játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5512
FZoli:    4894
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2198
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
> 1 <
HALFLIFE - Guests | hsz       Online status #6000   2005.12.31 08:30 GMT+1 óra  
hi én itt új vagyok szeretnék megtanulni c ben aztán visual c ben programozni mert eddig inkább a php val foglalkoztam de elkeserít hogy már szinte telített a piac a weblapszerkesztés terén de ez most mind1. Arra gondoltam hogy a prog.hu n megnézem a c leírásokat meg normálisan betanulom mert szerintem az nem ésszerű hogy rögtön directx et akarok programozni meg játékot fejleszteni szépen sorjában. Remélem beválik csak nehogy mire megtanulom egész hungary c programing


   
nagyy - Guests | hsz       Online status #5999   2005.12.21 03:52 GMT+1 óra  
Van a Win32 API-ban egy :

LONG ChangeDisplaySettings(
LPDEVMODE lpDevMode, // graphics mode
DWORD dwflags // graphics mode options
);

(msdn: [url="http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/gdi/devcons_7gz7.asp">Az MSDN-en..[/url]

függvény. Ezzel meg lehet oldani a dolgot. Arra pontosan már nem emlékszem Delphiben hogy kellett, de C++ ban így kell:

bool felbontas( int szelesseg, int magassag )
{
DEVMMODE dm;

ZeroMemory( &dm, sizeof(dm) );
dm.dmPelsWidth = szelesseg;
dm.dmPelsHeight = magassag;
dm.dmFields = DM_PELSWIDTH | DM_PELSHEIGHT;

return ( ChangeDisplaySettings( &dm, 0 ) == DISP_CHANGE_SUCCESSFUL );
}

Ez a függvény IGAZ-at ad vissza, ha sikerült beállítani a felbontást.

nagyy

   
Phantom - Guests | hsz       Online status #5998   2005.12.21 03:21 GMT+1 óra  
Nem tudná valaki megmondani, hogy lehet Delphi(5)ben forráskóból átállítani a képernyQ felbontását?!
Fontos lenne! ElQre is köszönöm!


   
Baz - Guests | hsz       Online status #5997   2005.12.20 05:27 GMT+1 óra  
megesik, nem?

Üdv: --==[B@z]==--

   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5996   2005.12.19 14:49 GMT+1 óra  


------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

   
Baz - Guests | hsz       Online status #5995   2005.12.19 12:22 GMT+1 óra  
elképzelhetp, hogy használom, de nem tudok róla...

Üdv: --==[B@z]==--

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5994   2005.12.19 07:40 GMT+1 óra  
Idézet
WToma írta:
Nem írtam egy szóval se hogy te kevered Vagy ha úgy jött le akkor bocsi. Písz.
Toma


Jah ok, én reagáltam túl a dolgot. Písz.

[url=http://theprogamer.uw.hu/ > http://theprogamer.uw.hu/ [/url] Updated:2005.12.09

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5993   2005.12.19 07:40 GMT+1 óra  
Idézet
damaniac82 írta:
(Baz írta:
(damaniac82 írta:
)nem kenem a C++-t....
és nem is fogom 1 ideig. de amúgy úgy 1,5 éve progizok benne... nemtom... és nem is nagyon hiányolom...

Üdv: --==[B@z]==--)Mint a rövid beszólásaid általában, ezt megint nem értem. 1.5 éve kódolsz benne, de nem hiányolod, meg nem is tudod. Ez esetben hogy használod 1.5 éve?

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

Ezen én is elgondolkodtam. C++ t én sem tolom csak olyan 1,5 éve de én el sem tudom képzelni hogy hogy oldanék meg dolgokat pointerek nélkül. Eleve egy 1D-s ismeretlen hosszúságu tömböt (pl:string) is hogy lehetne nélküle dinamikusan kezelni és átadogatni? És ez még csak egy alap kérdés.

[url=http://theprogamer.uw.hu/ > http://theprogamer.uw.hu/ [/url] Updated:2005.12.09

   
WToma - Guests | hsz       Online status #5992   2005.12.19 06:48 GMT+1 óra  
Nem írtam egy szóval se hogy te kevered Vagy ha úgy jött le akkor bocsi. Písz.
Toma

"Ez nem bug, hanem feature!"

