Előnye hogy nagyon egyszerű, és mégis működik. Ha esetleg valaki szeretne tutorialt, akkor írok, csak hát jön a suli...


   
cs_adam - Guests | hsz       Online status #5925   2005.08.30 05:16 GMT+1 óra  
Én viszont a socketek használatát részesítem előnyben. Nem kell hardver szinten programozni egyáltalán. Kis tanulmányozás után megérthető a működése, mivel elég egyszerű. Anno én is egy chat progi írásával kezdtem a tanulmányozásukat. Tutorialom nekem sincs, viszont a gametutorials.com-ról szedtem le erősen kommentezett példaprogikat. Azok tutorialnak tekinthetők. Ha érdekel mailben elküldhetem őket.
És előnye a socketek használatának, hogy a linuxos socketek is hasonlóak a window$os socketekhez...

Cs.Ádám

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5924   2005.08.29 16:31 GMT+1 óra  
A HRESULT csak arra jó hogy ha a függvény hibával lép ki akkor konkrétan tudd mi a hiba és ne kelljen nyomozni.


   
TPG - Guests | hsz       Online status #5923   2005.08.29 16:29 GMT+1 óra  
Idézet
Lazarus írta:
Kösz

első kérdés:

itt mi a visszatérési érték tárolója?

HRESULT GetAddress( WCHAR *wszAddress,
PDWORD pdwAddressLength,
USHORT *psPort
);

GetAddress = S_OK ?

netspirit.srv.hu
wszAddress
[out] Pointer to a buffer to receive the host name. This parameter can be NULL to retrieve the required size.

pdwAddressLength
[in, out] Size, in characters, of the buffer specified in wszAddress, including the terminating NULL character. On success, this parameter contains the number of characters, including the terminating NULL character, written to the specified buffer. On failure, this parameter contains the number of characters, including the terminating NULL character, required to retrieve the host name.

psPort
[out] Pointer to a USHORT to contain the port specified in this local address.



   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5922   2005.08.29 16:26 GMT+1 óra  
Kösz

első kérdés:

itt mi a visszatérési érték tárolója?

HRESULT GetAddress( WCHAR *wszAddress,
PDWORD pdwAddressLength,
USHORT *psPort
);

GetAddress = S_OK ?

netspirit.srv.hu

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5921   2005.08.29 15:55 GMT+1 óra  
Idézet
Lazarus írta:
Hi!

Nem sűrűn látok olyan tutorialokat amik a hálózati programozást oktatnák

Gondolom első lépésként egy chat program megírása nem lenne nagyon bonyolult feladat... tud valaki olyan oldalt ahol elég érthetően, szájbarágósan elmagyaráznak mindent?

netspirit.srv.hu
Én a hálózat programozással úgy vok hogy DirectPlay nélkül soha. A DP-vel tök könnyen lehet ezt megoldani, nem kell a hardverközeli résszel foglalkozni. Hátránya viszont hogy csak Win alatt megy és VC++ kell a programozásához (lehet hogy jó a DevC++ is nem tudom). A DPről találsz leírást a DX SDK-k ban és a msdn.microsoft.com on is (bár az elég xar).


   
Lazarus - Guests | hsz       Online status #5920   2005.08.29 15:51 GMT+1 óra  
Hi!

Nem sűrűn látok olyan tutorialokat amik a hálózati programozást oktatnák

Gondolom első lépésként egy chat program megírása nem lenne nagyon bonyolult feladat... tud valaki olyan oldalt ahol elég érthetően, szájbarágósan elmagyaráznak mindent?

netspirit.srv.hu

   
> 1 <