játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5512
FZoli:    4895
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2202
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
MiniGame RETRO - Eredményhirdetés! 2007.05.06 14:18


Elsőként pár szót a versenyről. A RETRO téma sokak fantáziáját megmozgatta, olyannyira, hogy ismét rekordot döntött a beküldött művek száma:) A mostani kilenc nevezés közül voltak szépek, voltak hangulatosak és voltak kevésbé jók, viszont ezúttal nagyon kevés indítási hibával kellett szembenéznünk. A következőkben alfabetikus sorrendben olvashatjátok a játékok értékelését, egyenesen HomeGnome tollából. Aki esetleg már nem bír magával és az eredményekre kíváncsi, a nyertesek sorrendje a cikk végén található :)

BlueTetris - Akybron

A jól ismert Tetris játék profi megvalósítása! A felcsendülő SID zenék rögtön megalapozzák a kellemes nosztalgia-érzést, jónéhány régi kedvenc muzsika köszön vissza. A korabeli demókból ismert scroll-effektusok jól mutatnak mind az intróban, mind a játék során. A 320x200-as felbontás jó választás volt. Hosszabb távon ugyan fárasztó lehet a szemnek ez a színkavalkád, de ezek is kikapcsolhatóak. A hanghatások a helyükön vannak, a játék tökéletesen kezelhető. Nagyszerű ötlet volt új elemeket is bevinni a játékba, ezáltal mégélvezetesebb lett a játékmenet. Negatívumot szinte nem is igen tudoknék mondani, hacsak azt nem, hogy minden csupa-csupa kék.. Mondjuk ha meg színesek lennének a kockák, akkor már nem is BlueTetris lenne a játék neve. Külön öröm volt számomra, hogy annyi év után végre megint egy klasszikus "Game Over" feliratot láthattam. A toplista szintén egy elengedhetetlen kelléke volt a régi idők játékainak (tetszik a választott betűkészlet is). Mindent összevetve nálam ez a játék a favorit, hosszabb időre is le tudja kötni az embert. Maxi-Retro-Feeling!


Chr2man - Second Options

Itt is érvényes, hogy hangeffektekkel és aláfestő zenével sokkal hangulatosabbá lehetett volna tenni a játékot. A szöveges üzemmód ellenére egész jópofa a grafika (csak teljes képernyős üzemmód esetén nagyon megnyúlik a pálya). Az ellenfelek mozgásán lehetett volna még mit fejleszteni, mert most csak egyenesen nekimennek a falnak, ott gondolkoznak picit, majd véletlenszerűen továbbmennek. Az elágazásoknál be sem fordulnak, így könnyű őket kicselezni, nem járják be az egész pályát. Az extra bogyókat nehéz észrevenni, az elfogott szörnyek pedig végleg benntragadnak a cellában. Ha jól emlékszem, akkor az eredeti játékban kevesebb volt az ellenfél, de azok viszont okosabbak voltak. Egy elég nagy hiányosság még, hogy amikor már minden pontot felvettünk, akkor nem történik semmi, nem lépünk a következő szintre.
D.O.D. - teleglip

Ez a játék olyan, mintha a Doom-ot játszanánk felülnézetből. A főhős irányítását kissé nehéz megszokni, de azért bele lehet jönni. Ügyesen kivitelezett játék, űtősek a fegyverek, a hanghatások pedig félelmetes hangulatot keltenek. Egy kicsit zavaró, hogy minden olyan apró, és nehéz a tárgyakat észrevenni, főleg egy kiadós mészárlás után, amikor mindenfelé testrészek hevernek... Tetszett, hogy a szörnyek háta mögött el lehet lopakodni, de azt már kissé furcsálltam, hogy ha mellettük meghal egy társuk, attól még nyugodtan ácsorognak tovább.. Az is tetszett, hogy képesek akár egymásnak is esni. A pálya jól felépített és elég trükkös, szerencsére mindig történik valami. Kár, hogy csak egy szint készült el, illetve hogy nincsen többféle ellenfél. Ezen kívül hiányoltam még valami kis intrót is, ehelyett rögtön belecsapunk a lecsóba..