   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5991   2005.12.19 02:07 GMT+1 óra  
Idézet
Baz írta:
(damaniac82 írta:
)nem kenem a C++-t....
és nem is fogom 1 ideig. de amúgy úgy 1,5 éve progizok benne... nemtom... és nem is nagyon hiányolom...

Üdv: --==[B@z]==--
Mint a rövid beszólásaid általában, ezt megint nem értem. 1.5 éve kódolsz benne, de nem hiányolod, meg nem is tudod. Ez esetben hogy használod 1.5 éve?

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

   
Baz - Guests | hsz       Online status #5990   2005.12.18 14:52 GMT+1 óra  
Idézet
damaniac82 írta:

nem kenem a C++-t....
és nem is fogom 1 ideig. de amúgy úgy 1,5 éve progizok benne... nemtom... és nem is nagyon hiányolom...

Üdv: --==[B@z]==--

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5989   2005.12.18 11:11 GMT+1 óra  
Idézet
WToma írta:
Nem keverem a fogalmakat. Tudom hogy maga a cucc szabvány C++ és a kiegek csak libek meg header-ök, egyszerűen szólva egy rakat függvény,struct,class (mondjuk ennél több azért de nem akarom most túlbonyolítani). Viszont abból annyi van ami újonnan került bele mint a disznó.

[url=http://theprogamer.uw.hu/ > http://theprogamer.uw.hu/ [/url] Updated:2005.12.09

   
WToma - Guests | hsz       Online status #5988   2005.12.18 10:50 GMT+1 óra  
"Viszont annyira ki lett egészitve minden jóval az alap C++ hoz képest hogy sztem lehet róla külön beszélni."
Szerintem ez két dologból eredeztethető: kezdő(bb) programozók előszeretettel keverik össze a nyelv, könyvár és az IDE fogalmát, illetve a VC sokáig állt hadilábon az ANSI C++-szal.
Ennek ellenére nem szerencsés keverni szerintem a fogalmakat, mert abból egyszerűség helyett csak félreértés van.
Toma

"Ez nem bug, hanem feature!"

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5987   2005.12.18 10:06 GMT+1 óra  
Idézet
WToma írta:
100% fizetős? Hát nem. Lásd GNU C++ és tsai, nem generálnak észrevehetően rosszabb kódot, mint az MS fordító, amiből mellesleg szintén van ingyenes, amivel fizetős progit is fejleszthetsz, meg van olyan is ami ingyenes fejlesztésre ingyenes stb...
C++ sztem elég jól dokumentált.
C++ fordítóból tudom hogy van ingyenes, az más dolog hogy általában nem szeretem őket. Egyébként nekem is most jutott eszembe hogy VC++ ból is van ingyenes.

Nekem sem okozott különösebb gondot a C++ és a VC++ megtanulása, az MSDN-en minden nagyon jól le volt írva. Viszont nagyon sok embertől hallottam már hogy az istennek sem tudta felfogni hogy hogy működik.

Az igaz hogy a VC++ nem vehető külön nyelvnek. Viszont annyira ki lett egészitve minden jóval az alap C++ hoz képest hogy sztem lehet róla külön beszélni.

[url=http://theprogamer.uw.hu/ > http://theprogamer.uw.hu/ [/url] Updated:2005.12.09

   
WToma - Guests | hsz       Online status #5986   2005.12.18 09:57 GMT+1 óra  
100% fizetős? Hát nem. Lásd GNU C++ és tsai, nem generálnak észrevehetően rosszabb kódot, mint az MS fordító, amiből mellesleg szintén van ingyenes, amivel fizetős progit is fejleszthetsz, meg van olyan is ami ingyenes fejlesztésre ingyenes stb...
C++ sztem elég jól dokumentált. "Tanulhatóságról" nem tudok nyilatkozni, nekem nem okozott gondot egy könyv birtokában, Java-t még nem próbáltam.

Szerk.: most látom hogy te VC++-ról beszéltél, de itt most a nyelvet hasonlítjuk össze vagy mi

És ha már itt tartunk ne feledkezzünk meg a C++.Net-ről és a C#-ről sem.

Java-s PC játékot azért nem nagyon lehet egyelőre találni, ahhoz még lassú sztem.

Toma(Módosította WToma 2005.12.18. 17:59-kor)

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5985   2005.12.18 09:46 GMT+1 óra  
Idézet
damaniac82 írta:
Csak röviden, pár szóban, ProGamer...

