játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5476
FZoli:    4893
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2526

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2195
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Ingyenes programok a játékfejlesztésben 2006.12.31 05:30


Programozói fejlesztőkörnyezetek


A legtöbb programozó a C nyelv valamelyik fajtáját, azaz C++-t, vagy C#-t használ, ennek megfelelően sok eszköz született a programíráshoz. Például a Microsoft az elterjedtebb programnyelvek szinte mindegyikéhez ajánl ingyenes megoldásokat.


Visual C++ 2005 Express Edition és Visual C# 2005 Express Edition

A két program a két nyelvet támogatja, gondolom egyértelmű, hogy melyik melyiket. Mindkettő használata hasonlóan egyszerű, felületük átlátható (viszont angol nyelvű), és nagy előnyük a támogatottság, ugyanis ha a program hibát észlel a programkódban, pár kattintással elérhető az online súgó, mely segít felderíteni, mit is rontottunk el, így gyorsabbá válik a hibakezelés.

Notepad++

Az egyik, ha nem a legsokoldalúbb fejlesztőeszköz amely ingyenesen letölthető, ráadásul még magyar nyelven is tud. Kb. 40 programnyelvet ért, így igazán hasznos lehet azoknak, akik többféle nyelven is programoznak párhuzamosan. A program alapból tartalmaz egy TextFX nevű plugin-t, amellyel gyorsan végezhetők számkonverziók (oktális, decimális, hexa, stb.), HTML kódtisztítót is tartalmaz, és még számtalan hasznos eszköz van benne, de még több plugin-nal is ki lehet egészíteni a program képességeit. Nagy előnye, hogy felülete szinte teljesen testreszabható, így kényelmesebbé lehet tenni a munkát egy téma letöltésével, vagy a szintaxis-kiemelés megváltoztatásával, de a makrók készítésének lehetősége is jól jöhet olykor.
Screenshot
Részletes cikk a programról

Code::Blocks

Ez a program csak a C/C++ nyelveket támogatja, kezelőfelülete annyira leegyszerűsített, hogy a kezdőknek is tökéletesen megfelel, viszont az alapszintű angoltudás itt sem árt, mivel magyar nyelvű kezelőfelületet nem tartalmaz. Több platformra is elérhető, így sem a Windows-t, sem a Linux-ot, sőt, még a Macintosh-t használóknak sem kell lemondaniuk róla, sőt, FreeBSD-s verzió is készült a programból. Nagy előnye, hogy az elterjedtebb fejlesztőkörnyezetek projektfájljait is tudja importálni, így sok programmal kompatibilis.

Az eddig említett programok elérhetőségei:
MS Visual C++/C# 2005 Express Edition | C++/C#
Notepad++
Code::Blocks

ModellezőprogramokBlender

Az ingyenes modellezőprogramok között valószínűleg a Blender az egyik legnépszerűbb, ugyanis kis mérete ellenére könnyen kezelhető és sok hasznos funkciót tartalmaz. Ha megszokjuk azt, hogy az alap parancsok (méretezés, mozgatás, forgatás) gyorsbillentyűkkel érhetőek el a leggyorsabban, a kezelés pofonegyszerűvé válhat. A kezelőfelület angol nyelvű, viszont könnyen megszokható, tetszés szerint átszabható. Nagyszerű kiegészítője a YafRay renderprogram, amely sok további beállítási lehetőséggel bővíti a funkciókat, de Phyton nyelven írt script-ekkel is bővíthetők a lehetőségek.

Wings 3D

A Wings 3D leginkább a „low-poly”, azaz az olyan modellek elkészítésére alkalmas, amelyek nem igényelnek részletes kidolgozást. A kezelőfelület a lehető legkisebb helyet foglalja el a programon belül, de itt sem találkozhatunk magyar nyelvi támogatással (amely sajnos a fejlesztőeszközök nagy részét érinti). A program több rendermotort is támogat, pl.: YafRay, POV-Ray, Art of Illusion. Sajnos animálni sem lehet vele, de ha gyorsan kell elkészíteni egy egyszerűbb modellt, a Wings a nyerő!

