játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5508
FZoli:    4894
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2198
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
CVS 2005.10.30 09:03


Mivel már a garázsprojecteknél is felmerül - fõleg ha a csapat tagjai nem találkoznak minden nap személyesen - a kapcsolattartás mellett a fájlmegosztás problémája is, gondoltam írok arról a technológiáról, melyet erre találtak ki. Egy kis bevezetés után egy ilyen rendszer felépítését fogom bemutatni.

A CVS lényege, hogy minden tag szinkronizálhatja egy-egy mappáját a közös szerveren lévõ adatokkal. Letöltheti a megváltozott vagy új fájlokat, illetve õ maga is tölthet fel új fájlokat, vagy változtathat rajtuk. És hogy miért jó ez? Egyrészt, eleinte mindenki átdobja msn-en a fájlokat, de valljuk be, ez elég körülményes, hiszen minden tagnak külön át kell küldeni egy-egy fájlt, és egyébként sincs mindenki állandóan online.
Nálunk a következõ lépés az ftp volt. Honlapunk tárhelyére töltöttük fel a fájlokat, így mindenki tetszés szerint letölthette õket. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy ezeket a fájlokat a tárhelyszolgáltatók bármikor törölhetik, hiszen nem alkotják a weblap részét.
Kb. ezzel egyidõben kezdtem el cvs-t használni, néhány rendszer friss kódját töltöttem le. Ácsi felvetette, hogy csinálhatnánk mi is egy cvs-t, és pár nappal késõbb neki is álltunk. Ezt a folyamatot fogom most bemutatni, lépésrõl lépésre.

A szerver

A cvs-hez elõször is egy szerverre van szükségünk. Több féle cvs szerver létezik, jelszavas (pserver), ssl, windowsos és még sok más. Mikor a neten keresgéltem, több leírásra bukkantam, hogyan hozzunk létre saját jelszavas szervert, de ha nincs saját szervergépünk, ez nem járható út. Vannak azonban az ingyenes tárhelyszolgáltatók mintájára mûködõ cvs szolgáltatók is. Ezek közül mi a freepository.com-ot választottuk, mert ezt találtuk
Az oldalra lépve, a jobb oldalon lévõ The Site linkre kattintva juthatunk el a tényleges oldalra. Itt létezik fizetõs és ingyenes szolgáltatás is, utóbbi 150Mb tárhelyet nyújt. Ez a Personal linket választva érhetõ el. A jobbfelsõ sarokban található login feliratra kattanva jelentkezhetünk be, miután ugyanitt regisztrálunk.
Ezután, bejelentkezve a Freepository admin Create menüpontjával hozhatjuk létre a tárhelyünket. Ezután már csak egy lépés van hátra: a Secure ID entries menüpontra kattintva a rendszer elküldi nekünk a cvsroot string-et, melyre késõbb szükségünk lesz. Ezzel végeztünk is a szerveroldali résszel.


A kliens

A következõ lépés egy cvs kliens program beszerzése és telepítése. A TortoiseCVS nevû példány beépül az Sajátgépbe, elérhetõ a www.tortoisecvs.org címen. (5Mb)
Magyarul is tud. Ha letöltöttük telepítsük, és egy újraindítás után használható is. Hozzunk létre egy mappát valahol, majd ebben kattintsunk jobb gombbal: a helyi menüben megjelenik egy CVS kikérés opció.Erre katt, majd nyissuk meg az imént kapott e-mailünket, és az itt található cvsroot sztringet másoljuk be a CVSROOT mezõbe, a Protokoll paraméterek mezõbe pedig írjuk be, version=1. Ezután már csak a modult kell kiválasztani (erre késõbb még visszatérek), egyelõre a tárhely létrehozásakor megadott initial module nevét adjuk meg.
Az elsõ csatlakozásnál a jelszót is kéri a program, ide a regisztrációnál megadott jelszót kell beírni.

Ha minden jól megy (és nem állítottunk át semmit), a progi létrehoz egy könyvtárat (a modul nevével), és benne a modulban található fájlokat találjuk. (célszerû egyébként még a webes felületen feltölteni egy fájlt a modulba, mert elõfordult olyan, hogy üres modul esetén nem hozott létre könyvtárat.)

A rendszer használata

El is kezdhetjük használni a rendszert.
Fájl feltöltése:
Másoljunk be egy fájlt a könyvtárba. Kérdõjel fogja jelölni. Jobbklikk, CVS Tartalom hozzáadása, jelöljük ki a fájlt (ami egyébként már ki van jelölve ), Rendben, ekkor úgy csinál, mintha feltöltené. De nem, jobbklikk a mappában, CVS tárolás, ekkor tölti fel a fájlt.
Eltávolítás:
Jelöljük ki a törölni kívánt fájlt/fájlokat, majd jobbklikk, CVS, Eltávolítás. Ezután is végre kell hajtani a CVS tárolás parancsot.
Frissítés:
Ha módosítunk egy fájlt, automatikusan sárga nyíl jelöli majd, és a CVS tárolás parancs kiadásakor frissül a szerveren.
Új modul létrehozása:
Több modult is létrehozhatunk, így külön kezelhetjük pl. a 3d objektumokat és a forráskódot, így egy programozónak nem kell letöltenie a mesheket is.
Új modult a következõ képpen hozhatunk létre: Hozzunk létre egy mappát (ne a meglévõ modul/modulok mappáiban), jobbklikk, CVS, Új modul létrehozása.
Célszerû minden modulba egy "keepme" fájlt rakni, hogy ne legyenek üres modulok.

Nos, lényegében ennyi volna, a további tagok is a cvsroot és jelszó párost megadva kapcsolódhatnak a szerverhez. Fontos még megemlíteni, hogy egy cvs-hez több tag is kapcsolódhat ha azt publikussá tesszük (a webes felületen megtehetjük), mindenki a saját cvsroot sztringjével és jelszavával, a webes felületen pedig állíthatjuk a felhasználók jogosultságait.

Ha valaki kedvet kapott a cvs használatához, és esetleg elakad, a kérdések jöhetnek ide a fórumba, vagy e-mailben a kicsy@drotposta.hu címre. Sok sikert!

Értékelés: 8.00

Új hozzászólás
Nincs megjegyzés