Ugye tudod, hogy sok helyen itt lehúztad az imádott C++odat? Mellesleg az engine-em én is C++ban írom, de a C++ mint nyelv, tanulásra nem alkalmas igazán.

Arra meg, hogy 100% fizetős, ne legyél büszke, mert nem hiszem, hogy egy kezdő programozó úgy indul neki mindennek, hogy rohan a boltba pár millával a zsebében fejlesztőeszközt venni...

Ja, és a Java3D az tud DX-et használni, ha arról van szó, de emellett OpenGL-t, plusz a K700i telómon egész jó performance-t hoz

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com
(Módosította damaniac82 2005.12.18. 16:48-kor)
Tudom hogy a végén kissé lehúzás szagu lett a dolog, dehát pártatlan összehasonlítást próbáltam csinálni. Arra meg hogy fizetős miért lennék büszke? A vigyorgó smilieval nem azt akartam kifejezni hogy hú de jó fizetni érte.

[url=http://theprogamer.uw.hu/ > http://theprogamer.uw.hu/ [/url] Updated:2005.12.09

   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5984   2005.12.18 08:46 GMT+1 óra  
Csak röviden, pár szóban, ProGamer...

Ugye tudod, hogy sok helyen itt lehúztad az imádott C++odat? Mellesleg az engine-em én is C++ban írom, de a C++ mint nyelv, tanulásra nem alkalmas igazán.

Arra meg, hogy 100% fizetős, ne legyél büszke, mert nem hiszem, hogy egy kezdő programozó úgy indul neki mindennek, hogy rohan a boltba pár millával a zsebében fejlesztőeszközt venni...

Ja, és a Java3D az tud DX-et használni, ha arról van szó, de emellett OpenGL-t, plusz a K700i telómon egész jó performance-t hoz

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com
(Módosította damaniac82 2005.12.18. 16:48-kor)

   
VT - Guests | hsz       Online status #5983   2005.12.17 13:42 GMT+1 óra  
A 12-es ponthoz (Java): ha nem kéne hozzá a bazinagy runtime marha jó vírusokat lehetne írni rajta ezzel a fícsörrel!

Dolgozz keveset, nem érhet baleset!

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5982   2005.12.17 13:31 GMT+1 óra  
Idézet
damaniac82 írta:
Pont most írtam le egy másik topicban ezt A kulcsszó: JAVA. Miért? Mert...
1) Korszerű, könnyen tanulható.
2) Jól dokumentált
3) Bővíthető
4) Nagyszerű 3D APIval rendelkezik!!!
5) Van rá kereslet, s ha végülis nem játkprogramozóként dolgozol majd, akkor is kapsz vele melót. (Nálam ezt történt...)
6) Magyarországon marha jól fizetnek érte!
7) Mobilra is írthasz vele gémet
Totálisan platformfüggetlen
9) Nem kell pointerekkel tökölni, mint C-ben és Pascalban.
10) 100% INGYENES!
11) A világon most a reneszánszát éli, minden utcasarkon használják és marha könnyű segítséget szerezni.
12) Olyan technikákat támogat, amiről C alatt nem is álmodik a legtöbb coder. (Pl. futásidőben saját stringekből kódgeneráció - Innentől Scripting Engine se kell!!!)
13) Az egyik legnagyobb világcég, a Sun áll mögötte és iszonytos iramban fejlesztik.
14) Marha könnyű vele megérteni az OOP-t, AOP-t.
15) Iszonyat sok tool, stb. van hozzá. (A legtöbb ingyenes!)
16) Rengeteg könyv van hozzá a boltokban.
.
.
.
Soroljam még?