ZModeler vagy Zanoza Modeler

Leginkább autók modellezéséhez használják, így nem tartalmaz animációs lehetőséget, de még csak renderelni sem lehet benne, „csak” szimpla modellezőprogram a szó szoros értelmében. Viszont hely- és gépigénye nem túl nagy, így a legtöbb mai gépen szépen elfut, de ez a modelltől is függ (pontosabban a modellt alkotó poligonok számától)

Linkek:
Blender
Wings 3D
ZModeler


2D-s grafikai programokGIMP

Nem hiába ez az egyik legelterjedtebb ingyenes képszerkesztő, ugyanis könnyen kezelhető, magyar nyelvű (sok másik nyelv mellett), és rengeteg hasznos eszközt tartalmaz, ami a gyors képszerkesztéshez kellhet. Működéséhez szükséges a GTK+ futtatókörnyezet, ami a GIMP honlápjáról is letölthető. Eredetileg Linux-ra készült, de most már szinte minden platformon elérhető. Tudásában nem marad el a drága programoktól (Photoshop, Paint Shop Pro, stb.), ráadásul sok kiterjesztést ismer, így szinte bármilyen kép szerkesztésére használható. Egy olyan változata is elérhető a GIMP-nek, amely azoknak a grafikusoknak nagy segítség, akik Photoshop-pal dolgoztak, ez a GIMPshop. Ugyanazokat a funkciókat tartalmazza, mint az alapprogram, de a felülete úgy lett átrendezve, hogy a PS-esek könnyebben megtalálhassák a funkciókat.

Paint.NET

A Windows-osok jó barátja a Paint, az univerzális grafikáló . Ennek továbbfejlesztett változata a Paint.NET, ami a megszokott lehetőségeken kívül sok új dolgot kínál. Futtatásához valamilyen Windows rendszer, és .NET Framework szükséges. A program kezeli a rétegeket, minden elvégzett művelet külön-külön visszavonható, és az effektekkel sem fukarkodtak a készítők, eszköztára minden fontosabb dolgot tartalmaz, ráadásul a kezelése is nagyon egyszerű. A rossz hír az, hogy ez is angol nyelvű.

Linkek:
GIMP
Paint.NET


Zeneszerkesztők


Audacity

Elég elterjedt hangszerkesztő, tartalmaz zajszűrést, plugin-okkal bővíthető, többsávos keverésre is van lehetőség. Rengeteg plugin áll rendelkezésre, így tetszés szerint testreszabható a program. Kezeli az Ogg Vorbis, a Wav, az MP3 (pluginnal) fájlokat, és még sok másfélét is ismer.

ModPlug Tracker

Elég nehéz ingyenes zenekomponáló programot találni, ezért elég ismeretlenül hathat ez a programnév, pedig ez az egyik legjobb, sok formátumot kezel (a tömörítetteket is) és sokat is tud. Nem könnyű megszokni a kezelőfelületét, viszont ha megbarátkozunk vele, nagyon jó zenéket is összehozhatunk készülő játékunkhoz.

Skale Tracker

Bár nem könnyű kezelni, és nem is mondható túl szépnek, azért ezzel is elég jól lehet zenét készíteni. Több eszközzel is kiegészíthető (pl.: VST plugin-ok). Sok beállítási lehetőség van, így már csak a kinézet az egyedüli dolog, amire panaszunk lehet.

Linkek:
Audacity
ModPlug Tracker
Skale Tracker (letöltési link)

Értékelés: 8.66

Új hozzászólás
Germo          2009.04.24 01:12
A Mindomo egy Online Mind Mapping Software.

Nagyon hasznos lehet játékfejlesztés során ha az ötleteinket valami vizuális formába szeretnénk önteni.
Elég könnyen használható, csak a stílusai csapnivalóak, de azon meg lehet segíteni.

