játékfejlesztés.hu
FórumGarázsprojectekCikkekSegédletekJf.hu versenyekKapcsolatokEgyebek
Legaktívabb fórumozók:
Asylum:    5512
FZoli:    4895
Kuz:    4455
gaborlabor:    4449
kicsy:    4304
TPG:    3402
monostoria:    3284
DMG:    3172
HomeGnome:    2919
Matzi:    2529

Pretender:    2498
szeki:    2440
Seeting:    2306
Geri:    2201
Orphy:    1893
Joga:    1791
Bacce:    1783
MaNiAc:    1735
ddbwo:    1654
syam:    1491
Casual játék kiadása 2012.05.17 17:44


A Big Fish Games

A Big Fish weblapján böngészgetve könnyedén ráakadhatunk arra az oldalra, ahol lehetőségünk van a kiadás megkezdésére ( itt találhatjuk az oldalt: http://www.bigfishgames.com/company/game-developer.html ). Az itteni leírás értelmében a gamesubmissions@bigfishgames.com e-mail címre kell írnunk. Az e-mailhez csatolnunk kell két screenshotot, egy rövid leírást a játékról, ezen kívül meg kell adnunk a játék műfaját és küldenünk kell egy linket a játék aktuális verziójához. Az e-mail elküldése után legyünk türelmesek – én az első válaszra másfél hetet vártam.
A választ a kapcsolattartódtól fogod megkapni, aki innentől minden, a játékoddal kapcsolatos ügyben a segítségedre lesz. A Big Fish Games-ről érdemes tudni, hogy rendkívül közvetlenek, így aztán az első néhány e-mail után már inkább fog haveri levelezésre hasonlítani az egész, mint hivatalos eszmecserére. Innentől a további e-mailekre már nem kell olyan sokat várni, általában másnap vagy harmadnap érkezik is válasz minden levélre.
Mindegy, mennyire gondolod késznek a játékodat, a Big Fishnél valószínűleg mindenképp javasolni fognak változtatásokat, az azonban rajtad áll, hogy megfogadod-e a tanácsukat. Van azonban néhány szempont, amit a Big Fish közönségével kapcsolatban érdemes észben tartani. Ezeket az információkat az első néhány e-mail váltáskor szereztem az akkori kapcsolattartómtól:

-- Főleg 30-50 éves korú emberek játszanak a Big Fishre felkerült játékokkal, és az idősebb korosztály több, mint 60%-át teszi ki a közönségüknek. Emiatt fontos, hogy a játéktér minél nagyobb legyen, máskülönben nem fogják látni, és ez bármennyire is viccesen hangzik, ezzel akár el is vesztheted a potenciális vásárlóid nagy részét.
-- A Big Fish rendkívül érzékeny a gépkövetelményre, a játékosok nagy részének ugyanis DirectX 9 előtti videokártyája van, esetleg régebbi laptopja, így teszteléskor az egyik fő szempont, hogy minél több gépen fusson a játékod. Ha már Shader Model 1.0 kell a játékodhoz, akkor eleve kevesebb eséllyel indulsz (ráadásul egy figyelmeztetést fognak a játékod leírásához hozzáadni), afölött pedig nem fogják kiadni a játékodat.
-- Próbálkozhatsz akármilyen műfajú játékkal, de a két legkedveltebb (és legtöbb példányszámban eladott) műfaj a match-3 és az adventure-HOG (Hidden Object Game). Előbbire jó példa a Bejeweled, utóbbira az Azada. Mindkét műfajjal szemben komoly elvárások vannak, így ha ilyen stílusú játékot szeretnél kiadni, előtte mindenképp nézd át az adott műfaj toplistásait a Big Fish weboldalán, és nézz meg pár kevésbé sikeres alkotást is. A játékosok értékeléseiből sokat lehet tanulni.

Nagyobb változtatások után érdemes elküldeni az új verziót a kapcsolattartódnak. Néhány hét fejlesztés után a Ruin új verzióját már elég jónak ítélték meg, és postafordultával jött a szerződés, valamint további elvárások és a tesztelési irányelvek.