Jóféle platformjáték, egy kedves kis kék elefánt főszereplésével. Sajnos itt is hiányoltam a hangokat, meg egy kis bevezető háttérsztorit, hogy kicsoda is ez az Eli, és mire kell neki az a sok pénzeszsák meg kincsesláda?..  A grafika egyébként tényleg aranyos, a pályák pedig ügyesen és változatosan vannak felépítve. A retro hangulatot tovább fokozzák az olyan kis apróságok is, mint pl. az "Apogee 1999" felirat az egyik raktár falán. Az infórmációs sor elég egyszerű, szerepelhetne rajta az elért pontszámunk is. Ezen kívül kicsit hiányoltam a pályákról a mozgó ellenségeket. Összességében azonban egy jól játszható mászkálós játék, érdekes pályákkal.


FSRAGS - Intrinsicsoft

Klasszikus oldalnézetes scrollózós arcade űrhajós játék. Kár, hogy a fullscreen mód nem egészen fullscreent jelent, csak a keret van kitakarva, és így túlságosan apró a játék képernyője.. A zene és a hangeffektek megfelelőek egy retro játékhoz. A hangulatos bevezető után már indulhat is az önfeledt lövöldözés. A játék grafikája egész szépre sikerült, ügyes a hegyek scrollozása a háttérben, bár az ellenséges űrhajókat és az alsó infóboxot jobban is ki lehetett volna dolgozni. A saját repülőnk (űrhajónk?) könnyen kezelhető, és egy érdekes megoldás, hogy van automata tűzgomb is. Az ellenséges űrhajók mozgását azonban már nem igazán sikerült eltalálni. Vagy nem mozdulnak egyáltalán, vagy ugrálnak fel-alá. Ilyenkor csak fel kell repülni jó magasra, és megvárni, amíg lenyugszanak.. Sajnos a játékmenet nagyon hamar egyhangúvá válik, és az ember azt kérdi magában, hogy "mikor fogynak már el ezek?!" , de csak nem fogynak.. Felvehető bónuszokkal, többfajta ellenféllel, főellenséggel változatosabbá lehetett volna tenni a játékot. Bár vélhetően még nem lett befejezve a játék, mert elhalálozáskor szimplán kilép a programból, és hiányoznak olyan elemek, mint pl. menü, toplista, stb.. Mindazonáltal van a játékban retro érzés, csak a játékmenetet kellene radikálisan feldobni.Old Skool - rickysoft

Elég egyszerű, pacman-szerű játék. Kissé nehezíti ugyan a dolgot, hogy hibás az irányítás, és könnyű beakadni. A kézzel rajzolt indítóképernyő nem a legszerencsésebb választás, ennél azért jobb kellett volna. Vicces, hogy a teljes képhez manuálisan kell megtekintenünk az intro.jpg -et. Intelligensebb ellenfelek, és több pálya kellene még a játékba.

Kissé erőltetett a kitalált háttértörténet, ráadásul semmiféle hatása sincs a játékmenetre, csupán egy fiktív körítés. De a tatabányai csatán jót nevettem. Sajnos a játéknak nincsen se zenéje se hangeffektjei, amit kissé hiányoltam. A grafika pedig túlságosan stilizált, aminek egyik zavaró következménye, hogy nem tudjuk merre áll a tankunk csöve.. Egy kicsit részletesebb grafikai kidolgozás jót tett volna a játéknak. Aztán a golyóval sincs minden rendben.. Fizikaórán ugye megtanultuk, hogyha feldobunk egy követ, akkor az előbb-utóbb leesik. Na, ez ebben a játékban nem minden esetben igaz! Sajnos ez egy nagy - a játékmenetet is befolyásoló - bug. További szépséghiba, hogy a golyó röppályája nem igazán közelíti a parabola ívet. Ezen kívül még egyéb vicces dolgok is előfordulnak a játék során, például ha kilövik alólunk a talajt, akkor a levegőben maradunk, vagy ha közel tudunk kerülni az ellenfélhez, akkor akár rá is mászhatunk a tankunkkal, stb.. A 3 lépéses köröknek nemsok értelmét látom, nyugodtan meg lehetett volna oldani a dolgot egylépéses körökkel is. Hiányolom viszont, hogy nem lehet a lövés szögét beállítani.