A többfelhasználós munkát is támogatja.

Szerintem még a kisebb programok elkészítéséhez is jól jöhet, a nagyobbak esetében pedig kifejezetten praktikus. Igaz nem egy UML szintű program, de talán pont ezért használhatóbb is.
Thomazz          2008.10.27 06:53
Zeneszerkesztőhöz ajánlanám az FL Studio-t!
bmateusz          2007.05.06 06:10
Nem mai a téma, de a ConTEXT is ilyesmi. Nekem bejött, és ingyenes. www.context.cx
Szepi          2007.01.05 20:08
Én tok mégegy univerzálist, ami sztem jobb mint a Notepad:
Editplus igaz, hogy 30 napos shareware, de lehet használni utána is.
Addict          2007.01.04 11:30
38 a vége
Shade: köszi
Addict          2007.01.04 11:29
Akkor valaki modit megkérnék, hogy tegye be a linket a Notepad++-os rész után után (http://x100.dataglobe.hu/jatekfejlesztes/page.php?&id=3. Köszi
ShAdeVampirE          2007.01.04 09:55
Jó cikk, sztem hangszerkesztő progikra még visszatérek, ha 1x oda jutok majd megint, mert eddig csak Audacity-t használtam, de azért annak vannak korlátai.

Ja és én már 1x írtam egy hosszabb bemutató jellegű "cikket" a Notepad++ -ról, sztem be lehetne linkelni a linkjét ide is, az itteni leírás után
szeki          2007.01.01 11:44
Húha bocsi. Igen az Audacity tényleg ott van. Lebuktam. Igazábólé csak átfutottam a leírást, és azértsem oplvastam el mert mindet ismerem. (bocsi a szerzőtől) Csak megemlítettem, hogy van még a piacon pár említésre méltó progi.
És szánom bűnömet, bármennyire is tudom miről van szó, most már ártolvasom a cikket..
Addict          2007.01.01 11:09
A Windows-osok jó barátja a Paint, az univerzális grafikáló .
Az a kérdőjel véletlenül van ott
Addict          2007.01.01 11:07
szeki: Tény, hogy sok dolog nem került bele, amúgy Audacity ott van (Vagy csak én látom rosszul? )
beast          2007.01.01 07:52
Paint, nem Pint!
beast          2007.01.01 07:51
Woohoo, erről a Pint.Net-ről még nem is hallottam nagy MS Paint hivő révén!
szeki          2007.01.01 07:24
ami szerintem kimaradt és lehet hogy ért volna még pár miatyánkot:
- GMAX
- Audacity
- Dev-C++
beast          2007.01.01 04:18
Azóta megtaláltam!
Addict          2007.01.01 04:11
beast: a Notepad++-os írás végén van link a screenshot-hoz
beast          2007.01.01 04:04
Mea culpa! képet nem láttam! De akkor BENNE VAGYOK!! THX
balogh9          2007.01.01 02:57
"Nem vagyok benne?
Ejnye-bejnye!"
by beast
___

mihez grat beastnek?
Addict          2007.01.01 02:32
Hát ja, a Dev-C++ valamiért kimaradt, a cikket pedig hosszabbra terveztem, de most ennyi fért bele, de próbáltam megtartani belőle annyit, hogy egy viszonylag elfogadható körképet alkossak az elérhető ingyenes programok között.
Addict          2007.01.01 02:22
beast: Notepad++ screenshot

(Ejnye-bejnye, hát nem olvastad át rendesen? )
beast          2006.12.31 16:09
Nem vagyok benne?
Ejnye-bejnye!
Kapitany          2006.12.31 09:35
Mi most Turbo Delphi Explorerrel fejlesztünk, az is ingyenes :-)
hypocrite          2006.12.31 08:51
Hmm, kicsit rövid de jó cikk. Bár kár hogy a Dev C++-t kihagytad!