játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5512
FZoli:    4895
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2202
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Írj te is cikket! 2006.09.15 09:46


Írj te is cikket a Játékfejlesztés.hu-ra!Cikket írni jó - de miért is?
- Segíthetsz másoknak, könnyítheted a kezdők útját - ne feledd, te is kezdő voltál valaha, és akkor jól jött a segítség.
- Hasonló érdeklődésű emberekkel oszthatod meg tudásod, könnyen lehet, hogy te is hallhatsz tőlük újat, vagy együtt dolgozhattok később.
- Néha meg szoktunk hirdetni cikkíró pályázatokat - ha jó cikket írsz, nyerhetsz rajtuk.

Portálunk örömmel fogad minden játékfejlesztéssel foglalkozó cikket, azonban fel kell állítanunk egy minőségi mércét. Hogy biztosan megüsd ezt a szintet és alkotásod kikerüljön az oldalra, kérlek vedd figyelembe az alábbi szabályokat! Ezek nem csak a mi érdekeinket szolgálják, téged is megmenthetnek egy kiadós negatív kritikától.

Miről írjak?


Válaszd meg jól a témát!
Mivel játékfejlesztési portál vagyunk, elsősorban játékfejlesztéshez kapcsolódó cikkeket várunk. Nem vagyunk kíváncsiak a Morrowind végigjátszására vagy a 8086-os processzor címzési módjaira. Vannak persze játékokról szóló és retro cikkeink, de azok a játékfejlesztés szempontjából közelítik meg a témát. Legbiztosabb, ha segédletet írsz, amiben egy problémát jársz körül egy konkrét nyelven. Ha nyelvfüggetlen a téma, valamelyik cikk kategóriába kerül írásod. Cikkírás előtt feltétlen keress rá a témára az oldal keresőjével! Ha már létezik cikk az adott témáról, ne kezdj bele.

Ne írj triviális dolgokról!
Kerüld az olyan dolgokat, amikről mindenki tud, és te se tudsz újat mondani! Például senki se kíváncsi önmagában a for ciklusra. Ha viszont a többi nyelvi elemmel együtt mutatod be, már hasznát tudják venni a kezdők.

Csak olyat írj, ami segítséget is nyújt!
Ez alatt két dolgot értünk:
1, Ne azért írj, hogy elmondhasd magadról, hogy írtál, és a neved kint figyeljen a főoldalon. Az ilyenek eredménye egy lapos, kínkeservesen összehozott semmitmondó iromány. Ha írsz, add a legjavad, legyen érdekes, ne egy tucatcikk!
2, Képzeld magad a célközönség helyébe! Aki nem ismeri a témát, annak segítséget nyújt írásod, vagy összezavarja? Egyáltalán érti más rajtad kívül? A kezdőknek mindent el kell magyarázni, azt is, ami neked a legtermészetesebbnek tűnik! Egy rossz cikkel elijesztheted a őket az adott nyelvtől/módszertől, tehát fordítva is elsülhet a dolog. Ha haladóknak írsz, jelezd a cikk elején.

Csak akkor írj, ha biztos vagy tudásodban!
Ha nem vagy biztos, ne írj, hanem olvass. Félig tudni valamit néha rosszabb, mint egyáltalán nem tudni. Egy pontatlan cikkel nem csak magadat, hanem másokat is megtévesztessz - az esetleges hibák és furcsa megoldások láttán csak fogná a fejét egy hozzáértő. Inkább várj vele, tanulj, kérdezz a fórumon, olvass utána...

Ne másolj!
A plágium (más művének sajátként való feltűntetése) csúnya dolog. Nem megoldás az, ha 10 cikkből összeollózol egy 11.-et, valamint azt sem, ha átvariálod a szavak és mondatok rendjét. Ha más írásából idézel, egyeztess a szerzővel és tüntesd fel a forrást.

Ha fordítasz..
Akkor egyeztess a szerzővel valamint a cikket közlő oldallal egyaránt. Ügyelj az idegen kifejezések használatára, többnek van magyar megfelelője. Ezenkívül csak olyat fordíts, amihez értessz is - a "vakon" fordításból komoly hibák származhatnak.

Hogyan írjam?