Űrcsata - JencySoft

A játéknak eléggé puritán a grafikája, a hangok pedig sajnos itt is hiányoznak. Nekem túlságosan gyorsank tűnik a játékmenet, be kellett volna építeni egy állítható időzítőt, mert így nálam szinte játszhatatlan (vagy én vagyok béna). Továbbá nem érzem eléggé kiegyensúlyozottnak és változatosnak a játékmenetet. A kurzor villogása, a jobb felső sarokba beragadt lövedék, és az egyéb bugok illetve hiányosságok ugyan le vannak írva a dokumentációban, de ettől még zavaróan hatnak. A játék végén a kérdezz-felelek móka csak felesleges bonyolítás, mint ahogyan a konzolra sincsen semmi szükség. Az A és D billentyűk helyett pedig kézenfekvőbb lett volna a nyilakkal irányítani az űrhajót, ami egyébként sem könnyű feladat a késletett billentyűkezelés miatt.. (Költői kérdés: miért nem kapok pontot, ha lelövöm az egérkurzort?  )


Wraith Attack - Second Options Ent.

A program indokolatlanul sok helyet foglal el a merevlemezen (csomagolva is 47Mb!). (Ráadásul nálam sem a zene, sem a hangok nem szóltak..) Ezek a nagyfelbontású háttérképek, és az egyéb grafikai elemek szerintem nem illenek egy retro játékba. Ezen kívül a feliratok méretén és olvashatóságán is kicsit finomítani kellett volna. A játékmenet sajnos elég szimplára sikerült, az egyes pályákon gyakorlatilag csak a lidércek száma változik. Nem ártott volna egy fokkal jobb mesterséges intelligenciát adni az ellenséges űrhajóknak, mert így csupán össze-vissza mozognak a képernyőn, nem jelentenek igazi kihívást. Az ütközésvizsgálat szintén hagy némi kivetnivalót maga után. Ezenkívül néhány zavaró bug is bennemaradt a játékban, mint pl. ha át megyünk a csillagkapun kilóg belőle az űrhajónk, vagy amikor pl. ESC-vel szüneteltetjük a játékot, akkor a lövedékek mégis tovább mozognak.. Jó ötlet lett volna a credits lista, ha az olvasása közben nem támadna az az érzése az embernek, hogy csupán azért lett berakva ez a funkció, hogy a program írója minél többször beleírhassa a nevét.. Jó pont, hogy van mellékelve dokumentáció a játékhoz, viszont magában a játékban nincsen benne a retro érzés.

Az értékelés a következőképpen zajlott: a JF.hu Team öt tagja egyenként értékelte, majd 0-10 között pontozta a játékokat. A zsűri értékeléséhez hozzávettük a közönségszavazást is (a szavazás alapján sorrendbe állítva 10-8-6-4-2-0 pontott kaptak), majd átlagoltunk.

Most pedig lássuk a nevezőket helyezésük sorrendjében!

Elsőként a dobogósok:
I. hely: Eli az elefánt - (48 pont)
II. hely: BlueTetris - Akybron (47 pont)
III. hely: D.O.D. - teleglip (41 pont)

A többiek pedig:

Chr2man - Second Options (33 pont)
Tankháború - Foxy (31 pont)
FSRAGS - Intrinsicsoft (27 pont)
Old Skool - rickysoft (21 pont)
Wraith Attack - Second Options Ent. (21 pont)
Űrcsata - JencySoft (20 pont)

Gratulálunk a győzteseknek! Az első három helyezett sorrendben választhatott nyereményeink közül:

I.