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

Java-ról hallottam már, olvastam is a Microsoft féle Java dokumentációt és úgydöntöttem hogy maradok a jólbevált VC++ omnál. Úgy gondoltam hogy rendezek egy kis összehasonlítást a kettő közt a te szempontjaid alapján. Ime:
1, Korszerü, nehezen tanulható ha nem látjuk át az alapokat.
2, Nagyon jól dokumentált.
3, Attól függ mit értünk bővíthető alatt.
4, Nagyszerü 3D API (Direct3D).
5,;6, nem tudok nyilatkozni.
7, Tudtommal nem lehet vele mobilra fejleszteni de javítsatok ki ha tévedek.
8, Multiplatform.
9, Vannak benne pointerek bőven, ezért is szeretem.
10, 100% Fizetős.
11, Szinte minden nagyobb játékot/programot ezzel fejlesztenek.
12, Nah ilyet nem tud, ez az egyetlen ami a Javaban tetszik.
13, A legnagyobb világcég áll mögötte, a Microsoft.
14, Ezen ugyan nem tanuja meg senki a OOP-t az szent. Előbb veszik el a nyelvben minthogy megtanulj.
15, Eszméletlen sok kiegészítés van hozzá.
16, Boltokban nem lehet annyi könyvet szerezni hozzá, viszont a neten nagyon sok leírás van, és ugye ott a felülmúlhatatlan MSDN.

[url=http://theprogamer.uw.hu/ > http://theprogamer.uw.hu/ [/url] Updated:2005.12.09

   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5981   2005.12.17 08:02 GMT+1 óra  
"de pointerekkel énse tökölök C++ban, bár az a rémálmom, hogy eccer rájövök, hogy ezt meg ezt pointerrel kéne megcsinálni és asse tom, hogy hogyan kell ezeket használni "

Mióta kened a C++t, hogy még nem kellett pointer-t használnod?

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

   
Baz - Guests | hsz       Online status #5980   2005.12.17 07:10 GMT+1 óra  
másoccorra csak elküldte

Üdv: --==[B@z]==--

   
Baz - Guests | hsz       Online status #5979   2005.12.17 07:10 GMT+1 óra  
Idézet
damaniac82 írta:
Pont most írtam le egy másik topicban ezt A kulcsszó: JAVA. Miért? Mert...
1) Korszerű, könnyen tanulható.
2) Jól dokumentált
3) Bővíthető
4) Nagyszerű 3D APIval rendelkezik!!!
5) Van rá kereslet, s ha végülis nem játkprogramozóként dolgozol majd, akkor is kapsz vele melót. (Nálam ezt történt...)
6) Magyarországon marha jól fizetnek érte!
7) Mobilra is írthasz vele gémet
Totálisan platformfüggetlen
9) Nem kell pointerekkel tökölni, mint C-ben és Pascalban.
10) 100% INGYENES!
11) A világon most a reneszánszát éli, minden utcasarkon használják és marha könnyű segítséget szerezni.
12) Olyan technikákat támogat, amiről C alatt nem is álmodik a legtöbb coder. (Pl. futásidőben saját stringekből kódgeneráció - Innentől Scripting Engine se kell!!!)
13) Az egyik legnagyobb világcég, a Sun áll mögötte és iszonytos iramban fejlesztik.
14) Marha könnyű vele megérteni az OOP-t, AOP-t.
15) Iszonyat sok tool, stb. van hozzá. (A legtöbb ingyenes!)
16) Rengeteg könyv van hozzá a boltokban.
.
.
.
Soroljam még?

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

a JAVA-t nem ismerem.. szal ere most nem mondok semmit
de pointerekkel énse tökölök C++ban, bár az a rémálmom, hogy eccer rájövök, hogy ezt meg ezt pointerrel kéne megcsinálni és asse tom, hogy hogyan kell ezeket használni

Üdv: --==[B@z]==--

   
damaniac82 - Guests | hsz       Online status #5978   2005.12.17 02:27 GMT+1 óra  
Pont most írtam le egy másik topicban ezt A kulcsszó: JAVA. Miért? Mert...
1) Korszerű, könnyen tanulható.
2) Jól dokumentált
3) Bővíthető
4) Nagyszerű 3D APIval rendelkezik!!!
5) Van rá kereslet, s ha végülis nem játkprogramozóként dolgozol majd, akkor is kapsz vele melót. (Nálam ezt történt...)
6) Magyarországon marha jól fizetnek érte!
7) Mobilra is írthasz vele gémet
Totálisan platformfüggetlen
9) Nem kell pointerekkel tökölni, mint C-ben és Pascalban.
10) 100% INGYENES!
11) A világon most a reneszánszát éli, minden utcasarkon használják és marha könnyű segítséget szerezni.
12) Olyan technikákat támogat, amiről C alatt nem is álmodik a legtöbb coder. (Pl. futásidőben saját stringekből kódgeneráció - Innentől Scripting Engine se kell!!!)
13) Az egyik legnagyobb világcég, a Sun áll mögötte és iszonytos iramban fejlesztik.
14) Marha könnyű vele megérteni az OOP-t, AOP-t.
15) Iszonyat sok tool, stb. van hozzá. (A legtöbb ingyenes!)
16) Rengeteg könyv van hozzá a boltokban.
.
.
.
Soroljam még?

