játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5478
FZoli:    4893
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2526

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2195
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Játékfejlődés = Játékfejlődés? 2006.11.22 11:50


Sok oldalról meg lehet közelíteni ezt a kérdést. Az egyenlet egyik oldalát nézve bizony rá kell jönnünk hogy az új játékok nagy része lemásolja a már jól bevett szokásokat és attól remél sikert illetve hasznot. A másik oldalt pedig azok állnak akik megpróbálnak valami korszakalkotót készíteni, bevállalva a hatalmas pofáraesés rizikóját. (bizony ez a faktor sokszor nyújtja eléjük a lábát, legtöbben fel is buknak benne)
Melyik oldal lehet a mérvadó, melyik oldalra álljunk?

A véleményem teljesen mellékes, bár van, de nem szeretném kinyilvánítani. A tény az, hogy akik a jól bevált ötleteket másolják, azok nem "fejlesztenek". Lehet hogy hasznos, jól játszható, érdekes játékot sikerül készíteniük, de csak kis részük az akik olyat is alkotnak amik úgy kerülnek be a köztudatba, hogy a később hasonszőrű játékokat ahhoz hasonlítsák. Persze meggazdagodni ezen egyszerűbb úton is meg lehet.
Az igazi fejlesztők viszont olyanokat alkotnak amik már a megjelenés előtt felkavarja a gamer társadalmat, de mégis hasonlítják valamilyen előző játékhoz, aminek úgymond a trónfosztójának tüntetik ki. És ez bizony nagy felelőség a fejlesztők vállán. Érdekes kérdés továbbá az is, hogy van e olyan játék manapság amit nem lehet semmilyen elődjéhez sem hasonlítani. Természetesen első ránézésre ilyen nincs. De a játék során bizony még mindig akad az ember olyannal, hogy a feldőlt széket a helyére állítva, mellőle feltápászkodva kiált fel: "Bezoszki, ilyet még nem láttam!!!"

Nézzünk pár példát az ezévi termésből, a megjelenés előtt álló játékokból, és nézzük vissza 2008-2009 végén eme cikket, jól fogunk szórakozni, hogy már akkor nosztalgikus hangulatban leszünk egy Gears of War hallatán.

Kezdjük is akkor már a sort egy ütős kis cupákkal a tányérunk szélén, ha már említettük akkor Gears of War:
Az Epic talán megint belenyúlt valami nagyba. (ha más nem a bilibe, de a tesztelőket olvasva biza ez az utóbbi kategóriába tartozik. Legalábbis a harcmodorban biztos ez lesz mérvadó pár hónapig/évig ... Elméletileg már 2006 végén megjelenik X360-ra, de persze a mostoha PC-sek még várhatnak rá, de nem baj, hisz legalább be kéne szerelni egy X360 árához hasonló Videókarit a gépbe :D
A képeket ti is megnézhetitek, éspedig hogy mire képes az U3 engine. Az biztos hogy döbbenet a grafika.
http://gearsofwar.com/Emergenceday/
Természetesen be kell pöckölnünk egy kellően régi születési dátumot... :P

Persze itt lesz még nekünk a Call of Duty 3. Minek tépném a szám erre, ha hasonlóan színvonalas alkotásra számíthatunk igen durva grafikával, akkor sokan fognak a csatatér mellett még a monitor előtt is elvérezni :P...
http://www.callofduty.com/

Assassin's Creed. Vajon kell e valakinek bemutatnom még ezt a játékot? Még megjelenése előtt hatalmas rajongótábornak örvend Altair, hidegvérű bérgyilkosunk. A videókat végignézve hősünk szinte minden szituációra tudni fogja dolgát. Animációs fázisok tömkelegével érték el a Ubisoft Montreal fejlesztői, hogy aszászinünk minden mozdulata döbbenetes legyen. A kapcsolat az NPC-kkel bámulatos, az AI kifinomultan reagál.
http://assassinscreed.uk.ubi.com/

A Crytech gyönyörű akciójátéka megintcsak azok táborát bővíti akik már eleve elkötelezték magukat a játék mellett és a kezüket tördelve várják hogy a polcokra kerüljön a Crysis. A Crysisben szó szerint rommá lőhető az egész terep. Így nem sok esélyünk van az eddigi játékokban megszokott "bújjunk be a fa mögé" taktika. Egyszerűen a gépfegyverrel fát lehet vágni. Emellé (az egyébként eddig még HL2-őt csúfoló fizika mellett) társul az a hihetetlen látvány ami mindenkit arra fog kényszeríteni hogy este letérdeljen az ágya mellé, és elmormoljon egy imát a Crytech éltetésére és köszönetet mondjon eme gyönyörű alkotásért.
Sokan eleinte Far Cry folytatásként emlegették a Crysist, de a manapság napvilágra került videók teljesen rácáfoltak minden skeptikusra. A Crysis bizony korántsem lesz Far Cry folytatás (pláne hogy kiderült, hogy készül a FC2 :P). Aki nem hisz nekem nézzen utána.
http://www.crysis-game.com/