Legyen felépítése a cikknek!
Lehet akármilyen szerteágazó tudásod, nem tudod átadni, ha nem fűzöd föl egy logikai fonálra. Ha egy nyelvet ismertetsz, nem parancsreferenciát kell írni, arra ott van a súgó. Érdemes a bevezetőben ismertetni a problémát és a megoldás menetét, valamint a cikk végén összegezni a leírtak tartalmát, és tanácsokat adni a továbbiakra nézve. A tényleges tutoriál részben (a közepén) lépésekre bontva alaposan magyarázd el, hogyan is oldottad meg az adott problémát. A megértést nagyban segíti, ha a mondanivalódat ábrákkal, példákkal illetve kódrészletekkel támasztod alá. Ne másold be az egész forráskódot, csupán azt a részét, amit előzőleg már megtárgyaltál! (A példaprogramokat illik kipróbálni, hogy tényleg működnek-e. ;) ) A triviális dolgokat nem kell külön elmagyaráznod, helyettük koncentrálj inkább a problémás részek tisztázására!

Próbálj objektíven írni!
A semleges nézőpont a legjobb választás, néha viszont nehéz elfogulatlanul írni.
A cikkedben kifejtheted a véleményed, de csak finoman, és ne ebből álljon az egész. Inkább arról írj, hogy miért az adott nyelvet/szoftvert/módszert/akármit használod, és ne arról, hogy a többi használhatatlan. Tartsd tiszteletben, hogy mások más véleményen lehetnek!

Tartsd be a magyar nyelv szabályait!
Ügyelj a helyesírásra! Akármilyen jó cikket írsz, komolytalanná válhat, ha csapnivaló a helyesírásod. Nem sürget senki, az elgépeléseknek véletlenül sincs helyük a szövegben. Ha a helyesírásoddal van baj, javíthatsz rajta. A legegyszerűbb, ha egy helyesírás-ellenőrzővel átnézeted a szöveget (pl. a Word szövegszerkesztőnek van ilyen funkciója). Ha híján vagy egy ilyen programnak, és még a Magyar Helyesírás Szabályai is hiányzik a polcról - vagy csak lusta vagy elővenni - akkor a Google a barátod. Keress rá a szó mindkét alakjára, amelyik több találatot kap, általában az a helyes. Automata változat itt.

Nyelvhelyesség, stílus...
Az elkészült szöveget mindig olvasd át! Nem kifogás, hogy "lusta vagyok" vagy "nincs időm" - időd van, ha meg te is lusta vagy az átolvasásra, akkor ne várd el azt mástól. Legfontosabb, hogy kerüld a szóismétléseket, az írásjelek (vessző, pont) után rakj szóközt.
Senki sem szereti, ha más szöveget lát, mint amit megírt, ezért óvatosan kezeljük a stilisztikai hibákat. Ha túl sokat találunk, inkább visszaküldjük a cikket. Jobb, ha te javítod.

Formázd meg!
A cikkedet mindig tagold bekezdésekre, és semmi esetre se ömleszd egybe az egészet! Használd bátran a karakterformázó elemeket (dőlt, vastag, aláhúzott) a mondandód lényegének kiemelésére. Beszúrhatsz képeket is (ha nem húzzák szét a cikket), sokszor könnyebb képpel elmagyarázni a problémát, mint hosszasan körülírni. Ja és még egy FONTOS dolog: Ha programkódot szúrsz be, használd a code taget (4. menüpont), különben hibásan jelenhet meg a kód!

Terjedelem
Ne legyen túl rövid és ne legyen túl hosszú... Ez a témától is függ, de tartsd figyelemben, hogy egy cikk általában hosszabb egy fórumbejegyzésnél. Az arányokra is figyelj oda, könnyen lehet "hosszú" cikket írni 3 sor szövegből, egy hosszabb kódrészletből meg egy screenshotból, de nem biztos, hogy hasznos lesz így mindenkinek.

Ha elkészültél...


Elkészült! Mit kezdjek vele?
Ha megírtad a cikked, tedd közzé! A Cikkek vagy Segédletek menüpontból válaszd ki azt a kategóriát, ahova tenni szeretnéd, majd kattints az "Új oldal létrehozása" linkre! Ezután megszerkesztheted a cikkedet. (A legjobb, ha már máshol megírtad, és itt csak beilleszted és formázod.) A szerkesztő a HTML-t is támogatja, a kódolást be tudod állítani (BBCode, HTML vagy mindkettő). Az eszköztáron az utolsó gomb előnézet, itt meg tudod nézni a cikk várható kinézetét. Az előforduló karakterhibák miatt ne aggódj, a véglegesben helyesen jelennek meg az ékezetes betűk. Fordíts figyelmet az egyéb rovatokra (bevezető, szerző, fájlmelléklet, stb.), majd küldd el. Elméletileg itt jön a happy end, a cikked jóváhagyás után kikerül. Dőlj hátra, ha mégse tetszene rajta valami, nyaggasd a moderátorokat. ;)

Értékelés: 9.88

Új hozzászólás
Nincs megjegyzés