------------------------------------------------------------
OpenGL Tutorials & iNSANEX DevBlog: http://maniac.iceglow.com

   
Baz - Guests | hsz       Online status #5977   2005.12.17 01:38 GMT+1 óra  
Idézet
Gaborious írta:
Aki még nem tud programozni az:
1) kezdjen el egy nyelvet tanulni
2) értse meg hogyan kell programozó módjára gondolkozni
3) írjon pici és 1szerű programokat HIBÁTLANUL
4) mélyedjen el egy kicsit a kiválasztott nyelv adta lehetőségekben
5) nézzen utána milyen architektúra szerint kell(szokás) egy játékot csinálni.
6) keressél egy modernebb nyelvet, lehetőleg Objektumorientáltat és kezd el azt is kitanulni.

és ezt persze lehetne még sorolni hiszen ez a szakma állandó tanulást igényel, olyan mint egy tévésorozat, ha bejön nehéz róla leszokni, ha pedig nem jön be, nos akkor meg kerülni fogod egy életen keresztül (de legalábbis sokáig).

Kezdésnek egy egyszerűbb nyelvel érdemes kezdeni.
Én pascallal kezdtem. C vel vagy c++ al azért nem érdemes kezdeni mert sokat lehet szívni a pointerekkel, és mire azt az ember felfogja addig sok víz folyik le a Dunán.
Basic nekem speciel nem jött be, nekem az teljesen idegennek (alien) tünt a pascal meg a c után.

Akinek mindehez nincs kedve akkor vegye elő kedvenc játékának pályaeditorát (ha van ilyen) és csináljon egy igényes pályát. Ha mindezek után még mindig megvan a késztetés hogy játékot csinálj (alkoss) akkor megvan benned a kitartás ahoz hogy elekzd kitanulni az egyik programozási nyelvet és fejest ugorjál a programozás megpróbáltatásokkal teli világába.

Think again, again and again to get a head-ache again.
egyetértek!
énis a pascallal kezdtem, ezzel el lehet hülyülni, csak az a lényeg, hogy a tudás érdekeljen téged, ne az hogy csillivilli 3d-t csinálj.. mert az pascalban nem fog menni
a basic nekem se jött be, sem az ilyen gamemaker, meg ilyesmik. nemszeretem azokat, amibe előre meg vannak írva a cuccok. (ok ilyen kép loader jól jön ) meg asse szeretem, amikor a fejlesztőprogi elrejti előlem a forráskód felét... mint pl a C++ builder, meg a delphi (asszem, de a delphiben nem vok biztos...)
szal szerintem pascalozzál, ismerd meg a móccereket, aztán amikor úgy gondolod, hogy továbbléphecc, akkor jöhet a C aztán a C++.
szvsz

Üdv: --==[B@z]==--

   
magic - Guests | hsz       Online status #5976   2005.12.16 10:49 GMT+1 óra  
Van egy szinte tökéletes nyelv erre, ha már úgyis a c szintaktika az uralkodó.
A neve pike tulajdonképpen leegyszerűsített C++.
Csak egyszerűsítették, automatizálták a típusok kezelését
Bevezették pl a string típust és a char típusú tömb a múlté. Kevesebb a típus pl egészekhez csak a int van hogy ez jó e vagy nem azt mindenki magában döntse el.
És ez interpretált nyelv. Értelmező kell a futtatásához.
Az osztályok terén is azonosak. Kivétel hogy
több, az osztályokon belüli módosító van.
Megmaradt a public és a private.
A protected static néven megtalálható.
Ezen felül, van két új.
local: Ha felüldefiniálják is a metódust, az ebben az osztályban lévő metódusok ezt fogják használni.
final: Többé nem felüldefiniálható metódus.

Rendelkezik ablakos (GTK) és Játékok (SDL), írásához szükséges eszköztárakkal.
És minden fejlettebb Operációs rendszeren elérhető.