Az adó-dokumentumok

A Big Fish szerződése nagyjából egyértelmű, azt aláírni azonban nem elég. Azon felül, hogy különféle grafikákat kell minél nagyobb felbontásban elküldenünk, valamint kell egy kimerítő leírást is írnunk a játékról (amely az eladási oldalra kerül majd, és ha nem elég hatásos, akkor a Big Fish segít), néhány adó dokumentummal is szórakoznunk kell. De miről is van szó?
Az amerikai jogszabályok értelmében a bevételünk 30%-át visszatarthatná az IRS (amerikai adóhivatal). Szerencsére Magyarország és Amerika között adó-egyezmény van, vagyis egyetlen fillér visszatartása nélkül átutalhatják a pénzünket. Ehhez két dokumentumot kell kitöltenünk, az SS-4 és a W8-BEN nevűeket. Az SS-4 dokumentumot az IRS-nek kellene elfaxolni, amelyet ha megkapnak – én kétszer próbálkoztam, de egyiket sem kapták meg – akkor három hét múlva küldenek egy EIN számot. Ennél azonban van egy egyszerűbb megoldás: ha jók vagyunk angolból, akkor hívjuk fel az IRS-t (a weboldalukon megtalálható a telefonszám – http://www.irs.gov/ ) - én kb. húsz percnyi beszélgetés után meg is kaptam az EIN számomat. Ha idáig eljutottunk, akkor a többi már gyerekjáték: a W8-BEN dokumentumra írjuk fel az EIN számot és töltsük ki az adatainkról szóló mezőket. Ezt a dokumentumot kell aztán elküldenünk a Big Fish-nek.

Tesztelés

A szerződés aláírása után el kell küldened a játékod végleges verzióját a kapcsolattartódnak, aki továbbítja a tesztelőknek. Nagyjából egy héttel ezután visszajelzést kapsz majd. Ha egy technikus válaszol, akkor nagy valószínűséggel gond adódott. Ilyenkor egy részletes leírást kapsz, amiben minden információt megtalálsz, ami kellhet – hogyan hozható elő a bug, screenshot a hibáról (ha van) és dxdiag azokról a gépekről, amiken a bug előfordult. A hibákat osztályozzák is súlyosság szerint, 1-től 4-ig. A 4-es hibák azok, amelyek megakadályozzák a kiadást, az azalattiakat csupán "erősen ajánlott" javítani. Nem minden programhiba 4-es fokozatú természetesen. A Ruin-ban előfordult, hogy 4:3-as arányú monitoron a profilnév kilógott a képről a főmenüben, ez 1-es hibának számított. Egyetlen 4-es súlyosságú hiba volt a Ruin esetében; az, hogy a Start + L gomb lenyomására (ami lockolja a gépet) a játék lefagyott.

Kiadás

Ha a tesztelés sikerrel zárult, és a játék "átment", akkor a kapcsolattartód hamarosan jelentkezik a megjelenési dátummal. Előfordulhat némi csúszás az ígért dátumhoz képest – bármelyik irányba. A Rebuild the History-t pl. hamarabb adták ki, mint az ígért dátum, míg a Ruin néhány nappal később került ki.
Ezek után ha a jövőben újabb játékot szeretnél kiadatni Big Fishen, már nem kell az összes lépést végigzongorázni: a szerződéshez csupán egy apró kiegészítést kell mellékelned, és az első demókat is küldheted közvetlenül a kapcsolattartódnak, így a kezdeti nehézségek után minden további kiadás jóval gyorsabban zajlik majd.

Értékelés: 10.00

Új hozzászólás
mmrobi          2012.06.19 14:09
Köszi a cikket!
Szerintem ez a cikk nagyon hiányzoztt már....
Gratulálok a játékhoz, és sok sikert a következőhöz, (ha lesz(?)).
HomeGnome          2012.06.06 12:32
Köszi az infókat! Na ezért csináltam DX8-as enginet.
gopher          2012.06.05 10:44
Nagyon jó cikk, köszi és gratulálok hozzá
krees          2012.05.18 16:46
Bocsi a dupláért, remélem, így megteszi Köszi szépen.

http://i-thingsblog.blogspot.com/2012/05/casual-jatek-kiadasa.html
krees          2012.05.18 14:57
Úgy terveztem
Lord_Crusare          2012.05.18 14:31
krees: Kiteheted, ha gondolod, csak legyen link ide, meg a készítő nevét azért írd hozzá
ramoryan          2012.05.18 10:40
krees          2012.05.18 08:26
Ki szabad dobni blogra a cikket?
Ez most nagyon jól passzolna a tervezésről szóló cikkekhez.
LugaidVandroiy          2012.05.18 06:36
Én is köszönöm a leírást! Nem is gondoltam volna, hogy ennyire régi gépeken is kell, hogy fusson a játék...
ramoryan          2012.05.17 22:53
Jó kis leírás, köszi!

A Gereblyézés részt kihagytad a végén, ami az eladásról szólt volna ...