Rush for Berlin

II.

Amiga Classics

III.

GDF belépő


Végszó:
Marha jó hogy ennyien neveztetek, hogy egyre többen bele mernek vágva egy ilyen versenybe. Ugyanakkor használjátok már a kreativitásotokat! Mikor ötletelésről van szó, mindenki megváltaná a világot, most meg semmi eredeti? Szerintem menne az is. - kicsy

JF.hu Team

Értékelés: 10.00

Új hozzászólás
kicsy          2007.05.14 07:37
Még jó hogy lusta voltam egyből válaszolni rá
fpeti          2007.05.14 06:51
Azt én töröltem ki mert újraolvasva nem volt benne semmi értelmes.. lehet késő volt.
kicsy          2007.05.13 15:49
Izé, hova tűnt innen fpeti postja?
FZoli          2007.05.12 14:21
hát, az eddigi versenyek alapján azt kell mondjam, a komolyabb versenyek eddig mint rosszabbul sültek el, mint a minigémek...lthatóan jobban neveznek minigémekre, mint a negyversenyekre

FZoli.
szeki          2007.05.12 03:58
Azt hiszem hogy egy komolyabb versenyre is lenne talán igény. Akár kötött akár kötetlen témában.

A nyerteseknek gratulálok, örülök, hogy sokan közszemlére tettétek a régi idők élményét..
Grat..
Bacce          2007.05.09 08:30
Porfavor!
Cerra la puerta de la despensa.
Gracias...
FZoli          2007.05.08 14:16
majd az érettségi után

FZoli.
Bacce          2007.05.08 11:34
Emelem kalapom....
Jó volt ez a verseny, egy kis figyelemelterelés az érettségiről.
Már forr a vérem, a következő mikor lesz? XD
Naon várom...
Burwor          2007.05.08 10:00
grat
Skizoni          2007.05.08 08:51
Skacok... Én meg első vagyok
Foxy          2007.05.07 14:32
Én 5. vagyok elölről is meg hátulról is
Wolfee          2007.05.07 08:14
grat
HCodename47          2007.05.07 04:45
Ezaz 2. lettem (hátulról)
Amúgy grat mindenkinek, főleg Bmateusznak, mert ő a verseny határideje előtt egy héttel kezdte (és előtte a C nyelvet se ismerte )
Foxy          2007.05.07 03:19
Vagy a köv. versenyben ezek remake-jeit emgcsinálni
bmateusz          2007.05.07 03:00
Ez tényleg jó verseny volt, elégedett vagyok a helyezésemmel is, gratulálok a többieknek! Ez a retró téma jó ötlet volt, lehetne majd 2. forduló akár
Skizoni          2007.05.06 23:33
Grat a fejlesztőknek, zsír volt a verseny
Burwor          2007.05.06 23:22
Jók az értékelések Én is sokat gondolkodtam azon, hogy tulajdonképpen miért is kell Eli az elefántnak koronát, kincsesládát, meg pénzeszsákokat gyűjteni. Aztán kipróbáltam a Lisa the Witch techdemóját (floppy lemezeket és red-bull-t lehet gyűjteni) és a Jack Jazz Rabbit első részét (szintén floppy lemezeket és bögréket lehet gyűjteni) és rájöttem, hogy kár ezen gondolkoznom
Burwor          2007.05.06 23:09
Ez szoros volt. Grat mindenkinek!
HomeGnome          2007.05.06 22:55
Huhh, én is csak most olvasom a végeredményt, hát ez nagyon szoros volt! Gratulálok minden nevezőnek, jó kis verseny volt!
MaximumViolence          2007.05.06 21:59
grat mindeki,még több ilyet
Foxy          2007.05.06 21:42
Grat, szép verseny volt!!! Még sok ilyet!
gaborlabor          2007.05.06 21:12
Gratulálok a versenyzőknek!
Sitnyikk          2007.05.06 17:50
GRATU
Asylum          2007.05.06 17:08
Grat mindenkinek!