Nagy hátránya hogy hazánkban ismeretlen.
Az egyetlen magyar írás itt található.
http://aszt.inf.elte.hu/~nyeky/nyelvek/Pike/

Nincs integrált fejlesztő környezete(IDE).
Editorral kell a kódot írni.

Sdl http://www.libsdl.org/
Gtk http://www.gtk.org/

Pike lapja http://pike.ida.liu.se/

Értelmező windows hoz http://pike.ida.liu.se/pub/pike/latest-stable/Pike-v7.6.50.6-win32.exe






Unger Gábor
unger_gabor@freemail.hu
[url]http://www.lgpg.linuxuser.hu(Módosította[/url] magic 2005.12.16. 18:50-kor)

   
Gaborious - Guests | hsz       Online status #5975   2005.12.16 04:46 GMT+1 óra  
Aki még nem tud programozni az:
1) kezdjen el egy nyelvet tanulni
2) értse meg hogyan kell programozó módjára gondolkozni
3) írjon pici és 1szerű programokat HIBÁTLANUL
4) mélyedjen el egy kicsit a kiválasztott nyelv adta lehetőségekben
5) nézzen utána milyen architektúra szerint kell(szokás) egy játékot csinálni.
6) keressél egy modernebb nyelvet, lehetőleg Objektumorientáltat és kezd el azt is kitanulni.

és ezt persze lehetne még sorolni hiszen ez a szakma állandó tanulást igényel, olyan mint egy tévésorozat, ha bejön nehéz róla leszokni, ha pedig nem jön be, nos akkor meg kerülni fogod egy életen keresztül (de legalábbis sokáig).

Kezdésnek egy egyszerűbb nyelvel érdemes kezdeni.
Én pascallal kezdtem. C vel vagy c++ al azért nem érdemes kezdeni mert sokat lehet szívni a pointerekkel, és mire azt az ember felfogja addig sok víz folyik le a Dunán.
Basic nekem speciel nem jött be, nekem az teljesen idegennek (alien) tünt a pascal meg a c után.

Akinek mindehez nincs kedve akkor vegye elő kedvenc játékának pályaeditorát (ha van ilyen) és csináljon egy igényes pályát. Ha mindezek után még mindig megvan a késztetés hogy játékot csinálj (alkoss) akkor megvan benned a kitartás ahoz hogy elekzd kitanulni az egyik programozási nyelvet és fejest ugorjál a programozás megpróbáltatásokkal teli világába.

Think again, again and again to get a head-ache again.

   
Joe Red - Guests | hsz       Online status #5974   2005.12.16 01:56 GMT+1 óra  
Én egyértelműen a Dark Basicet javasolnám kezdésnek, ha hamar, egész jó játékokat akarsz írni. Ebben kitapasztalhatod a mikéntjét, aztán utána ugorhatsz valami nagyobb falatra, mondjuk C++ & DX9 sdk

SCRL

   
kiskami - Guests | hsz       Online status #5973   2005.12.16 00:20 GMT+1 óra  
Miért ne lehetne C-vel kezdeni? A HelloWorld abban sem bonyolult. A fene tökölne basic-el először, később is csak akkor, ha muszály lenne.

Üdv,
Kami

   
gpetersz - Guests | hsz       Online status #5972   2005.12.15 07:53 GMT+1 óra  
Nem javasolnám a C-t első nyelvnek. Elsőre szépen válassz valami Basic-et. Aztán jöhet a Pascal. Aztán a C.

Nem véletlen, hogy a Basicnek a neve Basic, és nem a C-nek.
Ha valaki még soha nem programozott akkor a Basic sokkal érthetőbb és láthatóbb lesz. Igaz, hogy utána át fogsz térni, már akkor amikor komolyan űzöd, valami C vagy C++ -ra, de indulásnak ezek csak elriasztanak.




http://www.easternraider.com
http://www.beautyofbeast.com

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5971   2005.09.03 16:30 GMT+1 óra  
Idézet
TheProGamer írta:
(Bandu írta:
(WToma írta:
Na itt van a)Hát ez nem jött össze.


Nem tudom miert, egyszeruen nem toltotte be az oldalt.
Na de azt akartam irni hogy koszonom a linke, merthogy szeretem bujni az ilyensmi tutorokat.

Ja amit te mondassz azt megfogadom, mert mar mas forumokon is lattam a beszolasaidat es nagyon ertheted azert.