A Maxis kiadásában fog megjelenni 2007 végén a Spore. Egy olyan játék ami biza megint odarakja majd magát a nagyok mellé. Leginkább "evolúciós editorja" van tűhegyesre kihegyezve. Emellett pedig "MMO" kacsintgatása, mely abban nyilvánul meg, hogy az Online játékosok (ez nem azt jelenti hogy Offline nem lehet játszani majd vele) saját maguk kreált planétáin kívül bebarangolhatják mások által készített planétákat is a galaxisban. Így jó esély van arra, hogy a rajongótábor a megjelenés után megrohamozva a boltokat kb. 2 hónap alatt kreálnak egy akkora galaxis amit a belépésed napjától nem tudsz bejárni halálod napjáig. Szóval mindenkinek csak jó szórakozást tudok ehhez kívánni.
http://www.spore.com/

NFS széria: Vajkon kikopik lassan az autótuningolás és a gumifüstölés? Nem tudom ti hogy vagytok vele, amennyire vártam a Carbon megjelenését, akkora csalódást is okozott, hiába a fantasztikus tuningszabadságnak. A híresztelések szerint bizony nincs még vége a sorozatnak. Megpróbálják az egészet újraéleszteni, és az estéből újra kiléphetünk a fény birodalmába. Nyugodtan lehetne a neve NFS: Rebirth :D
http://www.ea.com/nfs/carbon/

Csak hogy az MMO-król is beszéljek töretlen sikerrel halad előre a WoW és a GuildWars is. Az NC softnak bejött a kiegészítős móka, míg a WoW hívők a kiegészítő mellett még a havidíjat is fizethetik. Itt vitát nyithatnánk, hogy nálunk miért ilyen drága a havidíj, de nem akarok senkit sem baleknek titulálni :D
Mindenesetre kíváncsi lennék a Burning Crusade előrendelési listájára. Az biztos, hogy két olyan fajjal fog bővülni a játék ami nagyon hiányzott a képből, és végre a horda oldal is kap egy szimpatikus fajt. (Kérdés hogy a kissé futurisztikus világkiegészítést hogy emészti majd a WoW társadalom. De az tuti hogy a mesés környezetbe gyönyörűen beillő terepet kapnak a játékosok.
http://www.worldofwarcraft.com/burningcrusade/
A Nightfall pedig még olcsóbb is lesz mint a WoW, ill. nem utolsó sorbn nem kell havidíjat sem fizetnünk (Ne foglaljon senki állást)
http://www.guildwars.com/

Nézzétek el nekem hogy nem írtam sokat, és bizony sok olyan alkotást is kihagytam amik megérdemelnék hogy szóljunk rólunk, ám akkor gépelhetnék egészen jövő nyárig, majd kezdhetném újra. Ezt a cikket arra szántam, hogy 1 év múlva ránézve milyen érzéseket fognak kelteni az emberekben. (mikor én manapság döbbenten nézem a magazinban a cikket: "megint csúszik a Diablo 2 megjelenése") :D:D:D
Azért talán megéri rászánni fél órát megtekinteni azt, hogy mifelé kéne haladnunk, melyik fonalat kell megragadnunk és persze továbbfűznünk az egyenlet másik oldalán... :D

Értékelés: 9.50

Új hozzászólás
Deotron          2006.12.26 04:35
Az első két bekezdés érdekesnek igérkezett. De ami utána jön, az csak egy körkép. Kár. Szeretem a filozofálgató cikkeket, de ez csak prejudikált nosztalgia. Teljesen magától értetődő.
Szívesen olvasnék olyan cikket, ami bevállalós kreativitás és a játékfejlesztő iparosított gépezetének párharcáról szól.
hypocrite          2006.11.24 12:59
Cellfactort ismeritek vagy már megjelent? Mindegy az nagyon tuti. Ageia technek indult azt gámát csináltak belőli budget áron.
beast          2006.11.24 11:21
öö, de azért ne hasonlitsd a kettőt, közel sem egy kaliber. ezek szerényen meghúzódnak, nem igérnek ezt-azt, csendben dolgoznak és kész.
szeki          2006.11.24 09:57
vahy Épp STALKER???
beast          2006.11.24 08:04
Project Offset, valaki?
http://www.projectoffset.com/
MaNiAc          2006.11.24 06:58
En az NWN2-re csorgatom a nyalam, de most meg draga
szeki          2006.11.24 04:26
Lehet csak én értem. Egyébként játékkk!!!
De az elején akartam éreztetni mennyi különbség van a játékok fejlődésében... És igazából az egyenletnek 2 oldala van. Én meg eleve retardált vagyok, és gépelni sem tudok
HomeGnome          2006.11.24 01:55
Én se értem a címet..
Egyébként mostanában szerintem az egyik legötletesebb játék a Defcon. Igaz még nem játszottam vele, de nagyon jókat olvastam róla.
MaNiAc          2006.11.24 01:47
Amúgy csak én nem értem a cikk címét???