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5970   2005.09.03 16:27 GMT+1 óra  
Idézet
Bandu írta:
Idézet
WToma írta:
Na itt van a
Hát ez nem jött össze.

"Every step brings me closer
to my last" Dream Theater - Pull Me Under

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5969   2005.09.03 16:27 GMT+1 óra  
Idézet
vologya írta:
1et értek ProGamer(?) rel. 1 programozási nyelv pl. Visual C++ (vagy inkább Visual Basic NET 2003 :-)) + ATI, NVidia , DX9 SDK és képben vagy!

1001011011101001000100011
Sztem akár az ATI/nVidia SDK-t el is lehet hagyni. Azokkal csak
akkor érdemes foglalkozni ha az ember konkrétan ki akarja használni az egyik gyártó által nyujtott extrákat. Én viszont sokkal jobban szeretem az olyan programokat amik a hardver márkájától függetlenül működnek.

"Every step brings me closer
to my last" Dream Theater - Pull Me Under

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5968   2005.09.03 16:18 GMT+1 óra  
Idézet
WToma írta:
Na itt van a

   
vologya - Guests | hsz       Online status #5967   2005.09.03 16:07 GMT+1 óra  
1et értek ProGamer(?) rel. 1 programozási nyelv pl. Visual C++ (vagy inkább Visual Basic NET 2003 :-)) + ATI, NVidia , DX9 SDK és képben vagy!

1001011011101001000100011

   
WToma - Guests | hsz       Online status #5966   2005.09.03 12:38 GMT+1 óra  
Na itt van a [url="http://www.prog.hu/cikkek/sorozatok/abC.html">C tutorial a prog.hu-ról[/url] - bár be kell vallanom, hogy én nem ebből tanultam.
Toma

"Ez nem bug, hanem feature!"

   
TPG - Guests | hsz       Online status #5965   2005.09.03 11:39 GMT+1 óra  
C -> C++ -> Visual C++ -> DirectX 9.0 SDK .

És nagyon-nagyon sok gyakorlás.


   
bmateusz - Guests | hsz       Online status #5964   2005.09.03 11:31 GMT+1 óra  
A Visual Bsic is jó


   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5963   2005.09.03 10:12 GMT+1 óra  
Idézet
WToma írta:
Na akkor most egészen komolyan. Van pár cikk itt a jf.hu-n amik kifejezetten kezdőknek szólnak (és nem utolsó sorban én fordítottam őket ). Ezek támpontot nyújtanak, de a végső döntést neked kell majd meghozni a saját képességeid ismeretében.
Az én személyes véleményem:
Ne kezdj pascallal mert később úgyis áttérnél valamilyen C-szintaktikájú nyelvre. Nézz meg egy C tutorialt (a prog.hu oldalon van magyarul is!). Vagy vegyél egy C tankönyvet. A C++-t azért nem javasolom elsőre mert a C++ tutorialok és könyvek többnyire már haladóbbaknak szólnak.
Toma


Melyik cikket olvassam el peldaul, mert nem talaltam olyansmit ami nekem valo lenne.

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5962   2005.09.03 09:57 GMT+1 óra  
Idézet
WToma írta:
Na akkor most egészen komolyan. Van pár cikk itt a jf.hu-n amik kifejezetten kezdőknek szólnak (és nem utolsó sorban én fordítottam őket ). Ezek támpontot nyújtanak, de a végső döntést neked kell majd meghozni a saját képességeid ismeretében.
Az én személyes véleményem:
Ne kezdj pascallal mert később úgyis áttérnél valamilyen C-szintaktikájú nyelvre. Nézz meg egy C tutorialt (a prog.hu oldalon van magyarul is!). Vagy vegyél egy C tankönyvet. A C++-t azért nem javasolom elsőre mert a C++ tutorialok és könyvek többnyire már haladóbbaknak szólnak.
Toma


Oke. Kossz az infot. Atolvasok oket.
Majd ha keszitettem valamit akkor kozze teszem es remelem segitetek tovabbra is ha elakadnek valamiben.

Bye

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

   
WToma - Guests | hsz       Online status #5961   2005.09.03 09:47 GMT+1 óra  
Na akkor most egészen komolyan. Van pár cikk itt a jf.hu-n amik kifejezetten kezdőknek szólnak (és nem utolsó sorban én fordítottam őket ). Ezek támpontot nyújtanak, de a végső döntést neked kell majd meghozni a saját képességeid ismeretében.
Az én személyes véleményem:
Ne kezdj pascallal mert később úgyis áttérnél valamilyen C-szintaktikájú nyelvre. Nézz meg egy C tutorialt (a prog.hu oldalon van magyarul is!). Vagy vegyél egy C tankönyvet. A C++-t azért nem javasolom elsőre mert a C++ tutorialok és könyvek többnyire már haladóbbaknak szólnak.
Toma

"Ez nem bug, hanem feature!"

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5960   2005.09.03 09:46 GMT+1 óra  
Idézet
gymisi írta:
Namost akkor 300- vagy 30 ezer liter?
Vegyél könyvet, van millió, computerbooks-nál nézd, meg libri, konyvnet(itt a legolcsobb altalaban), kiskapu!

Akkor tudsz valamit,ha tudod, hogy mit nem tudsz!
Oke en veszek konyvet, de meg mindig nem tudom hogy milyen konyvet vegyek.
Meg mindig nem valaszoltatok arra a kerdesemre, hogy milyen programot ajanlotok kezdesnek.

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

   
gymisi - Guests | hsz       Online status #5959   2005.09.03 09:36 GMT+1 óra  
Namost akkor 300- vagy 30 ezer liter?
Vegyél könyvet, van millió, computerbooks-nál nézd, meg libri, konyvnet(itt a legolcsobb altalaban), kiskapu!

Akkor tudsz valamit,ha tudod, hogy mit nem tudsz!

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5958   2005.09.03 09:11 GMT+1 óra  
Idézet
gymisi írta:
A játék nem software???

Akkor tudsz valamit,ha tudod, hogy mit nem tudsz!
De egyreszbol az is az.
De szerintem erted hogy mire gondoltam.

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5957   2005.09.03 09:08 GMT+1 óra  
Idézet
balogh9 írta:
mivan ?
Most akkor mivel érdemes elkezdeni a tanulást programozni, vagyis játékot irni?
tanulást szoktunk programozni ? vagy mivan ?
Most akkor mivel érdemes elkezdeni tanulni a programozást, vagyis játékot irni?- sztem ez így helyesebb...




C++ & OpenGL
Na jol van na ugy akartam irni.
Na akkor tudtok segiteni nekem?

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

   
balogh9 - Guests | hsz       Online status #5956   2005.09.03 09:02 GMT+1 óra  
mivan ?
Most akkor mivel érdemes elkezdeni a tanulást programozni, vagyis játékot irni?
tanulást szoktunk programozni ? vagy mivan ?
Most akkor mivel érdemes elkezdeni tanulni a programozást, vagyis játékot irni?- sztem ez így helyesebb...




C++ & OpenGL

   
gymisi - Guests | hsz       Online status #5955   2005.09.03 08:49 GMT+1 óra  
A játék nem software???

Akkor tudsz valamit,ha tudod, hogy mit nem tudsz!

   
Bandu - Guests | hsz       Online status #5954   2005.09.03 08:33 GMT+1 óra  
Hello!

Mar egy jo par forumot elolvastam, de hol ezt, hol azt irjak a hozzaszolok. Nem tudom hogy milyen programmal lenne erdemes nekikezdeni ahhoz hogy sikerelmenyben is legyen reszed es konnyeden tudjad fejleszteni magad.
Ahogy olvastam sokan ajanlottak a Turbo Pascalt, masok meg a DevC+ es mast is. Nagyon meg nem ismerem ezeket a C+-os progikat. En csak a Turbo Pascallal foglalkoztam a suliban, de azzal is eleg kicsi szinten.
Na, akkor azt szeretnem kerdezni megegyszer, hogy jo otlet-e elindulni a Turbo Pascallal, es ha igen akkor honnan lehet letolteni valami jo tutorialt hozza.
Mondom a vegcelom az hogy jatekot keszitsek es nem softwaret.
Elore is koszonom a segitsegeteket.

Bandu

Athlon Xp 2800+ Ati Radeon 9600XT Dual 256 Ram 400 Mhz

Ezt a hozzászólást VT módosította (2006.07.02 04:29 GMT+1 óra, ---)

   
> 1 <