"Játéfejlődés = Játékfejlődés?"

mi az a "Játé"? De ha "Játék" akarna lenni, akkor se látnám sok értelmét. Vagy nem tom... valaki magyarázza már el, mi a bánatot akar ez jelenteni?
MaNiAc          2006.11.24 01:45
Lesznek itt azért jó cuccok na, csak már marom magam, hogy gépet kéne fejleszteni megint
szeki          2006.11.23 09:59
perzse a fanatikusoknak (énis közéjük tartozom) De ugyebár a HL univerzum már senkinek sem ujdonság. A Portál igen, de a végén említettem hogy még sorolhatnék 1000 egyedi játékot.
- Supreme Commander
- Strangehold
- Jade Empire
- stb..
TPG          2006.11.23 08:06
Én a Portal meg a HL2:EP2 hol marad? A Portal kegyetlen jó cuccnak tűnik, az EP2-t meg mérföldkőnek szánják a HL-ek sztorijában, állítólag a legtöbb kérdésre meg fogja adni a választ. És a videók alapján nagyon nagy hangulata lesz.
hypocrite          2006.11.23 05:40
Én is Quake3-azom!!!
szeki          2006.11.23 05:06
ugyeugye. Viszont a fenti kínálat bizony igen érdekes lesz. Ez egy mérföldkő megint majd a játékok terén. Úgy ahogy a HL volt és a HL2 annakidején. Aztán kíváncsi vagyok mi lesz a köv. mérföldkő....
Csaba42          2006.11.23 04:48
Érdekes cikk, sokan próbálták már megfogalmazni mindezt. Én úgy látom, mostanában már csak két fejlesztő próbál igazán újítani, és nem csak a grafikai feature-kkel elárasztani bennünket: Peter Molyneux és Will Wright. Azonban ne törjünk pálcát a többi fejlesztő feje felett se, hisz gondoljunk bele, mennyi játék jlent már meg, mennyi ötletet sütöttek már el. Nehéz ilyen esetekben újítani. A WoW sikere is egyértelmű: elsősorban nem maga a világ, hanem a számtalan csapatjátszási lehetőségek hódítanak benne! Érdekes módon, pont ezeket hagyják ki a többi MMRPGből: a GWben is csak "álcsapatjáték" van, legalábbis a WoWhoz képest. Ennek ellenére nem szeretem a WoWot. Legjobban a Spore fogott meg, remélem, beváltja a hozzá fűzött reményeim! Mostanában szinte csak Quake 3-azom, mert a mai játákok többsége nem köt le. A Carbon is unalmassá vált. Jók az újításai, de valami hiányzik belőle. Olyan, mint a leves só nélkül.
szeki          2006.11.23 04:09
ÉS persze bocsánat hogy nem említettem a LoTRO-t az egyik legjobban várt MMO világot középföldén.
Pótlom a hiányt, feliratkoztam már a bétára. Ajánlom mindenkinek.
http://www.lotro-europe.com/?territory=EnglishUK
szeki          2006.11.23 04:08
én azért kíváncsi lennék a FC2 képeire. Elméletileg a minap csórtak el 2GB!!!!-nyi adatot a szerverükről, köztük nagyon sok új játék prezentációjával, concept rajzaival. (csak azt nem értem hogy 2GB hogy kerülhet i. Még 100 MB ok de ennyi,.....)
hypocrite          2006.11.23 02:57
Ja másik meg a crysis ugyanis a far cry-t is nagyon szeretem.
hypocrite          2006.11.23 02:56
Oh. Dungeon Keeper örők favorit. Ughogy nekem is spore a várományos!
Orphy          2006.11.23 01:56
Hááát, van pár ígéretes darab...
Én a Spore-ra leszek nagyon kíváncsi...

Hát igen, a nosztalgia...
Emlékeztek még, hogyan vártuk anno a Dungeon Keeper-t a maga 4 éves(!) csúszásával...?